Sayın Poliman İİK 277-284 md.lerini incelerseniz iptal davasında zamanaşımı süresi 5 yıldır.
Sayın Çilem 4949 sy.lı yasaya göre artık tedbir nafakalarında da ceza verildiğini biliyorum,bununla ilgili yargıtay kararları mevcut.Bununla ilgili birebir olmasa da konuyla ilgili fikir edinilmesi amacıyla elimdeki yargıtay kararını ekliyorum.
HD 16 Esas : 2004/011589 Karar: 2005/001116 Tarih: 23.02.2005
* TEDBİR NAFAKASINI ÖDEMEME
* CEZA KANUNLARININ ZAMAN BAKIMINDAN UYGULANMASI
Tedbir nafakasını ödememek de 30.7.2003 tarihinde yürürlüğe giren 4949 sayılı Yasa´nın 97. maddesine göre suç olarak kabul edilmiştir. Ancak, TCK.nun 2. maddesine göre aleyhe olan değişikliğin geçmişe etkili olarak uygulanamayacağının düşünülmeksizin sanığın mahkumiyetine karar verilmesi isabetsizdir.
(2004 s. İİK. m. 344) (765 s. TCK. m. 2) (5237 s. TCK. m. 7)
Nafaka borcunu ödememek suçundan sanık Süleyman İbiş´in İİK.nun 344/1. maddesi gereğince 10 gün hafif hapis cezası ile cezalandırılmasına karar verilmiş, hüküm yasal süresi içerisinde sanık vekili tarafından temyiz edildiğinden Yargıtay C.Başsavcılığınca dosya Daireye gönderilmiş olmakla, inceleme raporu ve dosyadaki belgeler okunarak GEREĞİ GÖRÜŞÜLDÜ:
Tedbir nafakasını ödememek de 30.7.2003 tarihinde yürürlüğe giren 4949 sayılı Yasa´nın 97. maddesine göre suç olarak kabul edilmiştir. Ancak, TCK.nun 2. maddesine göre aleyhe olan değişikliğin geçmişe etkili olarak uygulanamayacağının düşünülmeksizin sanığın mahkumiyetine karar verilmesi isabetsiz olup temyiz itirazları yerinde görüldüğünden hükmün BOZULMASINA, 23.2.2005 gününde oybirliği ile karar verildi.
sevgili arkadaşım
öncelikle evliğin bitmesinden dolayı üzüntülerimi bildiririm
soruna gelince süreyle ilgili soruna yanıt vermek istiyom ,satıştan öğrendin tarihten itibaren 1 yıl eylem gerçekleştikten sonra 5 yıl içinde dava açma süreniz mevcuttur bilginize
Sayın görür yanıt verip zaman ayırdıgınız icin cok teşekkür ediyorum (eylem gerceklestikten sonra 5 yıl) bunu anlayamadım Evin satıldıgını ögreneli 1 yıl oldu Mahkemeye evin bana ait oldugunu sadece eşime jest amacı ile üzerine yapıldıgını mahkemede belgeler ile ispatladım mahkeme buna istinaden oldugunu düşünüyorum tedbir nafakası baglamadı.
Şuan harç yatıracak durumum olmadıgından dava acamıyoruum sadece dava dilekcemde evin en azından yarı parasını talep etmekle yetiniyorum Harç yatırılmadığından bu talep de havada kalıyor harç nerden baksanız 3.000 ytl gibi tutacak eger bu süre 5 yılsa muhakkak 5 yıl dolmadan acarıım yani bu hakkımı kaybedip kaybetmediğimi söylerseniz sevinirim yanıtınız i,çin şimdiden teşekkür ederim.
Değerli Avukat arkadaşlar 1yıldır süren boşanma davamda Dün itibari ile karşi dava açtım fakat karşı tarafın yazlıklarında ikamet ettiklerinden Asıl konutlarında olmadıklarını düşündüğümden Babasının mağazasına Tebligat yaptırdım Yazlık adresini bilmiyorum Sorularım şunlar;
1- Baba yada kardeşleri bu tebligatı alırlar ise aldıkları halde kızına bildirmezler ise konunun açılımını ben haksız duruma düşebilirmiyim Davalı taraf benim haberim yok abim almış bilgi vermedi derse ne olur.
2-yazlığın açık adresini bilmiyorum acaba diğer konutlarına ek bir tebligat çıkartılabilirmi yorumlarınız nelerdir ne tavsiye edersiniz.
Hukukçu değilim.
ikametgahın olduğu ev adresine yapsaydınız daha uygun olurdu.
Bulunmayınca muhtara giderdi, muhtara tebliğ edilince tebliğ edilmiş olurdu.
Şimdi babası dükkanda böyle biri yok diye almasa haklı olur.
yeni adrese tebligat mümkündür..
tebligat geri dönerse yeni adres vermenizi salık veririm.
geri dönmez ise sizin bir sorumluluğunuz yok..tebligatı alanın sorumluluğu başlar..
sevgi ve saygılarımla..
yeni adrese tebligat mümkündür..
tebligat geri dönerse yeni adres vermenizi salık veririm.
geri dönmez ise sizin bir sorumluluğunuz yok..tebligatı alanın sorumluluğu başlar..
sevgi ve saygılarımla..
Yanıtlarınız iciin cook teşekkür ederim zaman ayırdığınız için
Değerli arkadaşlar eşim in açtığı boşanma davası 1 yıldır sürüyor sonuca bağlanmadı ve iddialarını ispad edemediler iftiralar,ve asılsız iddialarda bulundular davacı tarraf kendine ve müşterek çocuğumuza toplam 500 ytl tedbir nafakası (her ay için) talepde bulundular ama hakim şu ana kadar tedbir nafakası bağlamadı ve gerekçede göstermedi (müşterek evimiz eşimin adına kayıtlı ve boşanma davası açmadan 1 kaç ay önce satmış bende bu satışı ispatladım mahkemeye delil olarak arz ettim) sebep olarak maddi durumunun iyi olmasına bağlıyorum bende 1 ay önce karşı dava açtım sorularım şu;
1- Dava sonucunda talep edilen tedbir nafakasını benden toplu olarak tahsil edebilirlermi hakim bu yönde karar verebilirmi.
2-Muhtemelen dava birleştirilecek tekrar tedbir nafakası talep edilirse şimdi bağlanabilirmi
cevaplarınız için şimdiden teşekkür ediyorum.
1- Dava sonucunda talep edilen tedbir nafakasını benden toplu olarak tahsil edebilirlermi hakim bu yönde karar verebilirmi?
2-Muhtemelen dava birleştirilecek tekrar tedbir nafakası talep edilirse şimdi bağlanabilirmi?
İkisinin de cevabı evet.
Genelde tedbir nafakası kararı sonraki celselerde, her iki tarafın da maddi durum araştırması geldikten sonra verilir.
Tedbir nafakasına karar verilirse bu ilk talep edildiği tarihten yargıtay temyiz süreci dahil karar kesinleşene kadar geçerlidir. Birikmiş nafaka toplu ödenir, karşı tarafla anlaşıp taksitlendirmeniz mümkündür. Ödememeniz halinde icra işlemi yapılarak sizden tahsil edilir.
Ancak karınızın yeterli gelire sahip olduğu yönünde hakimin kanaati oluşursa tedbir nafakası çıkmaz, bunun dışındaki her durumda tedbir nafakası çıkacaktır.
Dava red kararı ile sonuçlansa da karşı taraf tedbir nafakası almaya devam etmek için yargıtaya götürecek ve en az 4 ay daha -yargıtaydan kesinleşene kadar - tedbir nafakası alacaktır.
degerli ma_cera yanıtın icin teşekkür ederim 2 hakim degişmesine ragmen tedbir nafakası çıkmadı benim avukatım yok ama fikir alış verişinde bulunduğum avukat arkadaslarda şaşkın ortak düşüncemizde evi sattığı için maddi durumu yerinde olduğu konusunda ilginize teşekkür ederim.
™ Hukuki NET 2002-2022 - Ulusal ve uluslararası Hukuk Sitesi ⚖️ olma özelliği ile gerek avukat, gerek diğer hukukçu arkadaş ve gerekse vatandaşlara ev sahipliği yapan, eğitim ve bilimsel alışveriş yapma amaçlı bir "Hukuk Rehberi" dir.
Davalar
Hukuki Net; sürekli yenilenen faydalı güncel içeriği ile zamanın hukuk dallarına göre kategorize edilmiş çeşitli mevzuat (Ceza kanunu, İş kanunu, Borçlar yasası gibi), emsal mahkeme kararları, yargıtay kararları, emsal danıştay ve anayasa mahkemesi kararları ile hukuksal makale, kanun, hukuki forum, hukuk sözlüğü, hukuk programları, meslektaş ilanları, avukatlar için kolay hesaplama araçları, Anayasa Mahkemesi, Danıştay, benzer Yargıtay kararı ve Mahkemeler tarafından örnek davalar ile ilgili gerekçeli kararlar, * davası dilekçe örnekleri yasal haberler ve hukuk siteleri dizini 🕸 bulunan bir hukuk bilgi bankası sistemidir.
Avukatlar
Yararı nedir?
📝 Hukukçular için mesleki danışma (Üstad ve meslektaşlar arası paylaşım), dayanışma ve bakalorya fonksiyonu olan site; "Önleyici hukuk" veya "Dava hukuku" nedeni ile doğan veya yeni doğacak anlaşmazlıklar ile içtihat hukuku kaynağı olan Yargı ve Yargılamayı tartışmak, davalar ve ihtilaflar için yararlı çözüm yolları üretmek ve hukuksal konularda özellikle nerede, nasıl, neden soruları üzerinde soru cevap yorumlar, tartışma paylaşma yorumlama yöntemi ile sebep sonuç ilişkisi kurarak 💬, Mahkemelerin dava yükünü hafifletmeyi de amaçlayan suigeneris (kendine özgü) hukuk laboratuarı özellikleri bulunan bir hukuki kalkınma hedefli bilgi dağarcığıdır.
® Hukuki Net internette ve Türk hukukunda bir marka olmakla birlikte ticaret veya iş amaçlı bir site olmayıp, herhangi bir ticari kurum, kuruluş, bilgisayar programı firması, banka vb. kişi veya herhangi politik veyahut siyasi bir kuruluş tarafından desteklenmemekte, finans kaynağı reklam ve ekseriyetle site yönetimi olan Adalet sistemine adanmış bir servistir.
🆓 Hukuki.net halk için ücretsiz ve açık kaynak nitelikli bir hukuk sitesi olup, gayri resmi vatandaş bilgilendirme portalı işlevi görmektedir. Genel muhteviyat olarak kanun, yönetmelik, Emsal Anayasa mahkemesi, Danıştay ve Yargıtay kararı gibi hukuki mevzuat içermekle birlikte avukat ve uzman kişilere özel yorumlar da içeren sitenin tüm hakları saklı olup, 🕲 telif hakkı içeren içeriği izinsiz yayınlanamaz, kopyalanamaz. (Herhangi bir hususu sitene alıntı kuralları çerçevesinde kopyalamak için sitene ekle için izin bağlantısı.)
™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.
♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.
Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.
Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi[İstanbul] vd.
® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir. Reklam yayıncıları: ads.txt dosyası.
‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.
📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede, muhatap kimdir?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.
tüvtürke karşı tüketici hakem...
07-05-2025, 23:40:53 in Tüketici Hakları