BORÇ SENEDi ; BEDELSiZLiK SAVI; YAZILI KANIT
Ekleyen: Av.tayfun Eyilik | Tarih: 8-11-2006 | Kategori:
İçtihat | Okunma : 2999 | Not:
Av.tayfun Eyilik
Hakkımdaki bilgilere
http://www.tayfuneyilik.av.tr sitesinden ulaşabilirsiniz
Profil >
YARGITAY 19. HUKUK DAİRESİ
E: 2005/7532 K: 2006/3094 T: 27.03.2006
BORÇ SENEDİ • BEDELSİZLİK SAVI • YAZILI KANIT
(HUMK m. 290)
Özet: Üzerinde “Nakden” ibaresi bulunan bononun bedelsiz olduğunu iddia eden keşideci bu iddiasını yazılı delil ile kanıtlamakla yükümlüdür.
Öte yandan, yazılı delil dışında yemin kanıtına da dayanabilir.(*)
Taraflar arasındaki menfî tespit davasının yapılan yargılaması sonunda ilamda yazılı nedenlerden dolayı davanın kabulüne yönelik olarak verilen hükmün süresi içinde davalı vekilince her ne kadar duruşmalı olarak temyiz edilmiş ise de 17.10.2005 tarihli dilekçesi ile duruşma talebinden vazgeçilmiş olmakla incelemenin evrak üzerinde yapılmasına karar verildikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü.
KARAR
Dava, icra takibine konu iki adet bonodan dolayı, borçlu olmadığının tespiti istemine ilişkindir.
Davalı vekili, kooperatifin inşaatını yaparken nakit sıkıntısına düşünce müvekkilinden borç para istediklerini, borç para karşılığı senet alındığını belirterek, davanın reddi gerektiğini savunmuştur.
Mahkemece, benimsenen bilirkişi raporuna göre davanın kabulüne, icra takip dosyasında takip konusu yapılan bonoların ve iş bu takibin iptaline, takip değeri 34.250.000.000.TL’nin % 40'ı tazminatın takip kötü niyetli olduğundan davalıdan tahsili ile kooperatifçe ödenmesine karar verilmiş, hüküm davalı vekilince temyiz edilmiştir.
Dava konusu bonoların ihdas nedeni hanesinde "nakden" ibaresi bulunmaktadır. Davalı, bononun borç para karşılığında düzenlendiğini savunmuş, davacı ise, karşılıksız olduğunu iddia etmiştir. Bonoların kooperatifi temsile yetkili çift imzayı ihtiva ettiği ihtilafsızdır. Bu durumda, bononun bedelsiz olduğunu iddia eden davacı, bu yöndeki iddiasını
HUMK’un 290. maddesi uyarınca yazılı delille kanıtlamakla yükümlüdür. Yazılı delil sunulamaması halinde ise, dava dilekçesinde "her türlü delil" denilerek yemin deliline de dayanılmış olduğundan, davacının davalıya yemin teklif etme hakkı hatırlatılarak, sonucuna göre bir karar verilmesi gerekirken, eksik inceleme ile yazılı şekilde hüküm kurulmasında isabet görülmemiştir.
SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle, hükmün temyiz eden davalı lehine BOZULMASINA, bozma nedenine göre öteki yönlerin şimdilik incelenmesine yer olmadığına, peşin harcın istek halinde iadesine, 27.03.2006 gününde oybirliğiyle karar verildi.
(*) Gönderen Av. Hulki Özel Mersin Barosu
2306 İSTANBUL BAROSU DERGİSİ • Cilt: 80 • Sayı: 5 • Yıl 2006