Hukuki Net Hukuki NET | Forum | Mevzuat Anasayfa | Kaynaklar | Yazarlar | Dizin | Arama | Uyarlama | Giriş | Üye Ol
Avukatlar İçin Malüllük-Yaşlılık Ve Ölüm Topluluk Sigortası Tip Sözleşmesi
Ekleyen: Yyln | Tarih: 29-05-2006 | Kategori: Diğer | Okunma : 9070 | Not:
Yyln




Profil >
AVUKATLAR İÇİN MALÜLLÜK-YAŞLILIK VE ÖLÜM
TOPLULUK SİGORTASI TİP SÖZLEŞMESİ

MADDE 1- Sosyal Sigortalar Kurumu ile .............................................. Barosu arasında, 1136 sayılı Kanunun 191 inci maddesi gereğince aşağıda belirtilen şartlarla “Malüllük, Yaşlılık ve Ölüm Topluluk Sigortası” sözleşmesi yapılmıştır.
MADDE 2- Bu Sözleşmede yer alan “Kurum” kelimesi Sosyal Sigortalar Kurumunu “Baro” kelimesi ...................................... nu, “Topluluk Sigortası” da malüllük, yaşlılık ve ölüm sigortasını ifade eder.
MADDE 3- Topluluk Sigortası Sözleşmesi yapacak Baro Başkanlığı, bu sözleşmeyi üç nüsha düzenleyip onayladıktan sonra bir yazı ekinde Kuruma gönderir.
Bu yazıya, ayrıca Topluluk Sigortasına girecek avukatların ad ve soyadları ile varsa sigorta sicil numaralarını gösterin bir cetvelin eklenmesi şarttır.
MADDE 4- Malüllük, Yaşlılık ve Ölüm Topluluk Sigortası Sözleşmesi hükümleri, avukatın baroya kayıt tarihi itibariyle uygulanır.
MADDE 5- Topluluk Sigortasına kabulleri yapılan avukatların tescili için baro başkanlığı, örneği Kurumca hazırlanan işe giriş bildirgelerini üçer nüsha halinde düzenleyerek, dizi pusulası ekinde en geç bir ay içinde Kurumun ilgili ünitesine gönderir.
MADDE 6- Malüllük, Yaşlılık ve Ölüm Topluluk Sigortasına ilk defa tabi tutulan avukatlar 506 sayılı Kanunun 78 inci maddesi ile tespit edilen prime esas kazancın alt ve üst sınırları arasında olmak koşulu ile istenilen miktar üzerinden aylık prim öderler.
Primin ödenmesine esas alınacak günlük kazanç, yürürlükteki sanayi kesiminde 16 yaşından büyük işçiler için uygulanan günlük asgari ücretten az olamaz.
Prime esas günlük kazancın hesabında bir ay 30 gün olarak kabul edilir. Avukatlar, bu maddenin birinci fıkrasına göre belirlenen prime esas kazancın % 30’u oranında malüllük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi öderler. Ancak, hastalık sigortasına da topluluk sigortası yoluyla prim ödeyen avukatlar için bu oran % 20’dir. 506 sayılı Kanunda prim oranlarında bir değişiklik olması halinde değişikliğin geçerli olduğu tarihten itibaren aynen uygulanır.
Günlük kazancın hesabında 1000 liranın kesirleri 1000 liraya tamamlanır.
Avukatlar ödeyecekleri primleri aylık olarak ait olduğu ayı takip eden ayın sonuna kadar Kuruma öderler.
Barolar, topluluk mensubu avukatların adı ve soyadı, baba adı, varsa sigorta sicil numarasını ve prim tutarını gösteren bir listeyi aynı süre içinde Kuruma vermek zorundadırlar.
Ait olduğu ayı takip eden ayın sonuna kadar ödenmeyen primler için, bu tarihten başlanarak 506 sayılı Kanunun değişik 80 inci maddesine göre gecikme zammı uygulanır ve borçlu avukattan bu madde uyarınca ödenmeyen primler tahsil edilir.
Prim oranlarında yapılan değişiklikler, bu Sözleşmeye tabi olanlar hakkında da uygulanır.
MADDE 7- “Ocak-Nisan”, “Mayıs-Ağustos” ve “Eylül-Aralık” sürelerini kapsamak üzere ve bu sürelerde Kuruma yatırılan primlerin hangi avukatlara ait olduğunu gösteren örneği Kurumca hazırlanan belgenin, ilgili baro tarafından düzenlenerek ait olduğu dönemi takip eden ay içinde Kuruma verilmesi zorunludur.
MADDE 8- Prim borcunu bu sözleşmede belirtilen süre içinde ödemeyen avukat hakkında 1136 sayılı Kanunun 190 ıncı maddesi hükmü uygulanır ve sonucu Kurumun ilgili ünitesine bildirilir.
MADDE 9- Prim borçlarını ödememeleri sebebiyle 1136 sayılı Kanunun 190 ıncı maddesi gereğince baro levhasından adı silinen avukatların, levhadan adının silindiği tarihe kadar birikmiş prim borçları 506 sayılı Kanunun değişik 80 inci maddesine göre hesaplanacak, gecikme zammı ile birlikte Kuruma ödendiği takdirde bunların adı baro levhasına tekrar yazılır.
Bu şekilde baro levhasına yeniden kaydedilenler baro levhasına kaydedildikleri tarihten itibaren tekrar topluluk sigortasına tabi tutulurlar.
MADDE 10- Kayıtlarını bir barodan diğer baroya nakleden avukatların Topluluk Sigortasına tabi olma hali durumu her iki baroca Kurumun ilgili ünitesine bildirilmesi halinde aynı şartlarla devam eder.
MADDE 11- Sigortalılıklarını Topluluk Sigortasına tabi olarak sürdüren avukatlar kanunla kurulu sosyal güvenlik kuruluşlarına tabi bir işe girdikleri takdirde bunların topluluk sigortasına tabi olma hali işe giriş tarihinden itibaren sona erer.
MADDE 12- Topluluk Sigortasından herhangi bir nedenle ilişkileri kesilen avukatların bu sigortaya tekrar katılabilmesi için kayıtlı olduğu baro tarafından Kuruma yeniden yazılı teklifte bulunulması şarttır.
MADDE 13- Topluluk Sigortasına malüllük, yaşlılık ve ölüm sigortası primi ödeyen avukatlar; 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanununda belirtilen tahsis haklarından anılan Kanundaki esaslar dairesinde faydalanırlar.
MADDE 14- Topluluk Sigortasına malüllük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi ödenerek geçen süreler 2829 sayılı Kanunun uygulanmasında nazara alınır.
MADDE 15- Topluluk Sigortasının uygulanmasında ilgili barolarla Kurum arasında meydana gelecek ihtilaflarda “Topluluk Sigortası Genel Şartları” ile 506 sayılı Kanun ve bu Kanunun uygulanmasına ilişkin Yönetmelik hükümleri esas alınır.
MADDE 16- Bu Sözleşmenin yürürlüğe konulması ile bundan önceki Topluluk Sigortası Sözleşmesi ile ek ve değişiklikleri yürürlükten kaldırılmıştır.
MADDE 17- Bu sözleşme 01/09/2003 tarihinden itibaren yürürlüğe girer.

Forum