sayın hukukçular lütfen yardım edin ve yardımlarınız için şimdiden teşekkürler.
2005 yılında arkadasımın üzerine keredi çekerek pesinatını kendim vererek bir araba aldım . aramanın taksit ödemelerini banka hesabımda eft yaparak ben ödedim. kaskosunu kendi kredi kartımla yaptırdım. 2007 yılında arkadasıma kalan arabanın taksit borçlarının tamamını yatırmak istediğimi ve arabanın devrini almak istediğimi söyledim. arkadaşım olan sahıs aynı gün hem bankaya hem noter zamanının olmadığını noterden bana vekalet verebileceğini kalan borcuda kendisi verirsem ertesi gün götürüp kapatacağını söyledi bende bir sakınca görmedim ve noterden vekalet alıp kalan borcuda kendisine verdim. bankaya yatırıp arac üzerindeki tebbirin kaldırılması için yazı getirecekti. ancak ertesi gün vekaleti azil edip arabayı gece 02.30 sıralarında çekiciyle kaçırdı.hakkında suç duyrusunda bulunduk takipsizlik çıktı ödediğimiz paraların iadesi için icra takibi başlattık itiraz ettiler icra hukuk mahkemesinde dava bir yıl sürdü ve yetkisinin bulunmadığından bahsederek hakim davayı red etti. şimdide arabayı bana kiraya verdiklerini idda ederek menfi tesbit davası açmışlar. arabanın aylık taksidi 608 ytl iken ben 750 ytl ye arabayı kiralamışım sözleşme yok herhangi bir şey yok ben ne yapacam.saygılar
ilk olarak araca ilişkin olarak mülkiyet hakkına dayanan istihkak davası açmanızı öneririm. (MK m.683)
anılan davada şu hususları ispat edeceksiniz.
peşinat ödemeniz.
eft ile yapılan ödemeleri yaptığınız.
kasko ücreti, vergi borcu, trafik cezaları gibi.
size verilen vekaleti de ayrıca ekleyin.
davada muhtelif nedenlerden dolayı o dönem için üzerinize araba alamadığınızı, bu nedenle aracı bu yolla edindiğinizi. aracın alındığı günden beri tarafınızda olduğunu; kaskosunu, vergisini ödediğinizi falan da belirtin.
tüm bu hususlar ispat edilirse, anlatımınızdan edileceğini sanıyorum, davayı lehe sonuçlandırmanız mümkün. elbette davayı açarken araç üzerine tedbir konulmasını da isteyin ki bu süreçte araç üçüncü kişilere satılamasın.
saygımla.
sayın Av. Gökhan Dirican ilginize çok teşekkür ederim. Arabayı kaçırdıkları gün başkasına satışını yapmışlar, araç satısı su an 3. kişide. diğer saydığınız belgelerin hepsi mevcut. hatta bu araba ile çeşitli zamanlarda trafik cezası yedik ve ödedik o makbuzlarda mevcut.Tebbir istesek 3. kişiyide etkilermi acaba.
Maalesef üçüncü kişi aranızdaki itilafları bilmediğini iddia edeceğinden trafikde tescilde aracı kendi üzerine yaptırmış ise ona herhangi bir etkide bulunamazsınız. Üçüncü kişinin bu dolandırcılık şebekesinin üyesi olduğunu ıspatlayabilirseniz o başka...
kural olarak tedbir üçüncü kişiyi etkilemez
ancak siz araç satışının muvazaalı olduğu inancıdaysanız davanızı üçüncü kişiye de yöneltebilir bu bağlamda araç hakkında tedbir kararı da alabilirsiniz. muvazaadan kasıt aracın aslında o kişiye gerçekte satılmadığı; sırf sizin aracınıza kavuşmanızı zorlaştırmak için aracın o üçüncü kişide şeklen bulunduğunun ispatıdır. şayet durum böyle ise yani dava üçüncü kişiye de yöneltilebilecektir. ancak araç gerçekten üçüncü kişiye devredilmiş ise yani o kişi haberdar olmayan iyiniyetli üçüncü kişi olarak aracı satın almış ise artık davayı ona yönlendiremezseniz.
şöyle toparlayacak olursak :
a) üçüncü kişiden bu olayın bir parçası ise : İstihkak davası üçüncü kişiye açılır, tedbir de istenilebilir.
b) üçüncü kişi iyiniyetli olarak aracı edinen kişi ise : artık ona karşı dava açılması veya aracın başka şekilde iadesi olanaklı değildir. ancak bu halde siz arkadaşınız olan kişiye dava açarsınız. bu davanın ismi artık istihkak davası olmayacaktır. zira istihkak davası malın aynen iadesine ilişkindir. bu aşamada sizin açacağınız dava muhtelif temellere dayanabilir. dilerseniz sebepsiz zenginleşmeye dayalı dava açabilirsiniz; dilerseniz haksız fiile dayalı dava açabilirsiniz, dilerseniz de vekaletsiz iş görme dayanaklı dava açabilirsiniz.
biraz tuhaf gelebilir size ama bunlardan biri diğerinden daha avantajlı olabilir.(eş deyişle haksız fiile dayalı dava açtığınızda 100 YTL kazanacakken vekaletsiz iş görmeye dayalı davada 120 YTL alabilirsiniz) bu nedenle davanın temelini verirken bir avukattan yardım alınız.
sayın Av. Gökhan Dirican ilginize çok teşekkür ederim. Arabayı kaçırdıkları gün başkasına satışını yapmışlar, araç satısı su an 3. kişide. diğer saydığınız belgelerin hepsi mevcut. hatta bu araba ile çeşitli zamanlarda trafik cezası yedik ve ödedik o makbuzlarda mevcut.Tebbir istesek 3. kişiyide etkilermi acaba.
Bunca işlemi yaparken,arabayı satın alıp kredi taksitlerini öderken hiç avukatınıza danışmadınız değil mi? Şimdi dahi avukatınızdan yardım almayı son çare olarak görüyorsunuz,böyle olunca da iş işten geçmiş oluyor malesef.. Yurdum insanı avukatına ödeyeceği parayı çöpe attığını zannediyor.
Öncelikle tüm cevap veren arkadaşlara tesekkür ederim. ayrıca sayın Ulaş avukatım var dava ile avukatım ilgileniyor ancak bu 1 yıl süren ve sonunda yetkisiz olduğunu söyleyen mahkeme kararı nı aldıktan sonra her ne kadar avukatım da olsa konuyu araştırmaya ve fikir almaya çalıştım. sanırım sizce bir sakıncası yoktur. avukata verilen para çöpe atılıyor gibi bir düşüncem yok zira 11 yıldır aynı avukatla çalışıyorum saygılar
Rusya'da şantiye doktoru olan rus bayan içeri girdi. Bağırıp çağırıyor. Birşeyler anlatmaya çalışıyordu. Bizim patron rusça bilmediği için mecburen tercümanlık yaptım. Özetle doktor bana gelen her hasta hem hastalığını hemde alacağı ilacı bildiğini iddia ediyor. Öyleyse niye bana geliyorlar demişti. Türk milleti...
S.M.Mali Müşavir
Selçuk Gülten
Öncelikle konuma yakın ilgi gösterip cevaplayan ve bilgileriyle beni aydınlatan sayın av. Gökhan Dirican beyefendiye teşekkür ederim . ben bu siteye üye olurken sayın gökhan bey gibi konulara ciddi yaklasım gösterildiği için üye oldum. avukatımın olması bilgi arastırmayacam kimseye sormıyacam anlamına gelmediği gibi bu siteninde amacı anladığım kadarıyla net üzerinden avukalık yapmak değil mevcut sorunlardan yola çıkarak bilgi paylaşımı yapmaktır. benim anlamadığım tek konu ise iki arkadaşın yazdığı cevaplardır. açıkçası ne yapmaya çalışıyorlar ne amaçla burdalar anlayamadım. biri rus doktordan örnek vererek kendi sorunumun çözümünü bildiğimi ima etmiş, biride dolandırıldığım için beni suçlamış sayın arkadaşlar buranın sanırım amacı bu değil ,eğer amac birilerinin derdiyle kafa bulmak dalga geçmekse lütfen benim konumuda üyeliğimide yetkililer silsin, seviyesizce muhabete gerek yok eğer geyik muhabet aranıyorsa o muhabbeti yapacak kişi ben değilim. herkese saygılar.
09.09.2016 da Balıkesir den 2. el araç aldım. Malesef ki basiretim bağlanmış bir halde hiçbirşeye dikkat edemedim. aracı kasko yaptırmaya çalışırken...
™ Hukuki NET 2002-2022 - Ulusal ve uluslararası Hukuk Sitesi ⚖️ olma özelliği ile gerek avukat, gerek diğer hukukçu arkadaş ve gerekse vatandaşlara ev sahipliği yapan, eğitim ve bilimsel alışveriş yapma amaçlı bir "Hukuk Rehberi" dir.
Davalar
Hukuki Net; sürekli yenilenen faydalı güncel içeriği ile zamanın hukuk dallarına göre kategorize edilmiş çeşitli mevzuat (Ceza kanunu, İş kanunu, Borçlar yasası gibi), emsal mahkeme kararları, yargıtay kararları, emsal danıştay ve anayasa mahkemesi kararları ile hukuksal makale, kanun, hukuki forum, hukuk sözlüğü, hukuk programları, meslektaş ilanları, avukatlar için kolay hesaplama araçları, Anayasa Mahkemesi, Danıştay, benzer Yargıtay kararı ve Mahkemeler tarafından örnek davalar ile ilgili gerekçeli kararlar, * davası dilekçe örnekleri yasal haberler ve hukuk siteleri dizini 🕸 bulunan bir hukuk bilgi bankası sistemidir.
Avukatlar
Yararı nedir?
📝 Hukukçular için mesleki danışma (Üstad ve meslektaşlar arası paylaşım), dayanışma ve bakalorya fonksiyonu olan site; "Önleyici hukuk" veya "Dava hukuku" nedeni ile doğan veya yeni doğacak anlaşmazlıklar ile içtihat hukuku kaynağı olan Yargı ve Yargılamayı tartışmak, davalar ve ihtilaflar için yararlı çözüm yolları üretmek ve hukuksal konularda özellikle nerede, nasıl, neden soruları üzerinde soru cevap yorumlar, tartışma paylaşma yorumlama yöntemi ile sebep sonuç ilişkisi kurarak 💬, Mahkemelerin dava yükünü hafifletmeyi de amaçlayan suigeneris (kendine özgü) hukuk laboratuarı özellikleri bulunan bir hukuki kalkınma hedefli bilgi dağarcığıdır.
® Hukuki Net internette ve Türk hukukunda bir marka olmakla birlikte ticaret veya iş amaçlı bir site olmayıp, herhangi bir ticari kurum, kuruluş, bilgisayar programı firması, banka vb. kişi veya herhangi politik veyahut siyasi bir kuruluş tarafından desteklenmemekte, finans kaynağı reklam ve ekseriyetle site yönetimi olan Adalet sistemine adanmış bir servistir.
🆓 Hukuki.net halk için ücretsiz ve açık kaynak nitelikli bir hukuk sitesi olup, gayri resmi vatandaş bilgilendirme portalı işlevi görmektedir. Genel muhteviyat olarak kanun, yönetmelik, Emsal Anayasa mahkemesi, Danıştay ve Yargıtay kararı gibi hukuki mevzuat içermekle birlikte avukat ve uzman kişilere özel yorumlar da içeren sitenin tüm hakları saklı olup, 🕲 telif hakkı içeren içeriği izinsiz yayınlanamaz, kopyalanamaz. (Herhangi bir hususu sitene alıntı kuralları çerçevesinde kopyalamak için sitene ekle için izin bağlantısı.)
™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.
♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.
Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.
Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi[İstanbul] vd.
® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir. Reklam yayıncıları: ads.txt dosyası.
‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.
📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede, muhatap kimdir?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.
Ìû ïğåäëàãàåì îôîğìëåíèå äèïëîìîâ ÂÓÇîâ ïî âñåé Ğîññèè è ÑÍà — ñ ïå÷àòÿìè, ïîäïèñÿìè, ïğèëîæåíèåì è âîçìîæíîñòüş àğõèâíîé çàïèñè (ïî çàïğîñó). ...
Fuzuli İşgalci Evin Demirbaşlarını...