Dava sürecinde bir defa başıma geldiğinden elden ödediğim paraları ikinci kez yasal yolla ödediğimden ve aslında ödemeye uygun olduğum aylık rakkam maksimum 600 ytl olduğundan bazı sorularım olacak:
Eşime karşı açtığım boşanma davası bu ay red kararı ile birlikte kesinleşti.red olan davanın 3 yıl bekleme sürecine girmiş durumdayım.
Dava süresince ayda 750 tl tedbir nafakası ödedim.Ben ve eşim devlet memuruyuz.Ortalama gelirlerimiz benim 2400 onun ise 1600 tl civarlarında.bu para çocuğun giderleri için verildi.
Eşim birlikte aldığımız evde oturuyorken ben ayrıca dışarda 500 ytl kira veriyorum...
Ayrı yaşadığımdan dolayı eşim hiç vakit kaybetmeden nafaka davası açtı yeni davanın tarihi haziran ayı..
Sizlerden çok özür dilerim çok uzun oldu...benim için şu an en önemli soruları koyu işaretleyeceğim şimdiden çok teşekkürler:
1.Bu dava tedbir davası mı yoksa yoksulluk davası mı olur?çünki gelen dava celbinde sadece nafaka cümlesi geçiyor.iki nafaka arasında farklar nelerdir?
2.Karşı taraf bu dava için ayrıca ayrı yaşadığımı yeniden belgelendirmek zorunda mı?
3.Bu tip bir dava normalde kaç duruşma sürüyor.
4.Çıkan karar geçmişi bağlıyor mu?Ya da şöyle sorayım nafaka bağlanma kararı verildiğinde hangi tarihten sonrası için karar çıkar(dava red tarihi mi?davanın açıldığı tarih mi?nafaka davasının bittiği karar tarihi mi?)
(ben mahkeme de geçmişi bağladığını bilmiyordum 5 ay elden ödediğim halde aynı parayı tekrar yasal faziyle maaştan kestirdiler...)
5.Geçmiş tarih bağlanıyor ise dava 9 martta açılmasına rağmen benden mart ayı maaşı daha önceden hazırlandığından bir kesinti gerçekleşti. aynı paranın ikinci kez kesilmemesi için ne yapmalıyım...
6.Karşı taraf çocuğun rahatsızlığını bahane ederek (otistik) 1500 ytl nafaka istemiş.Ancak otizm bu kadar maliyetli değil,çünki devlet zaten 430 ytl aylık eğitim parası ödüyor,ilaç ve benzeri kullanımı zorunlu bir gider de yok...bu miktar bağlanır mı?
Normalde benim bildiğim çocuğun aylık ekstra masrafı 500-600 tl tutmakla beraber eşim bunu belgelendiremiyor..O daha ziyadesi ile kendi borçlarını masraf göstermiş durumda.burda bağlanacak miktar tamamen hakim insiyatifinde boşanma davasındaki tedbir nafakası ara karar olduğundan ve ödediğim paranın bir kısmını belgelendirmeme rağmen hiç bir hak elde edemedim.Hakimin insiyatifi ile çıkan bir kararda çocuğun belgelendirilemeyen giderlerinin neredeyse tamamını benim ödemek zorunda olmam düzeltilebilir mi?
7.Aylık gelirim her ne kadar 2400 tl olmuş olsa bile bu tam gerçeği yansıtmamakta.Şöyle ki benim sade maaşım 1400 tl.ekstra 1000 tl ise döner sermaye gelirim.ancak bu döner sermaye denilen gelir çok değişken.yani
-kurumda para yoksa o ay ödenmez,sonradan tamamen iptal edilebilir,
hastalıkta rapor alındıysa kesilir ve yıllık izin süresi kesilecek bir gelir.
Bunun anlamı şu:
Mahkeme gerçek maaşımın büyük oranınıı yada tamamını(1400 tl) nafaka olarak kesebilir mi?Bunu davada kullanma şansım var mı?