Ben kendini erkek sananlar diye hiç bir söylem de bulunmadım.Daha önce de askerlik ve polislik kurumunun güvenlik açısından gerekli olduğunu açıkçana savaş'a fazlasıyla karşı olmama rağmen belirttim.Benim vurgulamak istediğim nokta; Ayrımcılığn olmaması...
Herkes eşit koşullarda olmalı.3-5 kuruş param var diye oğlumu bedelli askerlik yaptırma lüksüne sahip olmamalıyım.Bedelli askerlik yapma lüksüne sahip olmayan yüzbinlerce askerin ne kadar infial duyduğunu biliyor musunuz?
Sayın Future merhaba. Profilinizden okuduğum kadarı ile bir avukatsınız. Şimdi ben size, hiçbirimize yakışmayan bu kişiselleştirilmiş kısır tartışmaların dışında, ayrımcılık olmasın talebiniz doğrultusunda birkaç şey sormak istiyorum. Kaale alıp cevaplarsanız çok memnun olurum.
Öncelikle yurtdışında yaşayanlar için her daim geçerli olan dövizli askerlik meselesi. Bu insanlara yasayla tanınmış bir hakkın, bu ülkede yaşayan, istihdam olan ya da istihdam yaratan ve vergilerini bu ülkeye veren insanlara tanınmamış olması ayrımcılık yaratır mı? Aslında daha önemli bir mesele var.Sizin de sürece dahil olup yorumlarınızı paylaştığınız bedelli askerlik anayasada yok. Bu bedelli özel şartlara bağlı olarak geçmişte 10 kez çıkarılmış. Bilindiği üzere sonuncusu deprem sebebiyle 1999'da çıkmış. Yani bedelli bekleyen bazı arkadaşlarımızın ''anayasal hakkımızı istiyoruz'' talebinin aksine yasada böyle bir kanun yok. Ancak yasada başka model bir bedelli var. 1992'de son halini almış şekliyle (yasanın 92 öncesi halini bulamadım) yasada belirtilmiş koşullar çerçevesinde her vatandaş askerliğini bedelli veya herhangi bir kamu kuruluşunda sosyal hizmet olarak yerine getirebiliyor. Bedeli de dövizli askerliğin yarısı. Evet. Anayasanın 1111 sayılı Askerlik kanununun 10. madde 2. bendi açık açık bunu söylüyor. Gayet demokratik bir kanun yani. Tek bir koşulu var. İhtiyaç fazlası oluşması gerekiyor. Yani o yıl askerliğini yapmak için şubeye başvuran ve celp dönemleri belirlenenlerin toplam sayısı ile genelkurmayın o yıl ihtiyaç duyduğu yükümlü sayısı arasında fark oluşması gerekiyor. Ve o fark kadar insan 1 aylık eğitimini tamamladıktan sonra isterlerse askerliklerini bedelli ya da sosyal hizmetli olarak tamamlıyorlar. Yani yine seçme hakkınız yok. Önce gidip eğitiminizi yapıyorsunuz. O sene ihtiyaç fazlası var mı? Öğrenebilir misiniz? Hayır öğrenemezsiniz. Piyango! Zaten bedelli yapmak isteyenlerin sayısı ihtiyaç fazlasından fazla ise aranızda kura çekiliyor. Tam piyango! Ancak konunun benim gibi onbinlerce insanı ilgilendiren kısmı daha da trajik. Aynı kanun maddesinin aynı bendinin son cümlesi bizleri ömür boyu suçlu durumuna düşürüyor. Cümle diyor ki; Saklı, yoklama kaçağı ve bakayalar ihtiyaç fazlası kapsamına alınmazlar. Yani 20 yaşından gün almışsanız ve herhangi bir sebeple ( okul, sağlık raporu, yurtdışında yaşamak ) tecilli değilseniz, ister 10 yıl, ister 1 gün, işlemlerinizi geciktiremezsiniz. Aksi halde suçlu duruma düşersiniz. Yasada yer alan bedelliden yararlanamaz, uzun dönem askerlik yapar ve bir de üzerine yargılanıp ceza yersiniz. Peki genelkurmay ya da hükümet neden kendilerine sorulduğunda ''bedelli gündemimizde yok'' demek yerine ''bedelli zaten yasada var'' demiyorlar. Halk farkında bile değil. Belki 1992'den beri geçen zaman içinde, bazı hukuk mezunları, mensupları, onların yakınları ve anayasayı açıp okumuş ve anlamış olanlar bu bedelliden faydalanmışlardır. Bunu bilemem. Ama halkın geri kalanı bunu bilmiyor. Zaten malumunuz, bizde haklarını merak edip anayasa okumak gibi bir bilinç, bir gelenek yok. Olmaması da galiba ülkenin menfaatine.
Son olarak zor durumda olan, kaçak olarak yaşamak zorunda kalan bu insanlar için yapılabilecek iki şey var. Ya 1-2 aydır kamuoyunda bahsedilen bedelli, ekonomik kriz gözönüne alınarak çıkarılacak ya da yoklama kaçağı ve bakayalara bir af çıkarılacak. Böylelikle bu insanlar suçlu statüsünden çıkar, bedelli ya da sosyal hizmet hakkını elde eder. Ancak konuyu piyango durumundan çıkarmak için ihtiyaç fazlası bilgilendirmesinin kurumsallaşması ve halkın bilgilenme hakkına sunulması gerekiyor. Yani anlayacağınız ortada bir ayrımcılık varsa bu bizzat anayasa tarafından yaratılmış. Ne dersiniz? Değerli yorumlarınızı bekliyorum. Aynı soruları, dilerse sayın Mehmet Aydın da cevaplayabilir. Sevinirim. Saygılar.
Hukuki NET Güncel Haber
Konu albertobedelli tarafından (07-03-2009 Saat 18:15:21 ) de değiştirilmiştir.
Sebep: Kelime düzeltme. ( yapılabilecekcak kelimesinin yapılabilecek olarak değiştirilmesi).
Sayın Av.Mehmet Aydın daha önce yazmıştı; Bedelli askerlikten sağlananan para Türkiye'nin dış borçlarının sadece bir günlük faiz ödemesi.Peki bu durumda ülke ekonomisi yararına bu durumu savunmak taraftarı olmak nasıl mümkün oluyor.Askerlik kısaltılsın ona taraftarım.Hatta mümkünse askerlik profesyonel hale getirilsin..İsteyen maaş karşılığı yapsın...Ben askerlik yapmayan erkek değildir ve dediğiniz gibi geri kısmını söylemedim...
Ve yine de askerlik konusundaki dediğiniz tarz"da bir ileti yazmış mıyım diye bu konudaki tüm iletilerimi inceledim. Böyle bir iletim yok.Acaba iletileri bir kere daha inceleseniz...Saygılar...
Konu FUTURE tarafından (08-03-2009 Saat 12:52:30 ) de değiştirilmiştir.
Sayın Future. Ben konunun ekonomik tarafından çok hukuki tarafı ile ilgileniyorum. Ülkeye sağlayacağı ekonomik faydayı hesaplamak, tabii ki bizlerin değil, ekonomistlerin ve hükümetin işi. Eğer uygulama olursa getirdiklerine kıyasla götürecekleri var ise bunu hesaplamak ta hükümetin ve genelkurmayın işi. Ben size, bir hukukçu olmanızdan mütevellit, anayasada zaten varolan bir bedelli uygulaması ile yine yasada varolan dövizli askerlik uygulamasının ayrımcılık içerip içermediğini sormuştum. Yazımı dikkatle inceler ve görüşlerinizi belirtirseniz memnun olurum. İlgilenmezseniz de canınız sağolsun, ne yapalım. Saygılar.
Sayın Future. Ben konunun ekonomik tarafından çok hukuki tarafı ile ilgileniyorum. Ülkeye sağlayacağı ekonomik faydayı hesaplamak, tabii ki bizlerin değil, ekonomistlerin ve hükümetin işi. Eğer uygulama olursa getirdiklerine kıyasla götürecekleri var ise bunu hesaplamak ta hükümetin ve genelkurmayın işi. Ben size, bir hukukçu olmanızdan mütevellit, anayasada zaten varolan bir bedelli uygulaması ile yine yasada varolan dövizli askerlik uygulamasının ayrımcılık içerip içermediğini sormuştum. Yazımı dikkatle inceler ve görüşlerinizi belirtirseniz memnun olurum. İlgilenmezseniz de canınız sağolsun, ne yapalım. Saygılar.
Benim bunlar kişisel ve vicdani düşüncelerim; Hükümet, ve diğer ilgili kurumları biraz devre dışı bırakmak istiyorum; Zira, dövizli askerlik uygulamasına da karşıyım...Ülke dışında yaşayan kimseler bu yükümlülükten kurtulmak istiyorlarsa; Türk vatandaşlığını bıraksınlar; bulundukları ülke vatandaşlığını tek başına alsınlar; Çifte vatandaş olmasınlar...
Benim bunlar kişisel ve vicdani düşüncelerim; Hükümet, ve diğer ilgili kurumları biraz devre dışı bırakmak istiyorum; Zira, dövizli askerlik uygulamasına da karşıyım...Ülke dışında yaşayan kimseler bu yükümlülükten kurtulmak istiyorlarsa; Türk vatandaşlığını bıraksınlar; bulundukları ülke vatandaşlığını tek başına alsınlar; Çifte vatandaş olmasınlar...
Sayın Future. Sizi anlıyorum. Tabii ki hayat ile ilgili birçok konuyu olduğu gibi bu konuyu da kişisel ya da toplumsal vicdandan ayrı tutarak tartışamayız. Tartışıyor olmamız, herkesin farklı birer birey olması ve farklı vicdanlara sahip olmasındandır. Zaten demokrasinin parametrelerinden birinin de bu olduğunu düşünüyorum. Ancak kişisel fikrim bu konunun hukuki boyutunun es geçilemeyeceği yönünde. Yani sizin ve benim kişisel vicdanlarımız olduğu gibi, yasalar karşısında haklarımız ve sorumluluklarımız da vardır. Aynı şekilde yurtdışında yaşayan vatandaşlarımızın ve ülkemizde yaşayan ve bedelli beklentisinde olan vatandaşlarımızın olduğu gibi. Demek istiyorum ki yasada dövizli askerlik ( yurtdışında yaşayan vatandaşlarımız için ) ve bedelli askerlik ( ülkemizde yaşayan vatandaşlarımız için ) uygulamaları zaten var. Bu insanlara, ''bu sorumluluğu taşımak istemiyorsan Türk vatandaşlığından çık'' demek vicdani bir karşı duruştur. Haklıdır ya da haksızdır. Bunu tartışmayacağım. Ancak bu karşı duruş uygulanmakta olan yasaya da karşı duruş anlamına gelir. Her yasanın doğru ve adaletli olduğunu iddia etmiyorum tabii. Yasalar gelir geçer, baki kalan hukuktur. Ya da size göre öyle midir? Ya da mesela ülkelere göre yasalar olabiliyor da ülkelere göre hukuk olabilir mi? Yoksa hukuk evrensel mi? Bu konuda kişisel vicdanı, sokaktan herhangi birini çevirip konuşabilirim. Ancak konunun hukuki tarafını sizin gibi bir hukukçudan öğrenmeyi çok isterim. Zaman ayırdığınız için teşekkür eder, saygılarımı sunarım.
Sn. future. Benim cift vatandasligim var, Turkiyeyle bagim yok artik ve T.C. vatandasligindan cikmak istiyorum. Ama askerlik yapmadigim icin vatandasliktan cikmama izin vermiyorlar. Bu sarti, benimle ayni durumda olan kadinlara ya da 38 yas altindaki erkeklere koymuyorlar. Dolayisiyla bir cinsiyet ve yas ayrimciligiyla karsi karsiyayim. Sizce ne yapmam lazim?
Sn. future. Benim cift vatandasligim var, Turkiyeyle bagim yok artik ve T.C. vatandasligindan cikmak istiyorum. Ama askerlik yapmadigim icin vatandasliktan cikmama izin vermiyorlar. Bu sarti, benimle ayni durumda olan kadinlara ya da 38 yas altindaki erkeklere koymuyorlar. Dolayisiyla bir cinsiyet ve yas ayrimciligiyla karsi karsiyayim. Sizce ne yapmam lazim?
Bedelli ve dövizle askerlikle parası olanın askerlik görevinden kurtulup parası olmayanın bu hizmeti ifa etmesi söz konusu olmakta. Dolayısıyla vatan görevi olarak kabul edilen bu hizmetin yerine getirilmesinde zengin ve yoksul arasında eşitsizlik oluşturduğu bir durum ortaya çıkıyor. Ancak şöyle de düşünülebilir. Bunlar özellikle yurt dışında yaşayan ve çalışanların bu hizmetleri yerine getirebilmeleri için konulmuş olan kolaylıklar. Sadece ülkeye gelir getirici olarak algılamamak lazım. Yurt dışındaki sürekli bir işinden bu kadar uzun süre izin alıp da gelip askerliğini yap demek insanların kurulu düzenlerini olduğu gibi bırakmalarını istemek demek. Türkiyedeki gibi askerlik sonrası işine devam edersin diyemezsiniz ki insanlara. O zaman bunu külliyen onların bu görevden kaçışları gibi (tabii ki kaçanlar ve askerlik yapmak istemeyenler vardır) algılamak da yanlış olur.
Soru şu: Hala insanların hepsini askerlik yapmaları için zorlamalı mıyız? İsteğe bağlı hale getirmiş olsak bunun ülke çıkarları açısından zararı veya faydası tam olarak nedir? Zorla askere almakla biz bunları adam etmiş ve ülkesine bağlı, bugün savaş çıksa hazır asker olabilecek şekilde eğitebiliyor muyuz? Yoksa küçük ve profesyonel bir ordu kurarak isteyenleri askere er olarak vatan görevi için değil istihdam amaçlı almaya devam etsek daha mı iyi olur? Askere aldığımız habire orayı burayı kazdırdığımız patates soydurduğumuz gençler gerçek anlamda askerlik yapmış oluyorlar mı?
Vatanı sevmek ayrıdır, bir takım uygulamalarda acaba doğru olan nedir i sorgulamak ayrı şeyler?
,
askere gitmesen ne olur,
askerlige gitmesem ne olur,
zorunlu askerlik ne z,
zorunlu askerlik kalkar mı,
borcu olupta askere gitmesem olmaz mi,
türkiyede zorunlu askerlik ne zaman kalkar,
çağırmışlar gitmesek olmaz asker sözü,
zorunlu askerlik 2 yil icinde kalkar,
zorunlu askerlik nasıl kalkar ,
askerliğe gitmesem ne olur 2014,
https:www.hukuki.netshowthread.php50456-Askere-gitmesem-olmaz-mi&page=11
merhaba ben bundan tam beş sene önce aşırı fazla kilodan askerlikten muaf olmuştum .
şuanda okadar kilolu değilim ve askere tekrardan gitmek istesem...
™ Hukuki NET 2002-2022 - Ulusal ve uluslararası Hukuk Sitesi ⚖️ olma özelliği ile gerek avukat, gerek diğer hukukçu arkadaş ve gerekse vatandaşlara ev sahipliği yapan, eğitim ve bilimsel alışveriş yapma amaçlı bir "Hukuk Rehberi" dir.
Davalar
Hukuki Net; sürekli yenilenen faydalı güncel içeriği ile zamanın hukuk dallarına göre kategorize edilmiş çeşitli mevzuat (Ceza kanunu, İş kanunu, Borçlar yasası gibi), emsal mahkeme kararları, yargıtay kararları, emsal danıştay ve anayasa mahkemesi kararları ile hukuksal makale, kanun, hukuki forum, hukuk sözlüğü, hukuk programları, meslektaş ilanları, avukatlar için kolay hesaplama araçları, Anayasa Mahkemesi, Danıştay, benzer Yargıtay kararı ve Mahkemeler tarafından örnek davalar ile ilgili gerekçeli kararlar, * davası dilekçe örnekleri yasal haberler ve hukuk siteleri dizini 🕸 bulunan bir hukuk bilgi bankası sistemidir.
Avukatlar
Yararı nedir?
📝 Hukukçular için mesleki danışma (Üstad ve meslektaşlar arası paylaşım), dayanışma ve bakalorya fonksiyonu olan site; "Önleyici hukuk" veya "Dava hukuku" nedeni ile doğan veya yeni doğacak anlaşmazlıklar ile içtihat hukuku kaynağı olan Yargı ve Yargılamayı tartışmak, davalar ve ihtilaflar için yararlı çözüm yolları üretmek ve hukuksal konularda özellikle nerede, nasıl, neden soruları üzerinde soru cevap yorumlar, tartışma paylaşma yorumlama yöntemi ile sebep sonuç ilişkisi kurarak 💬, Mahkemelerin dava yükünü hafifletmeyi de amaçlayan suigeneris (kendine özgü) hukuk laboratuarı özellikleri bulunan bir hukuki kalkınma hedefli bilgi dağarcığıdır.
® Hukuki Net internette ve Türk hukukunda bir marka olmakla birlikte ticaret veya iş amaçlı bir site olmayıp, herhangi bir ticari kurum, kuruluş, bilgisayar programı firması, banka vb. kişi veya herhangi politik veyahut siyasi bir kuruluş tarafından desteklenmemekte, finans kaynağı reklam ve ekseriyetle site yönetimi olan Adalet sistemine adanmış bir servistir.
🆓 Hukuki.net halk için ücretsiz ve açık kaynak nitelikli bir hukuk sitesi olup, gayri resmi vatandaş bilgilendirme portalı işlevi görmektedir. Genel muhteviyat olarak kanun, yönetmelik, Emsal Anayasa mahkemesi, Danıştay ve Yargıtay kararı gibi hukuki mevzuat içermekle birlikte avukat ve uzman kişilere özel yorumlar da içeren sitenin tüm hakları saklı olup, 🕲 telif hakkı içeren içeriği izinsiz yayınlanamaz, kopyalanamaz. (Herhangi bir hususu sitene alıntı kuralları çerçevesinde kopyalamak için sitene ekle için izin bağlantısı.)
™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.
♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.
Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.
Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi[İstanbul] vd.
® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir. Reklam yayıncıları: ads.txt dosyası.
‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.
📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede, muhatap kimdir?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.
İstinaf kararı hakkında
10-05-2025, 01:23:51 in Miras Hukuku