YENİ TCK'NUN ADLİ TRAVMATOLOJİ İLE İLGİLİ MADDELERİ ve ADLİ TIBBİ BOYUT
Vücut Dokunulmazlığına Karşı Suçlar Taksirle öldürme
MADDE 85. - (1) Taksirle bir insanın ölümüne neden olan kişi, iki yıldan altı yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
(2) Fiil, birden fazla insanın ölümüne ya da bir veya birden fazla kişinin ölümü ile birlikte bir veya birden fazla kişinin yaralanmasına neden olmuş ise, kişi üç yıldan onbeş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
Kasten yaralama
MADDE 86. - (1)Kasten başkasının vücuduna acı veren veya sağlığının ya da algılama yeteneğinin bozulmasına neden olan kişi, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
(2) Kasten yaralama fiilinin kişi üzerindeki etkisinin basit bir tıbbî müdahaleyle giderilebilecek ölçüde hafif olması hâlinde, mağdurun şikâyeti üzerine, dört aydan bir yıla kadar hapis veya adlî para cezasına hükmolunur.
(3) Kasten yaralama suçunun;
a) Üstsoya, altsoya, eşe veya kardeşe karşı,
b) Beden veya ruh bakımından kendisini savunamayacak durumda bulunan kişiye karşı,
c) Kişinin yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle,
d) Kamu görevlisinin sahip bulunduğu nüfuz kötüye kullanılmak suretiyle, e) Silahla,
İşlenmesi halinde şikâyet aranmaksızın, verilecek ceza yarı oranında artırılır. Silâh deyiminden; Ateşli silâhlar, patlayıcı maddeler, saldırı ve savunmada kullanılmak üzere yapılmış her türlü kesici, delici veya bereleyici alet, saldırı ve savunma amacıyla yapılmış olmasa bile fiilen saldırı ve savunmada kullanılmaya elverişli diğer şeyler, yakıcı, aşındırıcı, yaralayıcı, boğucu, zehirleyici, sürekli hastalığa yol açıcı nükleer, radyoaktif, kimyasal, biyolojik maddeler kastedilmektedir (TCK Madde 6)
Açıklama: 86. maddenin 1. fıkrasında kasten yaralama suçunun temel şekli tanımlanmış olup, kişinin vücuduna acı veren veya sağlığının ya da algılama yeteneğinin bozulmasına neden olan her davranış, yaralama olarak kabul edilmiştir. 2. fıkrası kapsamındaki, yaralamanın basit bir tıbbi müdahale ile giderilebilecek ölçüde hafif olması halinde verilecek
ceza daha az olup bu ölçüdeki yaralanmalarda soruşturma ve kovuşturmanın yapılması mağdurun şikayetine bağlıdır. 86. maddenin 3. fıkrasında ise kasten yaralama suçunun nitelikli şekilleri yer almaktadır. Bunlar, mağdurda oluşan sağlık zararının dışında, suçu ağırlaştırıcı şartlardır. Yaralama suçunun silahla işlenmesi de, 2. fıkranın (e) bendinde yer alan nitelikli hallerden biridir. Dolayısıyla, yaralanmanın ne tür bir aletle meydana getirilmiş olduğu, adli tıbbi olarak aydınlatılması gereken bir problem olacaktır. Yaralar ya da travmatik değişimler değerlendirilirken bu husus gözden kaçırılmamalıdır.
Neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama
MADDE 87. (1) Kasten yaralama fiili, mağdurun;
a) Duyularından veya organlarından birinin işlevinin sürekli zayıflamasına,
b) Konuşmasında sürekli zorluğa,
c) Yüzünde sabit ize,
d) Yaşamını tehlikeye sokan bir duruma,
e) Gebe bir kadına karşı işlenip de çocuğunun vaktinden önce doğmasına,
Neden olmuşsa, yukarıdaki maddeye göre belirlenen ceza, bir kat artırılır. Ancak, verilecek ceza, birinci fıkraya giren hallerde üç yıldan, üçüncü fıkraya giren hallerde beş yıldan az olamaz.
(2) Kasten yaralama fiili, mağdurun;
a) İyileşmesi olanağı bulunmayan bir hastalığa veya bitkisel hayata girmesine,
b) Duyularından veya organlarından birinin işlevinin yitirilmesine,
c) Konuşma ya da çocuk yapma yeteneklerinin kaybolmasına,
d) Yüzünün sürekli değişikliğine,
e) Gebe bir kadına karşı işlenip de çocuğunun düşmesine,
Neden olmuşsa, yukarıdaki maddeye göre belirlenen ceza, iki kat artırılır. Ancak, verilecek ceza, birinci fıkraya giren hallerde beş yıldan, üçüncü fıkraya giren hallerde sekiz yıldan az olamaz.
(3) Kasten yaralamanın vücutta kemik kırılmasına neden olması halinde, kırığın hayat fonksiyonlarındaki etkisine göre, bir yıldan altı yıla kadar hapis cezasına hükmolunur.
(4) Kasten yaralama sonucunda ölüm meydana gelmişse, yukarıdaki maddenin birinci fıkrasına giren hallerde sekiz yıldan oniki yıla kadar, üçüncü fıkrasına giren hallerde ise oniki yıldan onaltı yıla kadar hapis cezasına hükmolunur.
Açıklama: 87. maddenin 1. ve 2. fıkrası kasten yaralama suçunun netice sebebiyle ağırlaşmış hallerini içermektedir. 87. maddenin 3. fıkrasında kasten yaralamanın vücutta kemik kırılmasına neden olması haline ilişkin ayrı bir düzenleme yapılmıştır. 4. fıkrası, "yaralanma sonucunda ölüm olursa verilecek cezayı" göstermekte olup, yaşayan kişilerdeki yaralanma ağırlığının belirlenmesi ile ilgili değildir.
Kasten yaralamanın ihmali davranışla işlenmesi
MADDE 88. - (1) Kasten yaralamanın ihmali davranışla işlenmesi halinde, verilecek ceza üçte ikisine kadar indirilebilir. Bu hükmün uygulanmasında kasten öldürmenin ihmali davranışla işlenmesine ilişkin koşullar göz önünde bulundurulur. Açıklama: 88. madde "yaralanmanın ihmali davranışla işlenmesi halinde 86. ve 87. maddelere göre verilecek cezada 2/3'e kadar indirim ön görmektedir. Burada "kasten öldürmenin ihmali davranışla işlenmesine ilişkin koşullar geçerli olacaktır. Kişinin yükümlü olduğu icrai davranışı yapmaması, "ihmali davranış" olarak değerlendirilecek olup, hakim tarafından belirlenecek hususlardır.
Taksirle yaralamaMADDE 89. - (1) Taksirle başkasının vücuduna acı veren veya sağlığının ya da algılama yeteneğinin bozulmasına neden olan kişi, üç aydan bir yıla kadar hapis veya adli para cezası ile cezalandırılır.
(2) Taksirle yaralama fiili, mağdurun;
a) Duyularından veya organlarından birinin işlevinin sürekli zayıflamasına,
b) Vücudunda kemik kırılmasına,
c) Konuşmasında sürekli zorluğa,
d) Yüzünde sabit ize,
e) Yaşamını tehlikeye sokan bir duruma,
f) Gebe bir kadının çocuğunun vaktinden önce doğmasına,
Neden olmuşsa, birinci fıkraya göre belirlenen
ceza, yarısı oranında artırılır.
(3) Taksirle yaralama fiili, mağdurun;
a) İyileşmesi olanağı bulunmayan bir hastalığa veya bitkisel hayata girmesine,
b) Duyularından veya organlarından birinin işlevinin yitirilmesine,
c) Konuşma ya da çocuk yapma yeteneklerinin kaybolmasına,
d) Yüzünün sürekli değişikliğine,
e) Gebe bir kadının çocuğunun düşmesine,
Neden olmuşsa, birinci fıkraya göre belirlenen
ceza, bir kat artırılır.
(4) Fiilin birden fazla kişinin yaralanmasına neden olması halinde, altı aydan üç yıla kadar hapis cezasına hükmolunur.
(5) Bilinçli taksir hali hariç olmak üzere, bu maddenin kapsamına giren suçların soruşturulması ve kovuşturulması şikayete bağlıdır.
Açıklama:89. madde, kasten yaralama ile ilgili maddelerde belirlenen sağlık zararının, taksirle yaralama sonucu oluşması halinde verilecek cezaları kapsamakta olup "bilinçli taksir" durumu hariç, takibat şikayete bağlı olacaktır.
İnsan üzerinde deney MADDE 90. - (1) İnsan üzerinde bilimsel bir deney yapan kişi, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
(2) İnsan üzerinde yapılan rızaya dayalı bilimsel deneyin ceza sorumluluğunu gerektirmemesi için;
a) Deneyle ilgili olarak yetkili kurul veya makamlardan gerekli iznin alınmış olması,
b) Deneyin öncelikle insan dışı deney ortamında veya yeterli sayıda hayvan üzerinde yapılmış olması,
c) İnsan dışı deney ortamında veya hayvanlar üzerinde yapılan deneyler sonucunda ulaşılan bilimsel verilerin, varılmak istenen hedefe ulaşmak açısından bunların insan üzerinde de yapılmasını gerekli kılması,
d) Deneyin, insan sağlığı üzerinde öngörülebilir zararlı ve kalıcı bir etki bırakmaması,
e) Deney sırasında kişiye insan onuruyla bağdaşmayacak ölçüde acı verici yöntemlerin uygulanmaması,
f) Deneyle varılmak istenen amacın, bunun kişiye yüklediği külfete ve kişinin sağlığı üzerindeki tehlikeye göre daha ağır basması,
g) Deneyin mahiyet ve sonuçları hakkında yeterli bilgilendirmeye dayalı olarak açıklanan rızanın yazılı olması ve herhangi bir menfaat teminine bağlı bulunmaması, Gerekir.
(3) Çocuklar üzerinde bilimsel deneyin ceza sorumluluğunu gerektirmemesi için ikinci fıkrada aranan koşulların yanı sıra;
a) Yapılan deneyler sonucunda ulaşılan bilimsel verilerin, varılmak istenen hedefe ulaşmak açısından bunların çocuklar üzerinde de yapılmasını gerekli kılması,
b) Rıza açıklama yeteneğine sahip çocuğun kendi rızasının yanı sıra ana ve babasının veya vasisinin yazılı muvafakatinin de alınması,
c) Deneyle ilgili izin verecek yetkili kurullarda çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanının bulunması, Gerekir.
(4) Hasta olan insan üzerinde rıza olmaksızın tedavi amaçlı denemede bulunan kişi, bir yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Ancak, bilinen tıbbî müdahale yöntemlerinin uygulanmasının sonuç vermeyeceğinin anlaşılması üzerine, kişi üzerinde yapılan rızaya dayalı bilimsel yöntemlere uygun tedavi amaçlı deneme, ceza sorumluluğunu gerektirmez. Açıklanan rızanın, denemenin mahiyet ve sonuçları hakkında yeterli bilgilendirmeye dayalı olarak yazılı olması ve tedavinin uzman hekim tarafından bir hastane ortamında yapılması gerekir.
(5) Birinci fıkrada tanımlanan suçun işlenmesi sonucunda mağdurun yaralanması veya ölmesi hâlinde, kasten yaralama veya kasten öldürme suçuna ilişkin hükümler uygulanır.
(6) Bu maddede tanımlanan suçların bir tüzel kişinin faaliyeti çerçevesinde işlenmesi hâlinde, tüzel kişi hakkında bunlara özgü güvenlik tedbirlerine hükmolunur.
İşkence MADDE 94. - (1) Bir kişiye karşı insan onuruyla bağdaşmayan ve bedensel veya ruhsal yönden acı çekmesine, algılama veya irade yeteneğinin etkilenmesine, aşağılanmasına yol açacak davranışları gerçekleştiren kamu görevlisi hakkında üç yıldan oniki yıla kadar hapis cezasına hükmolunur.
(2) Suçun;
a) Çocuğa, beden veya ruh bakımından kendisini savunamayacak durumda bulunan kişiye ya da gebe kadına karşı,
b) Avukata veya diğer kamu görevlisine karşı görevi dolayısıyla,
İşlenmesi halinde, sekiz yıldan onbeş yıla kadar hapis cezasına hükmolunur.
(3) Fiilin cinsel yönden taciz şeklinde gerçekleşmesi halinde, on yıldan onbeş yıla kadar hapis cezasına hükmolunur.
(4) Bu suçun işlenişine iştirak eden diğer kişiler de kamu görevlisi gibi cezalandırılır.
(5) Bu suçun ihmali davranışla işlenmesi halinde, verilecek cezada bu nedenle indirim yapılmaz.
Neticesi sebebiyle ağırlaşmış işkence
MADDE 95. - (1) İşkence fiilleri, mağdurun;
a) Duyularından veya organlarından birinin işlevinin sürekli zayıflamasına, b) Konuşmasında sürekli zorluğa,
c) Yüzünde sabit ize,
d) Yaşamını tehlikeye sokan bir duruma,
e) Gebe bir kadına karşı işlenip de çocuğunun vaktinden önce doğmasına,
Neden olmuşsa, yukarıdaki maddeye göre belirlenen ceza, yarı oranında artırılır. (2) İşkence fiilleri, mağdurun;
a) İyileşmesi olanağı bulunmayan bir hastalığa veya bitkisel hayata girmesine,
b) Duyularından veya organlarından birinin işlevinin yitirilmesine,
c) Konuşma ya da çocuk yapma yeteneklerinin kaybolmasına,
d) Yüzünün sürekli değişikliğine,
e) Gebe bir kadına karşı işlenip de çocuğunun düşmesine,
Neden olmuşsa, yukarıdaki maddeye göre belirlenen ceza, bir kat artırılır.
(3) İşkence fiillerinin vücutta kemik kırılmasına neden olması halinde, kırığın hayat fonksiyonlarındaki etkisine göre sekiz yıldan onbeş yıla kadar hapis cezasına hükmolunur.
(4) İşkence sonucunda ölüm meydana gelmişse, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına hükmolunur.
Eziyet
MADDE 96. - (1) Bir kimsenin eziyet çekmesine yol açacak davranışları gerçekleştiren kişi hakkında iki yıldan beş yıla kadar hapis cezasına hükmolunur.
(2) Yukarıdaki fıkra kapsamına giren fiillerin;
a) Çocuğa, beden veya ruh bakımından kendisini savunamayacak durumda bulunan kişiye ya da gebe kadına karşı,
b) Üstsoy veya altsoya, babalık veya analığa ya da eşe karşı,
İşlenmesi hâlinde, kişi hakkında üç yıldan sekiz yıla kadar hapis cezasına hükmolunur.
Açıklama: 94. ve 95. maddeler ise, kasten yaralama ile ilgili maddelerde belirlenen sağlık zararının, işkence sonucu oluşması halinde verilecek cezalar ve daha ağır cezayı gerektiren halleri kapsamaktadır.
Görüldüğü gibi, eski TCK'dan farklı olarak yaralama eylemleri tek madde yerine, Kanunun 86., 87. ve 88. maddelerinde yer almış olup, mağdurda oluşan sağlık zararı ve bunun ağırlığına göre verilecek cezalar, hafiften ağıra doğru 86. maddenin 2. fıkrası, 86. maddenin 1. fıkrası, 87. maddenin 1. -2.-3.-4. fıkralarında düzenlenmiştir. Bunlardan 86. maddenin 2. fıkrası, 86. maddenin 1. fıkrası, 87. maddenin 1. ve 2. fıkraları, eski TCK ile karşılaştırılabilir nitelikte iken, 87. maddenin 3. fıkrasında yer alan "kemik kırılması halinde; kırığın hayat fonksiyonlarındaki etkisine göre
ceza öngörülmesi" eski TCK'da karşılığı olmayan, tamamen yeni bir uygulama olacaktır. Yine 86. maddenin 2. fıkrasında yer alan yaralanmanın " basit bir tıbbi müdahaleyle giderilebilecek ölçüde hafif olması" kavramı da, eski TCK'da yer almayan yeni bir kavramdır. Öngörülen
ceza itibariyle, en hafif yaralanma grubunu kapsamaktadır.
YENİ TÜRK CEZA KANUNU'NDA TANIMLANAN YARALAMA SUÇLARININ ADLİ TIP AÇISINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ
Basit bir tıbbi müdahale ile giderilebilecek ölçüde hafif yaralanma: Yeni TCK'nun 86. maddesinin 2. fıkrasında yer verilen bu terim
ceza itibarı ile en hafif yaralanma grubunu ifade etmek için kullanılmıştır. Basit bir tıbbi müdahale ile giderilebilecek ölçüde yaralanma, hekimler tarafından farklı algılanabilecek, kişisel değerlendirme farklılıkları yaratabilecek bir durum gibi gözükmektedir. Adli yönden, hangi travmatik değişimlerin basit bir tıbbi müdahale ile giderilebilecek ya da giderilemeyecek olduğu konusunda tüm hekimler tarafından kullanılabilecek bir listeye ihtiyaç vardır. Ekli liste oluşturulurken, basit tıbbi müdahalelerin ne olduğu, nelerin basit tıbbi müdahale ile giderilebileceğinden öte, hangi travmatik değişimlerin hafif derecede yaralanmalar içinde yer alması gerektiği gözetilmiştir.
Başkasının vücuduna acı veren/ sağlığının ya da algılama yeteneğinin bozulmasına neden olan yaralanma:
Yeni TCK'nun 86. maddesinin 1. fıkrasında yer almakta olup ön görülen
ceza itibarı ile orta derece yaralanma grubunu tanımlamaktadır. "kişinin sağlığını ya da algılama yeteneğini bozacak derecedeki yaralanma" tanımı, travmanın ruhsal etkilerini de kapsamaktadır. Kişilerin uğradığı travma sonrası oluşan ruhsal sağlık zararı da TCK kapsamında tanımlanmıştır. Hazırlanan kitapçıkta "travma sonrası oluşan ruhsal zararın belirlenmesine yönelik kriterlere liste içinde yer verilerek bu eksiklik kapatılmaya çalışılacaktır.
Yaşamını tehlikeye sokacak derecede yaralanma: Yeni TCK'nun 87. maddesinin 1.fıkrasında yer alan bu tanım Eski TCK'nun 456. Maddesinin 2. fıkrasında, "kişinin hayatını tehlikeye maruz kılma" şeklinde yer almakta idi.
Bir yaralanma sonrası, kişinin yaşamının mutlak suretle tehlikeye maruz kalması, ancak gerek kendi vücut direnci gerekse tıbbi yardımla kurtulması durumunda kullanılır. Yani olay sırasında yaşamsal tehlikenin oluşmuş olması önemlidir. Ölüm olması gerekmez. Kişinin sonradan iyileşmesi de bu durumu değiştirmez. ''Ne olur ne olmaz'' diyerek karar vermek yerine, her türlü tanı yöntemi kullanılarak başlangıçta doğru karar vermek önemlidir.
Yaşamı Tehlikeye Sokan Bir Duruma Yol Açan Yaralanmalar: -
Kafatası kırıkları
- Kafa içi kanama, kontüzyon, laserasyon
- Klinik bulgu veren beyin ödemi ve başlangıç Glasgow Koma Skoru'nun 8 ve altında olduğu bilinç kapalılığı
- İlk üç servikal vertebra kırığı
- Vertebral kolonda hangi seviyede olursa olsun medulla spinalis hasarı (kontüzyon/laserasyon) ile medulla spinalis hasarının eşlik ettiği kırık-çıkık-disk yaralanması ve herniler
- İç organ yaralanmaları
- Büyük damar yaralanmaları
- Büyük damar veya iç organ yaralanması olmasa bile % 20'den fazla kan kaybına işaret eden klinik tabloya yol açan yaygın ekimoz, hematom ve laserasyonlar
- İç organ lezyonu olmasa dahi göğüs ve batın boşluğuna penetre yaralanmalar
- 2. derece yanık (% 20'ten fazla)
- 3. derece yanıklar (% 10'dan fazla)
- Kuduz hayvan ısırığı
- Elektrik çarpması (Giriş ve/veya çıkış lezyonu bulunması veya vücuttan elektrik akımının geçtiğini gösteren klinik bulguların varlığı)
- Ağır klinik tabloya yol açan zehirlenmeler (Bkz: İlgili Bölüm)
Yaşamı Tehlikeye Sokan Damar Yaralanmaları:A. Carrotis Communis, A. Carotis Interna, A. Carotis Externa, A.V. Facialis, A.V. Maxillaris, A.V. Occipitalis, A.V. Temporalis Superficialis, V. Jugularis Interna, V.Jugularis Externa, A.V. Brachioceghalica, A.V. Subclavia, A.V. Thoracica Interna (A. Mammaria Interna), A. Vertebralis, Truncus Thyreocervicalis, A.V. Thyroidea Inferior, A.V. Thyroidea Superior, A.V. Lingualis, A.V. Axillaris, A.V. Brachialis, A. Ulnaris, A. Radialis, A.V. Femoralis (Superficialis), A.Profunda Femoris, A.V. Poplitea, A. Tibialis Posterior, A. Dorsalis Pedis, A. Dorsalis Penis, V. Dosalis Penis Profunda, A. Sacralis Media, A. İntercostalis, A. Obturatoria, A. Glutea Superior, A. Glutea Inferior, A. Umblikalis, V. Saphena Magna, A. Pudendalis, A. Spermatika, A. Testikularis, A. Ovarika, A. Uterina, A. Lienalis, A. Renalis.
Duyularından veya organlarından birinin işlevinin sürekli zayıflaması/yitirilmesi:
İşlev zayıflaması yeni TCK'nun 87. maddesinin 1.fıkrasında yer almaktadır. Eski TCK'nun 456. Maddesinin 2. fıkrasında "havastan veya azadan birinin devamlı zaafı" şeklinde yer almakta idi. Yaralanmadan sonra bu durumun varlığının kabul edilebilmesi için, duyu veya organlardan birinin işlevindeki zayıflamanın sürekli olması gerekmektedir. İşlev yitimi yeni TCK'nun 87. maddesinin 2.fıkrasında yer almaktadır. Eski TCK'nun 456. Maddesinin 3. fıkrasında "havastan veya el veya ayaklardan birinin veya azadan birinin tatili" şeklinde yer almakta idi.
Kişideki görme, işitme, koklama, tatma ve dokunma duyuları ile organlar ve ekstremitelerde (el, ön kol, kol, omuz, ayak, bacak, kalça) oluşan anatomik kayıp ve/veya fonksiyonel bozukluk, her bir duyu, organ veya ekstremitenin kendi anatomik yapı veya fonksiyonuna göre değerlendirilmelidir. Protez takılması durumunda da anatomik kayıp değerlendirilecektir.
Vücutta çift olarak bulunan organlardan birinin işlevini tamamen yitirmesi halinde, diğer organ fonksiyon görmeye devam edebilir. Bu durumda, organın işlevinin zayıflaması değil, işlevin yitirilmesi söz konusudur. Çünkü, kanun metninde duyu ve organlardan birinin işlevinden söz edilmektedir.
Organdaki veya ekstremitedeki anatomik kayıp ve/veya fonksiyonel bozukluğun o organ veya ekstremitenin kendi anatomik yapısı ve/veya fonksiyonuna göre % 10-50 arasındaysa "işlevin sürekli zayıflaması"; % 50'nin üstünde ise "işlevin yitirilmesi" olarak değerlendirilmelidir.
Yüzünde sabit ize - yüzünün sürekli değişikliğine neden olma: Eski TCK'da "çehrede sabit eser" ve "çehrenin daimi değişikliği" şeklinde yer alan kavramlardır. Oluşan yara az ya da çok iz bırakır, ancak her iz yüzde sabit iz niteliğinde değerlendirilmez. Yaralanma esnasında, yüz sınırları içerisinde oluşan yaranın iyileştikten sonra bıraktığı iz, gün ışığında veya iyi aydınlatılmış bir ortamda, insanlar arası sözel diyalog mesafesinden (1-2 metre) ilk bakışta belirgin bir şekilde fark edilebilir durumda ise ''yüzde sabit iz''den bahsedilir. İzin, sabit iz olup olmadığının değerlendirilmesi açısından iyileşme sürecinin tamamlanmış olması gerekir. Bu nedenle, adli tıp uygulamalarında, bu konudaki değerlendirme yaralanmadan en az altı ay sonra yapılmaktadır. Hekim gerek görürse bu süre uzayabilir.
Eğer, yüz sınırları içinde oluşan yaralanmanın bıraktığı iz, o kişiyi önceden tanıyanların onu tanımasında duraksamaya yol açacak şekilde yüzün doğal görünümünü bozmuş ise bu durumda "yüzde sürekli değişiklik"ten bahsedilir. Buna örnek olarak ağır yanıklar ya da yüze kezzap atılması gibi kimyasal yanıklar verilebilir.
Yüz sınırlarına gelince, şimdiye kadar var olan adli tıp uygulamasında "çehre'' denilince, üstte saçlı deri sınırı, yanlarda kulak sayvanlarının arka kenarları, altta alt çene kavsi ile sınırlı alan anlaşılmakta idi. Ancak, yeni TCK'nun gerekçesinde, yüz deyiminin, kişinin boyun ve kulakları dahil başın ön kısmını ifade ettiği belirtilmektedir. Yeni TCK'ya göre ''yüz'' sınırları tanımlanacak olursa,
kişiye cepheden bakıldığında üstte saçlı deri sınırı (saçı dökülen ya da azalan kişilerde görülebilen frontal bölge dahil ), yanlarda kulaklar dahil olmak üzere kulakların arkasından inen hayali düz çizgilerin her iki klavikula ile kesiştiği noktalar ile altta fossa jugularisten başlayıp yanlara doğru klavikulaları takip eden çizgiler arasında kalan bölge anlaşılmalıdır. Konuşmada sürekli zorluk / konuşma yeteneğinin kaybı: Konuşma fonksiyonunu etkileyen kafa içi değişimler ile dil ve ses telleri gibi konuşmaya yardımcı yapılarda yaralanma olması durumunda değerlendirilir. Eski TCK'da da var olup türkçeleştirilerek korunmuş kavramlardır. Konuşmada sürekli zorluk, yeni TCK'nın 87. maddesinin 1.fıkrasında, konuşma yeteneğinin kaybı da 2. fıkrasında yer almaktadır.
Gebe bir kadında, çocuğunun vaktinden önce doğmasına / çocuğun düşmesine neden olma: Eski TCK'da da var olan tanımlamalar olup, çocuğunun vaktinden önce doğmasına neden olma, yeni TCK'nın 87. maddesinin 1.fıkrasında, çocuğun düşmesine neden olma ise 2. fıkrasında yer almaktadır. Burada, erken doğum ya da düşük durumunun travma ile ilişkisinin kurulması esas olacaktır.
Kişinin iyileşmesi olanağı bulunmayan bir hastalığa/ bitkisel hayata girmesine neden olma: Yeni TCK'da 87.maddenin 2. fıkrasında yer alan ve cezayı arttıran hallerden biridir.Travma sonrası gelişen ve iyileşme olanağı bulunmayan akli arızaları da içermektedir. Eski TCK'da da var olup türkçeleştirilerek korunmuş kavramlardır.
Çocuk yapma yeteneğinin kaybolması: Uterus, ovaryumlar ve testisler gibi üremeye yardımcı organları içine alan yaralanma durumlarında değerlendirilir. Aynı şekilde eski TCK'nda da var olup türkçeleştirilerek korunmuş kavramlardır.
Yaralamanın vücutta kemik kırılmasına neden olması: Yeni TCK'nun 87. maddesinin 3. fıkrasında yer alan bir kavramdır. Kırığın kişinin hayat fonksiyonlarındaki etkisine göre
ceza öngörülmektedir. Bu konu ile ilgili değerlendirmelere ilgili bölümde yer verilmiştir.
YARALANMA AĞIRLIĞININ BELİRLENMESİTravmalı hastanın değişik amaçlar doğrultusunda değerlendirilebilmesi için, uluslararası araştırmacılar tarafından bir çok fizyolojik ve anatomik skor sistemi geliştirilmiş ve geliştirilmeye devam edilmektedir. Fizyolojik ve Anatomik olarak iki temel skor sistemi vardır.
Fizyolojik skor sistemleri bilinç durumu, solunum, kan basıncı ve nabız gibi yaşamsal parametrelerin ölçümüne dayanmaktadır. Ölüm riski nedeniyle travma sonrası ilk durumun belirlenmesi, tedaviye verilen yanıt ve alınacak sonucun tahmin edilmesi gibi erken değerlendirmelerle hastanın uygun tedaviye yönlendirilmesi amaçlıdır. Adli tıp uygulamalarında, tedavisi yapılmış hastaların zaman zaman dosya üzerinden değerlendirilmesi gerekliliği, hasta dosyalarında sözü edilen parametrelerin düzgün ve standart bir biçimde yer almaması ve değerlendirmenin adli amaçla olması nedenleriyle; fizyolojik skor sistemlerinin adli tıpta, travma ağırlığının değerlendirilmesine sağlayacakları katkı sınırlıdır.
Anatomik skor sistemlerinin yaralanan kişilerin ilk değerlendirmelerinde kullanımları sınırlı olmakla birlikte, bu skor sistemleri hasta dosyalarının değerlendirilerek sonuç alınması yönünden yararlıdır. Anatomik skor sistemlerinde; tüm yaralar sınıflandırılıp özellikleri tanımlanmakta, yaralanan her organa ve yaralanma derecesine göre ayrı puan verilmektedir. Dolayısıyla adli tıp açısından travma ağırlığının değerlendirilmesinde belli kriterler çerçevesinde, temel anatomik bir skor sistemi olan Kısaltılmış Yara Skalası (Abbreviated Injury Scale- AIS)'ndan yararlanılmıştır.
Kemik kırıkları hariç, yasada ''Yaralama fiilinin kişi üzerindeki etkisinin basit bir tıbbi müdahale ile giderilebilecek ölçüde hafif olduğu'' şeklinde tanımlanan yaralanmalara tablolarda,''basit tıbbi müdahale ile giderilebilir'', yasada ''Şahsın vücuduna acı veren veya sağlığının ya da algılama yeteneğinin bozulmasına neden olan'' şeklinde tanımlanan yaralanmalara tablolarda ''basit tıbbi müdahale ile giderilemez'' şeklinde yer verilmiştir. Şahsın yaşamını tehlikeye sokan yaralanmalar da ayrıca belirtilmiştir. Klavuzda yeni TCK doğrultusunda raporların nasıl düzenleneceği konusunda değişik örnekler sunulmuştur (Bkz: Örnek rapor şablonları).
DERI-DERI ALTI-KAS DOKUSUNU ILGILENDIREN TRAVMATİK DEĞİŞİMLER
BTM:Basit Tıbbi Müdahale
Tüm vücut alanına göre yüzey alanı yaklaşık olarak yüz ya da elde %5, vücudun diğer bölgelerinde %10'dan daha az olan abrazyon ve kontüzyonlar, Yüz ve elde yaklaşık 25 cm², diğer bölgelerde 100 cm²'den küçük flep tarzı yaralanmalar, Yüz ya da elde toplam 10 cm, vücudun diğer bölgelerinde toplam 20 cm'den küçük cilt altına penetre yaralanmalar-laserasyonlar
|
BTM ile Giderilebilir
|
Tüm vücut alanına göre yüzey alanı yaklaşık olarak yüz ya da elde %5, vücudun diğer bölgelerinde %10'dan fazla olan abrazyon ve kontüzyonlar Yüz ve elde yaklaşık 25 cm², diğer bölgelerde 100 cm²'den büyük flep tarzı yaralanmalar, Yüz ya da elde toplam 10 cm, vücudun diğer bölgelerinde toplam 20 cm'den büyük cilt altına penetre yaralanmalar- laserasyonlar
|
BTM ile Giderilemez
|
Saçlı deride 100 cm².den az pediküllü flep yaralanmaları |
BTM ile Giderilemez
|
Saçlı deride, kanlanması bozulmuş, 100 cm².den fazla pedikülsüz flep yaralanmaları |
Yaşamsal Tehlike
|
Total ya da totale yakın skalp kaybı |
Yaşamsal Tehlike
|
Yaklaşık % 20'den fazla kan kaybına işaret eden klinik bulguların mevcut olduğu laserasyon ya da avülsiyonlar |
Yaşamsal Tehlike
|
Mermi çekirdeği yaralanması; yumuşak doku seyirli; tek
|
BTM ile Giderilebilir
|
Mermi çekirdeği yaralanması; yumuşak doku seyirli; birden fazla
|
BTM ile Giderilemez
|
Saçma yaralanması; yumuşak doku seyirli; az sayıda
|
BTM ile Giderilebilir
|
Saçma yaralanması; kas dokusuna penetre; çok sayıda
|
BTM ile Giderilemez |
Yanıklar
|
|
1.derece yanık
|
BTM ile Giderilebilir |
1. derece: Beş yaş ve altında % 20'den fazla,
|
BTM ile Giderilemez
|
2. derece: yüzey alanı %10'dan az (5 yaş altı çocuklarda %5'ten az)
|
BTM ile Giderilebilir
|
2. derece: %10-20 (5 yaş altı çocuklarda %5-15)
|
BTM ile Giderilemez
|
2. derece: %20'den fazla (5 yaş altı çocuklarda %15'ten fazla)
|
Yaşamsal Tehlike
|
3./4. derece: %10'dan az
|
BTM ile Giderilemez
|
3./4. derece: %10'dan fazla
|
Yaşamsal Tehlike |
Elektrik yaralanmaları
|
|
Vücuttan elektrik akımının geçtiğine dair pozitif bulgular mevcutsa ve/veya Sağlık personeli tarafından kardiopulmoner resusitasyon uygulanmışsa, |
Yaşamsal Tehlike |
* Eski listelerde "yaygın ekimoz" tanımı mevcut olmakla birlikte, kriterleri olmadığından uygulamada pek kullanılmamakta idi. Oluşturulan yeni listede böyle bir tanıma yer verilmemekle birlikte, kişinin yaşamını tehlikeye sokacak nitelikte "yaygın ekimoz-hematom-laserasyon ve avülsiyon(flep tarzı)" durumlarının olabileceği göz önüne alınmalı, bu tür durumlar klinikleriyle birlikte ayrıca değerlendirilmelidir.
Kafa Bölgesi
Saçlı deri yaralanmaları bir önceki bölümde anlatılmıştır.
|
|
Kafa içi değişimler
|
|
Kafa içi tüm damarlardaki travmatik değişimler
|
Yaşamsal Tehlike
|
Tüm kafa içi travmatik değişimler
|
Yaşamsal Tehlike
|
Kranial sinir yaralanmaları(Diğer kafa içi değişimlerin eşlik etmediği)
|
BTM ile Giderilemez |
Bilinç durumu
|
|
Glasgow Koma Skoru: 14-15 Olay sonrası ilk gözlemde uyanık, Belirlenmiş 5 dakikadan kısa süren geçici bilinç kaybı, Travma sonrası 24 saatten kısa amnezi,
|
BTM ile Giderilebilir
|
Glasgow Koma Skoru: 9-13 arası Belirlenmiş 5 dakikadan uzun süren bilinç kaybı, Travma sonrası bilinç kaybı olmamakla birlikte fokal nörolojik defisit (kranial sinir, hissi- motor belirti), Travma sonrası 24 saatten uzun amnezi,
|
BTM ile Giderilemez
|
Başlangıç Glasgow Koma Skoru 8 ve altında (bilinci kapalı) |
Yaşamsal Tehlike |
* Eski listelerde var olan "klinik olarak commotio" kavramı kriterleri olmadığından uygulamada güçlüklere neden olmakta, hatta pek kullanılmamakta idi. Bunun yerine bilinç durumu ile ilgili değerlendirmeler konuldu. Yine de, bazı klinisyenler halen "commotio" tanımını kullanmakta olduklarından, bu şekilde bir tanım olduğunda listede yazılı bilinç durumu kriterleri göz önüne alınarak bir değerlendirme yapılacaktır.
Yüz Bölgesi
YÜZ BÖLGESI
|
|
Yüz bölgesindeki her türlü sinir lezyonu
|
BTM ile Giderilemez |
KULAK LEZYONLARI
|
|
Dış kulak yolu yaralanması
|
BTM ile Giderilebilir
|
Hemotimpanium (Kaide kırığı yok)
|
BTM ile Giderilebilir
|
Kulak kemiklerinde kemik zincir kopukluğu
|
BTM ile Giderilemez
|
Denge aygıtında yaralanma (iç kulakta labirent kontüzyonu)
|
BTM ile Giderilemez
|
Timpanik membranda yırtık
|
BTM ile Giderilemez
|
Kulak kepçesinde kısmi basit kesikler
|
BTM ile Giderilebilir
|
Kulak kepçesinde kısmi ya da total kopuk
|
BTM ile Giderilemez
|
GÖZ LEZYONLARI
|
|
Göz kapağı/çevresinde ekimoz/hematom, yüzeyel laserasyonlar
|
BTM ile Giderilebilir
|
Konjuktivada subkonjoktival kanama gibi görme bozukluğu yapmayan, şekil ve fonksiyonunu bozmayan yaralanmalar,
|
BTM ile Giderilebilir
|
Korneada perforasyona yol açmayan basit lezyonlar ( abrazyon / kontüzyon )
|
BTM ile Giderilebilir
|
Korneada perforasyon
|
BTM ile Giderilemez |
İris-Üvea-Vitreus Yaralanmaları (intraoküler kanama )
|
BTM ile Giderilemez |
Lensin travmatik lezyonları( subluksasyon,luksasyon,katarakt,hifema )
|
BTM ile Giderilemez |
Enükleasyon - Evisserasyon
|
BTM ile Giderilemez |
Göz yaşı kanallarının travmatik lezyonları
|
BTM ile Giderilemez |
Koroid rüptürü
|
BTM ile Giderilemez |
Retinanın travmatik lezyonları (ödem, laserasyon, dekolman, kanama )
|
BTM ile Giderilemez |
Skleral perforasyon
|
BTM ile Giderilemez |
Glob perforasyonu
|
BTM ile Giderilemez |
Travmatik sürekli epifora
|
BTM ile Giderilemez |
Travmatik pitozis
|
BTM ile Giderilemez |
Gözde trikiyazis,entropiyum,ekstropiyum
|
BTM ile Giderilemez |
Travmatik şaşılık (intrakraniyal patolojiye bağlı olmayan)
|
BTM ile Giderilemez |
Optik sinir lezyonu (intrakraniyal patolojiye bağlı olmayan)
|
BTM ile Giderilemez |
BURUN- AĞIZ- DAMAK- DİL - LEZYONLARI
|
|
Epistaksis
|
BTM ile Giderilebilir |
Dilde basit yaralanma
|
BTM ile Giderilebilir |
Dilde derin ve geniş laserasyon, kopma ya da kesiler
|
BTM ile Giderilebilir |
Mukoza yaralanması
|
BTM ile Giderilebilir |
Stenon kanalı yaralanması
|
BTM ile Giderilebilir |
Diş kayıpları
|
BTM ile Giderilebilir |
Dişlerde subluksasyon, kron kırığı (Mine ve dentini ilgilendiren) |
BTM ile Giderilebilir |
Boyun Bölgesi
Boyun Bölgesindeki Organ Lezyonları
|
|
Larinkste (tiroid ve krikoid kartilaj dahil) perforasyonsuz, tüm katları içermeyen mukozal yırtık tarzındaki laserasyonlar
|
BTM ile Giderilemez |
Larinkste (tiroid ve krikoid kartilaj dahil) perforasyon ve tüm katları içeren laserasyon ile daha ağır lezyonlar
|
Yaşamsal Tehlike
|
Farinks ve retrofaringeal bölgede tanımlanmış her tür perforasyon ya da daha ağır lezyonlar
|
Yaşamsal Tehlike
|
Tükrük bezlerinde kesi ya da duktal lezyonlarla birlikte olan lezyonlar
|
BTM ile Giderilemez
|
Tiroid bezinde laserasyon
|
BTM ile Giderilemez
|
Vokal kordlarda lezyon
|
BTM ile Giderilemez
|
Tiroid kartilajda kırık veya kesi |
BTM ile Giderileme |
Göğüs Bölgesi
Memede avülsiyon (kadınlarda)
|
BTM ile Giderilemez
|
Hemo/pnömotoraksın eşlik ettiği yaralanmalar
|
Yaşamsal Tehlike |
Göğüs Bölgesindeki Organ Lezyonları
|
|
Lokal cilt altı amfizemi, organ lezyonu yok
|
BTM ile giderilemez
|
Geniş cilt altı amfizemi
|
Yaşamsal Tehlike
|
Trakea ve bronşlarda, laserasyon, perforasyon, avulsiyon, parçalanma (crush), rüptür, ayrılma (transsection) ve fraktürler
|
Yaşamsal Tehlike
|
Trakeostomi zorunluluğu
|
Yaşamsal Tehlike
|
Diyafragmada laserasyon ve rüptür
|
Yaşamsal Tehlike
|
Özefagusta her dereceden laserasyon, perforasyon, avulsiyon, parçalanma (crush), rüptür, ve ayrılma
|
Yaşamsal Tehlike
|
Özefagusta nazogastrik beslenme gerektiren korozif madde yaralanmaları
|
Yaşamsal Tehlike
|
Özefagusta darlık/yutma güçlüğü oluşturmayan ve beslenme desteği gerektirmecek derecedeki hafif korozif madde yaralanmaları
|
BTM ile Giderilemez
|
Perikard tamponadı
|
Yaşamsal Tehlike
|
Kalpte kontüzyon, laserasyon, perforasyon
|
Yaşamsal Tehlike
|
Korda tendinea laserasyonu
|
Yaşamsal Tehlike
|
Akciğerlerde kontüzyon ve laserasyon,
|
Yaşamsal Tehlike
|
Hemotoraks, pnömotoraks/tansiyon pnömotoraks, pnömomediastinum, hava embolisi
|
Yaşamsal Tehlike
|
Yelken göğüs |
Yaşamsal Tehlike |
Abdomen ve Pelvis Bölgesi
Lümeni olan organlardaki (Mide, duodenum, jejenum, ileum, kolon, rektum, üreter, mesane, üretra, uterus ve safra kesesi) her dereceden laserasyon, perforasyon ve rüptürler
|
Yaşamsal Tehlike |
Parankimal organlardaki (Böbrek, karaciğer ve dalak) subkapsüler hematom, laserasyon ve rüptürler
|
Yaşamsal Tehlike
|
Pankreas ve adrenal glanddaki kontüzyon(hematom), laserasyon ve perforasyonlar
|
Yaşamsal Tehlike
|
Retroperitoneal hemoraji ve hematom
|
BTM ile Giderilemez
|
Karın içinde kanama veya başka patoloji olmasa bile, eksplorasyon ya da radyolojik yöntemlerle tanısı kesin olarak konulan peritonu delen yabancı cisim
|
Yaşamsal Tehlike
|
Mezenter ve omentum'da kontüzyon, laserasyon
|
Yaşamsal Tehlike
|
Fallop tüpü ve ovaryumda laserasyon ve daha ağır lezyonlar
|
Yaşamsal Tehlike
|
Plasentada abruption
|
Yaşamsal Tehlike |
Dış genital organlar;
|
|
Testis'te kontüzyon (hematom)lar, minör/yüzeysel laserasyonlar
|
BTM ile Giderilebilir
|
Skrotal hidrosel, hematosel
|
BTM ile Giderilebilir
|
Testis'te major laserasyon ve daha ağır lezyonlar ile testis kaybı
|
Yaşamsal Tehlike
|
Anüste kontüzyon (hematom) (sfinkter kusuru yoksa)
|
BTM ile Giderilebilir
|
Anüste perforasyonsuz, katlarda kısmi lezyon şeklindeki laserasyonlar
|
BTM ile Giderilemez
|
Anüste perforasyonlu/tüm katları içeren/doku kayıplı/yoğun, kompleks avulsiyon, rüptür ve laserasyonlar
|
Yaşamsal Tehlike
|
Penis, vagina, vulva ve perinede kontüzyon (hematom), minör/yüzeysel yaralanmalar
|
BTM ile Giderilebilir
|
Penis, vagina, vulva ve perinede major laserasyonlar
|
BTM ile Giderilemez
|
Peniste spongioz doku yaralanması
|
BTM ile Giderilemez
|
Peniste herhangi bir bölgeden amputasyon (glans/tam penis) |
Yaşamsal Tehlike |
*Acil cerrahide, eksploratris laporatomiye yaklaşımdaki değişimler göz önüne alınarak "eksploratris laporatomi" listelerden çıkarılmıştır. Aslolan oluşan lezyon olup, buna göre travma ağırlığı belirlenecektir.
Vertebral Kolon-Medulla Spinalis-Periferik Sinirler
Tüm periferik sinirlerdeki yaralanmalar
|
BTM ile Giderilemez
|
Pleksus Brakialis'teki sadece gerilme ile olan yaralanmalar
|
BTM ile Giderilebilir
|
Pleksus Brakialis'teki diğer yaralanmalar
|
BTM ile Giderilemez
|
Kord/kauda equina kontüzyon ve laserasyonu (Hangi derecede olursa olsun)
|
Yaşamsal Tehlike
|
Disk yaralanması ve herni
|
BTM ile Giderilemez
|
Disk yaralanması ve herni (kord hasarı varsa)
|
Yaşamsal Tehlike
|
Kord kontüzyonu ve laserasyonunun eşlik ettiği kırık ya da çıkıklar
|
Yaşamsal Tehlike
|
Facet kilitlenmesi-kayması
|
BTM ile Giderilemez
|
İnterspinoz ligament laserasyonu (Hiperfleksiyon zorlanması)
|
BTM ile Giderilebilir
|
Ani burkulma (akut sprain-whiplash) |
BTM ile Giderilebilir |
Üst Ekstremiteler
Kol, önkol veya parmaklarda soyulma (degloving) tarzında yaralanma
|
BTM ile Giderilemez
|
Kompartman sendromuyla birlikte ekstremite yaralanması
|
BTM ile Giderilemez |
Parmaklar hariç ekstremitenin herhangi bir yerinden amputasyon
|
Yaşamsal Tehlike |
Kas-Tendon ve Ligamanlar
|
|
Tendon laserasyon ve kopmaları
|
BTM ile Giderilemez
|
Kas laserasyonu
|
BTM ile Giderilemez
|
Eklem kapsülü laserasyonu
|
BTM ile Giderilemez
|
Eklemler
|
BTM ile Giderilebilir
|
Kontüzyon ve burkulmalar
|
|
Hemartroz, hidroartroz
|
BTM ile Giderilemez
|
Crush
|
|
Omuz, dirsek ve bilekte kemik ve kıkırdakta yoğun tahribat, ekstremitenin tümü ya da bir kısmında ezik tarzında "crush" yaralanma |
Yaşamsal Tehlike |
Alt Ekstremiteler
Uyluk, baldır veya parmaklarda soyulma (degloving) tarzında yaralanma
|
BTM ile Giderilemez |
Kompartman sendromuyla birlikte ekstremite yaralanması
|
BTM ile Giderilemez |
Parmaklar hariç ekstremitenin herhangi bir yerinden amputasyon
|
Yaşamsal Tehlike |
Kas-Tendon ve Ligamanlar
|
|
Tendon kopmaları
|
BTM ile Giderilemez
|
Kas laserasyonu
|
BTM ile Giderilemez
|
Eklem kapsülü laserasyonu
|
BTM ile Giderilemez
|
Diz ve bilekte kolleteral/cruciate ligaman laserasyonu, meniskus yırtığı
|
BTM ile Giderilemez
|
Eklemler
|
|
Kontüzyon ve burkulmalar
|
BTM ile Giderilebilir |
Hemartroz, hidroartroz |
BTM ile Giderilemez |
VÜCUTTA KEMİK KIRILMASININ DEĞERLENDİRİLMESİAçıklama: Vücuttaki kemik kırıkları, kırığın hayat fonksiyonlarına etkisine göre HAFİF (1), ORTA (2-3) ve AĞIR (4-5-6) olarak sınıflandırılmıştır. Eklem çıkıkları da, iskelet sistemindeki anatomik bozukluklar olduğundan bu sınıflama içinde değerlendirilmiştir.
Vücutta birden fazla kemik kırığı bulunması halinde hayat fonksiyonlarındaki etkinin saptanması açısından skorlamaya gidilmiştir. Tablolarda 6 değeri mevcut olmayıp bu dereceye skorlama sonucu varılacaktır. Bunun için şöyle bir hesaplama yapılacaktır: Kırılan her bir kemiğin derecesi bulunacak, bunların kareleri alınarak toplanacak ve çıkan toplamın karekökü alınacaktır. Çıkan sonucun küsuratlı olması halinde; küsurat 0,5'den yüksek ise bir üst derece alınacaktır.
Örnekler: 1- Kişide bir tarafta kapalı radius kırığı ve diğer tarafta açık radius kırığı olsun.
Radius kırığının derecesi: 2
Açık radius kırığının derecesi: 3
İkisinin birlikte skorlanmış derecesi
?22+32=?4+9=?13=3,6› 4
Bu yaralanmada kırıkların toplamının hayat fonksiyonlarına etkisi AĞIR(4) olarak değerlendirilecektir.
2- Kişide üç adet falanks kırığı, metakarp kırığı ve açık radius kırığı olsun.
Falanks kırığının derecesi: 1
Falanks kırığının derecesi: 1
Falanks kırığının derecesi: 1
Metakarp kırığının derecesi: 2
Açık radius kırığının derecesi: 3
?12+12+12+22+32=?1+1+1+4+9=?16=4
Bu yaralanmada kırıkların toplamının hayat fonksiyonlarına etkisi AĞIR(4) olarak değerlendirilecektir.
Bu raporun sonucu şöyle yazılabilir:
Vücuttaki kemik kırıklarının hayat fonksiyonlarına etkisi Hafif(1), Orta(2-3) ve Ağır(4-5-6) olarak sınıflandırıldığında ve birden fazla kırık olması nedeni ile skorlama yapılarak; kişide mevcut olan üç adet falanks, metakarp ve açık radius kırıklarının müştereken; hayat fonksiyonlarını AĞIR(4) derecede etkileyeceği kanaatine varılmıştır.
KIRIĞIN HAYAT FONKSİYONLARINI ETKİLEME DERECESİKAFA BÖLGESİ
a) Kafatası
- Kubbede tek başına lineer kırık (2)
- Kubbede çökme kırığı (4)
- Kaidede kırık (4)
- Etmoid kemiği kırığı (Kafa tabanını ilgilendirmeyen) (2)
- Etmoid kemiği kırığı (kafa tabanında kırık varsa) (4)
- Mastoidde çökme (4)
- Frontal sinüs dış lamina kırığı (2)
- Frontal sinüs iç lamina kırığı (3)
- Frontal sinüs iç-dış lamina kırığı (4)
- Styloid kırığı (müstakil) (1)
- Petros kemik kırıkları (4)
b) Yüz
- Burun kemiğinde lineer kırık veya uçta kopma kırığı (1)
- Burun kemiğinde parçalı kırık, çökme kırığı (2)
- Zigomatik kemikte lineer kırık (2)
- Zigomatik kemikte parçalı veya çökme kırığı (3)
- Maksillada kırık (Kapalı) (2)
- Maksillada kırık (Açık) (3)
- Lefort I (2)
- Lefort II (3)
- Lefort III (4)
- Mandibulada kırık (2)
- Mandibulada parçalı kırık (3)
- Mandibulada açık kırık (3)
- Temporo-mandibular eklem çıkığı (1)
- Alveol kırığı (2)
- Hyoid kırığı (2)
- Troid kıkırdak kırığı veya kesiği (2)
GÖĞÜS BÖLGESİ
- Klavikula kırığı (2)
- Klavikula açık kırığı (3)
- Sternoklavikular çıkık (1)
- Akromioklavikular çıkık (1)
- Akromiyon Kırığı (2)
- Sternumda kırık (2)
- Sternum Parçalı Kırığı (4)
- 1 kaburga kırığı 1)
- 1 kaburga kemiğinde birden fazla kırık (2)
- Skapulada kırık (çatlak, kopma kırığı, ayrıksız kırıklar) (2)
- Skapula kırığı (parçalı /ayrıklı/açık) (3)
- Glenoid ve boyun kırığı (2)
- Glenoid eklem içi kırığı (3)
BATIN-PELVİS BÖLGESİ:
a) Pelvis Kemikleri:
- İliak kemikte küçük kopma kırığı (1)
- İliak kemikte korpusta kırık (2)
- İliak kemikte korpusta açık kırık (3)
- İliak kanat kırığı (duverney)(2)
- İliak kanat açık kırığı (3)
- İskion kırığı (2)
- Pubis kırığı (2)
- İskion pubis müşterek kırığı (3)
- Symphysis Pubis ayrılması (Basit; 0-5 cm arası) (3)
- Symphysis Pubis ayrılması (Ağır; 5 cm'den fazla) (4)
- Asetabulum kenar kırığı (tavan/üst dudak) (2)
- Asetabulum kubbe kırığı (taban) (3)
- Asetabulum kırıklı çıkığı (santral luksasyon) (4)
- Sakroiliak ayrılma (Kırık tek taraflı ise) (3)
- Sakroiliak ayrılma (Kırık çift taraflı ise ) (4)
- İskion kır. + pubis kır. + sakroiliak ayrılma (malgaigne)(Tek taraflı )(4)
- İskion kır. + pubis kır. + sakroiliak ayrılma (malgaigne) (Çift taraflı ) (5)
- Sakrum kırığı (2)
- Sakrum parçalı kırığı (3)
- Koksiks kırığı (2)
OMURGA BÖLGESİ:
- Pros.Spinosus kırığı (2)
- Pros.Spinosus açık kırığı (3)
- Prosessus transversus kırıkları (2)
- Prosessus transversus açık kırığı/kırıkları (3)
- Lamina kırığı (4)
- Lamina açık kırığı (4)
- Korpus kopma kırığı (2)
- Korpus açık kopma kırığı (3)
- Korpus kırığı (3)
- Korpus çökme kırığı (% 20'den az) (3)
-Korpus çökme kırığı (% 20'den çok) (4)
- Korpus açık çökme kırığı (4)
- Omur kayması (nörolojik defisitsiz) (2)
- Omurganın kırıklı çıkıkları (instabil) (4)
- Omurganın kırıklı çıkıkları (instabil-açık) (4)
- Faset Kırığı (4)
- Pedikül Kırığı (4)
- Jefferson kırığı (4)
- Hangman kırığı (4)
ETRAF BÖLGESİ:
- Omuz çıkığı ( Akromio-klaviküler) (1)
- Habitüel omuz çıkığı (1)
- Omuz çıkığı (Gleno-humeral) (2)
- Sterno- klaviküler çıkık (2)
- Omuz çıkığı+tuberkulum majus kırığı (3)
- Humerus cisim kırığı (3)
- Humerus cisim parçalı kırığı (4)
- Humerus cisim açık parçalı kırığı (5)
- Humerus kollum şirurjikum/anatomikum kırığı (4)
- Humerus kollum şirurjikum/anatomikum açık kırığı (5)
- Humerus suprakondiler kırığı (3)
- Humerus suprakondiler açık kırığı (4)
- Humerus medial ve lateral (birlikte) epikondil kırığı (2)
- Epikondil kırığı (Basit kopma kırığı) (1)
- Kondil kırığı (medial-lateral/eklemiçi/kondil T ve Y kırıkları) (4)
- Açık kondil kırığı (5)
- Humerus tuberculum majus kırığı (2)
- Dirsek çıkığı (2)
- Dirsek çıkığı (açık) (3)
- Radius cisim kırığı (2)
- Radius cisim açık kırığı (3)
- Radius alt uç kırığı (Pouteau-Colles) (2)
- Ters PC kırığı (Smith Goyrand) (2)
- PC + Stlyoid kırığı (2)
- Styloid kopma kırığı (1)
- Radius boynu kırığı (2)
- Radius başı kırığı (2)
- Radius distal eklem içi kır.+karpal çıkık (Barton) (3)
- Radius başı çıkığı (2)
- Radius başı çıkığı (açık) (3)
- Ulna cisim kırığı (2)
- Ulna cisim açık kırığı (3)
- Troklear kırık (2)
- Troklear kırık (açık) (3)
- Olekranon kırığı (2)
- Olekranon kırığı (açık) (3)
- Ulna 1/3 üst kırığı + Radius başı çıkığı (Monteggia) (3)
- Monteggia (açık) (4)
- Ulna alt uç çıkığı + Radius kırığı (Galeazzi) (2)
- Galeazzi (açık) (3)
- Dirsekte üçlü kapalı kırık (4)
- Dirsekte üçlü açık kırık (Side-wipe) (4)
- Bilek (karpal) kemiklerinde kırık (2)
- Bilek (karpal) kemiklerinde açık kırık (3)
- Bilek (karpal) kemiklerinde açık parçalı, ezik şeklinde kırık (4)
- Metakarp kırığı (2)
- Metakarp açık kırığı (3)
- Metakarp kırıklı çıkığı (3)
- Karpometakarpal çıkık (1)
- Karpometakarpal açık çıkık (2)
- Metakarpofalangeal çıkık (1)
- Metakarpofalangeal açık çıkık (2)
- Baş parmak metakarp kırığı (Bennet; kişinin kendi eylemiyledir) (2)
- 5. metakarp boyun kırığı (Boksör kır; kişinin kendi eylemiyledir) (2)
- El parmak kemiği kırığı, çıkığı (1)
- El parmak kemiği açık kırığı/kırıklı çıkığı (2)
- Tırnak düzeyinden amputasyon (1)
- Parmağın herhangi bir düzeyden amp. veya dezartikülasyonu (2)
- Başparmak interfalangeal eklemüstü amp. (2)
- Kalça eklemi çıkığı (asetabulum üst dudak kırıklı veya kırıksız) (4)
- Femur başı kırığı (4)
- Femur başı açık kırığı (5)
- ------ Femur boynu (kollum) kırığı (4)
- Femur boynu açık kırığı (5)
- Intertrokanterik kırık (4)
- Intertrokanterik açık kırık (5)
- Subtrokanterik kırık (4)
- Subtrokanterik açık kırık (5)
- Femur kondil (medial/lateral) kırığı (4)
- Femur epikondil kırığı (2)
- Femur suprakondiler kırığı (4)
- Femur suprakondiler açık kırığı (5)
- Femur cisminde kırık (4)
- Femur cisminde parçalı kırık (5)
- Femur cisminde açık kırık (5)
- Femur cisminde açık parçalı kırık (5)
- Femurun zımba şeklinde delinmesi (ateşli silah) (3)
- Patellada ekstansör fonksiyonu bozmayan küçük kopma kırığı (parsiyel) (1)
- Patellada açık parsiyel kırığı (3)
- Patella kırığı (2)
- Patella açık kırığı (3)
- Patella parçalı kırığı (3)
- Patella açık parçalı kırığı (4)
- Diz çıkığı (3)
- Tibiada küçük kopma kırığı (1)
- Tibiada kırık (4)
- Tibiada açık kırık (5)
- Tibia kondil (lateral-medial) kırığı (2)
- Tibia her iki kondil (plato) kırığı (3)
- Plato+Fibula başı kırığı (4)
- Fibula kırığı (2)
- Fibula boyun kırığı + kondil kırığı (3)
- Pilon-tibial kırık (tibia alt uç eklemiçi parçalı kır.+fibula kırığı) (4)
- Pilon-tibial açık kırık (5)
- Malleol kapalı kırığı (2)
- Malleol açık kırığı (3)
- Bimalleoller kapalı kırık (Pott) (3)
- Bimalleoller açık kırık (4)
- Trimalleoller kırık (Cotton) (3)
- Cotton (açık) (4)
- Kalkaneus kırığı (2)
- Kalkaneus çok parçalı ve/veya açık kırığı (3)
- Talusta kırık (2)
- Talus çok parçalı ve /veya açık kırığı (3)
- Tarsal kemik kırıkları (2)
- Radyokarpal, perikarpal, interkarpal, subtalar, transtarsal çıkıklar (2)
- Tarsal kemiklerin açık kırıkları (3)
- Sessamoid kırıkları (1)
- Metatars kırığı (2)
- Metatars açık kırığı (3)
- Metatars çıkığı (1)
- Ayak parmak kemiği kırığı (1)
- Ayak parmak kemiği açık kırığı (2)
- Ayak parmak kemiği çıkığı (1)
ZEHİRLENMELERDE YARALANMA AĞIRLIĞININ DEĞERLENDİRİLMESİZehirlenme olguları mutlak adli olgulardır. Bu kapsamda bu tip hastaların değerlendirilmesi sırasında; öncelikle, tedaviye başlamadan yeterli miktarda kan ve/veya diğer vücut sıvılarının alınarak, uygun koşullarda saklanılması bir zorunluluktur.
Bu bölümde zehirlenme olgularında yeni TCK kapsamında "yaşamsal tehlike" kıstasları ve yaralanma düzeyinin standart bir şekilde belirlenebilmesine yardımcı olabilecek ölçütler belirlenmiştir. Ancak değerlendirmede; zehirlenme olgularında da diğer hastalıklarda olduğu gibi kişisel bulgular, hastanın klinik durumu ve toksik maddenin özel etkileri öncelikle dikkate alınmalıdır.
1-Basit Tıbbi Müdahale İle Giderilebilecek Nitelikteki Zehirlenme Olguları A-Yalnızca semptomatik tedavi ile yetinilen olgular
B-Gözlem süresince her hangi bir komplikasyon saptanılmayan olgular
C-Gastrik lavaj ve aktif kömür dışında tedavi gerektirmeyen olgular
2-Vücuda Acı Veren Veya Sağlığının Ya Da Algılama Yeteneğinin Bozulmasına Neden Olan Durumlar
Belirlenen yaşamsal tehlike ölçütlerinin bulunmadığı, ancak basit tıbbi müdahale ile giderilemeyecek ölçüde klinik bulgusu olan olgular bu gruptadır.
3-Yaşamsal Tehlike Oluşturan Zehirlenme OlgularıYaşamsal Tehlike Kriterleri:
Dozaj: Toksik doz biliniyor ve güvenilir verilere dayanıyorsa, maddenin kan düzeyinin toksik dozda olması
GKS: 8 ve altındaki değerler yaşamsal tehlikenin varlığı açısından gösterge olmakla birlikte, 9 ve üzerindeki değerler negatif bir gösterge olarak kabul edilmemelidir.
Entübasyon endikasyonu
Hekim tarafından CPR (Cardio-Pulmoner Resusitasyon) uygulanması.İleri yaşam desteği uygulanarak kalp-akciğer-beyin canlandırma işlemi uygulanması
Dializ, Hemoperfüzyon, Hemofiltrasyon, Plazmoferez uygulanmış olması
Metobolik değerlendirmede:
-Açıklanamayan anyon açığı olan yüksek metobolik asidoz durumlarında intoksikasyon düşünülmelidir.
-pH değerinin 7,2'nin altında olması
-pCO2 değerinin 45 mmHg'dan yüksek olması
-K değerinin 6.4mEq/L'n