Son günlerde Yargıtay çok gündeme geldi. Maalesef adalete zaten az olan güven daha da sarsıldı. Bir hukukçu olarak bundan çok büyük üzüntü duyuyorum ve buna neden olanlarında hukukçu olmaları üzüntümü daha da arttıryor.
Ben olaya mafya ilişkilerinden ziyade eldeki deliller ve bunların değerlendirilmesi açısından yaklaşmak istiyorum. Malumunuz Neşter 2 operasyonu neticesinde Yargıtayımız bence çok sakıncalı, ileriyi gören! bir karar verdi. Mahkeme izniyle dinlenen kişilerin telefonları dinlenirken bazı yargıtay üyleri de dolaylı dinlemeye yakalanmışlardı ancak Yargıtay bu telefon kayıtlarının yasal delil olmayacağına karar verdi.
Bu son olayda da içeriğini bilmediğimiz (medyada çıkanlar için bir şey söylemek istemiyorum) dolaylı dinlemeler var ve bunlarda büyük ihtimalle herhangibir soruşturmada dikkate alınmayacak. Bu husus bence dokunulmazlık zırhına sığınan milletvekillerininkinden farklı değil. Ve ülkemizde siyasetçiler nasıl yıpranmışsa, adalet mekanizması da giderek erozyona uğruyor.
Burada biz hukukçular birazda kendimizi eleştirmeliyiz bence. Bu ülkede ilk kez bir başbakan malum şahısla olan diyalogları neticesinde Yüce Divan da yargılanacak. Ama sayın Yargıtay Başkanımız birkaç gün ortalarda gözükmeyerek, sonra MİT Yargıtaydan çıksın diyerek bilgi verdim gibi açıklamalar yaparak, olayı geçiştirmeye çalıştı. Ama gündem durulacak gibi değil bence.
Ülkemizde şöyle yanlış bir kanı var, istifa edersem suçlamaları veya hatalı olduğumu kabul etmiş sayılırım. Yok öyle birşey, ortada böyle sansayonel bir olay varsa içinde bulunduğun kurumu yıpratmamak adına istifa edersin, haklıysan da bu zaten ortaya çıkar ve 2 kere takdir toplarsın. Ama bu olgunluğa ulaşmamıza çok var daha sanırım.
Adli yıl açılış törenine doğru bu tartışmalar daha da yoğunlaşacak gibi gözüküyor, bekleyip göreceğiz.
sevgili şenol
konuya bir de şöyle bakalım.
Bu iktidar gerçekten de pek çok yasa değişikliği ile yeni yasalarla gündemde.Ama iktidara gelirken verdikleri Milletvekili dokunulmazlığını kaldırmak sözünü bir türlü gerçekleştirmiyorlar.
Belki komplo teorisi gibi gelecek ama bu olay hepimizin bildiği gibi basında ortaya çıktı. Bu haber nasıl sızdı ayrı bir merak konusu. Ama neticenin böyle olacağını olması gerektiğini biliyorduk.
Yargıçlar, aldıkları bir karar ile dolaylı yoldan yapılan dinleme sonucu elde edilen delilin delil olmayacağına karar verdiler. Oysa ki bu dinleme her ne kadar belli kişilere yönelik olsa da örgütlü suçlarla mücadele gereğince yapılmıştı ve tahmin edilemeyen dinlemeler sonucunda başka delillere ulaşmak pek ala mümkündü.Örgüt ilişkileri başka nasıl ortaya çıkabilir. Bu anlamda alınan karanın hiç de hukuka uygun olduğunu düşünmüyorum.
Hatırlayın bir iktidar milletvekili bu yargıya güvenmiyoruz ki dokunulmazlıkları kaldıralım demedi mi?
Şimdi ne oldu? Yargı kendisine bir dokunulmazlık yarattı ve onlarda diyorlarki gördünüz mü dokunulmazlık sadece bizde yok yargı da dokunulmaz.
Siyasi iktidarların yargı üzerindeki etkisi kaldırılmadığı sürece bu tür olaylar olacaktır. Bir de bakanlıktaki kadrolaşmayı güçlendirmek için de bu tür olayların olması gerekli.Ne yazık ki bu bir toplumsal erozyon ve yargı da bundan nasibini almakta. Üç ay sonra Yargıtay Başkanlığı seçimi olacak.Dikkatle izleyin kimler aday olacaklar,adayların etnik ve politik konumlarını iyi takip edin.
Sevgili Nursel, mahkeme kararıyla yapılan dinlemeler elbetteki delil oluyor. Ancak mahkeme x kişi için dinleme kararı vermişse x kişisiyle konuşan y aleyhine delil olamıyor. Yani aynı konuşma x için delil y için değil. Buna da dolaylı dinleme deniliyor.
Sayın Fırat, hükümetin dokunulmazlıkları kaldırmamasını bende tasvip etmiyorum. Ama yıllardır tüm hükümetler bu sözleri veriyor, yerine getirmeyen gidiyor, yerine söz verenler geliyor. Onlarda gider başkaları gelir ama çözüm bu değil tabi, kişiler değişiyor Türkiyede ama senaryolar, yazarlar hep aynı. Olay hakkında basından bilgi edinebildik sadce ve bende o yüzden basında çıkan haberlere hiç değinmedim zaten.
Ancak şu var, milletvekilleri dokunulmazlıklarını kaldırmıyor diye bizde kendimize yeni zırhlar ararsak, sonra milletvekillerinden beter hale geliriz. Bu gün hangi milletvekilinin saygınlığı var.
Bir de Türkiye maalesef dokunulmazlıklar ülkesi, bunu da göz ardı edemeyiz. Daire başkanı hakkında soruşturma açacaksan genel müdürden izin al, genel müdür için bakanlıktan, bakan için ondan..... sürüp gidiyor ve binlerce sorumlu yargı önüne dahi çıkarılamıyor...
Böyle bir ortamda en çok biz hukukçuların buna dikkat etmesigerekiyor. Günümüzün en büyük sorunlarından birisi örgütlü suçlarken (bence) birkaç üyeyi soruşturma dışında bırakmak adına, böyle kararlar alınması büyük zaafiyetler yaratır diye düşünüyorum
Ben Yargıtayın telefon kayıtlarının delil olma niteliğinde verdiği kararı hukuka ve en başta da mantığa uygun buluyorum. Dolaylı dinleme hakkında verilen karar ise santaj, komplo ve içe çekme gibi olayları engellemek için ilk başta aklıma gelen mantıklı gerekçelerinden biri. Düşünsenize bir gün ofisinize yanlış bir telefon gelse , karşı taraf doğru aradığını düşünerek size bir takım yasal olmayan durumlar hakkında bilgi verse veya direk bilerek ve isteyerek sizi arasa , yasa dışı şeyler teklif etse , telefonda sizi hile ile hataya düşürse sizin içinde değilken birden kendinizi aleyihinize elde edilmiş yasal delille ,o şefkatli yargının kucağında bulsanız ne yapardınız? Sizi savunmak bayağı güç olurdu.
Saygılar
Sevgili Gökhan biraz fanteziye kaçmışsın bence) Tanımadığınız birisi sizi ararsa en falza 10 saniye sonra kapatırsınız sanırım telefonu, kimsiniz ne için aradınız falan dedikten sonra. Zaten bu 'kayıtlar' delil sadece, birinin sizi aramış olması nedeniyle suçlanmıyorsunuz. Eğer telefonu yasal olarak dinlenen birisiyle (olayda sanık avukat ve işadamı) konuşuyorsanız ve bu konuşmalar derdest davalar hakkındaysa ve sizde yargıtay üyesiyseniz, bu kayıtların delil olmaması hukuk mantığınıza uygun mu?
Telefonu dinlenen bir mafya üyesi olsa ve dolaylı dinlemeye takılan bir başka mafya üyesi olsa Yargıtay 1. Başkanlık Kurulu aynı şekilde dolaylı dinleme sonucu elde edilen kayıtların delil olmayacağına karar verirmiydi acaba?
Lütfen olayları birbirine karıştırmayalım arkadaşlar, neyin komplo neyin gerçek olduğunu ayırmak o kadarda zor olmasa gerek...
Siz özel bir konuyla ilgili düzenleme istiyorsunuz galiba. Ben işin genelinden bahsediyorum. Sizi arayan tanıdığınız veya tanımadığınız olsun. Telefonla komplo kurmak her halukarda mümkün olamaz mı? Bunu mu demek istiyorsunuz. Şu beğenmediğiniz kararın gerekçesini hiç okudunuz mu? Sanmıyorum. Bir özetleyin, beğenmediğiniz , yasalara , hukuka uymayan yönlerinin altını çizinde görelim. Her aklınıza geleni yazıyorsunuz. Ben bıktım artık. Sırf cevap yazmak için müsvette yazıp gönderiyorsunuz. Şu yazdıklarınızı olaylarla değil, anayasayla, yasalarla ,doktrinle, uluslararası anlaşmalarla , genel hukuk kurallarıyla açıklayın, gerekçelerini yazın. Eğriye doğruya ancak bu şekilde ulaşabiliriz.
Beğendiğinize müsvette deyip geçemek kolay tabi. Ben burada seviyeli bir tartışma olduğunu düşünüyorum ve sizin seviye(sizliği)nize düşmek istemeiyorum.
Siz bu forumda dile getirdiğiniz çekinceleri hangi, anayasa, yasa hükmüne yada doktrine dayandırdınız? Ben göremedimde.
Bu karar bir yargıtay kararı yani yargıtay temyizen incelediği bir davadaki bir kararı değil. Daha karardan bile tam haberiniz yok sanırım.
Benim yazımda da belirttiğim gibi dolaylı dinlemeye takılan yargıtay üyeleri hakkında soruşturma açılması için istenilen izin neticesinde yargıtay 1. başkanlar kurulunun verdiği bir karar. 1. başkanlar kurulu dolaylı dinleme neticesi elde edilen kayıtların delil olamayacağı ve neticesiyle üyeleri hakkında soruşturmaya gerek olmadığına karar veriyor.
'Bir delilin hukuk dışılığını mahkemenin takdir etmesi gerekir. Yargıtay Birinci Başkanlar Kurulu bir yargı mercii değildir. Bu nedenle, böyle bir karar vermiş olmasını ben yanlış buluyorum. Bu kararı mahkemenin vermesi gerekir.' Zaten görülmekte olan Neşter 2 davasında mahkeme heyeti sanık avukatlarının yargıtay 1. başkanlar kurulu kararı uyarınca yaptıkları itirazları reddetti ve nelerin delil olup olmayacağına kendisinin karar verceğini belirtti.
™ Hukuki NET 2002-2022 - Ulusal ve uluslararası Hukuk Sitesi ⚖️ olma özelliği ile gerek avukat, gerek diğer hukukçu arkadaş ve gerekse vatandaşlara ev sahipliği yapan, eğitim ve bilimsel alışveriş yapma amaçlı bir "Hukuk Rehberi" dir.
Davalar
Hukuki Net; sürekli yenilenen faydalı güncel içeriği ile zamanın hukuk dallarına göre kategorize edilmiş çeşitli mevzuat (Ceza kanunu, İş kanunu, Borçlar yasası gibi), emsal mahkeme kararları, yargıtay kararları, emsal danıştay ve anayasa mahkemesi kararları ile hukuksal makale, kanun, hukuki forum, hukuk sözlüğü, hukuk programları, meslektaş ilanları, avukatlar için kolay hesaplama araçları, Anayasa Mahkemesi, Danıştay, benzer Yargıtay kararı ve Mahkemeler tarafından örnek davalar ile ilgili gerekçeli kararlar, * davası dilekçe örnekleri yasal haberler ve hukuk siteleri dizini 🕸 bulunan bir hukuk bilgi bankası sistemidir.
Avukatlar
Yararı nedir?
📝 Hukukçular için mesleki danışma (Üstad ve meslektaşlar arası paylaşım), dayanışma ve bakalorya fonksiyonu olan site; "Önleyici hukuk" veya "Dava hukuku" nedeni ile doğan veya yeni doğacak anlaşmazlıklar ile içtihat hukuku kaynağı olan Yargı ve Yargılamayı tartışmak, davalar ve ihtilaflar için yararlı çözüm yolları üretmek ve hukuksal konularda özellikle nerede, nasıl, neden soruları üzerinde soru cevap yorumlar, tartışma paylaşma yorumlama yöntemi ile sebep sonuç ilişkisi kurarak 💬, Mahkemelerin dava yükünü hafifletmeyi de amaçlayan suigeneris (kendine özgü) hukuk laboratuarı özellikleri bulunan bir hukuki kalkınma hedefli bilgi dağarcığıdır.
® Hukuki Net internette ve Türk hukukunda bir marka olmakla birlikte ticaret veya iş amaçlı bir site olmayıp, herhangi bir ticari kurum, kuruluş, bilgisayar programı firması, banka vb. kişi veya herhangi politik veyahut siyasi bir kuruluş tarafından desteklenmemekte, finans kaynağı reklam ve ekseriyetle site yönetimi olan Adalet sistemine adanmış bir servistir.
🆓 Hukuki.net halk için ücretsiz ve açık kaynak nitelikli bir hukuk sitesi olup, gayri resmi vatandaş bilgilendirme portalı işlevi görmektedir. Genel muhteviyat olarak kanun, yönetmelik, Emsal Anayasa mahkemesi, Danıştay ve Yargıtay kararı gibi hukuki mevzuat içermekle birlikte avukat ve uzman kişilere özel yorumlar da içeren sitenin tüm hakları saklı olup, 🕲 telif hakkı içeren içeriği izinsiz yayınlanamaz, kopyalanamaz. (Herhangi bir hususu sitene alıntı kuralları çerçevesinde kopyalamak için sitene ekle için izin bağlantısı.)
™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.
♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.
Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.
Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi[İstanbul] vd.
® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir. Reklam yayıncıları: ads.txt dosyası.
‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.
📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede, muhatap kimdir?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.
Evlat edinilen çocukların eski...
04-05-2025, 20:37:53 in Aile Hukuku