Hazine aleyhine açılan adli yargı davalarında idareye başvuru zorunlu mu?
Asliye hukuk mahkemesinde yani adli yargıda tapu kaydının yanlış tutulmasından dolayı arsamda meydana gelen eksilmeden dolayı tazminat davası açmak istiyorum
idari yargıda idareye başvuru zorunlu fakat adli yargıda açılaan davalarda idareye yani hazineye başvuru zorunlu mudur?

2 avukatıma sordum... onlar dediki zorunlu.

hukuk sitelerinde bazı avukat görüşlerinde adli yargıda idareye başvuru zorunlu değil diyorlar..

yapay zekaya sordum o da cevap olarak
tmk m. 1007 uyarınca tazminat davası adli yargıda yani asliye hukuk mahkemesinde olan bu davada idareye yani dava açmadan önce hazineye basvurmamız şartmıdır

ChatGPT:ChatGPT
Türk Medeni Kanunu'nun (TMK) 1007. maddesi, devletin tapu sicilindeki hatalardan doğan zararlardan sorumlu olduğunu düzenler. Bu maddeye göre, tapu sicilinde yapılan bir hatadan dolayı zarar gören kişi, devlete karşı tazminat davası açabilir.
Ancak bu tür davalarda, yani TMK 1007 uyarınca açılan tazminat davalarında, dava açmadan önce hazineye veya ilgili idareye başvurma zorunluluğu bulunmamaktadır. TMK 1007'de bu tür bir ön başvuru şartı öngörülmemiştir. Bu nedenle, zarar gören kişi doğrudan adli yargıda, yani asliye hukuk mahkemesinde dava açabilir.
Dolayısıyla, TMK 1007'ye dayalı tazminat davalarında hazineye başvurmak gibi bir ön koşul yoktur. Davacı doğrudan mahkemeye başvurabilir.