MİLLİYET - Japon yeni ile alınan kredilerin taksitleri 1 yılda yüzde 79 arttı
Tüketiciler Derneği (TÜDER) Başkanı Engin Başaran, Japon Yeni kredi kullananların mağduriyetinin giderilmesinin, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumunun (BDDK) sorumluluğunda olduğunu savundu.
TÜDER yöneticileri, "dovizzede.com" internet platformunda örgütlenen tüketiciler ile birlikte Japon Yeni kredilerine ilişkin yaşanan mağduriyet konusunda basın açıklaması yaptı.
TÜDER Genel Merkezinde gerçekleştirilen toplantıda konuşan Engin Başaran, bazı yeni bankaların, piyasada pazar payı elde edebilmek için Japon Yeni ile kredi almayı kolaylaştırdığını ve yaklaşık 230 bin tüketiciyi mağdur ettiği öne sürdü.
Başaran, BDDK Başkanı Tevfik Bilgin’in, bu konuda bankaları uyarmakta geç kaldığını ifade ederek, "BDDK Başkanı bir an önce harekete geçmelidir. Japon Yeni ile kredi kullananların mağduriyetinin giderilmesi BDDK’nın sorumluğundadır" dedi.
Bankaların tüketicileri, özellikle Japon Yeni ile kredi almaya yönlendirdiğini iddia eden Başaran, Japon Yeni kredilerinin daha çok beyaz yakalı ve sabit geliri olan kişiler tarafından kullanıldığını bildirdi.
Bu insanların kur artışıyla birlikte borçlarının katlandığını anlatan Başaran, ikinci bir ev edinmek için borçlanan tüketicilerin, borçlarını ödeyebilmek için oturdukları evleri bile satacak duruma geldiklerini kaydetti.
TAKSİTLER YÜZDE 79 ORANINDA ARTTI TÜDER Finans Komisyonu Başkanı Sefa Kabaalioğlu ise Japon Yeni ile alınan kredilerin taksitlerinin 1 yılda yüzde 79 oranında arttığını belirterek, aylık taksitteki kur farkından dolayı ortaya çıkan bu artışın haricinde, tüketicilerin ilave KKDF ve BSMV vergileri ile daha da zor durumda kaldıklarını söyledi.
Kabaalioğlu, bankaların, tüketicilere Japon Yeni kredi kullanmaya yönlendirerek güvenilirlik, saydamlık ve etik ilkelerine aykırı davrandıklarını ve müşterilerini oluşabilecek risklerden haberdar etmedikleri için Bankacılık Kanununa aykırı hareket ettiklerini öne sürdü.
Konuya ilişkin önerilerini de sıralayan Kabaalioğlu, şunları kaydetti:
"Her bankanın bir maliyeti vardır. Bu Japon Yeni ile kredilerin de bir maliyeti var. Bir maliyet kuru var. Bu maliyet kuru üzerine bir miktar rakam daha koyarak krediler TL’ye dönüştürülmeli ve TL’ye dönüştürüldükten sonra da yüzde 18 gibi bir faizle ve ilk 1 yılı geri ödemesiz olmak üzere bir düzenleme yapılması gerekiyor. Şu anda işsiz sayısı 3 milyona ulaştı. Haziran 2009’da 3,6 milyon kişiye ulaşacağını düşünüyoruz. İnsanlar işten çıkarıldı ve kıdem tazminatlarıyla bugünlere gelebildiler. Bundan sonra kredi takipleri de başlayacak ve insanlar çok daha zor duruma düşecekler."
Bu kredilerin içinde KKDF ve BSMV vergilerinin de bulunduğuna işaret eden Kabaalioğlu, kredilerin kullanıldığı tarihteki kur ile kredi taksiti ödenilen tarih arasında oluşan kur farkıyla ana paranın çarpıldığını, aradaki farkın faiz olarak nitelendirildiğini ve bu faizlerin üzerinden yüzde 15 KKDF alındığını belirtti.
Kabaalioğlu, bunların tüketicilere ayrı bir maliyet getirdiğini vurgulayarak, bankalara müracaat ederek işini kaybettiğini belgeleyen tüketicilerden KKDF ve BSMV vergilerinin alınmaması önerisinde bulundu.
Kabaalioğlu, TÜDER’in konuyu Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcıları Cemil Çiçek ve Hayati Yazıcı ile BDDK Başkanı Tevfik Bilgin’e bir mektupla ileteceklerini bildirdi.
"dovizzede.com" platformu adına konuşan Uğur Şendur ise platformun kurulmasının ardından telefonlarının kilitlendiğini belirtti.
'Yen'zedeler Ordusu' meydanlara iniyor
Bankaların yönlendirmesi sonucu Japon Yen kredisi kullanan ve sayıları 230 bin dolayında oldukları sanılan Yen mağdurları seslerini duyurmak için bir araya geliyor. İlk eylem 28 Şubat'ta.
21 Şubat 2009, 21:2412141618
Kimi bankalar ve emlak şirketleri yep yeni bir ürün olan Japon Yeni Kredileri vermek için hemen her yolu denedi TL ve diğer döviz kurlarına göre daha cazip olan Japon Yeni Kredisi pek çok kişi tarafından kullanıldı. Bu noktada tek bir şart vardı: Japon Yeni kurunun sabit kalması…. Ancak Yen sabit kalmadı.
Euro ve dolar cinsinden konut kredisi, bir çok bankanın portföyünde bulunurken, Anadolubank o dönem sektörde ilk ve tek olarak uyguladığı Japon Yeni cinsinden konut kredisiyle dikkat çekmişti. Piyasada ilk ve tek Japon Yeni üzerinden konut kredisi veren Anadolubank günlük bazda verdikleri kredilerin neredeyse yüzde 30’a yakınını Japon Yeni üzerinden veriyordu.
Bu seçenek hem o dönem hem de küresel mali krizin giderek şiddetlenmeye başladığı 2008 sonuna kadar devam etti. Ancak Japon Yeni son aylarda müthiş hareketlendi. 1 Ağustos 2008’de Japon Yeni YTL karşılığı 1, 71 YTL iken bu karşılık 20 Şubat'ta 1,81 TL’ye denk geldi.
O dönem cazip olduğu için tüketiciye kullandırılan Japon yeni cinsi kredi son aylarda kabusa dönüştü. Banka kredisi her ay artıyor. Alınan sabit maaşa karşı banka kredisinin sürekli artması bu alanda tam bir mağdur kesim yaratmış durumda.
Japon Yeni kredisi kullanan yüzbinlerce kişi artışını sürdüren Yen kredisi konusunda içinde bulundukaları mağduriyeti ortaya koymak ve yetkililere seslerini duyurmak için eylem kararı
''Yen ile kredi kullanan VOB'u arıyor''
VOB, internetten döviz işlemi yapan sitelerin hacmini 'CFD' ile çekecek
23 Şubat 2009, 20:1912141618
Vadeli İşlemler ve Opsiyon Borsası son birkaç yıldır internet üzerinden küçük yatırımcılara döviz işlemi yaptıran ve aşırı risk aldıran fx (döviz) sitelerine karşı alternatif ürün hazırlıyor. VOB Genel Müdürü Çetin Ali Dönmez, 1'e 400 kaldıraçla üstelik kredi kartından işlem yaptıran bu sitelerin hacmini organize piyasaya çekebilmek için Contrats for Difference denilen kısaca CFD olarak adlandırılan 'türev' sözleşmeleri yatırımcıya sunmaya hazırlandıklarını kaydetti. Dönmez ayrıca bir dönem Yen ile bankaların kredi verdiklerini ve vatandaşların bu işlemlerden canının yandığını anımsatarak "Yen ile kredi kullanan VOB'u arıyor" dedi.
Yen krediyle harakiri yaptılar şimdi “Kurtarın bizi” diyorlar
Burcu PURTUL / VATAN İSTİHBARAT
--------------------------------------------------------------------------------
Düşük faizin cazibesine kapılıp kredilerini Japon Yeni üzerinden alan yaklaşık 230 bin vatandaş, Yen’in yüzde 75 değer kazanması sonucu mağdur oldu. Mağdur vatandaşların başvurusu üzerine Tüketiciler Derneği, Cumhurbaşkanı Gül, Başbakan Erdoğan ve BDDK Başkanı Bilgin’e mektup göndererek “Düzenlemeyi yapıyorlar, bir de denetlemeyi yapmalarını istiyoruz” dedi
Küresel mali kriz öncesi bankalardan Japon Yeni ile kredi alan yaklaşık 230 bin vatandaş, Japon Yeni’nin yüzde 75 değer kazanması nedeniyle mağdur oldu. Tüketiciler Derneği (TÜDER) Genel Başkanı Engin Başaran, bankaların vatandaşları bilerek yönlendirdiğini iddia ederek “Böyle olacağını biliyorlardı. İkinci evini almak isteyen, kredi taksitlerini ödeyebilmek için evini satmak zorunda kalıyor” dedi.
“Japon Yeni kredisi kullandım yandım Allah yandım” yazılı dövizler tutan mağdurlardan www.dovizzede.com internet sitesi sahibi Uğur Şendur, “Bankadan 5 milyon 700 bin Yen yani 70 bin TL kredi aldım. Hiç elime Yen geçmedi, TL olarak aldım. Aylık ödemelerim 1.285 TL iken şimdi 2.050 TL oldu” dedi.
Cumhurbaşkanı’na mektup
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Tayyip Erdoğan, Adalet Bakanı Cemil Çiçek, Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren, Devlet Bakanı Hayati Yazıcı ve Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Tevfik Bilgin’e mektup gönderen Engin Başaran, “Gereken duyarlılığın gösterileceğine inanıyorum. Burada en önemli görev Tevfik Bilgin’e düşmektedir. Düzenlemeyi yapıyorlar, bir de denetlemeyi yapmalarını istiyoruz” diye konuştu.
Bakırköy’deki TÜDER Genel Merkezi’nde dün düzenlenen toplantıya ise Tüketiciler Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Sefa Kabaalioğlu ile 10 Japon Yeni kredi mağduru da katıldı. Diğerlerine nazaran yeni bankaların müşteri elde edebilmek için Japon Yeni kuru üzerinden krediler verdiklerini belirten Sefa Kabaalioğlu, “Ocak 2008’de 100 Japon Yeni 1.04 TL iken geçen yıl Eylül ayında başlayan kriz sonrası 100 Japon Yeni 1.82 TL olmuştur” dedi.
Bankaların etik davranmadığını söyleyen Sefa Kabaalioğlu sözlerine şöyle devam etti: “Küresel kriz nedeniyle insanlar işsiz kaldı. Taksitlerini ödeyemez duruma geldiler. Bu nedenle insanların özellikle KKDF ve BSMV vergilerinden muaf tutulması gerekir. Burada en önemli görev BDDK’ya düşmektedir. Bu nedenle Japon Yeni verilen kredilerin incelenmesi gerekmektedir.”
BDDK Başkanı’nın tesisatçısına da yen kredisi mesajı gelmişti
BDDK Başkanı Tevfik Bilgin, Japon Yeni ile bireysel kredi pazarlaması yapan bankalar bulunduğundan yakınmış, “Hayatında Japon Yeni görmemiş kişilere ’Faiz oranı düşük, yıllardır yükselmedi’ diyerek yen kredi vermeye çalışan bankalarımız, şimdi Japon Yeni yüzde 70 yükseldiğinde ne düşünüyorlar acaba?” sözleriyle tepkisini dile getirmişti. Bilgin, Japon Yeni ile kredi pazarlaması konusunda cep telefonlarına mesajlar gönderildiğini hatırlatırken, “Size de geldi mi?” sorusuna, “Tesisatçımın cep telefonuna bir mesaj geldi” demişti. Bilgin, bankacılara “Kendinizin kullanmadığı, riskli gördüğü enstrümanları bu halka pazarlamayın” uyarısı yapmıştı.
Dikkat! Sizde Yen kurbanı olmayınJapon Yeni ile yapılan borçlanmalarda taksitler bir yılda yüzde 79 arttı.Engin Başaran 230 bin kişinin bu krediyi kullandığını, 3 bin kişinin ise tüketici derneklerine giderek yardım istediğini ifade etti...Tüketiciler Derneği (TÜDER) Başkanı Engin Başaran, Japon Yeni üzerinden konut kredisi alan 230 bin tüketicinin, global dalgalanmayla Japon Yeni’nin değer kazanması üzerine aylık taksitlerinin ödenemez boyutlara çıktığını söyledi.
Dün “dövizzede.com” adresinde seslerini duyuran dövizzedelerle birlikte bir basın açıklaması yapan Engin Başaran “Bize başvuran tüketiciler intihar etmekten söz ediyor. Bu olay bomba gibi patladı. Ben buradan BDDK Başkanı Tevfik Bilgin’e sesleniyorum. Kendisi, tesisatçısına bile Japon Yeni’yle kredi için SMS geldiğini söyledi ve bankaları eleştirdi. Ama bir yıl önce yapması gerekeni bugün yapıyor. Kendisine sesleniyorum: Bugün yapılması gerekenleri ne zaman yapacaksınız?” dedi.
TÜDER Finans Komisyonu Başkanı Sefa Kabaalioğlu ise Japon Yeni ile alınan kredilerin taksitlerinin 1 yılda yüzde 79 oranında arttığını belirterek, aylık taksitteki kur farkından dolayı ortaya çıkan bu artışın haricinde, tüketicilerin ilave KKDF ve BSMV vergileri ile daha da zor durumda kaldıklarını söyledi.
MAAŞINI YÜKSEK GÖSTER 100 BİN LİRA VERELİM
2008 Eylül ayında 100 Japon Yeni 1.06 TL iken kredi alan bir tüketici, 1.460 TL olarak başlayan taksitlerinin Japon Yeni’nin 1.8’e çıkmasıyla 2 bin 200 liraya çıktığını söyledi. Tüketici bankanın kendisine kredi alırken “Maaşını işyerinden yüksek gösteren bir kağıt ayarla, sana 100 bin liralık kredi verelim” dediğini de aktardı.
DÜZENLEME YAPILSIN
Dövizzede tüketiciler taleplerini şöyle sıraladı: n Krediler makul bir faiz oranında TL’ye dönüştürülerek devam ettirilsin. n BDDK, riskler konusunda tüketiciyi bilgilendirmeyen bankalar hakkında gereğini yapsın. n Dövizle kredi alanlar için riskler konusunda imza karşılığı bilgi notu verilsin.
kaynak
™ Hukuki NET 2002-2022 - Ulusal ve uluslararası Hukuk Sitesi ⚖️ olma özelliği ile gerek avukat, gerek diğer hukukçu arkadaş ve gerekse vatandaşlara ev sahipliği yapan, eğitim ve bilimsel alışveriş yapma amaçlı bir "Hukuk Rehberi" dir.
Davalar
Hukuki Net; sürekli yenilenen faydalı güncel içeriği ile zamanın hukuk dallarına göre kategorize edilmiş çeşitli mevzuat (Ceza kanunu, İş kanunu, Borçlar yasası gibi), emsal mahkeme kararları, yargıtay kararları, emsal danıştay ve anayasa mahkemesi kararları ile hukuksal makale, kanun, hukuki forum, hukuk sözlüğü, hukuk programları, meslektaş ilanları, avukatlar için kolay hesaplama araçları, Anayasa Mahkemesi, Danıştay, benzer Yargıtay kararı ve Mahkemeler tarafından örnek davalar ile ilgili gerekçeli kararlar, * davası dilekçe örnekleri yasal haberler ve hukuk siteleri dizini 🕸 bulunan bir hukuk bilgi bankası sistemidir.
Avukatlar
Yararı nedir?
📝 Hukukçular için mesleki danışma (Üstad ve meslektaşlar arası paylaşım), dayanışma ve bakalorya fonksiyonu olan site; "Önleyici hukuk" veya "Dava hukuku" nedeni ile doğan veya yeni doğacak anlaşmazlıklar ile içtihat hukuku kaynağı olan Yargı ve Yargılamayı tartışmak, davalar ve ihtilaflar için yararlı çözüm yolları üretmek ve hukuksal konularda özellikle nerede, nasıl, neden soruları üzerinde soru cevap yorumlar, tartışma paylaşma yorumlama yöntemi ile sebep sonuç ilişkisi kurarak 💬, Mahkemelerin dava yükünü hafifletmeyi de amaçlayan suigeneris (kendine özgü) hukuk laboratuarı özellikleri bulunan bir hukuki kalkınma hedefli bilgi dağarcığıdır.
® Hukuki Net internette ve Türk hukukunda bir marka olmakla birlikte ticaret veya iş amaçlı bir site olmayıp, herhangi bir ticari kurum, kuruluş, bilgisayar programı firması, banka vb. kişi veya herhangi politik veyahut siyasi bir kuruluş tarafından desteklenmemekte, finans kaynağı reklam ve ekseriyetle site yönetimi olan Adalet sistemine adanmış bir servistir.
🆓 Hukuki.net halk için ücretsiz ve açık kaynak nitelikli bir hukuk sitesi olup, gayri resmi vatandaş bilgilendirme portalı işlevi görmektedir. Genel muhteviyat olarak kanun, yönetmelik, Emsal Anayasa mahkemesi, Danıştay ve Yargıtay kararı gibi hukuki mevzuat içermekle birlikte avukat ve uzman kişilere özel yorumlar da içeren sitenin tüm hakları saklı olup, 🕲 telif hakkı içeren içeriği izinsiz yayınlanamaz, kopyalanamaz. (Herhangi bir hususu sitene alıntı kuralları çerçevesinde kopyalamak için sitene ekle için izin bağlantısı.)
™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.
♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.
Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.
Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi[İstanbul] vd.
® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir. Reklam yayıncıları: ads.txt dosyası.
‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.
📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede, muhatap kimdir?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.
óñêîğåíèå èíäåêñàöèè
31-10-2024, 23:11:20 in Aile Hukuku