Bugün giriyorum dediniz,10 gün sonra çıkacaksınız. Diğer karar daha size tebliğ edilecek, hemen edildi diyelim 7 gün içinde itiraz edebilirsiniz. Ağır ceza mahkemesi hemen oturup karar verdi diyelim. Bunun yazılması tebliği bile 15 gün sürer. Şu n anlattığınıza göre kesinleşen sadece bir cezanız var. Başkaca kesinleşmiş cezanız yok. Dur ben bunu hızlandırayım diye birşey olmaz.
10 günlük cezanız biter diğeri kesinleşirse,savcılık sizi davet eder, savcıdan durumunuzu anlatıp süre talep edebilirsiniz. Bunlar hep olası ihtimaller.
Tekrar geçmiş olsun.
Saygılar.
Gördüğüm kadarıyla borçlular süresi içerisinde mal beyanında bulunmalarına rağmen, hukuk bilgilerinin yetersiz olması sebebiyle eksik veya usulsüz mal beyanında bulunuyorlar ve süresi içinde mal beyanında bulunmamaktan dolayı hapis cezası alıyorlar.
İlk olarak İcra İflas Kanununda "usulsüz mal beyanında bulunmak" şeklinde bir suç bulunmamaktadır.Fakat Yargıtay İİK.337. maddesini geniş yorumlayarak mal beyanın İİK 74. maddesinde düzenlenen usüle uygun olmaması halinde de borçluya mal beyanında bulunmamaktan dolayı hapis cezası verilebileceğini belirtmektedir.Fakat bu durumda hiç mal beyanında bulunmayanla,hukuki bilgi eksikliğinden dolayı eksik ya da usulsuz mal beyanında bulunanlar aynı kefeye konmaktadır.
Anayasamızın 38. maddesine göre "kimse işlendiği zaman yürürlükte bulunan kanunun suç saymadığı bir fiilden dolayı cezalandırılamaz" ve gene aynı maddeye göre" ceza ve ceza içeren güvenlik tedbirleri ancak kanunla konulur".
"suçta ve cezada kanunilik" ilkesini düzenleyen bu madde gözönüne alındığında , kanunda suç olarak düzenlenmemiş bir fiili, başka bir suçu düzenleyen kanun maddesini geniş yorumlayarak suç kapsamına sokmak kanuna aykırıdır.
Gördüğüm kadarıyla borçlular süresi içerisinde mal beyanında bulunmalarına rağmen, hukuk bilgilerinin yetersiz olması sebebiyle eksik veya usulsüz mal beyanında bulunuyorlar ve süresi içinde mal beyanında bulunmamaktan dolayı hapis cezası alıyorlar.
İlk olarak İcra İflas Kanununda "usulsüz mal beyanında bulunmak" şeklinde bir suç bulunmamaktadır.Fakat Yargıtay İİK.337. maddesini geniş yorumlayarak mal beyanın İİK 74. maddesinde düzenlenen usüle uygun olmaması halinde de borçluya mal beyanında bulunmamaktan dolayı hapis cezası verilebileceğini belirtmektedir.Fakat bu durumda hiç mal beyanında bulunmayanla,hukuki bilgi eksikliğinden dolayı eksik ya da usulsuz mal beyanında bulunanlar aynı kefeye konmaktadır.
Anayasamızın 38. maddesine göre "kimse işlendiği zaman yürürlükte bulunan kanunun suç saymadığı bir fiilden dolayı cezalandırılamaz" ve gene aynı maddeye göre" ceza ve ceza içeren güvenlik tedbirleri ancak kanunla konulur".
"suçta ve cezada kanunilik" ilkesini düzenleyen bu madde gözönüne alındığında , kanunda suç olarak düzenlenmemiş bir fiili, başka bir suçu düzenleyen kanun maddesini geniş yorumlayarak suç kapsamına sokmak kanuna aykırıdır.
Sayın Avukatc;
Hiç mal beyanında bulunmamak gerçekten çok somut bir durum olup cezası da aynı şekilde veriliyor. Bir mal beyanında bulunması gerekenler İİK.da açıkça belirtildiği halde bununla ilgili davalarda hakimler tarafından verilen mal beyanının usulune uygun olup olmadığı konusundaki kararlar farklılıklar gösterebiliyor. Bence bir mal beyanında bulunması gereken 3 ana unsur (İİK.da belirtilen) bulunduğu sürece borçlunun ceza almasını gerektirecek bir durum olduğunu düşünmüyorum. Ancak burada kişi mallarını beyan etmiş ancak değerlerini yazmamış deniliyor. hukuki açıdan düşünülecek olursa belki gerekçe kabul edilebilir ama bu malların değerlerini belirtenler sanki çok mu gerçekçi değerler belirtiyor. Üstelik böyle olmadığı halde hiçbir sorun da çıkmıyor. Borçlu, 300 ytl.lik bir eşyayı 1300 ytl.olarak belirtebiliyor mesela! Yani "usulune" uygun tamam da "gerçeğe aykırı" olmuyor mu bu peki!? (Zaten tespiti de yapılamaz ya neyse!)
Madde 337 - Müddeti içinde beyanda bulunmak üzere mazereti olmaksızın icra dairesine gelmeyen veya yazılı beyanda bulunmayan borçlu, alacaklının şikâyeti üzerine, on gün disiplin hapsi ile cezalandırılır. Alacaklının alacağını karşılayacak miktarda malın haczedilmesi veya borcun ödenmesi hâlinde, bu ceza düşer.
Ben bu yoruma şapka çıkarırım. Kesinlikle doğru bir yorum. Bildiğimiz gibi bir yasa yıllarca uygulanıyor birilerinin gerçekten canı yanıyor,sonra bir cesur hukukçu çıkıp dava ediyor. Sonra herkes yorum yapıp çok haklı, anayasaya aykırı idi diyor. Kimsede günaydın neredeydiniz demiyor. Örnek mi Torbalı hakiminin zina ile ilgili müracaatı. Diyelim bu maddeden ceza alan birisi tüm yasa yollarını denedi ve sonuçta cezaevine girdi. AİHM ye başvurdu. Bu maddenin geniş yorumlanması yasada olmayan bir suç isnat edlmesidir dedi. Sonuç ne olur sizce.? Mal beyanında bulunmamak suçtur. Ama usulsüz beyan diye bir suç yoktur.
Tebrik ve teşekkür ediyorum.
Saygılarımla..
Mal beyanında bulunmamak suçtur. Ama usulsüz beyan diye bir suç yoktur.
Ama uygulamada var maalesef! Aslında burada formatı yani biçimi önemli değil zaten. Burada bence önemli olan borcu kabul ediyor musun, itirazın var mıdır?, borcu karşılayacak neyin var ve ne değerde, borcu kabul ediyorsan ödeyecekmisin, ödeyemeyecek misin veya nasıl ödeyeceksin sorularına alacaklı menfaatine netlik kazandırmaktır kanunun amacı gibime geliyor.
Usulden kasıt olan da bu değil mi?
Ama borcunu nasıl ödeyeceğini belirtmiş, neyi varsa yoksa (mallarını) yazmış fakat değerini yazmamış diye ceza verilmesi durumu da yanlış bulduğumu hemen belirteyim bir önceki iletime paralel olarak!.
İyi ama zaten bu değerin kendisi şüpheli. benim LCD televizyonum var hemde yeni 3 aylık . Bana ve faturaya göre değeri 3450 YTL . İcra satışında bu değeri edermi, yada bu fiyatı verecek alıcı varmı? Yani 2750 YTL borç için, mal beyanında 3450 YTL değerinde borcu karşılar nitelikte LCD televizyonum var yazınca mal beyanım usule uygunmu oluyor.?
Saygılarımla.
MBB davalarında hakimler çok değişik kararlar verebiliyorlar.
Yeri gelmişken hemen belirteyim. Bir keresinde borçlu mal beyanında geçim kaynağını "Emekli maaşım var" şeklinde beyan etmiş. Alacaklının şikayeti üzerine açılan davada hakim borçlunun mal beyanını borcunu ne suretle ödeyeceğininin buradan anlaşılamayacağından bu beyanı usulune uygun bulmayıp ceza kararı vermiş! Haczedilebilir bir maaş varken ve tespiti de çok mümkünken (miktarı) verilen bu cezaya ne dersiniz!?
Bence her ihtimale karşı borçlunun bazı önemli kriterlere dikkat etmesi lazım ki korkulu rüya görmesin! Maaşın varsa miktarını da yaz kardeşim ne olacak! SSK, bağkur v.b.g. nereye bağlıysan sicil numaranı da yaz ne çıkar. Çok mu zor? Malın varsa şu kadar ediyor de! Kimse kalıp da bunu niye bu kadar belirttin diye hesap sormuyor zaten. Ayrıca sorsa ne olacak? "Ben bunu 5 sene önce 10 liraya almıştım, şimdiki değerinden bana ne!" dersin olur biter. Bu kadar detay önemli değil zaten. Bu noktalara takılmamak lazım. Tedbirli olmak en iyisi. Tamam yoruma açık hatta birçoğumuza göre yanlış kararlar verildiğini görüyoruz ama sonuçta hiçbir şey değişmiyor. Ben görüyorum pek çok kişi "Hiçbir menkul-gayrimenkul malım yok, şu an çalışmıyorum borcumu da çalışınca maaşımla ödeyeceğim" diyerek beyanda bulunuyor ve hiçbir ceza da almıyor ki hal gerçekten böyle ise neden ceza alsın ki zaten. Bu da usulune uygun!
Ben bir keresinde borcumdan ötürü mal beyanında bulunmuştum. 2 ay sonra maaşımda bir artış oldu ve gittim icra müdürlüğüne durumu aynen bir dilekçeyle yazılı olarak bildireyim dedim. İcra Md.Yrd. dilekçeme bir baktı ve aynen şöyle dedi; "30 senelik memurum, bugüne kadar gelirini düşüren, azaltanı çok gördüm ama sizin gibi artış olduğunu bildiren bir tek kişi görmedim vallahi bravo" dedi. Çok şaşırdım. Çünkü zaten yapılması gereken buydu ve bu borçlunun yasal yükümlülüğüdür diye biliyordum ki halen de öyle.
Artık yorum sizin.
Saygılar...
Konu tamerce tarafından (22-08-2007 Saat 15:01:35 ) de değiştirilmiştir.
Mal beyanı davaları alacaklının borçlu için kullandığı en büyük silahdır....tamam süresi içinde bulunmadı ise kanun net ve gereken sonuna kadar yapılmalı.......ama süresi içinde bulundu şu eksik bu yok..bunun değerini yazmamışın vb..işte bu anlaşılır değil...yukardaki örnek oldukça dramatik bir örnek bence...emekli maaşım var diyorsun....miktar yazmadın hadi 10 gün istirahat)))
Saygılarımla
Madde 74 - Mal beyanı, borçlunun gerek kendisinde ve gerek üçüncü şahıslar yedinde bulunan mal ve alacak ve haklarında borcuna yetecek miktarın nevi ve mahiyet ve vasıflarını ve her türlü kazanç ve gelirlerini ve yaşayış tarzına göre geçim membalarını ve buna nazaran borcunu ne suretle ödeyebileceğini yazı ile veya şifahen icra dairesine bildirmesidir.
Yasa şifahen diyor. Hangi icra dairesinde şifahen mal beyanı alınıyor? O zaman git icra dairesine sen söyle usulüne göre icra müdürü yazdırsın. Madem vekil mal beyanı verince ceza olmuyor. İcra müdürü usulüne uygun yazdırmamışsa aynı yorum ile ceza olamaz. 337. madde yorumlanarak usulsüz beyan diye ceza oluyorsa bu yorum çok yanlış sayılmaz herhalde.
Saygılarımla.
Ayrıca bir rakam belirtiniz ve elinizdeki taşınır mal o fiyatı etmedi. Bu defa gerçeğe aykırı beyan olmayacakmı?Gerçeğe aykırı beyanda ceza daha ağır.
Saygılarımla.
™ Hukuki NET 2002-2022 - Ulusal ve uluslararası Hukuk Sitesi ⚖️ olma özelliği ile gerek avukat, gerek diğer hukukçu arkadaş ve gerekse vatandaşlara ev sahipliği yapan, eğitim ve bilimsel alışveriş yapma amaçlı bir "Hukuk Rehberi" dir.
Davalar
Hukuki Net; sürekli yenilenen faydalı güncel içeriği ile zamanın hukuk dallarına göre kategorize edilmiş çeşitli mevzuat (Ceza kanunu, İş kanunu, Borçlar yasası gibi), emsal mahkeme kararları, yargıtay kararları, emsal danıştay ve anayasa mahkemesi kararları ile hukuksal makale, kanun, hukuki forum, hukuk sözlüğü, hukuk programları, meslektaş ilanları, avukatlar için kolay hesaplama araçları, Anayasa Mahkemesi, Danıştay, benzer Yargıtay kararı ve Mahkemeler tarafından örnek davalar ile ilgili gerekçeli kararlar, * davası dilekçe örnekleri yasal haberler ve hukuk siteleri dizini 🕸 bulunan bir hukuk bilgi bankası sistemidir.
Avukatlar
Yararı nedir?
📝 Hukukçular için mesleki danışma (Üstad ve meslektaşlar arası paylaşım), dayanışma ve bakalorya fonksiyonu olan site; "Önleyici hukuk" veya "Dava hukuku" nedeni ile doğan veya yeni doğacak anlaşmazlıklar ile içtihat hukuku kaynağı olan Yargı ve Yargılamayı tartışmak, davalar ve ihtilaflar için yararlı çözüm yolları üretmek ve hukuksal konularda özellikle nerede, nasıl, neden soruları üzerinde soru cevap yorumlar, tartışma paylaşma yorumlama yöntemi ile sebep sonuç ilişkisi kurarak 💬, Mahkemelerin dava yükünü hafifletmeyi de amaçlayan suigeneris (kendine özgü) hukuk laboratuarı özellikleri bulunan bir hukuki kalkınma hedefli bilgi dağarcığıdır.
® Hukuki Net internette ve Türk hukukunda bir marka olmakla birlikte ticaret veya iş amaçlı bir site olmayıp, herhangi bir ticari kurum, kuruluş, bilgisayar programı firması, banka vb. kişi veya herhangi politik veyahut siyasi bir kuruluş tarafından desteklenmemekte, finans kaynağı reklam ve ekseriyetle site yönetimi olan Adalet sistemine adanmış bir servistir.
🆓 Hukuki.net halk için ücretsiz ve açık kaynak nitelikli bir hukuk sitesi olup, gayri resmi vatandaş bilgilendirme portalı işlevi görmektedir. Genel muhteviyat olarak kanun, yönetmelik, Emsal Anayasa mahkemesi, Danıştay ve Yargıtay kararı gibi hukuki mevzuat içermekle birlikte avukat ve uzman kişilere özel yorumlar da içeren sitenin tüm hakları saklı olup, 🕲 telif hakkı içeren içeriği izinsiz yayınlanamaz, kopyalanamaz. (Herhangi bir hususu sitene alıntı kuralları çerçevesinde kopyalamak için sitene ekle için izin bağlantısı.)
™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.
♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.
Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.
Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi[İstanbul] vd.
® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir. Reklam yayıncıları: ads.txt dosyası.
‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.
📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede, muhatap kimdir?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.
mp3
01-07-2025, 17:42:43 in Aile Hukuku