+ Konuyu Yanıtla
2 / 5 Sayfa İlkİlk 12345 SonSon
11 den 20´e kadar toplam 49 ileti bulundu.

Konu: Yeni Bir Sol Partiye İhtiyaç Var mı?

Yeni Bir Sol Partiye İhtiyaç Var mı? Hızlandırılmış Mobil Sayfa Sürümü (AMP)
    Nerede
    istanbul, kadiköy, Türkiye.
    İletiler
    5.539
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

Tanımlı Re: Yeni Bir Sol Partiye İhtiyaç Var mı?

Yeni Bir Sol partiye İhtiyaç Var mı?

Başlıkta soru da bu yanıt açık ve net YOK.

Türkiye de iki şeye ihtiyaç var.

İlki inanılmaz gibi gelecek ama Türkiye ye gerçek bir SAĞ PARTİ gerekli. Çünkü Türkiye de sağ parti yok !!! Demokrat Parti den günümüze inceleyin ülkemizde sağ parti yok. DİNDARLARA DEĞİL DİNCİLERE HALKA DEĞİL AĞALARA TAVİZ VEREN SÖMÜRGECİ BİR PARTİ VAR ÜLKEMDE. Bu Demokrat Partiden günümüze böyle gelmiştir. Halk evlerine karşı çıkarak Kurulan DP den bu yana inceleyin SÖZDE SAĞ PARTİLERİ hepsi ağalara ve dincilere yaranmaya uğraşmış ve AKP ile bunun doruğuna varmıştır.

Tüm dünya genelinde olduğu gibi Türkiye de de SOL yüzde 40 ları aşamaz ancak daima iktidarda olup yürütmede olur. Çünkü Sol demek Aydın ve aydınlık demektir. Resim Sanat edebiyat sinema tiyatro tıp gelişme teknoloji eğitim sağlık halk köylü işçi hepsi sol içinde yer bulmakta ve sol dünyanın gelişmesine neden olmaktadır. Enteresandır ALLAH bile bunu böyle yaratmıştır. Solak olanlar çok az olmasına rağmen çok daha zeki bilgili okumaya ve sanata düzgün yönetici olmuştur !!! Tabiiki bu bir nazire amma gerçekte budur.

Sağ hiç bir zaman iktidar olamamıştır. Çünkü sağ aslında sömürgecidir ezicidir kandırma üzerine kurulmuş bir düzendir. O yüzden dünya da bile yönetimde olsalar asla iktidar olamazlar. Hele hele Türkiye de...

Türkiye de SAĞ var mıdır ? Asıl soru bu olmalıdır. Oy çok alıyorlar diye SAĞ hakimiyeti var saymak akla zarar bir düşüncedir. Bana insanların duygularını sömürmeyen bir sağ gösterin ülkemde VAYY DOĞRU diyeyim....

Forumu açan değerli yöneticinin partisi SAĞ parti midir ? Nerededir ? Ne yapmıştır ? Lideri Kimdir ? Yoksa kendileri AKP gibi PKK dan daha bölücü olan din taciri bir partiyi mi SAĞ saymaktadır ?

İlk SAĞ parti kabul edilebilecek olan ( Sadece bu ülkede ) DP ilk iş olarak din tacirliği yapıp ATATÜRK ilkelerinden devrimlerinden dönmemişmidir ? SAĞ demek dinci mi demektir ? Halkın din duygularını halkın inançlarını sömürme düzeni midir SAĞ? İnsanları cahil ve Fakir bırakıp oy toplamakmıdır SAĞ?

SOLla uğraşılacağına çağdaş demokrat sosyal hukuk devletine saygılı Laik ve ATATÜRK ilkelerine bağlı bir SAĞ kursanıza ... Bırakın sol içinde hesaplaşsın ... en azından bir sol var az da olsa... ne olduğu belirsiz olmasından daha iyidir....

Türkiye'nin ikinci ihtiyacı olan şey ise adam gibi adam ihtiyacıdır. O da bu konunun konusu değildir. Merak eden olursa açıklarım.... Ama adam gibi adam...

Hukuki NET Güncel Haber

Yeni Bir Sol Partiye İhtiyaç Var mı? konulu yargıtay kararı ara
    Yeni Bir Sol Partiye İhtiyaç Var mı? konulu hukuk haber

2. # Nedir?
    Tavsiye Soru Cevap
    Nerede
    Avukat Dünyası
    İletiler
    Ne kadar?

İletiler
    45
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

Merhaba..Türkiye'de kendini sol olarak tanımlayan epey parti var sanırım. 1 tane parti var, bence bu parti şemsiyesinde emek verip partinin kalitesini yükseltmek gerekir. Bu arada sözkonusu partide ''avukat ve müteaahhit '' oranının azalması durumunda daha iyi projeler üreteceğine inanıyorum...
    Toplumun her kesiminden üyeler olmalı fakat yönetime proje üretebilen, araştırmacı, çalışkan ve onurlu insanların gelmesi gerekiyor. Bu da pek kolay değil, sabır ve mücadele gerekiyor.....

Yaşanması gerekenler yaşanıyor.....Herkes kendi işini iyi yaparsa herşey daha güzel olacak......

Türkiye de 3 solcu biraraya gelse 1 konuda bile anlaşamazlar......Önce iyi insan olalım, sonra solcu,vs...olalım......

İletiler
    57
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

Türkiye'de gerçek anlamda ne sol ne de sağ parti vardır. Soldakilerin ne olduğuna değilde sol'un bizzat kendisini düşünrseniz dediğimi net olarak görebilirsiniz.

Commodore1tr'nin solun aydınlığı, ilericiliği temsil ettiğine ilişkin görüşlerine katılamadığım gibi tam aksini düşünüyorum. Sol genel olarak
    - Komünizm
    - Sosyalizm
    - Ilımlı Sosyalizm
    - Sosyal Demokrasi
    olmak üzere 4 grupta açıklanır. Her grubun kendine has alt bölümleri olabilir. Ancak her türünde temel unsur ezilenlerdir. Yani işçi ve köylü olarak ezilen sınıfları temsil eder. Bu sınıflar ise her zaman ilerlemeden (ilim, kültür vs) çok geçim derdindedir. Hatta köylülerin toprağa bağımlı olmaları nedeniyle devrimci ruha sahip olamayacakları bile iddia edilmiştir.
    İlim, kültür, teknoloji, üretim araçları daha çok burjuva (sermaye) sınıfı tarafından geliştirilmiştir. Bu anlamda sol sadece ezilen insanları ölümsüzleştiren romanları ile edebiyata katkı yapmıştır. Yine burjuvanın yaşam ve üretim araçları üzerindeki devrimciliği sadece ve sadece sömürgecilikle sağlanmıştır.
    Bu yazılanların tam aksini österecek elbette bilgi, belge ve yazılar mevcuttur. Ancak benim kanaatim bu yöndedir.
    Olaya bu açıdan bakınca;
    Ülkemiz sanayi devrimi ve sömürgecilik gibi bir aşamadan geçmediği için gerçek anlamda bir sol oluşamamıştır. Yarı aydın-tam modernlerin, önderliğinde bir sol hareket oluşmuştur.
    Her zaman derim, eğer CHP, DSP vs. gerçekten bir sol parti olabilselerdi açık ara iktidar olurlardı. Solcuyum deyip, halka muhalefet etmek sol değildir.
    Hangi parti olursa olsun, önce o partinin başındakiler önce solu anlamalı ve ondan sonra biz sol partiyiz demeliler.
    Özetle sol partiye değil solcuya ihtiyaç var.

Nerede
    İletiler
    5.539
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

Nedense genelde hep SOL ile ilgisi bulunmayanlar SOLU kurtarmaya soyunur. İşin garip yanıda budur zaten.

Galilei ''dünya dönmektedir.'' dediğinde solculuk yapmaktaydı. Onu yargılayanlar ve yok edenlerse tipik bir sağdı. Her zaman olan oldu. Galilei kaybetmesine karşın HAKLI çıktı. Dünya dönüyordu. hatta daha sonra ki yıllarda Güneşinde döndüğü hatta hatta güneş sisteminin döndüğü !! ortaya çıktı .Ama Gelilei hapse mahkum olmuş birisi olarak çağında hep lanetlendi.

Sağcı genel olarak karpuza bakar ve bu yeşildir der geçer. Solcu ise kabuğunun yeşil olduğunu ancak içinin bilinemeyeceğini savunur.

Şaka bir yana SOLCU ya ihtiyaç var ne demektir ? Yeteri kadar sağcı var biraz da solcu olsun mu demektir ? 1946 dan beri Türkiyeyi sözde SAĞCI partiler yönetmektedir. İşte geldiğimiz nokta!!! Ne olduğumuzu anlayan beri gelsin. Çıkar ilişkileriyle iktidardakiler ve yakınçevresinin cebini doldurduğu ve halkı din duyguları ile sömürme midir SAĞ? Böyle sağ olur mu?

Onun için siz bırakın sol u solcuyu Türkiye de bir tek sağ parti var mıdır ona bakın . Gerisini boş verin.

Nerede
    istanbul
    İletiler
    2.042
    Dilekçeler Sözleşmeler
    1
    Dosya Yükleme
    0

Sn. Bilgili,

Türkiye de yeni bir sol partiye ihtiyaç yok. Türkiye'nin siyasi iklimi iki sol partiyi taşıyacak düzeyde değil. Solun Anadolulaşmasına ihtiyaç var. Aslında Sn Baykal bir ara bunu denedi. Fakat parti içi dirençle karşılaştı. Türkiye yi 50 yılda iflasın eşiğine getiren siyaset ikliminde biraz verimli muhalefet yapılabilse idi solun tek başına iktidar hedefleri rahatlıkla gerçekleşebilirdi.

Özetle yeni bir sol partiye değil, solun Anadolu ya açılmasına, Çiftçi ve esnaf ile barışmasına ihtiyaç var.

Nerede
    Adana, Seyhan, Turkey.
    İletiler
    2.929
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

Sayın commodore1tr;

Yazdıklarınıza uzun uzun cevap vermek ve konuyu enine boyuna tartışmak isterdim, ama bunu daha sonraya bırakarak bazı noktalara değinmek ihtiyacı duydum.

1) Konuyu açan ben olduğumdan, ve bir siyasi partide de görevli olmam nedeniyle (mensup olduğum partiye de dokunduğunuz için) özellikle bu konuya değinmeden geçemeyeceğim. Ben DP'de (eski DYP'de) görevliyim. Daha önce de bu sitede bir kaç defa belirttim. Aslında kafama uygun bir parti yok. Ama sorumluluk taşıyan biri olarak politikayla ilgilenmek istedim. İlgilenmezsem benim bir kaybım olmaz. Kişisel çıkar için ilgileniyor olsaydım, iktidar ya da iktidara yakın bir partide politika yapardım ve kolaylıkla da orada kendime bir yer edinebilridim. Çünkü bunu yapanlar benden daha zeki insanlar değil.

2) "Yeni bir sol partiye ihtiyaç var mı" konusunu açmamdaki sebep; bu soruyu soranın Rıza Türmen gibi gerçekten değer verdiğim bir kişiden gelmiş olmasındandır. Rıza Türmen; biliyorsunuz AİHM'de Türkiye'yi temsil eden bir yargıçtı. Mevcut ikitdar bu değerli yargıcın görevini uzatmadı. Sanırım bunda türbanla ilgili karardaki tavrının iktidara uygun düşmemesinin pay var. Şu anda da Milliyet'te köşe yazıları yazıyor. Yazılarında ideolojik tarafgirlikten oldukça uzak ve büyük bir deneyim ve bilgi birikiminden süzülmüş olarak gelen değerli fikirler olduğu kanısındayım. Rıza bey'in siyasi düşüncelerinin sağ mı yoksa sol mu olduğu konusunda net bir bilgi sahibi değilim, ama yazılarından edindiğim genel kanaatim sola daha yakın durduğu şeklindedir. Yani aslında sizin zannettiğiniz gibi "solun derdi sağa düşmüş" falan değil. Bu bir entellektüel tartışmadır. Bu konuyu dile getirenler sağcılardan çok solculardır. Sizin mantığınızla düşünecek olsa idik; daha önce tartıştığımız "türkçe ezan" konusunda; ezanın türkçe okunmasını isteyenlerin büyük çoğunluğunun aslında ezanla ve namazla ilgileri olmaması nedeniyle bu konuda fikir beyan etmemeleri gerekirdi. Beş vakit camiye koşanların ezanın Türkçe mi yoksa Arapça mı okunmasına karar vermeleri gerekirdi. Ama gözü namazda olmayanlar bu konuyu sürekli gündeme getirdiğine göre, bırakın da sağcılarında sol hakkında fikir beyan etmeleri normal karşılansın. Bu bir fikri tartışmadır ve fikri olan söyler. İster sağcı olsun ister solcu, ister camiye gitsin, isterse meyhaneye.. Özgürlükler bunu gerektirir.

3) Sizin sağ ve sol anlayışınız yazdıklarınızdan anladığım kadarı ile; "dünyada ne kadar iyi ve doğru şey varsa soldur, ne kadar kötülük varsa sağdır" şeklinde özetlenebilir. Siz belki "ben öyle demedim" diyeceksiniz, ama yazdıklarınızdan ve verdiğiniz örneklerden böyle anlaşılıyor. Ve sizin anladığınız anlamdaki bir sağ - sol anlayışı sağlıklı ve objektif olmaktan çok uzaktır. Burada hangisi daha kötü, hangisi daha iyi tartışmasına girmek istemem. Çünkü saçma ve gereksiz bir tartışma olur. Ben konulara genellikle eleştirel bakarım. Kendi tarafımı da eleştirmekten çekinmem. Dünyada gelişmeyi ve değişmeyi sağlayan eleştirel düşüncedir, sizin "sol" olduğunu zannettiğiniz eleştiriye tahammülsüz "tek tip düşünce" değil. Düşünce tarihine bir göz atıldığında; değişik düşünürlerin değişik ve eleştirel düşünceleri ile insanlık bugüne gelmiştir. Her düşüncenin iyi yanları olduğu gibi eleştirilecek yönleri de vardır. Sizin mantığınıza göre ise "bizimkiler hep iyidir, sizinkiler hep kötüdür". Oysa solun tarihinde de büyük kötülükler vardır. Bu konuyu fazla araştırmanıza dahi gerek yok; "Komünizmin Kara Kitabı"nı okuyun yeter. Aslında biraz genel kültürü olan bir insanın bu kitaptakileri başka kaynaklardan da biliyor olması gerekir. Dünyanın bir çok tanınmış edebiyatçılarının sol uygulamaları yakından tanıdıktan sonra görüşlerini gözden geçirmek zorunda kalmış oldukarını siz duymamış olabilirsiniz. Biraz araştırırsanız bulursunuz. Solda çok büyük edebiyatçılar vardır. Bunu inkar etmek bize yakışmadığı gibi gerçekleri inkar etmek olur. Ama siz sağı bir kalmede inkar ediyorsunuz.Sağda da sanaçı edebiyatçı vardır ve olacaktır da. Sağda olduğu bilinen bazı edebityatçıları sildiğinizde edebiyatta bir boşluk doğacağı kanısındayım.

4) Türkiye'de tüm sağ partileri kötü gösterirken; tipik bir demokrasi karşıtlığı sergilediğinizin bilmem farkında mısınız? Kötülediğiniz dönem çok partili dönemdir. Oysa çok partili dönemde de tek partili dönemde de eleştirilecek çok şey var. Siz sol partilerin yolsuzluk yapmadığını ya da yapmayacağını m ı iddia ediyorsunuz. Tek parti döneminde yolsuzluk olmamış mıdır? Biraz araştırırsanız bulursunuz. Bunun sağla solla ilgisi yok. Bu bir hastalıktır ve tarih boyunca olmuştur. Tek parti dönemi de buna dahildir.

Konuya sağ sol açısından değil, özgür ve eleştirel düşünce açısından ve biraz da insaf penceresinden bakmanızı önereceğim.

Nerede
    İletiler
    5.539
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

Sayın Bilgili ;

Söylediklerimi bu kadar yanlış anlayabildiğiniz için sizi tebrik ederim. Her ne kadar verdiğiniz örneklerde yanlış olsa ben sizi gene de Kişisel çıkar için ilgileniyor olsaydım, iktidar ya da iktidara yakın bir partide politika yapardım ve kolaylıkla da orada kendime bir yer edinebilridim. sözünüzün doğruluğundan dolayı severim.

Şimdi ben SOL iyidir SAĞ kötüdür demedim. Haddimde değil bu bir. Bu belirli kişilerin yazılarına karşı yahu saçmalamayın diye verilmiş örnekleme idi. Aslında bunu net anladınız.

Rıza Türmen'i severim. Hatta Cumhurbaşkanlığı tartışmaları sırasında bence Rıza Türmen hepsin'den iyidir. O olsa ne iyi olur bile demişimdir. Solcu mu değil mi bilmem ama adam gibi adam. Hukuk'u guguk yapmayanlardan... O yüzden severim. Bir de Özbudun gibi Prof. lar var!! Knedi yazdığı kitabın tam tersini utanmadan savunan ikisinede hukuk diyen... Hangisini öğrenenlerin hukukçu olacağı ise ciddi bir tartışma konusu...

SOL ile komünizm i karıştırmayacak kadar bilgili olmanıza rağmen Komünizmin kara kitabından bahsetmeniz herhalde bir abartı sanatı inceliği olsa gerek. Siz anladınız benim SOl derken ne demek istediğimi. Arife tarif gerekmez diyeyim...

SOL un veya SAĞ ın iç sorunlarını ve gelişmesini kendi içinde tartışmakla EZAN ın nece okunacağı konusunda ki örneğiniz benzerlik varsaymanıza karşı tam bir hilkat garibesi olmuş... Ne ilgisi var ? Yoksa siz namaz kılmayanı müslüman saymıyor musunuz ? Yeni trend bumu ? Siz biz ayrı mı bu boyuta mı geldi ? Ben namaza gitmiyorum ama günde beş vakit ezanı duyuyorum Abbas bey... Hemde sabah ezanını en uzun dinleyen insanlar sıralamasına girebilirim... Türkiye de yaşayan, Türk olan, müslüman olan herkes Ezan ın dili hakkında konuşabilir. Bu bir hak bu bir ödevdir. Ancak sağ ve sol görüşler ideolojidir... Bunun eş değeri olsa olsa bir yahudinin bir hristiyanın ezan dili hakkında ciddi söylemde bulunmasıdır ki bu bile tam örtüşmez. Dolayısı ile örnek diye verdiğiniz konu örnek olamayacak kadar kötü .... Ha ayran Ha su konmuş rakı ne fark var ikiside beyaz... Ne kadar doğruysa örneğinizde o kadar doğru...

Elbetteki sağdan da çok değerli kişiler çıkmaktadır ve de çıkmaya devam edecektir. Ama bu çıkanlara dikkat ediniz Sola yeni soluk diyor mu? Kendi sağ ı ile mi uğraşıyor ...

Galileo Galilei çarpıcı örneklemedir. Türkiye açısından ... Kendisinin solcu mu sağcımı emperyalist mi faşist mi liberal mi ikinci cumhuriyetçi mi olduğunu bilmem ... Belkide düşünce olarak sağcıydı, orada demek istediğimi de net anladınız... Anladınız anladınız...

Nerede
    Turkey.
    İletiler
    427
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

NEDEN ve KİMLER İÇİN sorusu bizleri bir yerlere taşıyacak ama konu sığ sulara çekilmeye devam ediyor malesef...

Sayın Bilgili,

Siz tek parti dönemi derken hangi dönemi kastediyorsunuz?

Cumhuriyetin ilk 15 yılını mı?

11 Kasım 1938'den Mayıs 1950'ye kadar olan dönemi mi?

Yoksa her ikisini mi?

Bir de size bir soru sormak istiyorum...

Devrim niteliğindeki yenilikler için toplumun ortak iradesinin oluşması beklenmiş midir?

Ortak irade ve ortak akıl kısaca GERÇEKLER toplumda nasıl yerini alacak?

Bu eğitimle mümkün mü?

Sayın Bilgili işte sizin anlamak istemediğiniz ve zihninizde oluşturulan yalan soldan farklı olan GERÇEK SOLu bulmanıza yarayacak sorular bunlar...

O 'tanzimat aydını'nın yanılgısı işte burada başlıyor Sayın Bilgili...

Kontrol edilebilir, şekil verilebilir bir sol istiyor bu aydınımız...

Üstelik toplumsal yapımızdan tamamen farklı ve dışardan yönlendirilen...

BİZ BUNA KARŞIYIZ sayın Bilgili...

İletiler
    57
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

Sayın Commodore1tr,

Hem ülkede sağ parti (sağcı) yok diyorsunuz hem de olmayan bir partinin 50 yıldır memleketi berbat ettiğini söylüyorsunuz. Bu çelişkilidir. Sol ile komünizm farklı şeylerdir. Evet. Ancak kaçırdığınız nokta ilericikle solu özdeş tutmanız. Buna sebep ise muhafazakar (radikal) ile marjinali sol ve sağ kavramları yerine ikame etmiş olmanız. Galilei ne solcu ne sağcıdır. Sadece marjinaldir. Toplumun genelinden farklı şeyleri dile getirmiştir. İlerici dediğiniz insanlar muhafazakar olmayı kabul etmedikleri için (ki muhafazakarlar bu memlekette sağ partilere kapak atmıştır) solcu görünmektedirler.

Kimse benim kadar açık ifade edemez. Ama sol ayak (kesinlikle aşağılama yok/fakirliğe vurgudur) takımıdır. O nedenle ilericilikle yakından uzaktan ilgisi yoktur. İlericilik sağ solla açıklanabilecek bir kavram değildir.

Bu ülkede ne sağcı sağcıdır, ne de solu solcudur.

Nerede
    İstanbul / Beyoğlu
    İletiler
    3.411
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

Bu ülke ne sağcıdır, ne solcu, futbolcudur, futbolcu...:o

Sn. 32844,

Bu ülkede geçmişten günümüze solu temsil edenlere bir daha bakın isterseniz. İsim isim saymama gerek yok, arzu ederseniz sayarım da... Ayak takımı olmadıklarını görürsünüz, çoğu akademisyendir.

İlericilik sol ile açıklanır. Sağ, muhafazakar dedikleriniz değerleri muhafaza etmekle iştigal ederler, ileri götürmek dertleri yoktur.

Selamlar,

+ Konuyu Yanıtla
2 / 5 Sayfa İlkİlk 12345 SonSon

Bu sayfada bulunan kavramlar: