Hukuki Net Hukuki NET | Forum | Mevzuat Anasayfa | Kaynaklar | Yazarlar | Dizin | Arama | Uyarlama | Giriş | Üye Ol
Çerçeve Anlaşması (Taslak)
Ekleyen: Av.tayfun Eyilik | Tarih: 27-03-2007 | Kategori: Diğer | Okunma : 2362 | Not:
Av.tayfun Eyilik

Hakkımdaki bilgilere http://www.tayfuneyilik.av.tr sitesinden ulaşabilirsiniz


Profil >
 
                                                                                                                       
 
 
 
 
 

TÜRKİYE BANKALAR BİRLİĞİ

 
 
 
KÜÇÜK VE ORTA BÜYÜKLÜKTEKİ
İŞLETMELERİN MALÎ SEKTÖRE OLAN BORÇLARININ YENİDEN YAPILANDIRILMASI
 
 
 
 
 
 
FİNANSAL YENİDEN YAPILANDIRMA
ÇERÇEVE ANLAŞMASI
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Mart 2007
 
 
 
 
 
 
 
 
I.      ANLAŞMANIN TARAFLARI
 
Aşağıda imzaları bulunan bankalar, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF), Tasfiye Halinde Türkiye Emlak Bankası A.Ş. ve diğer mali kurumlar (birlikte Finansal Yeniden Yapılandırma Çerçeve Anlaşması’nı imzalayan “Alacaklı Kuruluşlar” olarak anılacaktır), Finansal Yeniden Yapılandırma Çerçeve Anlaşması’nın (Çerçeve Anlaşması) taraflarını oluşturmaktadır.
 
II.      ANLAŞMANIN  AMACI
 
Bu anlaşmanın amacı, donuk veya şüpheli alacaklar hesabına intikal etmiş kredi (bu Anlaşmanın tamamında finansal kiralama ve faktoring alacakları da kredi olarak nitelendirilmektedir) borçlarının ilk açılış tarihi ile 31.10.2006 tarihi arasındaki dönemde, 250 kişiden az yıllık çalışan istihdam eden veya yıllık net satış hasılatı ya da bilanço aktif toplamı 25 milyon Yeni Türk Lirasını aşmayan işletmelerin;
 
a.    söz konusu kredi borçlarının vadelerini uzatmak,
 
b.    bu işletmelerin kredilerini yenilemek,
 
c.    işletmelere ilave yeni kredi vermek,
 
d.    anapara ve/veya asli faiz ve/veya temerrüt faizi veya kâr paylarını indirmek veya bunlardan vazgeçmek,
 
e.    anapara, faiz veya kâr payı alacaklarını; kısmen veya tamamen iştirake çevirmek, aynî, nakdi  ya da tahsil şartına bağlı bir bedel karşılığı devir veya temlik etmek, borçlu ya da üçüncü kişilere ait aynî değerler karşılığında kısmen veya tamamen tasfiye etmek,
 
f.      diğer banka ve mali kurumlarla birlikte hareket ederek protokoller yapmak,
 
şeklinde alınacak tedbirlerle, malî kesime olan geri ödeme yükümlülüklerini yerine getirebilmelerine ve istihdama katkıda bulunmaya devam etmelerine imkan verilmesini sağlamaktır.
 
Bu amaçların gerçekleştirilmesini teminen, tarafların misyonu; ekonomiye katma değer yarattığına inanılan ve finansal darboğaz yaşayan işletmelerin fon yaratma kabiliyetleri de dikkate alınarak Alacaklı Kuruluşlar tarafından uygun görülecek makul bir süreç içerisinde ve makul koşullarla, gerek katma değer yaratmaya devam etmeleri, gerekse öngörülen süre içerisinde mali kesime olan geri ödeme yükümlülüklerini yerine getirebilmelerini sağlamaktır. Bunu teminen ilgili işletmenin yanı sıra, varsa bunlarla bağlantılı bulunan diğer kuruluşlar ile hakim hissedarlarının özverilerini ortaya koymaları ve bu suretle, bir uzlaşı platformunun oluşturulması amaçlanmaktadır.
 
III.   ANLAŞMANIN KONUSU
 
Bu Çerçeve Anlaşması’nın amaçlarının gerçekleştirilmesini sağlamak üzere,
 
1.        Finansal Yeniden Yapılandırma Programı (FYYP) uygulanacak işletmelere ilişkin kriterlerin belirlenmesi,
 
2.        Bu Çerçeve Anlaşması kapsamında öngörülen uzlaşı süreci için gerekli organizasyon yapısının belirlenmesi,
 
3.        Alacaklı Kuruluşların uyması gereken genel prensipler ile uygulama ve durumun korunması süreçlerine, bağıtlanmış sözleşmelerin izleme kriterlerine ilişkin prensiplerin belirlenmesi,
 
4.        Finansal Yeniden Yapılandırma Sözleşmelerinin (FYYS) içeriğinin belirlenmesi, gerekli görülmesi halinde Alacaklı Kuruluşların kendi aralarında yapacakları sözleşmelere ilişkin esasların belirlenmesi,
 
5.        Alacaklı Kuruluşlar ile FYYS’lerde taraf olabilecek diğer alacaklıların aralarındaki ilişkilerin düzenlenmesine ilişkin esasların belirlenmesi,
 
6.        Anlaşmada öngörülen sürelere ilişkin esasların belirlenmesi,
 
işbu Çerçeve Anlaşması’nın konusunu oluşturmaktadır.
 
IV.      FİNANSAL YENİDEN YAPILANDIRMA PROGRAMI UYGULANACAK 
   İŞLETMELER
 
İşbu Çerçeve Anlaşması ile taraflarca; 31.10.2006 tarihi itibariyle Bankalarca Kredilerin ve Diğer Alacakların Niteliklerinin Belirlenmesi ve Bunlar İçin Ayrılacak Karşılıklara İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik'te yapılan tanımlar doğrultusunda ilgili kuruluşlar nezdinde 3, 4 veya 5 inci gruplarda sınıflandırılan veya ilgili mevzuata uygun olarak şüpheli alacak hesaplarında izlenen işletmeleri kapsamak üzere,
 
1.    bir Alacaklı Kuruluşa veya Kuruluşlara karşı olan geri ödemelerinde sorunlu hale gelmiş kredi borçları bulunan,
 
2.    bünyesinde bir mal ve/veya hizmet üretilen ve Alacaklı Kuruluşlarca ekonomiye katma değer yarattığına kanaat getirilen,
 
3.    gerekli destek verildiği takdirde, katma değer yaratmaya devam edeceğine ve öngörülen süre içinde IV/1’de belirtilen borçlarını geri ödeme kabiliyeti kazanabilecek,
 
bir işletme ya da ortak bir yönetim hakimiyeti altında bulunan işletmeler topluluğuna bir bütün olarak finansal yeniden yapılandırma programları uygulanabilir. Bu anlaşmanın izleyen maddelerinde “işletme” sözcüğü kapsamında borçlular ile varsa borçlularıyla yönetim hakimiyeti bakımından bağlantılı bulunan işletmeler birlikte değerlendirilir.
 
Finansal yeniden yapılandırma kapsamına alınacak işletmelerin, mali durumlarının ve bu kapsamda borçlarının yeniden yapılandırılması veya yeni bir itfa planına bağlanması sonucunda borçlarını geri ödeme kabiliyeti kazanacağına ilişkin kanaatin oluşmasını teminen, gerek duyulması halinde Alacaklı Bankalar Konsorsiyumu (ABK)’nın kararıyla bir bankaya, bankalardan oluşan bir heyete ya da bağımsız bir denetim firmasına kapsamı ABK tarafından belirlenmek üzere bir çalışma yaptırılabilir. Yapılan incelemelere bağlı olarak işletmenin bilanço içi ve dışı varlık ve imkanlarının bir arada irdelenmesi sonucunda, ilgili işletmenin öngörülen süre içerisinde borçlarını ödeme kabiliyetini kazanıp kazanmayacağı yönündeki değerlendirmeler sonrasında ABK tarafından olumlu görüşe varılan işletmeler için FYYS bağıtlanabilir.
 
ABK’nın yukarıda belirtilen değerlendirmelerinde öncelikle VI/1 maddesinde sayılan hususlar ilgili işletme açısından irdelenir. 
 
V.  ORGANİZASYON YAPISI
 
Bu Çerçeve Anlaşması kapsamında öngörülen uzlaşı sürecinin gerçekleştirilebilmesini teminen ve sürecin uygulanması aşamalarında görev yapmak üzere aşağıda belirtilen organizasyon yapısı oluşturulur.
 
1.      Alacaklı Bankalar Konsorsiyumu (ABK)
 
ABK, FYYP uygulanacak her işletme bazında ayrı ayrı olmak üzere, Alacaklı Kuruluşlar ve ABK'nın kabulü halinde diğer alacaklılardan oluşan bir konsorsiyumdur. Diğer alacaklıların ABK’ya kabul edilebilmeleri için ilgili ABK’nın onayının yanısıra bu kapsamda yapılandırılacak işletmeyle sınırlı olmak üzere Çerçeve Anlaşması’nın bir suretini imzalamaları ve Lider Bankaya (LB)’ye vermeleri yeterlidir. Her bir işletmeye özgü olarak oluşturulan ABK, üyeleri aynı dahi olsa diğer ABK’lardan ayrı ve bağımsız olacaktır. ABK’nın Alacaklı Kuruluşlar dışındaki üyelerinin kabulü, Alacaklı Kuruluşların kendi aralarındaki toplam alacaklarının yüzde 75’ini (dahil) aşan kararıyla olur.
 
ABK, üyeleri arasında alacaklı bir bankanın bulunmaması halinde Alacaklı Kuruluşlar Konsorsiyumu (AKK) olarak adlandırır.
 
a.    ABK, sürecin hızlı çalışmasını teminen, ilgili işletmeler ile yapılacak müzakereleri LB’nin önderliğinde olmak üzere ABK üyeleri arasından yeterli görülen sayıda üyeden oluşan bir heyet ile sürdürmeyi kararlaştırabilir.
 
b.    ABK, işletme ile alacaklılar arasında gerekli işbirliğinin sağlanmasını, işletmeye ilişkin bilgilerin alınıp değerlendirilmesini, işletmenin finansal sorunlarının ortaya konularak çözüm önerilerinin geliştirilmesini teminen ve olay bazında belirlenecek müzakere takvimi içinde işletmeye makul ve belirli bir “durumun korunması” süresi verebilir.
 
c.    FYYP uygulanması öngörülen borçlu işletmelerin, Alacaklı Bankalarla aynı risk grubunda olan ve Çerçeve Anlaşması’nı imzalayan finansman kurumlarına borçları bulunması halinde bu finansman kuruluşları, ABK üyesi banka tarafından temsil edilebilir. 
 
d.    ABK’da kararlar tercihen oybirliği ile alınır. Oybirliği sağlanamayan durumlarda, toplam alacak miktarının yüzde 75’ini temsil eden ABK üyelerinin aynı yöndeki kararı yeterlidir. Diğer üyeler alınan bu karara uymak zorundadır. Alacağın yüzde 75 veya daha üstünün tek bir Alacaklı Kuruluş tarafından temsil edildiği hallerde, biri en az yüzde 75’i temsil eden alacaklı olmak üzere, en az iki Alacaklı Kuruluşun aynı yöndeki kararı gerekli ve yeterlidir.
 
2.      Lider Banka (LB)
 
ABK başvuru sürecini düzenleyen hükümlere uygun olarak ilgili işletme tarafından kendisine Başvuru ve Taahhüt Mektubu (Ek 2) verilen banka, ilgili müzakerelerin yönetilmesi, sonuçlandırılması ve uygulamanın izlenmesi konusunda Lider Banka (LB) olarak görev yapar. Alacakların yüzde 75’i (dahil) aşan oy çoğunluğuna dayalı bir ABK kararının oluşturulması halinde LB seçimle belirlenir. Seçimde, adaylar da dahil olmak üzere, ABK üyeleri alacaklarıyla orantılı olarak oy kullanırlar. En fazla oyu alan aday, LB olarak seçilir.
 
Banka bulunmayan konsorsiyumlarda aynı yöntemle Lider Kuruluş (LK) seçilir. İşbu Anlaşmanın tamamında LB ifadesi, LB’nın bulunmadığı, LK’nın seçildiği vakalarda LK olarak anlaşılır.
 
Bir işletmeye ilişkin FYYP’nin müzakere ve/veya durumun korunması sürecinde; hızlı, sağlıklı ve verimli bir sonuca ulaşılabilmesini teminen LB, bu sözleşmenin genel prensipleri çerçevesinde ve gerek kendisinin gerekse organizasyonun tüm kaynaklarını en etkin şekilde harekete geçirmek, basiretli bir şekilde hareket etmek, olayın kendine özgü kritik başarı faktörlerini saptamak ve  yönetmek çabası içinde bulunur.
 
3.      Hakem Kurulu (HK)
 
İşbu Çerçeve Anlaşması’nın ilgili maddelerinde düzenlenen ‘Standart Dışı Uygulama Süreci’ kapsamında değerlendirilen vakalarla sınırlı ve Alacaklı Kuruluşların işbu Çerçeve Anlaşması’ndan kaynaklanan yükümlülüklerini yerine getirmemeleri halinde ortaya çıkabilecek uyuşmazlıkların çözümüyle görevli olmak üzere Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Yönetim Kurulu’nun belirleyeceği esaslar dahilinde (Ek 5) ve gerektiğinde ABK bazında ayrı ayrı olmak üzere üç kişiden oluşan Hakem Kurulu (HK) oluşturulur. HK, iktisat, maliye, bankacılık, işletme, hukuk, kamu yönetimi ve dengi dallardan birinde en az lisans düzeyinde eğitim görmüş olmak üzere, bankacılık veya finans alanında en az 10 yıllık mesleki deneyime sahip ve yönetici konumunda bulunan kişiler arasından seçilir.
 
Seçimde, görev verilecek HK üyelerinin ilgili ABK nezdinde yer almayıp ancak işbu Anlaşmaya taraf olan bankalar veya diğer mali kuruluşlar nezdinde görevli olması esastır.
 
HK, üye tam sayısıyla toplanır. HK, kararlarını tercihen oy birliği ile, oybirliğinin sağlanamaması halinde ise en az 2 üyesinin aynı yöndeki oyu ile alır.
 
HK, sadece işbu Çerçeve Anlaşması’nın XII nci maddesinde belirtilen ihtilaflarda ve belirli bir ABK karar nisabını dikkate almaksızın karar alır.
 
HK, TBB marifetiyle ve TBB’ye ilgili ABK’nın üyelerinin isimlerinin belirtildiği bir refakat yazının ekinde kapalı bir zarf içerisinde kendisine yapılan başvuruları en geç 5 işgünü içinde sonuçlandırır ve verdiği kararlar tüm ABK üyelerince uygulamaya konur. HK’nın kararları tarafları bağlayıcı olup, ihtilaf halinde HK kararı kesin delil niteliğindedir.  
 
HK, kendisine yapılan başvurular üzerine bu Anlaşma ve bu Anlaşmaya dayalı sözleşmelerin koşullarına uymayan Alacaklı Kuruluşları tespit ederek, ilgili ABK’nın üyelerine bildirir.
 
HK’nin bu çerçeve içinde olmak üzere, detaylı görev tanımı, çalışma koşulları ve özlük hakları ile görevlendirilme ve görevden alınma hususları TBB Yönetim Kurulu’nca belirlenir. 
 
VI.      GENEL PRENSİPLER
 
1.      İşletme bazında gündeme gelen finansal yeniden yapılandırma programları, bu Anlaşma kapsamında en geniş şekliyle ele alınır. Bu kapsamda, ABK’nın uygun görmesi halinde;
 
  1. mevcut riskin yeniden ve işletme bazında belirlenecek koşullarla vadeye bağlanması,
 
  1. ilave finansman sağlanması, (işletme sermayesi amaçlı ve/veya gerek duyulduğunda yarım kalmış yatırımın veya yeni yatırımın finansmanı amacıyla),
 
  1. işletmenin ana faaliyeti ile doğrudan ilgili olmayan faaliyetlerinin tasfiyesi,
 
  1. sermaye artırımı,
 
  1. yönetim değişikliği,
 
  1. halka açılma,
 
  1. iştirak ve gayrimenkul satışı,
 
  1. ortaklık yapısının değiştirilmesi,
 
  1. şirket hisse senetleri üzerinde ABK lehine rehin ve/veya intifa hakkı tesis edilmesi
 
dahil, burada sayılmayan ancak ilgili işletmenin ekonomiye kazandırılmasını teminen gerekli görülen değişiklikler (tek başına veya bir kısmı ya da tamamı bir arada olmak üzere) yapılabilir ya da yapılması ilgili işletmeden talep edilebilir.

 

2.      Bu Anlaşmayı imzalayan Alacaklı Kuruluşlar anlaşmanın amaçlarına odaklanarak, gündeme gelen işletmelerin finansal yeniden yapılandırılmalarına ilişkin süreçte, uzlaşmanın sağlanması için azami çabayı gösterirler.

 
3.      Finansal yeniden yapılandırılacak her işletme kendi özel koşulları içinde ele alınacaktır. İlgili işletmenin sorunu ve bu sorunu doğuran nedenler ortaya konarak, çözüm yolları irdelenerek, en uygun çözüm üretilmeye çalışılacaktır.
 
4.      Belirli bir işletmenin öngörülen yapı içerisinde gündeme gelmesinden itibaren FYYP oluşturuluncaya kadar olan süreç hızlı bir şekilde sonuçlandırılacaktır. Bu konuda oluşturulan her türlü takvime organizasyonda belirtilen tüm kişiler uymak zorundadır.
 
5.      Bu Anlaşma çerçevesinde ilgili işletmelerin borçlarının yeniden yapılandırılmaları bankacılık ve diğer mali kuruluşların usul ve esasları doğrultusunda gerçekleştirilecektir.
 
6.      ABK üyeleri tarafından sürecin başlamasından önce alınmış bulunan mevcut teminatların korunması esastır. Bu amaçla, ilgili işletme ile yapılacak finansal yeniden yapılandırma sözleşmesine ve gerek duyulması halinde alacaklı kuruluşların kendi aralarında yapacakları sözleşmelere, teminatlı alacakların tahsili, dağıtımı ve teminatların paraya çevrilmesi konularında hükümler konulacaktır.
 
7.      Standart dışı uygulama süreci kapsamında değerlendirilen vakalarda, herhangi bir ABK üyesinin, işletmenin diğer alacaklılarına karşı koruma amaçlı olarak, işletme ve kefillerinin esaslı üretim unsurları ve/veya mal varlığı üzerinde ve bunların değeri ile mütenasip bir ilave finansman da sağlamaksızın teminat oluşturduğunun, diğer bir kısım üyeleri tarafından ileri sürülmesi halinde, öncelikle bu şekilde oluşturulan teminatın ABK üyeleri arasında garameten paylaştırılması ilgili üyeye önerilir. Bu konuda bir uzlaşmanın sağlanamaması durumunda, bu tür teminatı alan veya aldığı ileri sürülen üye dışındaki ABK üyelerinin kendi aralarındaki alacak toplamının yüzde 75’ini (dahil) aşacak şekilde (ABK üyelerinin toplam alacağının en az yüzde 30'unu temsil etmek kaydıyla) bu yönde karar vermesi halinde, ilgili işletmeye finansal yeniden yapılandırma programı uygulanmaz ve bu Anlaşma çerçevesindeki müzakere süreci sona erer.
 
8.      ABK üyeleri, koşulları oluştuğunda, üçüncü şahıslar tarafından ödenmek durumunda bulunan ve ihbar dışında hukuki bir işleme gerek olmaksızın tahsil edilebilen ancak ödemede bulunanın, borçlu işletmeye rücu hakkı bulunmayan teminatlarını, gerek müzakere süreci boyunca, gerekse sözleşme sonrası dönemde alacağına mahsup etme hakkına sahiptir. Bu hakkını kullanmak isteyen ABK üyeleri, bu teminatlarına karşılık gelen tutardaki alacaklarına ilişkin oy haklarını kullanamazlar. Tercihlerini bu yönde kullanan üyelerin sözleşme tarihindeki alacakları, diğer üyelerle aynı koşullarla ödeme planına bağlanır ve bu kapsamdaki teminatlarından yaptıkları tahsilat, ödeme planındaki ilk taksitten başlanarak sırasıyla taksitlere sayılmak üzere mahsup edilir.
 
Bu tür teminatı bulunmasına karşın, bunlardan yapacakları tahsilatı doğrudan kendi riskine mahsup etmeyerek oy hakkını kullanmak isteyen ABK üyesinin söz konusu teminatlardan yapacağı tahsilatların, işletme nakit akışı içerisinde ne şekilde kullanılacağına ABK tarafından karar verilir.
 
Bu maddede belirtilen teminatların riske karşılık gelen tutarının hesabında;
 
-         Vadesi bulunan teminatlardan faiz ödemesini de ayrıca içerenlerin, üzerinde yazılı faiz oranı üzerinden reeskont edilmiş değerleri, yazmayanların nominal değerleri,
 
-         Vadesi bulunmayan teminatların nominal değerleri,
 
-         Belirli bir parametreye endeksli olarak faiz içeren teminatlar, içinde bulunulan dönemin cari faizi gerekirse yıllığa dönüştürülerek vadeye kadar ve basit faizle
 
dikkate alınır.
 
9.      İlgili tüm kuruluşlar, yapılandırmaya konu işletmenin finansal yeniden yapılandırılmasına ilişkin olarak tüm süreç boyunca gizlilik ilkesine tam olarak uyarlar.
 
10.  Uygulama süreci içinde ABK üyelerinin en az ikisinin istemi ve ABK’nın alacaklar toplamının yüzde 75’ini (dahil) aşan çoğunluk kararı oluşmak kaydıyla, FYYP’de başlangıçta öngörülen temel prensiplerden uzaklaşılmadan revizyon yapılabilir.
 
11.  Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu ve Tasfiye Halinde Emlak Bankası Anonim Şirketi tarafından karşılanmamak kaydıyla, gerek duyulması halinde işletmeye ek kredi sağlanabilir. Ek kredi, birden fazla alacaklı bankanın bulunduğu durumlarda, işletmeden alacaklı olan ABK üyelerinin, en az iki bankanın olumlu görüşü bulunmak ve varsa TMSF ile Tasfiye Halinde T. Emlak Bankası A.Ş hariç olmak kaydıyla kalan alacaklıların alacaklarının toplamının en az yüzde 90 çoğunluk kararı ile gerçekleşir. Bu karara tüm ABK üyeleri uyarlar. Ek krediye ABK üyelerinin alacakları oranında katılımı esastır. Karar nisabı oluşmamasına karşın herhangi bir alacaklı banka kendi imkanları ile ek kredi kullandırmak istemesi halinde, geriye kalan alacaklıların en az yüzde 60’ının oluru ile ek krediyi kullandırabilir. Alacaklı Kuruluşlar dışındaki diğer ABK üyelerinin olası bir ek krediye katılma zorunluluğu, kendilerinin de katıldığı alacaklılar toplamının oylamada yüzde 90’ı aşan karar nisabı ile gerçekleşir. 
 
ABK üyelerinden herhangi birinin talebi halinde ayrı bir oylama yapılır ve TMSF ile Tasfiye Halinde Türkiye Emlak Bankası A.Ş hariç olmak üzere kalan alacak toplamının yüzde 50’den fazlasını temsil eden alacaklıların bu yönde olumlu oy kullanmaları koşuluyla yüzde 5 ve daha az alacaklı ABK üyeleri isterlerse ek kredi yükümlülüğüne girmezler. Böyle bir durumda ek krediye katılan alacaklıların ek krediye katılım tutarı, alacaklarının kendi aralarındaki toplam alacaklarına oranı dikkate alınarak belirlenir.
 
Sağlanan ek kredi öncelikli alacak statüsündedir. Sözleşme kapsamında alınacak teminatlar ve yapılacak tahsilatlarda ek kredi kullandıranlara ek krediyle orantılı olarak öncelik tanınacaktır. Buna ilişkin esaslar ve uygulama koşulları FYYS’de belirtilir.
 
Banka dışındaki diğer alacaklı kuruluşların uymak durumunda oldukları mevzuat nedeniyle ek krediye fiilen katılamamaları halinde yüzde 90 nisap ek krediye katılamayan alacaklı kuruluş alacakları çıkarılarak kalan alacak tutarı üzerinden hesaplanır.
 
12.  Çerçeve Anlaşması’nı imzalayan Alacaklı Kuruluşlar bu Anlaşma kapsamında gündeme gelecek takvime bağlanan süreci yönetmek, gerekli koordinasyonu sağlamak, doküman trafiğini hızlandırmak amacı ile bu konularla ilgili olarak görevlendirecekleri en az iki, en fazla dört yetkililerinin isimlerini ve tüm iletişim araçları ile erişim olanaklarını Çerçeve Anlaşması’nı imzalayan alacaklı kuruluşlara iletilmek üzere TBB’ye bildirirler. Olası değişikliklerin derhal güncelleştirilmesi gerekir. Ancak, FYYS’lerin hazırlanması ve imzalanması süreci, Alacaklı Kuruluşların ilgili FYYS’den kaynaklanan alacak tutarları dikkate alınarak duruma göre çoğunluğun merkezinin bulunduğu yere göre Ankara veya İstanbul’da gerçekleştirilecektir.
 
Standart uygulama süreci içinde değerlendirilen vakalarda Alacaklı Kuruluşlar, isterlerse niyet mektuplarında belirtmek kaydıyla ilgili ABK’ya özgü olmak üzere farklı yetkililer görevlendirebilirler .
 
13.  Kamuoyunun bilgilendirilmesine yönelik raporlar ve istatistiki konsolide bilgiler TBB tarafından, TBB Yönetim Kurulu’nun belirlediği esas ve usuller çerçevesinde, ilgili işletmenin, ortaklarının ve varsa garanti veren kişiler ile alacaklı kuruluşların isimlerine yer verilmeksizin, açıklanır. Söz konusu bilgiler TBB tarafından derlenir. 
 
14.    ABK tarafından FYYS’de borçların tespitine esas teşkil edecek bir tarih belirlenerek bu tarih itibarıyle borç tutarları tespit edilir.
 
Borç tespiti ABK tarafından farklı bir tarih benimsenmedi ise başvuru tarihi itibarı ile yapılır. Borcun tespitine ilgili ABK üyesinin borçluya göndermiş bulunduğu hesabının kat edildiğine ilişkin ihtarnamesi, borç bir ihtarnameye konu olmadı ise borçluya gönderilen son ekstre ile başlanır. Söz konusu dokümanda belirtilen bakiye borç miktarı anapara kabul edilerek ABK tarafından belirlenen yönteme göre ve anaparanın belirlediği tarihten başlanarak, varsa aradan geçen süre içindeki tahsilatlar da anaparadan yapılan tahsilat kabul edilir (bu süreç içerisinde Alacaklı Kuruluşlar tarafından kendi bünyelerinden karşılanarak ödenmek zorunda kalınan kamusal yükümlülükler ödendikleri tarihler itibariyle anapara tutarına eklenir) ve ilgili dönemler itibarıyle belirlenecek faiz oranları uygulanarak başvuru tarihine gelinerek toplam borç tutarı hesaplanır. Sözleşmelerde anapara ve faiz alacağı tutarlarına ayrı ayrı yer verilir. Anapara ve faiz tahsilatı süreçleri ayrı ayrı belirlenebilir. Anapara borç tutarının hesabında borç tutarının belirlenmesinde hangi para biriminin uygulanacağına da ABK tarafından karar verilir.
 
İlgili kredi türünün uygulama sürecinden kaynaklanan nedenlerle ve/veya yukarıda belirtilen yönteme göre uygun dokümanın bulunmadığı durumlarda, ABK borç tespitini yukarıda yer alan paragrafta yer alan ana mantık içerisinde genel teamüllere uygun olarak daha farklı bir şekilde yapmaya karar verebilir.
 
VII.2.a’da belirtilen standart uygulama sürecinde olanlar hariç olmak üzere talepleri halinde, her biri yüzde 5 ve altında olan alacaklılar için ve toplam alacağın yüzde 25’ini geçmemek kaydıyla, en küçük alacaklıdan başlamak kaydıyla, FYYS’de öngörülen azami vadenin 2/3’ünü aşmamak üzere ayrı bir vadelendirme yapılacaktır.
 
15.    ABK en fazla 60 gün içinde yeniden yapılandırma kararını oluşturamadığı takdirde süreç sona erer. Bu süre ABK’nın yüzde 75 (dahil)’ini aşan karar nisabıyla birer ay süreyle en fazla iki kez uzatılabilir. Bu Anlaşmanın ilgili maddelerinde belirtilen standart yapılandırma süreci içerisinde değerlendirilen vakalarda müzakere süreci 30 gündür.
 
16.    İşbu Anlaşma kapsamında finansal yeniden yapılandırılan kredilere, 4.12.1984 tarihli ve 3095 sayılı Kanuni Faiz ve Temerrüt Faizine İlişkin Kanuna göre kanuni faiz ve temerrüt faizi hesaplanırken bileşik faiz yürütülmeyecektir.
 
17.    Bu Anlaşmanın taraflarını oluşturan Alacaklı Kuruluşlardan sadece birine borçlu bulunan işletmelerle ilgili olarak, ilgili Alacaklı Kuruluş tarafından uygun görülmesi halinde işbu Anlaşmanın dayandığı Kanun ve Yönetmelik hükümlerine uygun olmak üzere serbestçe FYYS düzenlenebilir.
 
18.    ABK, yapılandırma çalışmaları sırasında ilgili işletmenin borç ve varlık dengesini de gözeterek, işletme içi ve işletme dışı varlıklarını, üzerlerinde varsa kısıtlamalarını da dikkate alarak finansal yeniden yapılandırmanın gerektirdiği ek işletme sermayesi ihtiyacının giderilmesi dahil olmak üzere en verimli şekilde değerlendirilmesine özen gösterir. Bu kapsamda, yapılandırmanın sonucu gerek ABK’ya yapılacak geri ödemelerin, gerekse ek işletme sermayesinin kaynaklarının sağlanmasında söz konusu varlıkların güncel piyasa koşullarında satılabilmesiyle ilgili gerekli önlemleri almaya çaba gösterir.
 
VII. UYGULAMA SÜRECİ PRENSİPLERİ
 
1.        Bu Anlaşma konusu FYYP’den yararlanmak isteyen işletmelere uygulanacak süreç ve düzenlenebilecek FYYS türü; Bakanlar Kurulu’nca kararlaştırılan 19.10.2005 tarih ve 9617 sayılı Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmelerin Tanımı Nitelikleri ve Sınıflandırılması Hakkındaki Yönetmelik hükümleri de dikkate alınarak ölçek büyüklüğü ve mali borç büyüklüklerine göre Mikro, Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletme olmak üzere ikiye ayrılır.
 
a.    Başvuru tarihi itibariyle; ‘Mikro ve Küçük İşletmeler’ ile mali kesime olan toplam borçları Ek 1’de belirtildiği şekilde hesaplanan ve güncel tutarı 750.000 YTL’nin altında olup ‘Orta Büyüklükteki İşletme’ olarak sınıflandırılan işletmelere, ABK karar süreci içerisinde yapılandırılması uygun görülmek kaydıyla sadece ‘Standart FYYS’ düzenlenir.
 
b.    Başvuru tarihi itibariyle; ‘Orta Büyüklükteki İşletme’ olarak sınıflandırılan ve mali kesime olan toplam borçlarının Ek 1’de belirtildiği şekilde hesaplanan güncel tutarı 750.000 YTL ve üzerinde olan işletmelere yapılandırılması uygun görülmek kaydıyla ‘Standart Dışı FYYS’ düzenlenir.
 
Firma talebine istinaden ABK onayı ile bu türdeki işletmeler için ‘Standart FYYS’ düzenlenebilir.
 
c.    Başvuru tarihi itibariyle; ‘Mikro ve Küçük İşletme’ olarak sınıflandırılan ve mali kesime olan toplam borçlarının Ek 1’de belirtildiği şekilde hesaplanan güncel tutarı 750.000 YTL ve üzerinde olan işletmelere firma talebine istinaden ABK onayı ile ‘Standart Dışı FYYS’ düzenlenebilir.
 
2.    Başvuru Süreci
 
a.  Standart FYYP Başvuru Süreci
             
Standart FYYP sürecine alınabilecek işletmeler; en büyük alacaklı olan bankaya, alacaklılar arasında banka olmaması halinde en büyük alacaklı olan diğer mali kuruma, Çerçeve Anlaşması ekinde belirtilen formata uygun bir Başvuru ve Taahhüt Mektubu’na sürecin gerektirdiği diğer belge ve bilgileri ekleyerek (BDDK tarafından 31 Ocak 2007 tarih ve 26420 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe konulan Finansal Yeniden Yapılandırma Çerçeve Anlaşmalarının Onaylanması, Kabulü ve Uygulanmasına İlişkin Genel Şartlar Hakkında Yönetmelik’te belirtilen belgeleri de kapsayacak şekilde) başvuruda bulunurlar. LB’nın bu başvuruyu, Alacaklı Banka ve Kuruluşlara bildirdiği tarih itibariyle süreç başlar.
 
Başvuru ve Taahhüt Mektubu ile ekinde bu süreç açısından gerekli olan ve işletmeler tarafından verilmesi gereken dokümanları alan alacaklı kuruluş, LB olur. LB, bu görevini uygulama sürecinde belirtilen kriterlere uyarak yerine getirir.
 
LB; gerek duyulması halinde bankacılık tekniği ve teamüllerinin gerektirdiği diğer tüm belge ve bilgileri sağladıktan sonra bunları değerlendirerek ilgili işletmenin bu Anlaşmanın amaç ve konusu ile önerilen FYYP’ye uygun olduğu kanısına varması halinde, bu Anlaşmada belirtilen asgari koşul ve içeriği taşıyan Çerçeve Anlaşması ekindeki Standart FYYS taslağını (Ek 4) hazırlar ve ilgili ABK üyelerine gönderir.
 
Standart FYYP sürecinde; LB’nin diğer alacaklılarla mevcut ve alınacak teminatlar, alacak tutarı, oluşturulacak ödeme planı, borç tespitinde uygulanan faiz oranı ve yapılandırma süresince uygulanacak faiz oranı vb. konularda aynı görüşü taşıması halinde ABK’nın fiilen toplanmasına gerek kalmaz. Bu durumda ABK üyeleri arasındaki iletişim, elektronik posta ya da faks yolu ile sağlanır. Oylama elektronik posta veya faks yoluyla yapılır.
 
Taslak Standart FYYS üzerinde yapılan görüşmelerde karar süreçlerinin gerektirdiği yeterlilik ve koşullar ile ABK üyelerinin olumlu görüşleri sağlandıktan sonra sözleşme metni, tarafların  imzasına açılır ve bu süreç azami 30 günde tamamlanır. Bu süreci LB izler, aksayan hususlarda diğer ABK üyelerini bilgilendirir.
 
Ödeme planında belirtilen taksit ödemelerinde aksama olması halinde, FYYS’nin geçerli olduğu süreçte mevcut sözleşme birden fazla revize edilemez. Olası revize sözleşmenin azami geri ödeme süresi hiçbir durumda orjinal sözleşme tarihinden itibaren 39 ayı geçemez.     
 
Standart FYYP uygulama kapsamında değerlendirilen işletmelerin, bu Anlaşmanın tarafı olmayan alacaklılarının alacaklarının FYYS kapsamında yapılandırılması söz konusu olmayıp, bunlar içinde finansal yeniden yapılandırmayı olumsuz yönde etkileme olasılığı bulunanlara ilişkin olarak ABK tarafından gerekli görülen aksiyonların alınması FYYS’de düzenlenebilir.
           
Standart süreç içerisinde ele alınan işletmelerle bağıtlanan FYYS sözleşmelerine uygulanacak standart yapılandırma alternatifleri Ek 1’de verilmiştir.
b. Standart Dışı FYYP Başvuru Süreci
 
Standart dışı FYYP’ye başvuru süreci;
 
ba. FYYP’ye konu olan işletmelerin birden fazla bankaya borcu olması durumunda en az ikisi banka olmak kaydıyla nakit ve/veya nakde tazammum eden gayrinakdi risklerden oluşan toplam borç miktarının en az yüzde 40’ını temsil eden Alacaklı Kuruluşların olumlu yöndeki yazılı görüşlerini (Niyet Mektubu-Ek 3) almak ve eklemek kaydıyla bunlardan büyük alacaklı olan bankaya Başvuru ve Taahhüt Mektubu’nu vermesiyle başlar. Bahsi geçen Niyet Mektubu ile Başvuru ve Taahhüt Mektubu’nun formatı işbu Çerçeve Anlaşması ekindeki metne uygun olarak düzenlenir.
 
bb. FYYP’ye konu olan işletmelerin tek bir bankaya veya bir bankayla beraber diğer mali kuruluşlara borcu olması durumunda alacaklı bankaya başvurusuyla başlar.
 
bc. FYYP’ye konu olan işletmelerin sadece banka dışı mali kuruluşlara borcu olması durumunda bu kuruluşlara (ba)’ da belirtilen şekilde yapılan başvurusuyla başlar.
 
Başvuru ve Taahhüt Mektubu’nu alan alacaklı kuruluş, bu kabulüyle ve öngörülen sürece uyulmuş olunması kaydıyla LB olarak tanınır. LB, bu görevini uygulama sürecinde belirtilen kriterlere uyarak yerine getirir.
 
FYYP sürecinde bulunan işletmelerin değerlendirilebilmesi için yukarıda belirtilenlere ek olarak ilgili işletmenin sunmuş bulunduğu projeksiyonların bir yatırım bankası, bağımsız bir denetim firması LB veya bankalardan oluşan bir heyet tarafından ya da LB’nın önermesi halinde ABK kararıyla uygun görülecek başka bir kişi ya da kuruluş tarafından da analiz edilmiş olması ve bu analiz sonucunda yaratılan fonlar ve öngörülebilen nakit akışı çerçevesinde geri ödeme programının gerçekleştirilebileceği kanısına varılmış olması gerekmektedir.
 
Bu kapsamda ele alınan işletmelerin Çerçeve Anlaşması’nı imzalamayan, ancak olası FYYS’nin başarısını olumsuz yönde etkileyeceği değerlendirilen diğer alacaklılarının da ilgili işletme tarafından ikna edilerek bu FYYS ile sınırlı kalmak üzere Çerçeve Anlaşması’nı imzalaması istenebilir.
 
-         Başvuru ve Taahhüt Mektubu’nu kabul eden LB, en geç üç iş günü içinde olmak üzere ilgili işletmenin beyanı doğrultusunda borçlu bulunduğu ve Çerçeve Anlaşması’nın tarafları arasında bulunan alacaklı kuruluşlara bilgi vererek bu Anlaşmada belirlenen yönteme uygun olarak yapılacak hesaplamaya göre alacaklarının ve varsa teminatlarının bildirilmesini talep eder. Alacaklı Kuruluşlar, kendilerine yapılan bildirimi izleyen en geç 5 iş günü içinde bu geri bildirimi LB’ye yaparlar.
 
-         LB, yeniden yapılandırma sürecine alınan işletmeyle birlikte ele alınması gerekli görülen aynı risk grubu içinde yer alan işletmeleri ve hakim ortaklarını başvuruda bulunan işletmenin yazılı beyanını esas alarak belirler ve bu kişilerden de Başvuru ve Taahhüt Mektubu ister. LB’nin bu konuda aldığı aksiyonlar, diğer ABK üyelerinin itirazlarına yol açması halinde itirazda bulunan üyenin talebi üzerine itiraz konusu husus oylanarak uzlaşı sağlanır.
 
-         LB hakim ortaklardan mal beyanı ister.
 
-         LB gerekli gördüğü menkul ve gayrimenkullerin ekspertizini yaptırır. Bunlar            üzerindeki takyidatların saptanmasını sağlar.
 
3.   İşbu Çerçeve Anlaşması’nın uygulama süreci içerisinde, anlaşma metninin eklerini oluşturan dokümanların aynen uygulanması esas olmakla birlikte, operasyonel nedenlerle gerekli görülen durumlarda içeriğine sadık kalınarak ABK bazında  ‘Başvuru ve Taahhüt Mektubu’, ‘Niyet Mektubu’ ve ‘Standart FYYS’de format değişikliği yapılabilecektir.
 
VIII. DURUMUN KORUNMASI SÜRECİ PRENSİPLERİ
 
İşletme, durumun korunması kararının geçerli olduğu süre içinde ABK üyeleri arasında (tek tek ya da grup halinde) farklılık yaratacak girişimlerde bulunamaz. Bu kısıtlama ilgili işletmenin bağlantılı bulunduğu diğer kişi ve kuruluşlar ile hakim hissedarları da kapsar. 
 
Taraflar, işletme ile olan mevcut hukuki statünün, ilişki düzeyinin ve borçlu işletme ile hakim ortaklarının mal varlıklarının, müzakere süreci içinde kapsamlı olarak korunmasına genel olarak özen gösterirler.
 
Durumun korunmasının kapsamlı olarak uygulanmasına karar verilen hallerde, bu sürecin başlamasından önce başlatılmış olan yasal işlemlere, takiplerin kesinleşmiş olması ve taraflar arasında şikayet/davaların bulunması halinde sadece hak kaybının önlenmesi bakımından zorunlu olanlarla sınırlı olmak üzere devam edilebilir. Zamanaşımı ve hak düşürücü süreler nedeniyle hak kaybına yol açacak durumlar hariç olmak üzere yeni dava ve takip açılamaz, diğer yasal yollara başvurulamaz.
 
a.    Standart FYYP sürecine giren işletmelerle ilgili olarak, LB tarafından başvurunun kabul edilmesi ile birlikte herhangi bir prosedüre tabi olmaksızın durumun korunması kararı verilerek diğer ABK üyelerine bildirilir.
 
b.    Standart dışı FYYP sürecine giren işletmeler; durumun korunmasını talep ettiğinde LB tarafından bu talep, diğer ABK üyelerine bildirilir. Bildirimi izleyen 3 iş günü içinde bir itiraz geldiği takdirde, LB tarafından durumun korunması kararı için oylama yapılır.
 
c.    Yapılandırma sürecinin başladığı tarihte, işletmenin ticari gelir yaratan niteliğe sahip varlıklarının cebr-i icra yoluyla satışının (satışı talep edenin ve/veya satıştan pay alacak olanların ABK üyesi olması halinde) önlenmesi amacına dönük olarak uygulanmak üzere ve işletmenin icranın ilan edilen satış tarihinden en az 15 iş günü önce alınan Başvuru ve Taahhüt Mektubu’nda bu yönde bir beyanı ve talebinin bulunması koşuluna bağlı olarak, LB başvurunun alındığını Alacaklı Kuruluşlara bildirirken aynı zamanda satışın durdurulması talebini de oylamaya sunar. Böyle bir beyana dayalı Başvuru ve Taahhüt Mektubu alan LB, Başvuru ve Taahhüt Mektubu’nu aldığı tarihi izleyen en geç üç iş günü içerisinde süreci başlatır. Alacaklı Kuruluşlar kendilerine yapılan oylama bildirimini izleyen üç iş günü içinde VII/2.bc’de belirtilen alacak tutarı ve teminat bildirimi ile birlikte işletmenin talebini kabul edip etmediklerini LB’ye bildirirler. ABK’nın işletmenin satışın durdurulması talebini kabul eden bir karar vermesi halinde, LB en geç ertesi iş günü içinde olmak üzere bu kararı, uygulaması gereken ABK üyesine bildirir.
 
Borçlu işletme Başvuru ve Taahhüt Mektubu’nu  ilgili satıştan 15 iş günü önce vermediği takdirde satış realize olabilir.
 
Bu şekilde alınacak durumun korunması kararının, satışı talep eden ve satış sonucu tahsilat yapabilecek olan alacaklıların teminat değerinde bir azalma ya da erimeye yol açabileceğinin öngörülmesi halinde; satışa konu kıymet üzerinde net teminat değeri olan alacaklıların bu durumu gerek borçlular gerekse diğer ABK üyeleri tarafından gözetilir. 
 
d.    Başvuru tarihinden önce cebr-i icra yoluyla satışı için gün alınmış işletme dışı varlıkların satışında durumun korunması kararı prensip olarak uygulanmaz.
 

IX.      BORÇLU FİRMA İLE YAPILACAK FİNANSAL YENİDEN  YAPILANDIRMA SÖZLEŞMESİ

 
1.    FYYP, borçlu işletme ile ABK üyeleri ve Anlaşma koşulları doğrultusunda olmak üzere varsa ABK üyelerinin uygun göreceği diğer alacaklılar arasında yapılacak FYYS ile bağıtlanır.
 
2.    Her bir FYYS;
 
a.         ABK üyelerinin her birinin belirli bir tarih itibariyle işletmeden olan alacaklarının tespitini,
 
b.         ilgili işletmenin bu kapsamda yapacağı geri ödeme yükümlülüklerinin vade yapısı ile tutarlarının belirlenmesini,
 
c.         sözleşmeye aykırılık hallerinin belirlenmesini ve buna ilişkin yaptırımları,
 
d.         program süresince uygulanacak fiyatlandırmayı (faiz, komisyon vb.),
 
e.         izleme kriterlerini (yöntem, sıklık, içerik vb.)
 
f.           denetim mekanizmasının tanımını,
 
g.         borçlu işletmenin tüm hesaplarını, belgelerini inceleme yetkisini,
 
h.       genel olarak ve ayrıca herbir ABK üyesi için ayrı ayrı olmak üzere alacağın   süreç içindeki teminat yapısını,
 
i.           tarafların diğer yükümlülüklerinin tespitini,
 
j.        ABK’nın uygun göreceği diğer hususları,
 
içerir.
 
3.      FYYS’nin imzalanmasını müteakip, borçlu işletme FYYS’den kaynaklanan edimlerini yerine getirdiği sürece, borçlu işletmeye yönelik olarak Alacaklı Kuruluşların daha önce başlatmış olduğu tüm yasal takipler satış aşamasına kadar olmak üzere usuli işlemler seviyesinde devam ettirilir ve hak kaybına sebebiyet vermeyecek şekilde bu aşamada bırakılır.
 
4.      İşbu Çerçeve Anlaşması’na dayandırılarak bağıtlanan tüm sözleşmelerin listesi, belirlenecek bir format dahilinde ayda bir kez TBB tarafından BDDK’ya gönderilir.
 

X.    ALACAKLILAR ARASINDA DÜZENLENECEK SÖZLEŞMELER

 
ABK üyeleri, gerek görmeleri halinde; kendi aralarında, alacakların tahsili için uygulayacakları yöntem, teminatların paraya çevrilmesi ve diğer hususlarda sözleşme imzalayabilirler.

 

XI.   İZLEME KRİTERLERİ İLE İLGİLİ PRENSİPLER

 
1.      İzleme ve denetleme kriterleri borçlu işletme ile yapılacak finansal yeniden yapılandırma sözleşmesinde belirlenecektir.
 
2.      İzleme kriterleri, kendisi ile sözleşme yapılan borçlu işletmenin belirli bir andaki gerçek durumunu yansıtmak ve ABK üyelerinin gereksinim duyacağı tüm bilgilere şeffaf ve kolay erişebilmek amacıyla ilgili işletmenin uygulayacağı muhasebe standartları ile bunların ne şekilde denetleneceğine ilişkin hükümleri de içerecektir.
 
3.      FYYS’lere taraf olan işletmeler, FYYS süresi içinde uygulamaya konulması beklenen Basel II kurallarına uymayı taahhüt etmek zorundadır. 
 

XII.      ÇERÇEVE ANLAŞMASI’NI İMZALAYAN KURULUŞLARIN FYYS’YE    İLİŞKİN YÜKÜMLÜLÜKLERİNİ YERİNE GETİRMEMELERİ

 
İşbu Çerçeve Anlaşması kapsamında herhangi bir FYYS’nin bağıtlanmasını müteakip, sözleşmenin borçlu ve varsa kefillerinin, kendilerine düşen yükümlülüklerini yerine getirmeye devam etmesine rağmen, ABK üyesi Alacaklı Kuruluşlardan bir veya birkaçının ilgili FYYS'den ve/veya ilgili FYYS’ye ilişkin kendi aralarında yaptıkları sözleşmelerden kaynaklanan yükümlülüklerini (Çerçeve Anlaşması hükümleri doğrultusunda FYYS ve/veya alacaklıların kendi aralarında yapacakları sözleşmeleri imzalama yükümlülükleri dahil) yerine getirmedikleri takdirde, tarafların ilgili sözleşmelerden kaynaklanan her türlü hakları saklı kalmak üzere; bu tespiti yapan ABK üyesi/üyeleri, LB aracılığıyla, yükümlülüğünü yerine getirmediği öne sürülen tarafın LB olması durumunda, en büyük alacaklı ikinci banka aracılığıyla, ABK’nın en geç iki iş günü içinde toplanmasını talep eder. ABK toplantısı/toplantıları ile ilk toplantıyı izleyen en geç 5 iş günü içinde ihtilaf, tüm tarafların mutabakatı ile giderilemediği takdirde ilgili tarafın/tarafların yükümlülüklerini yerine getirmediği ya da aykırı davrandığı yönündeki iddiayı öne süren ABK üyesi/üyeleri 10’uncu iş günü sonunda TBB aracılığıyla ve kapalı bir zarf içinde HK’ya durumu yazılı olarak bildirir. HK, bu tür durumlarda gerek görmesi halinde tarafları davet ederek dinler, yazılı görüşlerini alır ve nihai kararını başvuru tarihinden itibaren en geç 5 iş günü içinde vererek izleyen iş günü içinde taraflara tebliğ eder. Taraflar HK'nın kararına uymayı ve buna ilişkin edimi de en geç 3 gün içinde yerine getirmeyi ve getirdiğini de TBB aracılığıyla ve kapalı bir zarf içinde HK'ya tevsik etmeyi kabul ve taahhüt ederler. HK, edimini yerine getirmeyen tarafı ayrıca BDDK’ya bildirir.
 

XIII.  ÇERÇEVE ANLAŞMASI’NIN SÜRESİ

 
İşbu Çerçeve Anlaşması BDDK’nın onayından itibaren en geç 2 yıl içinde imzalanacak olan FYYS’ler için geçerlidir.
 

XIV.      ÇERÇEVE ANLAŞMASI’NDA ÖNGÖRÜLEN SÜRELERE İLİŞKİN  UYGULAMA

 
İşbu Anlaşmanın V, VI, VII, VIII, XII. maddelerinde öngörülen müzakere sürecini ilgilendiren süreler, uygulamada karşılaşılabilecek sorunlar vaka bazında ABK kararı ile iki katına kadar artırılabilir.
 

XV.      ÇERÇEVE ANLAŞMASI’NIN DEĞİŞTİRİLMESİ

 
İşbu Çerçeve Anlaşması’nın herhangi bir hükmü; Finansal Yeniden Yapılandırma Çerçeve Anlaşmalarının Onaylanması, Kabulü ve Uygulanmasına İlişkin Genel Şartlar Hakkında Yönetmelik’te öngörülen hükümlere aynen uyulmak kaydıyla anlaşmaya taraf olanların sayısal olarak en az yüzde 75’inin ve her durumda 31.12.2006 tarihi itibariyle taraf kuruluşların aktif büyüklükleri toplamının en az yüzde 75’inin kabulü kaydıyla, tüm tarafları bağlayıcı olarak değiştirilebilir.
 
İşbu Çerçeve Anlaşması bir bütündür. Bu Anlaşmaya taraf olan kuruluşlar, Anlaşmayı bir kısım hükümleri hariç olarak, değiştirilmiş olarak, yeni hükümler ekleyerek, belirli koşullar öne sürerek ve her durumda ihtirazi kayıt koyarak imzalayamazlar. Bu şekilde konulmuş şerhler yok kabul edilir.
 

XVI. YÜRÜRLÜK

 
İşbu Anlaşma 5569 Sayılı Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmelerin Mali Sektöre Olan Borçlarının Yeniden Yapılandırılması Hakkında Kanun hükmü gereğince,  Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından 31 Ocak 2007 tarih ve 26420 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe konulan Finansal Yeniden Yapılandırma Çerçeve Anlaşmalarının Onaylanması, Kabulü ve Uygulanmasına İlişkin Genel Şartlar Hakkında Yönetmelik doğrultusunda TBB tarafından hazırlanmış olup, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu’nun onayı ile yürürlüğe girer.
 
İşbu anlaşma; anlaşmanın tarafları açısından Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu'nun onay tarihinden önce olmamak üzere imza tarihinden itibaren bağlayıcı olup, bu anlaşma Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu'nun  onay tarihinden itibaren azami 60 takvim günü içerisinde imzalanır. Bu anlaşmaya, anlaşmanın VII.2.bc’de belirtilen diğer alacaklıların sınırlı katılımını düzenleyen hükümleri saklı kalmak koşuluyla yukarıda belirtilen süreden daha sonra taraf olunamaz.
 
Bu Anlaşma 16 madde ve eklerinden oluşmaktadır.

Forum