JAPONYA'YA GÜVENEN TÜRK YATIRIMCI "YEN-ZEDE" OLDU-SABAH
Kriz öncesinin en gözde borçlanma yöntemlerinden biriydi
Japon
Yeni kredileri. Türkiye'de birçok yatırımcı, diğer
para birimlerine
göre daha düşük faizle borçlanabilme imkanı
sağlayan yenin büyüsüne
kapıldı. Bankalar da bu talebi
karşılıksız bırakmadı. Ancak, küresel
kriz herşeyi değiştirdi.
Uzun yıllar istikrarlı hareket eden yen,
krizle birlikte
fırladı. 2002 yılından krize kadar 1-1.5 bandında
hareket
eden Yen/TL kuru 1.88'e kadar yükseldi. Kurlar bu kadar hızlı
yükselince, kredilerini geri ödeyemeyenlerin sayısı da
her geçen gün
katlandı.
Sabah Gazetesi'nin haberine
göre, kendilerini krizin mağduru
olarak gören "Yen-zedeler"
şimdi seslerini yetkilileri duyurmaya
çalışıyor. Internette
organize olmaya başlayan "Yenzedeler",
Facebook'ta "japonyenizedeler"
adında bir grup oluşturdu, bir de
internet sitesi kurdu.
Tüketicileri koruma derneği, BDDK ve Maliye'ye
şikayette
bulunan "yen-zedeler", borçlarının yeniden
yapılandırılmasını
talep ediyor. Bankacılar ise bu taleplere şimdilik
sıcak
bakmıyor.
Garanti Bankası Genel Müdürü Ergun Özen,"İyi
niyetli olunması
durumunda bankaların borçları yeniden
yapılandırmasi her zaman mümkün.
Yen kullanarak bugüne
kadar önemli avantajlar sağlandı. Kur riski kriz
olsa da
olmasa da vardı. Ama iyi hesap yapılmadı. Biz, iyi niyetli
olunması durumunda oturup konuşuruz. Borçların yeniden
yapılandırılması her zaman mümkün" dedi.
YKB Genel
Müdürü Tayfun Bayazıt,"Kur riskini yönetme konusunda
birikimi
olmayanlara, 'Kur riski almayın' dedik. Her zaman geliri
hangi
kurdansa ona göre kredi kullanmaları konusunda uyarılarda
bulunduk.
Bu dünyanın her yerinde görülebilir. Dalgalanma da ise
herşey tersine dönebilir. Tüm bu nedenlerle, müşterilerimize
Japon
yeni tavsiye etmedik, yine etmiyoruz." diye konuştu.
Foreks Haber Merkezi
kaynaağını yazmıyorum kopyalanmasın herkes buraya yönelsin buradan okusun diye kaynak bende kayıtlı bilginize
Küresel kriz yasaya girdi kur artısına sınır geliyor...
‘Kart faizine sınır’ getiren teklifiyle gündeme gelen Adalet Komisyonu Başkanı Ahmet İyimaya bombayı patlattı. Küresel kriz yasaya giriyor. Kur ve faiz artışından zarar görenler korunacak.
Kredi kartına sınırlama getiren teklifiyle gündeme gelen Adalet Komisyonu Başkanı Ahmet İyimaya, yaşanan küresel krizin etkisini telafi edecek yeni bir çalışmaya imza attı. Küresel krizin Türkiye’de yarattığı kur ve faiz artışına yasa tasarısıyla sınırlama geliyor. Krize karşı özellikle dövizle kira ödeyen borçluları korumak amacıyla, kur artışlarında sözleşmelerin yenilenebilmesi hükmü de getiriliyor. Borçlar Kanunu Tasarısı’na eklenen 137’nci maddeyle kira, konut kredisi, kredi kartı, tahvil gibi ikili sözleşmeler, doğa olayları, ekonomik kriz gibi olağanüstü durumlarda yeniden düzenlenebilecek. yeni koşulları ise mahkemeler belirleyecek. Meclis Adalet Komisyonu’nda haftaya görüşülecek olan tasarıya ‘Aşırı ifa güçlüğü’ başlığıyla tasarıya eklenen 137’nci maddeye göre sözleşmenin yapıldığı sırada taraflarca öngörülmeyen ve öngörülmesi beklenmedik olağanüstü bir durumun ortaya çıkması sözleşmenin yapıldığı sıradaki mevcut olguları değiştirebilecek. Maddeyle yeni koşulların borçlu aleyhine bir durum yaratması halinde borçlunun hakimden yeni koşullara göre sözleşmenin uyarlanmasını isteme hakkına sahip olması gerektiği ifade edildi.
YENİLENMEZSE FESİH HAKKI...
Borçlu, yenileme olmaması halinde fesih hakkını kullanma imkanına kavuşacak. Kredi ve mortgage sözleşmeleri ise yaşanan olağanüstü duruma göre yapılacak yorumla bu kapsama girebilecek. Bankaların bazı kredi sözleşmelerinde özel durumlarla düzenlenmiş hükümler varsa ve tüm şartlar belirlenmişse bu sözleşme hükümlerinin uygulanıp uygulanmayacağı hakim kararına bağlı olacak. Ahmet İyimaya, mağduru korumayı amaçladıklarını belirterek ‘Madde, geçici olaylar değil, şartların değişmesi, dengenin bozulması durumunda çözüm olacak’ dedi.
Fener kuru sabitledi perakendeci ise kira resti çekti
Kriz nedeniyle artan kurlar yüzünden fırlayan kiralara çözüm bulunamayınca Antares Alışveriş Merkezi’nde 30 mağaza sahibi mağazasını kapatmıştı. Ardından perakendeci mağazalar alışveriş merkezlerine rest çekerek kiraların ya sabitlenmesi ya da ciro üzerinden kira alınmasını talep etmişlerdi. Fenerbahçe ise borçlar için kurda son 12 ayın ortalamasını esas almayı kararlaştırmıştı.
iŞTE KRİZ MADDESİ
Madde 137: Sözleşme sırasında öngörülemeyen olağanüstü bir durum ortaya çıkar ve sözleşme yapıldığında mevcut olguları, kendisinden ifanın istenmesini dürüstlük kurallarına aykırı derecede borçlu aleyhine değiştirir ve borçlu da borcunu henüz ifa etmemiş veya ifanın aşırı ölçüde güçlenmesinden doğan haklarını saklı tutarak ifa etmiş olursa borçlu, hakimden sözleşmenin yeni koşullara uyarlanmasını isteme hakkına sahiptir. Sürekli edimli sözleşmelerde borçlu, kural olarak dönme hakkının yerine fesih hakkını kullanır.
Devrim gibi değişiklikler
Kira sözleşmesi: Borçlar Kanunu’na eklenen maddeyle kira ve tahvil gibi her türlü ikili sözleşme kriz nedeniyle yenilenebilecek.
Mortgage: ABD’yi krize sokan mortgage ve kredi sözleşmelerinin yenilenmesi ise koşullara göre yoruma bırakılacak.
Kredi sözleşmesi: Bankalarla yapılan sözleşmede özel hükümler ve tüm şartlar açıkça belirtilmişse yenileme hakim kararına kalacak.
Bankalar hala KKDF vergisi alıyorlar. Bahanede sistemden kaynaklanıyor deniliyor. Olmaz diyincede o zaman yatırmayın diye rest çekebiliyorlar.Bu ay 320 TL civarında KKDF ödedim. Artık birşeylerin olması ve biran önce olması şart.
Kanunda olmayan bir vergi ve fonu neden ödüyorsunuz ki?..
Normal taksit tutarınızı yatırın.. fon kısmını ödemeyin..
Öğleden sonra inşallah bir aksilik olmazsa Meclise gideceğim....
iyi haberler veriyorsun hep arkadasım. artık içim iyice kararmıstı.. Birazcıkta olsa rahatladım şimdi...Şu 137. madde onaylansada kurtulsak artık şu beladan..
Allahın izni ile...
Selma hanım öncelikle merhaba. göstermiş olduğunuz bu mucadelede sizleri kutluyorum.Ben CHF maduru bir insanım siz cevapsız kaldığınızı sölediniz o yüzden yazma gereksimi duydum ilanla ilgili şahsım adına siza desdek veriyorum.Belki bizler bu sayfaya ulaşan insanlarız bir nebze olsun mucadele verşyoruz eminimki internet kullamamıyan bir çok mağdur var bunlarada ulaşmak lazım gerek görsel gerek gazete ile bunun için ne gerekiyorsa yağılması için ben şahsım adına varım.lütfae bana mail yolu ilede ulaşa bilirsiniz saygılarımla .
Tüm mağdur arkadaşların DİKKATİNE.. Şimdi tüm banka müdürleri ve maliya bakanı şu kelimenin altına sığınıyorlar neymiş efendim onlar bizlere demişlerki gelir cinsine göre borçlanın .Şimdi bende onlara diyorumki madem oleydi demekki bu ülke bir kriz bekliyordu neden insanlardana krizin olcağını sakladınız.Biz yaşadığımız ülke yönaticilerine güvenmemizmi gerekiyor.
™ Hukuki NET 2002-2022 - Ulusal ve uluslararası Hukuk Sitesi ⚖️ olma özelliği ile gerek avukat, gerek diğer hukukçu arkadaş ve gerekse vatandaşlara ev sahipliği yapan, eğitim ve bilimsel alışveriş yapma amaçlı bir "Hukuk Rehberi" dir.
Davalar
Hukuki Net; sürekli yenilenen faydalı güncel içeriği ile zamanın hukuk dallarına göre kategorize edilmiş çeşitli mevzuat (Ceza kanunu, İş kanunu, Borçlar yasası gibi), emsal mahkeme kararları, yargıtay kararları, emsal danıştay ve anayasa mahkemesi kararları ile hukuksal makale, kanun, hukuki forum, hukuk sözlüğü, hukuk programları, meslektaş ilanları, avukatlar için kolay hesaplama araçları, Anayasa Mahkemesi, Danıştay, benzer Yargıtay kararı ve Mahkemeler tarafından örnek davalar ile ilgili gerekçeli kararlar, * davası dilekçe örnekleri yasal haberler ve hukuk siteleri dizini 🕸 bulunan bir hukuk bilgi bankası sistemidir.
Avukatlar
Yararı nedir?
📝 Hukukçular için mesleki danışma (Üstad ve meslektaşlar arası paylaşım), dayanışma ve bakalorya fonksiyonu olan site; "Önleyici hukuk" veya "Dava hukuku" nedeni ile doğan veya yeni doğacak anlaşmazlıklar ile içtihat hukuku kaynağı olan Yargı ve Yargılamayı tartışmak, davalar ve ihtilaflar için yararlı çözüm yolları üretmek ve hukuksal konularda özellikle nerede, nasıl, neden soruları üzerinde soru cevap yorumlar, tartışma paylaşma yorumlama yöntemi ile sebep sonuç ilişkisi kurarak 💬, Mahkemelerin dava yükünü hafifletmeyi de amaçlayan suigeneris (kendine özgü) hukuk laboratuarı özellikleri bulunan bir hukuki kalkınma hedefli bilgi dağarcığıdır.
® Hukuki Net internette ve Türk hukukunda bir marka olmakla birlikte ticaret veya iş amaçlı bir site olmayıp, herhangi bir ticari kurum, kuruluş, bilgisayar programı firması, banka vb. kişi veya herhangi politik veyahut siyasi bir kuruluş tarafından desteklenmemekte, finans kaynağı reklam ve ekseriyetle site yönetimi olan Adalet sistemine adanmış bir servistir.
🆓 Hukuki.net halk için ücretsiz ve açık kaynak nitelikli bir hukuk sitesi olup, gayri resmi vatandaş bilgilendirme portalı işlevi görmektedir. Genel muhteviyat olarak kanun, yönetmelik, Emsal Anayasa mahkemesi, Danıştay ve Yargıtay kararı gibi hukuki mevzuat içermekle birlikte avukat ve uzman kişilere özel yorumlar da içeren sitenin tüm hakları saklı olup, 🕲 telif hakkı içeren içeriği izinsiz yayınlanamaz, kopyalanamaz. (Herhangi bir hususu sitene alıntı kuralları çerçevesinde kopyalamak için sitene ekle için izin bağlantısı.)
™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.
♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.
Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.
Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi[İstanbul] vd.
® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir. Reklam yayıncıları: ads.txt dosyası.
‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.
📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede, muhatap kimdir?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.
Maaşını ödemesinin gecikmesi ve...
24-05-2025, 18:14:33 in Bireysel İş Hukuku