Öncelikle büyük geçmiş olsun. Yazınızda "tokat attım" diyorsunuz ama ben bir tokatla bir öğretmene 5 ay hapis cezası verilebileceğini düşünemiyorum. Öğrencilerin derslerde, okulda ve okul dışındaki hareket, tutum ve davranışlarını çok iyi biliyorum. Bu nedenle bana hiç anlatmanıza gerek yok. Dışarıdan birisine de ne kadar anlatmaya çalışırsanız çalışın anlamayacaktır. Bunu anlayabilmeleri için bazı okullarda, bazı sınıflarda bir saat derse girmeleri belki yeterli olabilir.
Hani şu medya mensupları var ya.. "Kulak kopartan öğretmen, kemik kıran öğretmen" manşetleri atan gazetecilerden, televizyonculardan bahsediyorum. Sadece onlar mı? Hayır! Çocuğunun kulağı çekildi ya da bir tokat yedi diye okula gelip ortalığı birbirine katan, öğretmeni tehdit eden, soluğu savcılıklarda alan velilere ne demeli!
Eski Medeni Kanun'da basit bir tokat öğretmenin tedip ve terbiye hakkı kabul edilerek ceza görmezken yeni Medeni Kanunla birlikte durum değişti. Şimdi basit bir tokata bile ceza verilebiliyor ki tahmin ediyorum siz bu basit tokat sınırını oldukça aşmışsınız. Mankemece verilen cezadan bu sonucu çıkartıyorum.
Öğretmenim, öğrenciye dayak atmak hiç bir zaman çözüm değildir, olmamıştır, olamaz da. Şu sonuca bakın! Öğrenciyi dövdünüz, beş ay hapis cezasına çarptırıldınız, hükmün açıklanması geriye bırakıldı. Doğrusunu söylemek gerekirse şimdiden sonra süt dökmüş kedi gibi olmayacak mısınız? Ne gerek vardı maşa varken elinizi yakmaya?
Öğrencilerin durumu malum. Laftan sözden, dur, yapma etmeden anlamıyorlar. Öğrenci Davranışlarını Değerlendirme Kurulları (eski adıyla disiplin kurulları)çalışmıyor, çalışamıyor, ceza veremiyor. Peki neden çalışamıyor, ceza veremiyor? Bunu siz biliyorsunuz ancak bu yazımı okuyan diğer üyeler de bilsin diye onu da açıklayacağım;
Okul müdürleri yukarıda anılan kurulların başkanı. Hiç bir müdür ya da idareci öğrencilere disiplin cezası vererek okulun dışarıdan ve üst yönetim tarafından disiplinsiz görünmesini istemiyor. Bir bakıyorsunuz en ağır yaptırım olan okul değiştirme cezası alması gereken öğrenci kurula gönderilmiş kurul hiç bir ceza vermemiş sadece öğrenciyi uyarmış. Öğrenci aynı tutumunda devam ediyor tabii.
İdare gerekirse öğretmeni eziyor, öğrenciyi haklı çıkarıyor. Olan da zavallı öğretmene oluyor, eli kolu bağlanıyor. Peki tüm bunlara tarşı neler yapılabilir?
Öncelikle öğretim yılı başında yapılan toplantıda, adı geçen kurula üye olmaya çalışılmalı. Hukuk bilginiz olduğu diğer öğretmenler tarafından kabul ediliyorsa bu kurula sizi de seçeceklerdir. Seçilemeseniz de o kadar önemli değil.
Sorun çıkartan, özellikle okul değiştirme cezasına çarptırılmayı gerektiren suç işleyen öğrenci hakkında kurula sevk talebiyle okul müdürlüğüne dilekçe ile başvurun, kayıt tarih ve numarasını mutlaka alın. Kurul üyesiyseniz dosya önünüze gelecektir. İdareciler uyarma ya da kınama cezası üzerinde duracaklardır. Siz ise öğrencinin okul değiştirme cezasına çarptırılması gerektiği yönünde oy kullanın. Eğer öğrencinin işlediği suçun cezası gerçekten okul değiştirme yaptırımı ise ve çoğunluk bunun aksi karar alırsa idare mahkemesine başvurarak bu kararın iptalini isteyin. Karar iptal edildiğinde, kurul tekrar toplanarak verilmesi gereken asıl cezayı verecektir. Kurulda üye olmasanız da aynı yolu kullanabilirsiniz.
Öğrenciler arasında adınız "mahkeme kararıyla okuldan öğrenci attıran öğretmen" e çıkacaktır. Hic endişelenmeyin ve kimseye taviz vermeyin. Ne yapalım bu ülkenin kanunu böyle...
Çocuğunun kulağı çekildi ya da bir tokat yedi diye okula gelip ortalığı birbirine katan, öğretmeni tehdit eden, soluğu savcılıklarda alan velilere ne demeli!
İnsandan insana fark olduğunu unutmayın. Burası Türkiye, burada bir tokat için cinayetler işleniyor. Bazı insanlar evladına vurulmasını hazmedemeyebilir, ne mutlu ki savcılığa gitmişler haklarını hukuki yollarla aramışlar. Umarım vurmak yerine önerdiğiniz yolu uygularlar, şiddet eğilimi taşıyan bazı öğretmenlerimiz.
Sayın legird öğretmenimizin ilk ifadesine bakarsanız "öğrenciye tokat attım" demektedir. Burada kendi ifadesine göre yorum yapmayıp da başka suçlar da mı isnat edeceğiz öğretmenimize?
Yorumunuzda hata olduğunu siz de biliyorsunuz. Sizin yaptığınıza "durumu kurtarmaya çalışmak" denir.
Burası bir hukuki paylaşım sitesi olduğuna göre herkesin herkesten öğrenebilceği şeyler vardır. Ayrıca hukukçu olmamama rağmen düşündüğünüz gibi sadece kanun maddelerine bakarak yazmıyorum. Elimde içtihatlı ve gerekçeli TCK mevcuttur ve elimden düşürmediğim kitaplardan biridir. Birkaç klasör dolusu Yargıtay kararı da...
Kimin ayıp yaptığına ve kınanması gerektiğine forumu okuyan üyeler karar versin, siz değil.
Nilay hanım sadece soran kişinin beyanlarına dayalı kat'i görüşler sunmak yanlış olur. Öğretmenimiz sadece tokat attım diyebilir fakat tecrübelerimden edindiğim birikimle şunu gördüm müessir fiille birlikte çoğunlukla hakaret ve-veya sövme de birlikte ceryan eder. Birini tokatlarken sus pus tokatlanabileceği düşünülemez mutlak bir şey söylenir "terbiyesiz, bilumum hayvan isimleri vs."
Hele somut olayda öğretmenlerimizin "saksı" "tembel teneke" gibi tarihe mal olmuş sözleri vardır Öğrencinin veya velisinin hakaretten şikayetçi olup olmadığını bu konuda dava yürütülüp karar ihdas edilip edilmediğini bir cümle beyanla anlayamayız. Öyle her "şunu yaptım nolur" diyene kanun maddesini yazarsak yarın "bi de şu varmış" diye dönüp geldiğinde bi o yana bi yana kıvırır dururuz biz de.
Ben bana danışmak için gelenlere dosyanızın tüm fotokopisini getirin yada gidip inceledikten sonra bir şey diyebilirim derim hep. Matematik öğretmeni değiliz biz çünkü.
Bence sizde bi tek ceza kanunu yok kanunlar külliyatı var
Öğretmen olarak her zaman kulağımızı çekebilirsiniz buna bir diyeceğim olamaz ama ne olur yorumunuzu yazıp bırakın hukukçuların yorumları için "bilmiyorsunuz" gibi ifadeler kullanmayın kendim için değil soru soranlar için kafa karışıklığı ve güvensizlik oluyor onun için üzülüyorum.
Bu nedenle sorulara cevap verme isteğimi kırıyorsunuz. İnsanlar sorunlarına yanıt alamayınca sitemi basmayı ihmal etmiyolar gördüğüm kadarıyla.
Neyse anlayışınıza sığınır tekrar etmeyeceğinizi ümit ederim.
Saygılarımla
Peki aldığım bu "Hükmün Açıklanmasının geri bırakılması nedeniyle denetimli serbestlik" kararı adli sicile işler mi?
Açıklanan bir hüküm olmadığı sürece (suç işlemediğiniz sürece) geçmez. Bu karar savcılıkça daha sonra yapılacak araştırmalarda kullanılmak üzere ayrı bir kayıtta tutulur.
Suç işlemeniz durumunda mahkeme hükmünü açıklar burada erteleme kararı verebileceği gibi cezanı kesinleştiredebilir.
ben 2002 de goz altına alındıktan sonra davabasladı..ve 2006 da ıse benım aleyhıme 1 yıl 3 ay ertelı olmak kaydıyla ceza cıktı..bu cezamın nedır .2911 sayılı basın acıklmasına muhalefet etmekten ceza aldım..goreve subta baslamam gerekırken baslatmadı mılı egıtım ..ben bunun uzerıne nısan 8 de ıdarı mahkmeye basvurdum ..fakat eskı yasadan yuzde 90 kazanma durumum varken yenı yanı 2008 dekı degısıklıkte ertelı mahkumıyetlerın durumu hakında memurluk kanununda bır acıklma yok...bu durum da ben veya avukatım nasıl bır yol ızlersekı haklı pozısyona gecerız..veya bu kanunun acıgı nerde acaba..
1..aldıgım ceza 1 yıldan fazla..
2.2006 da basladıgı ıcın 2011 kadar cezam devam edecek..
3..cezam ertelı.
4.2008 de yasa degısıklıkgı oldu bundan sonrakı yanı sımdıkı durumda varmı bır emsal karar.
5.veya eskı danıstay kararı varmı bu yonde evrılebılecek..
kısa ve öz şu cevabı ıstıyorum..657 nın 48 maddesinde sayılan suclar dısında 1 yıldan fazla ertelı ceza aln bır vatandasın ..son yasa değişikliğiyle beraber mahkeme nasıl bır karar verırır acaba..cunku eskı yasada benım mahkümiyetim memurluğa engel deyilken son yasada bir açıklamanın yapımamıs olması..kanun boşluğumu oluyor siz degerli hukukçular ne dersiniz nasıl bır hukuksal acıklama yaparsınız..
davamın detayı da bu
benım davamın soyle bır detayı net anlatmakta fayda var..
1..aldıgım ceza 1 yıldan fazla..
2.2006 da basladıgı ıcın 2011 kadar cezam devam edecek..
3..cezam ertelı.
4.2008 de yasa degısıklıkgı oldu bundan sonrakı yanı sımdıkı durumda varmı bır emsal karar.
5.veya eskı danıstay kararı varmı bu yonde evrılebılecek..
,
ceza ertelenmesi ne demek,
5 ay hapislik,
5 aylik hapis cezasi,
5 ay hapis ertelenir mi,
ogrenciye tokak attim bes ay hapis cezasi,
5 ay hapis erteleme,
sadece 5 ay hapis cezasi ,
5 aylik ceza ertelendi,
5 ay hapis cezaları,
hükmün açıklanmasının geri bırakılması sicileişlermi,
30 ay hapis cezası geldi borcum var erteleyebilirmiyim,
6 ay ceza 5 yil erteleme memuriyete etkisi
Ben esnafım 1999 depreminden sonra girdim bunalımlar sonucu hatalarım oldu ilk once 2001 yılında eşim terk etti ve mahkemelik olup suç tarihi 2001 ve...
™ Hukuki NET 2002-2022 - Ulusal ve uluslararası Hukuk Sitesi ⚖️ olma özelliği ile gerek avukat, gerek diğer hukukçu arkadaş ve gerekse vatandaşlara ev sahipliği yapan, eğitim ve bilimsel alışveriş yapma amaçlı bir "Hukuk Rehberi" dir.
Davalar
Hukuki Net; sürekli yenilenen faydalı güncel içeriği ile zamanın hukuk dallarına göre kategorize edilmiş çeşitli mevzuat (Ceza kanunu, İş kanunu, Borçlar yasası gibi), emsal mahkeme kararları, yargıtay kararları, emsal danıştay ve anayasa mahkemesi kararları ile hukuksal makale, kanun, hukuki forum, hukuk sözlüğü, hukuk programları, meslektaş ilanları, avukatlar için kolay hesaplama araçları, Anayasa Mahkemesi, Danıştay, benzer Yargıtay kararı ve Mahkemeler tarafından örnek davalar ile ilgili gerekçeli kararlar, * davası dilekçe örnekleri yasal haberler ve hukuk siteleri dizini 🕸 bulunan bir hukuk bilgi bankası sistemidir.
Avukatlar
Yararı nedir?
📝 Hukukçular için mesleki danışma (Üstad ve meslektaşlar arası paylaşım), dayanışma ve bakalorya fonksiyonu olan site; "Önleyici hukuk" veya "Dava hukuku" nedeni ile doğan veya yeni doğacak anlaşmazlıklar ile içtihat hukuku kaynağı olan Yargı ve Yargılamayı tartışmak, davalar ve ihtilaflar için yararlı çözüm yolları üretmek ve hukuksal konularda özellikle nerede, nasıl, neden soruları üzerinde soru cevap yorumlar, tartışma paylaşma yorumlama yöntemi ile sebep sonuç ilişkisi kurarak 💬, Mahkemelerin dava yükünü hafifletmeyi de amaçlayan suigeneris (kendine özgü) hukuk laboratuarı özellikleri bulunan bir hukuki kalkınma hedefli bilgi dağarcığıdır.
® Hukuki Net internette ve Türk hukukunda bir marka olmakla birlikte ticaret veya iş amaçlı bir site olmayıp, herhangi bir ticari kurum, kuruluş, bilgisayar programı firması, banka vb. kişi veya herhangi politik veyahut siyasi bir kuruluş tarafından desteklenmemekte, finans kaynağı reklam ve ekseriyetle site yönetimi olan Adalet sistemine adanmış bir servistir.
🆓 Hukuki.net halk için ücretsiz ve açık kaynak nitelikli bir hukuk sitesi olup, gayri resmi vatandaş bilgilendirme portalı işlevi görmektedir. Genel muhteviyat olarak kanun, yönetmelik, Emsal Anayasa mahkemesi, Danıştay ve Yargıtay kararı gibi hukuki mevzuat içermekle birlikte avukat ve uzman kişilere özel yorumlar da içeren sitenin tüm hakları saklı olup, 🕲 telif hakkı içeren içeriği izinsiz yayınlanamaz, kopyalanamaz. (Herhangi bir hususu sitene alıntı kuralları çerçevesinde kopyalamak için sitene ekle için izin bağlantısı.)
™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.
♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.
Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.
Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi[İstanbul] vd.
® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir. Reklam yayıncıları: ads.txt dosyası.
‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.
📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede, muhatap kimdir?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.
ïîäáîğêà çàéìîâ îò ıêñïåğòîâ...
22-06-2025, 15:14:04 in Aile Hukuku