sözleşmenin içeriği
vb. konular yönetmelik ve tüzüklerle belirlenmiştir.
işyeri hekimleri ya Tabip odası tarafından talep sahibi işverene atama yoluyla gönderilir, yada işveren bir işyeri hekimiyle Tabip Odasının izniyle anlaşır.
bu konuda odalar ve tabipler arasında bir huzursuzluk olmadığını hiç bir tabip ve oda yöneticisi söyleyemez.! Oda adil davranarak sertifika sahibi tüm üyelerinin en az bir işyerinde görevlendirmek ister, işveren, ben istediğim hekimle çalışırım der, işverenle oda arasında çekişme yaşanır, vs.
(umarım bir doktor üyemiz vardır ve bize katkıda bulunur.)
ARTIK BUNDAN SONRA YAZACAKLARIM HUKUKÇU DOSTLRIN YORUMUNU GEREKTİRİR.
1) Kanuni bir zorunluluk olan işyeri hekimi çalıştırmanın HUKUKİ NİTELEMESİ NEDİR?
4857 S. İŞ K.
Madde 81 - Devamlı olarak en az elli işçi çalıştıran işverenler, Sosyal Sigortalar Kurumunca sağlanan tedavi hizmetleri dışında kalan, işçilerin sağlık durumunun ve alınması gereken iş sağlığı ve güvenliği önlemlerinin sağlanması, ilk yardım ve acil tedavi ile koruyucu sağlık hizmetlerini yürütmek üzere işyerindeki işçi sayısına ve işin tehlike derecesine göre bir veya daha fazla işyeri hekimi çalıştırmak ve bir işyeri sağlık birimi oluşturmakla yükümlüdür.
İşyeri hekimlerinin nitelikleri, sayısı, işe alınmaları, görev, yetki ve sorumlulukları, eğitimleri, çalışma şartları, görevlerini nasıl yürütecekleri ile işyeri sağlık birimleri, Sağlık Bakanlığı ve Türk Tabipleri Birliğinin görüşü alınarak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından çıkarılacak bir yönetmelikte düzenlenir.
görüldüğü üzere bu zorunluluğun iki boyutu var.
a) İŞVEREN AÇISINDAN :İşçilerin ayakta tedavisi mümkün hastalıkları için gereksiz yere viziteye çıkarak işyerindeki kayıp çalışma saatlerini azaltmak
B) SSK AÇISINDAN : hastanelerde POLİKLİNİK anlamında gereksiz hasta yoğunluğunu azaltmak,
2) işyeri hekimleriyle yapılacak sözleşmeler tamamen yönetmeliklerle düzenlenmiştir.
sözleşmenin SÜRESİ, HEKİMİN ÜCRETİ, HEKİMİN ATANMASI PROSEDÜRÜ, ÇALIŞMA SAATLERİ VE KOŞULLARI, YARDIMCI PERSONEL, HEKİMİN ÇALIŞMA ODASI ALET VE CİHAZLARI, VB. akla gelebilecek her şey ya İş ve SSK Kanunlarına dayanarak ya da sağlık mevzuatı uyarınca çıkartılan yasa, tüzük ve yönetmeliklerle belirlenmiştir.
3) BU DURUMDA İŞYERİ HEKİMİ İLE İŞVEREN ARASINDA İMZALANMAK ZORUNDA OLAN SÖZLEŞME
- İŞ KANUNU ANLAMINDA BİR HİZMET AKDİ MİDİR?
- AVUKAT 62 DOSTUMUZUN YORUMU GİBİ BİR İSTİSNA AKDİ MİDİR?
- BORÇLAR K. NDA TANIMLANAN HİZMET AKDİ MİDİR?
- YOKSA NEVİ ŞAHSINA MÜNHASIR (SUİ GENERİS) BİR AKİT MİDİR?
HATTA YILLIK OLARAK YENİLENEN SÖZLEŞMELER ZİNCİRLEME AKİT OLARAK YORUMLANARAK KIDEM TAZMİNATI TÜM KIDEM SÜRESİ ÜZERİNDEN HESAPLANMALIDIR.
YARGITAY önceki kararlarında çalışma saat ve günleri üzerinden kıdem süresi hesaplanmasını kabul ederken, sonradan bu görüşünden dönerek kıdem süresini sözleşme süresinin tamamı üzerinden tam tazminat biçiminde yorumlamaya başladı.
BANA GÖRE BU YORUM HUKUKA AYKIRI,KABUL EDİLEMEZ BİR YORUMDUR.
ÇÜNKÜ'!!!!
1) İŞVERENİN YASAL DÜZENLEME GEREĞİ HEKİMİ KENDİSİ SEÇME HAKKI YOKTUR. TABİP ODASI ATAMAYI YAPAR.
2) İŞVERENİN ÜCRETİ BELİRLEME HAKKI YOKTUR.
ÇÜNKÜ ÜCRETİ TABİP ODASININ ASGARİ ÜCRET TARİFESİ İLE BELİRLENİR.
3) İŞVERENİN ÇALIŞMA SAATLERİNİ, ÇALIŞMA DÜZENİNİ, KOŞULLARINI BELİRLEME HAKKI YOKTUR.
BUNLAR YASA , TÜZÜK VE YÖNETMELİKLERLE SAPTANMIŞTIR.
4) HEKİMİN DE İŞYERİNİ SEÇME HAKKI YOKTUR. ÇALIŞACAĞI İŞYERİNİ BAĞLI OLDUĞU ODASI BELİRLER
5) İŞVERENİN HÜKÜMLERİNİ KENDİSİNİN KOYACAĞI BİR İŞ SÖZLEŞMESİ AKDETMEK HAKKI YOKTUR.
ÇÜNKÜ BU DAHİ YÖNETMELİKLERLE BELİRLENMİŞTİR.
BAKILACAK OLURSA NE İŞVEREN NE DE İŞYERİ HEKİMİ, İŞYERİ HEKİMLİĞİ KONUSUNDA ÇOK FAZLA HAKLARA VE AKDİ SERBEST İRADELERİYLE BELİRLEME HAKKINA SAHİP DEĞİLDİR.
İŞ K.Madde 2 - Bir iş sözleşmesine dayanarak çalışan gerçek kişiye işçi, işçi çalıştıran gerçek veya tüzel kişiye yahut tüzel kişiliği olmayan kurum ve kuruluşlara işveren, işçi ile işveren arasında kurulan ilişkiye iş ilişkisi denir. İşveren tarafından mal veya hizmet üretmek amacıyla maddi olan ve olmayan unsurlar ile işçinin birlikte örgütlendiği birime işyeri denir.
ÖYLEYSE;
İş K.nda tanımlanan işçi-işveren-işyeri kavramlarını bu mevcut hukuki ilişkide yerlerine nasıl yerleştirebiliriz.
ben bir çözüme ulaşamadım.
BİR BAŞKA SORU DAHA!!!!
İŞYERİ HEKİMİ ÇOĞUNLUKLA SSK VEYA DEVLET HASTANELERİNDE 657 SAYILI YASAYA TABİ OLARAK ÇALIŞAN DOKTORLARDIR.
MEMUR OLMALARI NEDENİYLE MAAŞLARINI BAĞLI OLDUKLARI KAMU KURUMUNDAN ALMAKTADIRLAR.
AYRICA İŞYERİ HEKİMİ SIFATIYLA BİR İŞVERENDEN DE MAAŞ ALMAKTADIRLAR. ÇOĞUNLUKLA DA HEKİMLER MEMURİYETLERİ DIŞINDA MUAYENEHANELERİNDE VERDİKLERİ HİZMET NEDENİYLE SERBEST MESLEK MÜKELLEFİ OLUP, SERBEST MESLEK MAKBUZU KESEREK HASTA MUAYENE ETTİKLERİ GİBİ, İŞYERİ HEKİMİ OLARAK HİZMET VERDİKLERİ İŞYERİNE DE AYLIK MAKTU OLARAK ALDIKLARI MAAŞ KARŞILIĞINDA SERBEST MESLEK MAKBUZU DÜZENLEMEKTEDİRLER.
SOSYAL GÜVENLİK HUKUKUMUZ BİR KİŞİNİN AYNI ANDA BİRDEN FAZLA SOSYAL GÜVENLİK KURUMUNA TABİ OLARAK ÇALIŞMASINA ENGELDİR.
ÖYLEYSE İŞVERENİN SSK BORDORUNDA YER ALMASI MÜMKÜN OLMAYAN BİR İŞYERİ HEKİMİNİ İŞÇİ OLARAK TANIMLAYABİLİR MİYİZ.
Kıdem tazminatına hak kazanmak için işverenin işçiyi bordosunda göstermesi şart değildir elbette)
YANİ İŞYERİ HEKİMLERİMİZ BU DURUMDA AYNI MESAİ GÜNÜ İÇİNDE ÖRNEĞİN 4 SAAT DEVLETE HİZMET EDERKEN 4 SAAT DE İŞYERİNE HİZMET VERMEKTE, GERİ KALAN SÜREDE KENDİ MUAYENEHANESİNDE SERBEST MESLEK ERBABI OLARAK ÇALIŞMAKTADIR (657-SSK-BAĞKUR)
İŞ KANUNUNA BAKARSANIZ İŞÇİNİN, İŞVERENİN RIZASI OLMADAN BAŞKA BİR İŞTE ÇALIŞMASI DA MÜMKÜN DEĞİLDİR.
BÜTÜN BU ŞARTLARDA İŞYERİ HEKİMİNİN KIDEM TAZMİNATINA HAK KAZANMASI GEREKTİĞİ SÖYLENEBİLİR Mİ?
BU TAMAMEN HUKUKİ BİR TARTIŞMA KONUSU OLUP, ASLA İŞYERİ HEKİMLERİNİN MADDİ MENFAATLERİNİ SORGULAMAK AMAÇLANMAMIŞTIR.
™ Hukuki NET 2002-2022 - Ulusal ve uluslararası Hukuk Sitesi ⚖️ olma özelliği ile gerek avukat, gerek diğer hukukçu arkadaş ve gerekse vatandaşlara ev sahipliği yapan, eğitim ve bilimsel alışveriş yapma amaçlı bir "Hukuk Rehberi" dir.
Davalar
Hukuki Net; sürekli yenilenen faydalı güncel içeriği ile zamanın hukuk dallarına göre kategorize edilmiş çeşitli mevzuat (Ceza kanunu, İş kanunu, Borçlar yasası gibi), emsal mahkeme kararları, yargıtay kararları, emsal danıştay ve anayasa mahkemesi kararları ile hukuksal makale, kanun, hukuki forum, hukuk sözlüğü, hukuk programları, meslektaş ilanları, avukatlar için kolay hesaplama araçları, Anayasa Mahkemesi, Danıştay, benzer Yargıtay kararı ve Mahkemeler tarafından örnek davalar ile ilgili gerekçeli kararlar, * davası dilekçe örnekleri yasal haberler ve hukuk siteleri dizini 🕸 bulunan bir hukuk bilgi bankası sistemidir.
Avukatlar
Yararı nedir?
📝 Hukukçular için mesleki danışma (Üstad ve meslektaşlar arası paylaşım), dayanışma ve bakalorya fonksiyonu olan site; "Önleyici hukuk" veya "Dava hukuku" nedeni ile doğan veya yeni doğacak anlaşmazlıklar ile içtihat hukuku kaynağı olan Yargı ve Yargılamayı tartışmak, davalar ve ihtilaflar için yararlı çözüm yolları üretmek ve hukuksal konularda özellikle nerede, nasıl, neden soruları üzerinde soru cevap yorumlar, tartışma paylaşma yorumlama yöntemi ile sebep sonuç ilişkisi kurarak 💬, Mahkemelerin dava yükünü hafifletmeyi de amaçlayan suigeneris (kendine özgü) hukuk laboratuarı özellikleri bulunan bir hukuki kalkınma hedefli bilgi dağarcığıdır.
® Hukuki Net internette ve Türk hukukunda bir marka olmakla birlikte ticaret veya iş amaçlı bir site olmayıp, herhangi bir ticari kurum, kuruluş, bilgisayar programı firması, banka vb. kişi veya herhangi politik veyahut siyasi bir kuruluş tarafından desteklenmemekte, finans kaynağı reklam ve ekseriyetle site yönetimi olan Adalet sistemine adanmış bir servistir.
🆓 Hukuki.net halk için ücretsiz ve açık kaynak nitelikli bir hukuk sitesi olup, gayri resmi vatandaş bilgilendirme portalı işlevi görmektedir. Genel muhteviyat olarak kanun, yönetmelik, Emsal Anayasa mahkemesi, Danıştay ve Yargıtay kararı gibi hukuki mevzuat içermekle birlikte avukat ve uzman kişilere özel yorumlar da içeren sitenin tüm hakları saklı olup, 🕲 telif hakkı içeren içeriği izinsiz yayınlanamaz, kopyalanamaz. (Herhangi bir hususu sitene alıntı kuralları çerçevesinde kopyalamak için sitene ekle için izin bağlantısı.)
™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.
♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.
Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.
Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi[İstanbul] vd.
® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir. Reklam yayıncıları: ads.txt dosyası.
‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.
📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede, muhatap kimdir?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.
Evlat edinilen çocukların eski...
04-05-2025, 20:37:53 in Aile Hukuku