Bu sitede ve diğer birçok yerde de defalarca belirtildiği gibi banka faizleri özellikle kredi kartı sahiplerinin kredi kartlarından kaynaklanan borçlarına uygulanan inanılmaz faiz oranları kanayan bir yara halindedir. Bu yaranın hukuki dayanağını hatırlayanınız var mı?Buraya hafızamı tazelemek ve bilgilerimin doğru olup olmadığını anlamak için yazıyorum.Sanıyorum 1987 yılıydı.O güne kadar banka faiz oranları (yani borçlulara uygulanan faiz oranları) belli bir seviyenin üzerine çıkartılamıyordu. Bu sırada hükümet bir KHK yayınladı ve bankalara faiz oranlarını istedikleri gibi belirleme yetkisi verdi.Bankalar sadece faiz oranlarını değiştirecekleri zaman Merkez Bankasına haber vereceklerdi.Bu KHK halen geçerli sanırım.Bankalar istedikleri gibi at koşturmaya devam ediyorlar çünkü...
Sn.Özdilek;
Bankalar (tabirimi ve tarzımı bağışlayın ama), 'Genelev Patronu' gibi davranmakta ve bizi de 'Sermaye' gözüyle görmektedir.
Önce cicili bicili beyleri ve hanımları kullanarak,kapımızı aşındırarak veya hiç başvurusuz kart göndererek bizleri ağına(!) düşürmekte, daha sonra da hata yapmamızı,tökezlememizi dörtgözle beklemektedir.İşte o zaman da başında aldığı 'Açık Senet' işleme konmaktadır.
Ve bunun da görünüşte 'yasal' olduğu için insanları zor durumda bırakmakta,kanuni-vicdani ve ahlaki olarak sorumluluk altına girmektedir. (bana göre)
(Bu arada akıllı,durumun bilincinde olan yada sorumluluklarını zamanında yerine getiren borcunu taksitlendirmeyen ve zamanında kapatan birisi için tabii ki bir tehlike söz konusu değil.Hatta bu kişiler, para kazandırmadıkları,üstelik bankayı kısa vadeli ve faizsiz kredi aracı,finansör olarak kullandıkları için 'Banka' için en Kötü müşterilerdir' bu satırların yazarı bunu bilmektedir.Ancak burada anlatmaya çalışılan 'Tek taraflı olarak hakkın kötüye kullanılmasıdır')
Bankalara tanınan bu imtiyaz bir süre sonra anladığım kadarıyla, hakkın tanınmasındaki maksadı aşmış, dengeleri tersine çevirmiş,bankaları yüksek ve kalın surlarla korumaya başlamıştır.Aksini düşünenler için veya bir fikri olmayanlar için hemen aklıma gelerek söyleyebileceğim; ''Anayasa fırlatma sonucu başlayan 2001 krizinin hemen başında şimdi 'toprak' olan bir banka % 10.000 faiz uygulamasına geçtiğini ilan etmiş,kredilerini geri çağırmış ve bu o zamanki gazetelerde manşet olmuştu''
Şimdi bu hakkın kötüye kullanılması değil midir?
Biz bankadan kredi aldığımızı,harcama yaptığımızı kabul ediyoruz.Bankaların ticari kuruluşlar olduklarını ve varlıklarının gayesinin de bu olduğunu,masraflarının çok olduğunu,paradan para kazandıklarını da.
Ama müsaade edin de %250-600 arasındaki faizlerle ödemeyelim.
Temerrüt faizi adı altındaki 'yasal gibi görünen soygun' acil olarak önlenmelidir.
Temerrüt faizi; borcun zamanında ödenmemesi nedeniyle alacaklının muhtemel zararlarını karşılamak amacıyla kanunda yer almıştır.
Banka sadece % 300-500 faiz alırsa mı 'tahsil edemediği param dolaysı ile mağdur olmamış olacak,benim mağduriyetim de kanundaki sözleşme serbestisi ile başlamıyor mu?
MK m. 2 ve BK m. 19 kapsamında hakkın kötüye kullanılması yasağına, kamu düzenine, genel ahlaka aykırı unsurlar içerenlerin geçersiz olacağı yönünde birçok Yargıtay içtihadı olmasına rağmen neden buna kimse dur diyemiyor?
Yüzbinlerce kart sahibi hakkında bankalar tarafından başlatılmış icra takibi bulunmasına rağmen, tüketicilerin açtığı dava sayısı çok çok az. Açılan birkaç davada verilen hükümlerden de,icra daireleri ve mahkemelerle boğuşan insanlar habersiz.
Medya'nın bu durumda olan insanlara yol gösterici yayınlarının çok az olması.
Bunda medya sahiplerinin aynı zamanda banka sahibi de olmalarının bir rolü olabilir mi? Çünkü ''Bankasız kalan medya kuruluşları benzer haberler yapmaya başladılar da!'
Bankalara kaynak aktarımı için 3-5 saatte karar çıkaran eski meclis,kanun tasarısını bakanlar kurulunun imzası aşamasında 1 yıldır beklemesinin sebebi ne olabilir.
Adam,bir futbol takımının üyesi olduğu 30 Milyon $ forma reklamı verecek,Maç naklen yayınları için yüzmilyonlarca dolar kaynak aktaracak ve sonra ödemeyip zarara uğrayacak, her bir purosu benim 'asıl alacak borcum' kadar olan ve bunu banka kaynaklarından karşılatacak,bankayı milyarlarca dolar zarara uğratacak,banka kaynaklarını kendi çıkarlarına aktaracak ve ortalıkta dolaşacak ama benden alacağını (ki ben ve benim gibiler vicanen-ahlaken ve gerçekten yasal,kimseyi mağdur etmeyecek bir şekle çoktan razıyız) %300-500 faizle isteyecek.
Moda deyimle BA BA BA BA!
Sayın Özdilek yazınız üzere kendimi bir anda satırlarda buldum.
Sizin yaşadığınız yerden bakınca fark daha bir farklı ve manalı olmalı......
Bir o kadar da acı...
ne yaparsınız ki maalesef böyle...
Hoşçakalın.
Sözleşmenin genelde boş olarak imzalanan kısmına sonradan yazılan veyahut nerede ise okunamayacak kadar küçük yazılan akdi faizin; Bir tarafın durumunu aşırı güçleştirmesi ile fahiş gabin teşkil ettiği gibi, kanun ahlak ve adaba aykırı şart olarak nitelendirildiğinden doktrin ve uygulamada kabul edilemez bir şart olarak nitelendirilmektedir. Borçlar Kanunun özellikle 21 - 31 arası maddeleri de duruma uymakta. Ancak iki gerçek şahıs arasında bu kurallar uygulanırken, mahkemelerin bir tarafı banka olan davalarda bu kuralları uygulamaması ise hukukçuları rahatsız etmektedir.
™ Hukuki NET 2002-2022 - Ulusal ve uluslararası Hukuk Sitesi ⚖️ olma özelliği ile gerek avukat, gerek diğer hukukçu arkadaş ve gerekse vatandaşlara ev sahipliği yapan, eğitim ve bilimsel alışveriş yapma amaçlı bir "Hukuk Rehberi" dir.
Davalar
Hukuki Net; sürekli yenilenen faydalı güncel içeriği ile zamanın hukuk dallarına göre kategorize edilmiş çeşitli mevzuat (Ceza kanunu, İş kanunu, Borçlar yasası gibi), emsal mahkeme kararları, yargıtay kararları, emsal danıştay ve anayasa mahkemesi kararları ile hukuksal makale, kanun, hukuki forum, hukuk sözlüğü, hukuk programları, meslektaş ilanları, avukatlar için kolay hesaplama araçları, Anayasa Mahkemesi, Danıştay, benzer Yargıtay kararı ve Mahkemeler tarafından örnek davalar ile ilgili gerekçeli kararlar, * davası dilekçe örnekleri yasal haberler ve hukuk siteleri dizini 🕸 bulunan bir hukuk bilgi bankası sistemidir.
Avukatlar
Yararı nedir?
📝 Hukukçular için mesleki danışma (Üstad ve meslektaşlar arası paylaşım), dayanışma ve bakalorya fonksiyonu olan site; "Önleyici hukuk" veya "Dava hukuku" nedeni ile doğan veya yeni doğacak anlaşmazlıklar ile içtihat hukuku kaynağı olan Yargı ve Yargılamayı tartışmak, davalar ve ihtilaflar için yararlı çözüm yolları üretmek ve hukuksal konularda özellikle nerede, nasıl, neden soruları üzerinde soru cevap yorumlar, tartışma paylaşma yorumlama yöntemi ile sebep sonuç ilişkisi kurarak 💬, Mahkemelerin dava yükünü hafifletmeyi de amaçlayan suigeneris (kendine özgü) hukuk laboratuarı özellikleri bulunan bir hukuki kalkınma hedefli bilgi dağarcığıdır.
® Hukuki Net internette ve Türk hukukunda bir marka olmakla birlikte ticaret veya iş amaçlı bir site olmayıp, herhangi bir ticari kurum, kuruluş, bilgisayar programı firması, banka vb. kişi veya herhangi politik veyahut siyasi bir kuruluş tarafından desteklenmemekte, finans kaynağı reklam ve ekseriyetle site yönetimi olan Adalet sistemine adanmış bir servistir.
🆓 Hukuki.net halk için ücretsiz ve açık kaynak nitelikli bir hukuk sitesi olup, gayri resmi vatandaş bilgilendirme portalı işlevi görmektedir. Genel muhteviyat olarak kanun, yönetmelik, Emsal Anayasa mahkemesi, Danıştay ve Yargıtay kararı gibi hukuki mevzuat içermekle birlikte avukat ve uzman kişilere özel yorumlar da içeren sitenin tüm hakları saklı olup, 🕲 telif hakkı içeren içeriği izinsiz yayınlanamaz, kopyalanamaz. (Herhangi bir hususu sitene alıntı kuralları çerçevesinde kopyalamak için sitene ekle için izin bağlantısı.)
™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.
♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.
Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.
Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi[İstanbul] vd.
® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir. Reklam yayıncıları: ads.txt dosyası.
‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.
📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede, muhatap kimdir?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.
óñêîğåíèå èíäåêñàöèè
31-10-2024, 23:11:20 in Aile Hukuku