+ Konuyu Yanıtla
2 / 2 Sayfa İlkİlk 12
11 den 18´e kadar toplam 18 ileti bulundu.

Konu: Video görüntüsü ile vasiyet olur mu?

Video görüntüsü ile vasiyet olur mu? Hızlandırılmış Mobil Sayfa Sürümü (AMP)
    Nerede
    İzmit / KOCAELİ
    İletiler
    233
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

Tanımlı Re: Video görüntüsü ile vasiyet olur mu?

sn. gaffur,

bi konuya açıklık getireyim.

öncelikle vasiyetname düzenlemek için notere gidip oradan hazırlatmanız şart değil. o sadece bir türü ki resmî vasiyetname denir. eğer bu yolu seçerseniz diğer arkadaşımın dediği üzere notere gitmek ve yanınızda tanık bulundurmanız gerekecektir. ayrıca düzenleyen kişinin 70'li yaşın üzerinde olması varsayımında noter tarafından sağlık raporu istenmesi de olası.

dilerseniz el yazılı vasiyetname de hazırlatabilirsiniz. bu halde vasiyet edecek olan kişi tüm metni kendi el yazısıyla yazmak durumunda. ayrıca tarihi de açıkça belirtmek suretiyle kimliğini açıkça belirtmeli ve imzasını bulundurmalı. bu da diğer bir yol. ancak bu vasiyetin kaybolma riski olabileceğinden, sadece notere bu kez tevdi (saklanması) için bırakılabilir.

diğer bir arkadaşın dediği üzere bu halde yapılan vasiyetname ve annenizin vefatı varsyımında diğer mirasçıların tenkis davası açma imkanları olabilir. yani saklı pay denilen yasaca korunmuş hakkın üzerinde kalan ölüme bağlı tasarrufların tenkisi talep edilebilir.

ör: anneniz 80 liralık tüm malvarlığını size bıraktı. bir de kardeşiniz var ise,

normalde miras payları 1/2 olduğundan 40 lira sizin 40 lira diğer kardeşinizin. bunlar miras payları.
    bir de saklı pay denilen bir kurum var ki o da çocuklar için yasal miras payının 1/2 si eder. buna göre anneniz kardeşinizin 1/2 (40 lira) olan miras payının 1/2'si olan saklı payında tasarruf etme şansına sahip değil. bu nedenle annenizin vefatı ertesinde kardeşiniz size bırakılan 80 liranın saklı payı olan 20 lirası için tenkis davası açabilir. görüldüğü üzere tenkis davası miras payı üzerinden değil saklı pay oranı üzerinden açılmaktadır.

konu basitçe böyle olmakla birlikte diğer arkadaşımın belirttiği üzere ciddi bir hukuki yardım almanız menfaatinize olacaktır.
    saygımla.

Hukuki NET Güncel Haber

Video görüntüsü ile vasiyet olur mu? konulu yargıtay kararı ara
    Video görüntüsü ile vasiyet olur mu? konulu hukuk haber

2. # Nedir?
    Tavsiye Soru Cevap
    Nerede
    Avukat Dünyası
    İletiler
    Ne kadar?

İletiler
    4
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

alt soyun saklı payı vardır bu verilmek zorundadır yani mirasının hepsini size ve kardeşinize bırakamaz bu emredici bir hükümdür

Nerede
    İZMİR
    İletiler
    20.864
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

Sn.gaffur,babanızın vefatı sanırım temmuz 25 gibi,sizin ilk konunuzu açışınız ağustos 15.
    Arsa-tarla-evler ve anlaşmaya yanaşmayan bir ağabey...
    Sizse internette sorununuza çözüm aramaya devam ediyorsunuz.
    Buradan alabileceğiniz bilgiler yapabilecekleriniz konusunda önbilgi olup,sorunun kesin çözümü için kardeşleriniz,anneniz ile birlikte bir avukata gidip teknik yardım almanız hem sorunlarınızın daha kısa sürede çözülmesine,hem de mirastan mal kaçırma olarak değerlendirilebilecek yanlış davranışlar içine girmenize engel olacaktır.

İletiler
    86
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

Sn,Gökhan Bey,
    Annem babamdan kalan hakkını bana bırakmak istiyor ağabeyimle aralarında problemler mevcut suan annem benımle kalmaktadır.Annem 66 yaşında ve vasiyetini kanun önünde olması gerekeni yapmak istiyoruz.Ortada anlaşılmayan bir sorun var annemde ağabeyime kırgın ve kızgın kanun önünde mallarını ben vefat edince senin olsun diyor.Aşağıda anlattığınız gibi saklı hak ağabeyimin ve yengemin değilde yeğenlerminmi görünmekte.

Alıntı Av.Gökhan Dirican rumuzlu üyeden alıntı İletiyi Göster
    sn. gaffur,

bi konuya açıklık getireyim.

öncelikle vasiyetname düzenlemek için notere gidip oradan hazırlatmanız şart değil. o sadece bir türü ki resmî vasiyetname denir. eğer bu yolu seçerseniz diğer arkadaşımın dediği üzere notere gitmek ve yanınızda tanık bulundurmanız gerekecektir. ayrıca düzenleyen kişinin 70'li yaşın üzerinde olması varsayımında noter tarafından sağlık raporu istenmesi de olası.

dilerseniz el yazılı vasiyetname de hazırlatabilirsiniz. bu halde vasiyet edecek olan kişi tüm metni kendi el yazısıyla yazmak durumunda. ayrıca tarihi de açıkça belirtmek suretiyle kimliğini açıkça belirtmeli ve imzasını bulundurmalı. bu da diğer bir yol. ancak bu vasiyetin kaybolma riski olabileceğinden, sadece notere bu kez tevdi (saklanması) için bırakılabilir.

diğer bir arkadaşın dediği üzere bu halde yapılan vasiyetname ve annenizin vefatı varsyımında diğer mirasçıların tenkis davası açma imkanları olabilir. yani saklı pay denilen yasaca korunmuş hakkın üzerinde kalan ölüme bağlı tasarrufların tenkisi talep edilebilir.

ör: anneniz 80 liralık tüm malvarlığını size bıraktı. bir de kardeşiniz var ise,

normalde miras payları 1/2 olduğundan 40 lira sizin 40 lira diğer kardeşinizin. bunlar miras payları.
    bir de saklı pay denilen bir kurum var ki o da çocuklar için yasal miras payının 1/2 si eder. buna göre anneniz kardeşinizin 1/2 (40 lira) olan miras payının 1/2'si olan saklı payında tasarruf etme şansına sahip değil. bu nedenle annenizin vefatı ertesinde kardeşiniz size bırakılan 80 liranın saklı payı olan 20 lirası için tenkis davası açabilir. görüldüğü üzere tenkis davası miras payı üzerinden değil saklı pay oranı üzerinden açılmaktadır.

konu basitçe böyle olmakla birlikte diğer arkadaşımın belirttiği üzere ciddi bir hukuki yardım almanız menfaatinize olacaktır.
    saygımla.

İletiler
    86
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

Sn;Erdoğan Bey, öncelikle ilgi ve alakanıza teşekkür ederim.Evet babam 21 temmuzda vefat etti malesef onun vermiş oluduğu acı ve hüzün ile sizlerden yardımlar talep ettik sizin dışınızda (hukuki.net) 'e sorduğum sorunların hepsini avukat vasıtası ilede bilgi aldım.ama haklı durumdan haksız duruma düşmemek için her zaman avukata ulaşamadığım için sitenizede yazma gereği duydum.

Saygılarımla.

Alıntı Erdoğan Kırcalı rumuzlu üyeden alıntı İletiyi Göster
    Sn.gaffur,babanızın vefatı sanırım temmuz 25 gibi,sizin ilk konunuzu açışınız ağustos 15.
    Arsa-tarla-evler ve anlaşmaya yanaşmayan bir ağabey...
    Sizse internette sorununuza çözüm aramaya devam ediyorsunuz.
    Buradan alabileceğiniz bilgiler yapabilecekleriniz konusunda önbilgi olup,sorunun kesin çözümü için kardeşleriniz,anneniz ile birlikte bir avukata gidip teknik yardım almanız hem sorunlarınızın daha kısa sürede çözülmesine,hem de mirastan mal kaçırma olarak değerlendirilebilecek yanlış davranışlar içine girmenize engel olacaktır.

Nerede
    Samsun
    İletiler
    5.785
    Blog yazıları
    2
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

Öncelikle tasarruf ehliyetinin varlığı hakkında tartışılmalıdır.

I. Vasiyette
    MADDE 502.- Vasiyet yapabilmek için ayırt etme gücüne sahip ve onbeş yaşını doldurmuş olmak gerekir.

II. Miras sözleşmesinde
    MADDE 503.- Miras sözleşmesi yapabilmek için ayırt etme gücüne sahip ve ergin olmak, kısıtlı bulunmamak gerekir.

B. İrade sakatlığı
    MADDE 504.- Mirasbırakanın yanılma, aldatma, korkutma veya zorlama etkisi altında yaptığı ölüme bağlı tasarruf geçersizdir. Ancak, mirasbırakan yanıldığını veya aldatıldığını öğrendiği ya da korkutma veya zorlamanın etkisinden kurtulduğu günden başlayarak bir yıl içinde tasarruftan dönmediği takdirde tasarruf geçerli sayılır.

Ölüme bağlı tasarrufta kişinin veya şeyin belirtilmesinde açık yanılma hâlinde mirasbırakanın gerçek arzusu kesin olarak tespit edilebilirse, tasarruf bu arzuya göre düzeltilir.

İkincil olarak tasarruf edilebilir kısım tartışılmalı;

"A. Tasarruf edilebilir kısım

I. Kapsamı

MADDE 505.- Mirasçı olarak altsoyu, ana ve babası, kardeşleri veya eşi bulunan mirasbırakan, mirasının saklı paylar dışında kalan kısmında ölüme bağlı tasarrufta bulunabilir.

Bu mirasçılardan hiç biri yoksa, mirasbırakan mirasının tamamında tasarruf edebilir.
    II. Saklı pay

MADDE 506.- Saklı pay aşağıdaki oranlardan ibarettir:

1. Altsoy için yasal miras payının yarısı,

2. Ana ve babadan her biri için yasal miras payının dörtte biri,

3. Kardeşlerden her biri için yasal miras payının sekizde biri,

4. Sağ kalan eş için, altsoy veya ana ve baba zümresiyle birlikte mirasçı olması hâlinde yasal miras payının tamamı, diğer hâllerde yasal miras payının dörtte üçü.

III. Tasarruf edilebilir kısmın hesabı

1. Borçların indirilmesi

MADDE 507.- Tasarruf edilebilir kısım, terekenin mirasbırakanın ölümü günündeki durumuna göre hesaplanır.

Hesap yapılırken, mirasbırakanın borçları, cenaze giderleri, terekenin mühürlenmesi ve yazımı giderleri, mirasbırakan ile birlikte yaşayan ve onun tarafından bakılan kimselerin üç aylık geçim giderleri terekeden indirilir.

2. Sağlararası karşılıksız kazandırmalar

MADDE 508.- Mirasbırakanın sağlararası karşılıksız kazandırmaları, tenkise tâbi oldukları ölçüde, tasarruf edilebilir kısmın hesabında terekeye eklenir.

3. Sigorta alacakları

MADDE 509.- Mirasbırakanın kendi ölümünde ödenmek üzere üçüncü kişi lehine hayat sigortası sözleşmesi yapması veya böyle bir kişiyi sonradan lehdar olarak tayin etmesi ya da sigortacıya karşı olan istem hakkını sağlararası veya ölüme bağlı tasarrufla karşılıksız olarak üçüncü kişiye devretmesi hâlinde, sigorta alacağının mirasbırakanın ölümü zamanındaki satın alma değeri terekeye eklenir."

Daha sonra ise ölüme bağlı tasarrufun şekli tartışılmalıdır. Vasiyetname mi, miras sözleşmesi mi?

Vasiyetnameye karar kılınmışsa, vasiyetname sözlü olarak dahi yapılabilir. Avukatınızdan teknik detayları alınız, şu anda yapacağınız basit bir usul hatası, haklarınız için büyük önemi haiz olabilir.

İletiler
    86
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

teşekkürler.

Emrah Bey,aşağıdaki yazıdan aladığım bilgiye göre annem bana noter kanalı ile mirasını bırakabilir ama ne olursa olsun saklı hak olarak 4/1 yeğenlerime görünmektedir.fakat aynı yasadan diğer kardeşlerimde yararlanamak istese saklı hak 4/1 üzerindenmi geçerli yani 100 liralık mirasın 25 lirası onların.Annem 70 yasını doldurmasığı için rapor almamıza gerek kalmıyacam doğrumudur.Bunun için 2 şahit ile noteremı başvurmak gerekiyor.

Bugün öğrendiğin bilgiye göre ağabeyim ben ve diğer kardeşlerimi ortaklığın giderilmesi davası açmış.babam öldüğünde cenaze hastahane vs tüm masrafları kendim yaptım bunu bu daha sonucunda almam mümkünmüdür.

Saygılarımla.

Nerede
    Samsun
    İletiler
    5.785
    Blog yazıları
    2
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

Alıntı gaffur130 rumuzlu üyeden alıntı İletiyi Göster
    teşekkürler. Emrah Bey,aşağıdaki yazıdan aladığım bilgiye göre annem bana noter kanalı ile mirasını bırakabilir ama ne olursa olsun saklı hak olarak 4/1 yeğenlerime görünmektedir.fakat aynı yasadan diğer kardeşlerimde yararlanamak istese saklı hak 4/1 üzerindenmi geçerli yani 100 liralık mirasın 25 lirası onların.Annem 70 yasını doldurmasığı için rapor almamıza gerek kalmıyacam doğrumudur.Bunun için 2 şahit ile noteremı başvurmak gerekiyor. Bugün öğrendiğin bilgiye göre ağabeyim ben ve diğer kardeşlerimi ortaklığın giderilmesi davası açmış.babam öldüğünde cenaze hastahane vs tüm masrafları kendim yaptım bunu bu daha sonucunda almam mümkünmüdür.
    Saygılarımla.
    Sayın gaffur130,
    Kardeşlerinizin yararlanmak istemesi gibi bir durum yok, zaten bu hak onlara verilmiştir.
    Sağlık raporunun 70 yaş ile sınırlandırılması gibi bir durum yok, akıl sağlığından şüpheleniliyorsa 20 yaşında dahi alınabilir.
    2 şahit ile notere başvuru, 3 yöntemden yalnızca bir tanesidir, diğer ikisi elyazısı veyahut sözlü vasiyettir ki yukarıdaki yazımı okumamışsınız.

Kısa ve net çözüm: Avukatınıza başvurunuz.

+ Konuyu Yanıtla
2 / 2 Sayfa İlkİlk 12

Bu sayfada bulunan kavramlar: