Sitenizi ilgimi çeken konularda takip ediyorum ve sizleri çok başarılı buluyorum.
Türkiye Cumhuriyetinin bence sizin gibi bir siteye muhakkak ihtiyacı vardı ve
maddi olanakları kısıtlı olan Türk halkına hakları konusunda bilinçlendirdiğiniz
için çok teşk ediyorum ellerinize sağlık.
Cevapların daha rahat ve net verilebilmesi amacıyla soru sormak istediğim vakaya söz konusu kişilerin durumunu kısaca özetlemek istiyorum.
Kızın anne ve babası evli değildir ve bir çocukları olur.Anne doğumda ölür.
Kız babaannesine evlatlık verilir.Dedesinin ve babaannesinin nufusuna kaydolur.
Dedesi vefat eder babası dedesinin işini devam ettirir ve dededen kalan bütün
servetin ve işin sahibi olur.Ayrı yeten kızın babası deden kalan mirastan diğer kardeşlerini ve kızını faydalandırmaz.Başka bir kadınla resmi olarak evlenir ve
o kadından çocukları olur.Kızı babaannesi büyütür.Kız babasının karşı çıktığı biri
siyle evlenir.Baba bu yüzden kızını manevi olarak siler.Şu anda baba kanserdir
ikinci hanımından olan enbüyük oğlu işyerinin maliyesini kendi üzerine geçirmiştir
Baba eski kafalıdır ve ayrıca 2 inci hanımından olan 2 kızınada mirasından bırakmamak istemektedir.
Bu vakaya istinaden sorularım şunlar olacak.
1 Babanın ölümünden önce oğlunun üzerine maliyesini geçirdiği işyerinde ve sermayesinde diğer mirasçıların hakları kanunen varmıdır.
2 Babanın nufusunda olmayan ilk hanımından olan kızı baba vefat ettikten sonra babalık davası açarak mirastan hak iddia edebilirmi.
3 Babanın tüm malvarlığını oğluna bıraktığına dair vasiyetname bırakması bu vasiyetnamenin noter tasdikli ve tam teşekküllü bir devlet hastanesinden akli
melekeleri yerindedir raporuylşa desteklenmesi halinde babanın 2 nufusunda
biri olmayan iki kızının 100 birim maldaki saklı payları ne kadardır.
babanın ilk ve ikinci hanımlarıda vefat etmiştir
4 Babanın vefat etmeden önce bütün mallarını sahte satışlarla oğlunun üzerine geçirmesi bu satışlarında banka para transfer kayıtlarıyla desteklenmesi halinde
ne tür hukuki süreçler doğar.
5 Babası hayattayken evlatlık verdiği kızının babalık davası açabilmesi için nelere ihtiyacı vardır yoksa hiçbir şarta tabi değilmidir.Muhtemelen akrabalarından hiç kimse şahit olmak istemeyecektir.
6 5 inci sorunun vefattan sonraki cevabıda aynımıdr .
Bütün cevaplıyanların ilgisine çok teşekkür eder çok yönlü bu vakanın içinde barındırdığı çeşitlilik nedeniyle verilecek cevapların birçok vakaya daha yardımcı olabileceğinide düşünüp sevinerek hoşçakalın diyorum....
Re: Mirasvasiyet ,evlatlık verilen kız ve saklıpay
Eğer işyeri dedenin vefatı sırasında dedenin üzerine idi ise dedenin kızı görünen kişinin miras hakkı zaten dedenin vefatı anında doğmuştur. Fiilen el konulmuş olması sadece yasal taksim yapılmamış olduğunu gösterir. Füruların saklı payı miras paylarının 3/4 dür. Sizin olayınız oldukça karışık ve yargılamaya muhtaç olduğundan babanın kaç çocuğunun olduğu yasal olarak belirlenmedikçe bu hesaplar olasılık hesabından öteye gitmeyecektir.
Soybağı ile ilgili davalar çocuklar için reşit olduktan sonra 1 yıllık hak düşürücü süre içinde açılmalıdır.
Konu Av.Jülide Keleş Yarışan tarafından (09-10-2007 Saat 15:55:39 ) de değiştirilmiştir.
evlatlık verilen çocuğun öz babasına babalık davası açma hakkı ne zaman kaybolur
Bu kız babasının rızasıyla babasının annesi ve babasına evlatlık verilmiş babası halen hayatta ama kanser tedavisi görmekte.Doktorlar çok fazla bir zamanının kalmadığını söylüyor.Bu aşamada öğrenmek istediğim kız doğumundan bugune kadar hiçbir zaman babasının üstünde nufusta kayıtlı olup sonradan evlatlık olarak dede ve babaannesinin nufusuna geçmiş değil.Doğduğu gün annesi öldüğü için ve babası ve annesi ogünün şartlarında 1950li yıllarda evli olmadan önce hamile kalmasından dolayı kızın çocuk doğmadan resmi nikah kıymadıkları imam nikahıyla resmi olmadan evli olduklarından kız doğumundan hemen sonra babaannesi ve dedesinin nufusuna kaydettirilmiş.Bugün bu bayan 53 yaşında ve reşit olduğu günden bu yana seneler geçmiş olmakla beraber yasada belirtildiği gibi evlatlık olarak verilen çocuk hem nufusuna kayıtlı olduğu anne babasından(ki kayda değer bişeykalmamış ve resmi anne baba olan dede ve babaanne vefat etmiştir)hemde genetik olarak anne ve babasından miras alma hakkına sahiptir hükmüne dayanarak babalık davası açma hakkına hala sahipmidir değilmidir.İlginize çok teşekkür ederim.
Re: Mirasvasiyet ,evlatlık verilen kız ve saklıpay
Av.Nazlı Hilal Çelik rumuzlu üyeden alıntı
Dedenin ölümü ile öncelikle yasal taksim yapılmalıdır. Zaten bu yapıldıktan sonrada sözünü ettiğiniz diğer işlemlere gerek kalmayacaktır.
Yasal taksime göre zaten şu an kız babasının nufusunda kayıtlı olmadığından herhangibir haksahibi değil acaba kızın babalık davası açma hakkı hala saklımıdır.
Re: Mirasvasiyet ,evlatlık verilen kız ve saklıpay
Av.Jülide Keleş Yarışan rumuzlu üyeden alıntı
Eğer işyeri dedenin vefatı sırasında dedenin üzerine idi ise dedenin kızı görünen kişinin miras hakkı zaten dedenin vefatı anında doğmuştur. Fiilen el konulmuş olması sadece yasal taksim yapılmamış olduğunu gösterir. Füruların saklı payı miras paylarının 3/4 dür. Sizin olayınız oldukça karışık ve yargılamaya muhtaç olduğundan babanın kaç çocuğunun olduğu yasal olarak belirlenmedikçe bu hesaplar olasılık hesabından öteye gitmeyecektir.
Soybağı ile ilgili davalar çocuklar için reşit olduktan sonra 1 yıllık hak düşürücü süre içinde açılmalıdır.
eğer hak düşürücü süre içerisinde bu dava açılmamışsa hukuki olarak buna mazeret teşkil edebilecek ve bu hakkı yeniden kazandırabilecek yollar varmıdır.
Yada hukuki olarak yapılabilecek başka tür davalar yada başvurulabilecek yüksek mahkemeler varmıdır.Bu duruma örnek teşkil edebilecek herhangibir
dava yargıtay kararı varmıdır.Böyle bir durumda yargıtaya başvurmak mümkünmüdür.Teşkürler
Re: Miras, vasiyet, evlatlık verilen kız ve saklı pay
Çocuk, ergin olduğu tarihten başlayarak en geç bir yıl içinde dava açmak zorundadır. Gecikme haklı bir sebebe dayanıyorsa, bir yıllık süre bu sebebin ortadan kalktığı tarihte işlemeye başlar.Ancak gecikmenin haklı olduğunu ispatlamanız gerekir.
Re: Miras, vasiyet, evlatlık verilen kız ve saklı pay
Av.Nazlı Hilal Çelik rumuzlu üyeden alıntı
Çocuk, ergin olduğu tarihten başlayarak en geç bir yıl içinde dava açmak zorundadır. Gecikme haklı bir sebebe dayanıyorsa, bir yıllık süre bu sebebin ortadan kalktığı tarihte işlemeye başlar.Ancak gecikmenin haklı olduğunu ispatlamanız gerekir.
Gecikmenin haklı olması için ne gibi gerekçeler lazımdır.Verdiğiniz bilgiler için
sonsuz teşekkürler.
Cevap: Miras, vasiyet, evlatlık verilen kız ve saklı pay
Arkadşlar bu avukatlar ya bişey bilmiyolar yada saklıyolar hiç kusura bakmayın avukat abiler ablalarım
yargıtayın aynı konuyla ilgili kararı var hemde defalarca babasının yada annesinin ebeveynlerinin üzerine kaydedilen çocuk nüfus kaydı düzeltilmesi davası açacak ondada hak düşürücü süre yok neden
insanları yanlış bilgilendiriyorsunuz
™ Hukuki NET 2002-2022 - Ulusal ve uluslararası Hukuk Sitesi ⚖️ olma özelliği ile gerek avukat, gerek diğer hukukçu arkadaş ve gerekse vatandaşlara ev sahipliği yapan, eğitim ve bilimsel alışveriş yapma amaçlı bir "Hukuk Rehberi" dir.
Davalar
Hukuki Net; sürekli yenilenen faydalı güncel içeriği ile zamanın hukuk dallarına göre kategorize edilmiş çeşitli mevzuat (Ceza kanunu, İş kanunu, Borçlar yasası gibi), emsal mahkeme kararları, yargıtay kararları, emsal danıştay ve anayasa mahkemesi kararları ile hukuksal makale, kanun, hukuki forum, hukuk sözlüğü, hukuk programları, meslektaş ilanları, avukatlar için kolay hesaplama araçları, Anayasa Mahkemesi, Danıştay, benzer Yargıtay kararı ve Mahkemeler tarafından örnek davalar ile ilgili gerekçeli kararlar, * davası dilekçe örnekleri yasal haberler ve hukuk siteleri dizini 🕸 bulunan bir hukuk bilgi bankası sistemidir.
Avukatlar
Yararı nedir?
📝 Hukukçular için mesleki danışma (Üstad ve meslektaşlar arası paylaşım), dayanışma ve bakalorya fonksiyonu olan site; "Önleyici hukuk" veya "Dava hukuku" nedeni ile doğan veya yeni doğacak anlaşmazlıklar ile içtihat hukuku kaynağı olan Yargı ve Yargılamayı tartışmak, davalar ve ihtilaflar için yararlı çözüm yolları üretmek ve hukuksal konularda özellikle nerede, nasıl, neden soruları üzerinde soru cevap yorumlar, tartışma paylaşma yorumlama yöntemi ile sebep sonuç ilişkisi kurarak 💬, Mahkemelerin dava yükünü hafifletmeyi de amaçlayan suigeneris (kendine özgü) hukuk laboratuarı özellikleri bulunan bir hukuki kalkınma hedefli bilgi dağarcığıdır.
® Hukuki Net internette ve Türk hukukunda bir marka olmakla birlikte ticaret veya iş amaçlı bir site olmayıp, herhangi bir ticari kurum, kuruluş, bilgisayar programı firması, banka vb. kişi veya herhangi politik veyahut siyasi bir kuruluş tarafından desteklenmemekte, finans kaynağı reklam ve ekseriyetle site yönetimi olan Adalet sistemine adanmış bir servistir.
🆓 Hukuki.net halk için ücretsiz ve açık kaynak nitelikli bir hukuk sitesi olup, gayri resmi vatandaş bilgilendirme portalı işlevi görmektedir. Genel muhteviyat olarak kanun, yönetmelik, Emsal Anayasa mahkemesi, Danıştay ve Yargıtay kararı gibi hukuki mevzuat içermekle birlikte avukat ve uzman kişilere özel yorumlar da içeren sitenin tüm hakları saklı olup, 🕲 telif hakkı içeren içeriği izinsiz yayınlanamaz, kopyalanamaz. (Herhangi bir hususu sitene alıntı kuralları çerçevesinde kopyalamak için sitene ekle için izin bağlantısı.)
™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.
♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.
Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.
Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi[İstanbul] vd.
® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir. Reklam yayıncıları: ads.txt dosyası.
‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.
📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede, muhatap kimdir?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.
Evlat edinilen çocukların eski...
04-05-2025, 20:37:53 in Aile Hukuku