Takibin Kesinleşmesinden Sonra Oluşan Zamanaşimi
Ekleyen: Av.tayfun Eyilik | Tarih: 7-02-2007 | Kategori:
İçtihat | Okunma : 2032 | Not:
Av.tayfun Eyilik
Hakkımdaki bilgilere
http://www.tayfuneyilik.av.tr sitesinden ulaşabilirsiniz
Profil >
YARGITAY 12. HUKUK DAİRESİ
E: 2004/2004 K: 2004/25829 T: 14.12.2004
Takibin Kesinleşmesinden Sonra Oluşan Zamanaşimi
• Borçlunun Haklari
(İİK. m. 71)
Özet: İİKnin 71. maddesinde belirlenen zamanaşımı itirazı, takibin kesinleşmesinden sonra oluşacak zamanaşımı durumunda ileri sürülebilir.
Yukarıda tarih ve numarası yazılı mahkeme kararının müddeti içinde temyizen tetkiki borçlu vekili tarafından islenmesi üzerine bu işle ilgili dosya mahallinden daireye gönderilmiş olmakla okundu ve gereği görüşülüp düşünüldü:
İİK'nın 168/5. maddesi hükmü gereği borçlunun borcu olmadığım veya borcun itfa edildiğini, mehil verildiğini, alacağın zamanaşımına uğradığını, yetki itirazını sebepleri ile birlikle 5 gün içinde İcra Mahkemesine bildirmesi gerekir. Borçlu adına gönderilen örnek 163 numaralı ödeme emri adı geçene 24.6.2004 tarihinde tebliğ edilmiştir. Borçlunun İİK'nın 168. maddesinde öngörülen yasal süreden sonra mahkemeye başvurarak dayanak çekin zamanaşımına uğradığını ileri sürdüğü görülmektedir. İİK’nın 71. maddesinde göre süresiz olarak ileri sürülebilecek olan zamanaşımı defi takibin kesinleşmesinden sonraki dönemde zamanaşımının oluşması hali için geçerlidir. Bu durumda takibin kesinleşmesinden önceki döneme ilişkin zamanaşımı itirazının süreden reddi gerekir. Borçlu takibin kesinleşmesinden önce gerçekleşen zamanaşımını ileri sürdüğüne göre somut olayda takibin kesinleşmesinden sonra gerçekleşen zamanaşımı ile ilgili olan, İİK’nın 73. maddesinin uygulanma olanağı yoktur. Mahkemece, başvurunun süreden reddine karar vermek gerekirken işin esasının incelenmesi isabetsiz ise de sonuçta istem reddedildiğinden sonucu doğru mercii kararının onanması gerekmiştir.
SONUÇ: Borçlu vekilinin temyiz itirazlarının reddi ile sonucu doğru mahkeme kararının yukarıda yazılı nedenlerle İİK’nın 366. ve HUMK.’un 438. maddeleri uyarınca (ONANMASINA), 10.100.000.TL onama harcı peşin alındığından mahsubuna başkaca harç alınmasına yer olmadığına 14.12.2004 gününde oybirliğiyle karar verildi.