İmza ve yazı incelemesinin grafoloji dalında özel ihtisas yaptığı belgelenen bilirkişi tarafından yapılması gerekir
Ekleyen: Av.tayfun Eyilik | Tarih: 22-01-2007 | Kategori:
İçtihat | Okunma : 4452 | Not:
Av.tayfun Eyilik
Hakkımdaki bilgilere
http://www.tayfuneyilik.av.tr sitesinden ulaşabilirsiniz
Profil >
YARGITAY 12. HUKUK DAİRESİ
E: 2004/20103 K: 2004/25083 T: 03.12.2004
İMZA VE YAZI İNCELEMESİ • BİLİRKİŞİ SEÇİMİ
Özet: İmza ve yazı incelemesinin grafoloji dalında özel ihtisas yaptığı belgelenen bilirkişi tarafından yapılması gerekir.
Yukarıda tarih ve numarası yazılı mahkeme kararının müddeti içinde temyizen tetkiki alacaklı vekili tarafından istenmesi üzerine bu işle ilgili dosya mahallinden daireye gönderilmiş olmakla okundu ve gereği görüşülüp düşünüldü:
Herhangi bir belgedeki imza ve yazının, atfedildiği kişiye ait olup olmadığı hususunda yapılacak bilirkişi incelemesinin, konunun uzmanınca ve yeterli teknik donanıma sahip bir laboratuar ortamında, optik aletler ve o incelemenin gerektirdiği diğer cihazlar kullanılarak: grafolojik ve grafometrik yöntemlerle yapılması, bu alet ve yöntemlerle gerek incelemeye konu ve gerekse karşılaştırmaya esas belgelerdeki imza veya yazının tersim, seyir, baskı derecesi, eğim. doğrultu gibi yönlerden taşıdığı özelliklerin tam ve kuşkuya yer vermeyecek şekilde belirlenip karşılaştırılması, sonuçta, imza veya yazının atfedilen kişiye ait olup olmadığının, dayanakları gösterilmiş, tarafların, mahkemenin ve Yargıtay'ın denetimine elverişli bir raporla ortaya konulması, gerektiğinde karşılaştırılan imza veya yazının hangi nedenle farklı veya aynı kişinin eli ürünü olduklarım fotoğraf ya da diğer uygun görüntü teknikleriyle de desteklenmesi şarttır. Hükme esas alınan bilirkişi raporunda, hangi ortamda, ne tür teknik cihazlar kullanılarak inceleme yapılıp sonuca varıldığı açıklanmamış; sadece, örnek imzaların nitelik ve biçimlerinin belirtilmesiyle yetinilmiş ulaşılan sonucun maddi dayanakları denetime elverişli şekilde ortaya konul
Ayrıca, imza incelemesini yapan bilirkişinin grafoloji dalında özel ihtisas yaptığı belgelenmeden adı geçenin verdiği rapora itibar edilerek sonuca gidilmesi de doğru değildir. Mahkemece yapılacak iş öncelikle grafoloji dalında özel ihtisas yaptığı belgelenen bilirkişi seçilmesi ve bundan sonra itiraza konu belge asılları ile dosyadaki emsal imzalar üzerinde, yukarıda açıklanan yöntem ve ilkelere uygun olarak yeniden bilirkişi incelemesi yaptırılması ve oluşacak sonuca göre bir karar verilmesidir. Eksik incelemeye ve yetersiz bilirkişi raporuna dayalı karar verilmesi isabetsizdir. (HGK.’nın 30.5.2001 tarih ve 2001, 12–246 E. 2001/467 K. sayılı kararı.)
SONUÇ: Borçlu vekilinin temyiz itirazlarının kabulü ile merci kararının yukarıda yazılı nedenlerle İİK 366. ve HUMK 428. maddeleri uyarınca (BOZULMASINA), 03.12.2004 gününde oybirliğiyle karar verildi.