Ticaret Hukuku Borçlar Hukuku Ayıplı İfa Sözleşmeden Dönme Bedelin İadesi (818 Sy M. 360/1)
Ekleyen: Av.tayfun Eyilik | Tarih: 7-12-2009 | Kategori:
İçtihat | Okunma : 2129 | Not:
Av.tayfun Eyilik
Hakkımdaki bilgilere
http://www.tayfuneyilik.av.tr sitesinden ulaşabilirsiniz
Profil >
YARGITAY 15. HUKUK DAİRESİ
E: 2007/4600 K: 2008/4428 T: 01.07.2007
Ticaret Hukuku Borçlar Hukuku Ayıplı İfa Sözleşmeden Dönme Bedelin İadesi (818 Sy M. 360/1)
Özet: Bir İşin kabul edilmeyecek ölçüde ayıplı yapıldığının saptanması halinde, İş sahibinin
sözleşmeden dönerek ödediği bedelin iade edilmesini isteme hakkı vardır.
Yukarıda tarih ve numarası yazılı hükmün duruşmalı olarak temyizen tetkiki davalı vekili tarafından istenmİş olmakla duruşma için tayin edilen günde davacı vekili gelmedi. Davalı vekili avukata geldi. Temyiz dilekçesinin süresi içinde verildiği anlaşıldıktan ve hazır bulunan davalı
avukatı dinlendikten sonra vaktin darlığından ötürü İşin incelenerek karara bağlanması başka güne bırakılmıştı. Bu kere dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra İşin gereği konuşulup düşünüldü:
KARAR
Dava eser sözleşmesinden kaynaklanan ayıplı ifa nedeniyle maddi ve manevi tazminat istemine ilİşkindir. Mahkemece davanın kısmen kabulüne dair verilen karar davalı vekilince temyiz edilmıştır.
1- Dosyadaki yazılara, kararın dayandığı delillerle yasaya uygun gerektirici nedenlere ve özellikle delillerin takdirinde bir isabetsizlik bulunmaması na göre davalı vekilinin aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan diğer temyiz itirazları yerinde görülmemİş, reddi gerekmİştir.
2- Davacı davalıya sarkan göğüslerinin toplanıp kaldırılması ve eski silikonlarının yerine 1 numara küçük yeni silikonların konulması ile sarkan boynun gerilip düzeltilmesi İşlerini yaptırmıştır. Dosya kapsamındaki delillerden göğüsle ilgili silikon değİştirme İşleminin yapılmadığı, toplanı p kaldırılması İşinin de kabule icbar edilemeyecek derecede ayıplı yapıldığı
anlaşılmaktadır. Davacı da BK'nın 360/1. maddesi gereğince sözleşmeden dönerek bedelin iadesi ve zararın giderilmesini talep etmıştır. Mahkemece İş bedelinin iadesine karar verilmesinde isabetsizlik bulunmamakta ise de iade edilen 6.800,00 YTL İş bedeli içerisinde dava konusu olmayan boynun gerilip düzeltilebilmesi İşinin bedeli de bulunmaktadır.
Bu durumda mahkemece davacı yanca kabul edilen boynun gerilip düzeltilmesi İşlemi ile ilgili İş bedelinin hükme esas raporu veren bilirkişiden alınacak ek raporla saptanarak bu miktarın iadesine karar verilen 6.800,00 YTL bedelden düşülmek ve 1.200,00 YTL diğer zararlar eklenmek suretiyle davanın sonuçlandırılması gerekirken bu husus gözden kaçırılarak reddedilmeyen İş bedelini de kapsayacak şekilde fazla miktarda maddi tazminata hükmedilmesi doğru olmamış, kararın bozulması gerekmİştir.
SONUÇ: Yukarıda (1.) bentte yazılı nedenlerle davalının diğer temyiz itirazlarının reddine, (2.) bent uyarınca hükmün temyiz eden davalı yararı na BOZULMASINA, 550,00 YTL duruşma vekâlet ücretinin davacıdan alınarak Yargıtay duruşmasında vekille temsil olunan davalıya verilmesine, ödediği temyiz peşin harcının istek halinde temyiz eden davalıya geri verilmesine, 01.07.2008 gününde oybirliğiyle karar verildi.