SSK İDARİ PARA CEZLARINA KARŞI İTİRAZ USULLERİ VE PEŞİN ÖDEME İNDİRİMİ
Ekleyen: Yyln | Tarih: 25-02-2006 | Kategori:
Diğer | Okunma : 12042 | Not:
SSK İDARİ PARA CEZLARINA KARŞI İTİRAZ USULLERİ VE PEŞİN ÖDEME İNDİRİMİ
Son yıllarda en çok değişikliğe uğrayan Kanunlardan biri, hiç kuşkusuz ki, 506 Sayılı Sosyal Sigortalar Kanunudur. Bu Kanunun en çok değişikliğe uğrayan bölümü ise, 506 Sayılı Sosyal Sigortalar Kanununda yer alan yükümlülüklerini yerine getirmeyen işverenler hakkında uygulanacak İDARİ PARA CEZALARI'nın yer aldığı 140. maddesi olmuştur.
İşverenlerin, 506 sayılı yasada yer alan yükümlülüklerini yerine getirmesi için konulmuş olan İdari Para Cezalarının özellikle bakkal, manav, berber, apartman kapıcılığı vb. işyerlerini etkilediği ise başka bir gerçektir. 506 sayılı yasaya göre işveren olarak tanımlanan ve maddi gücü yeterli olmayan bu kişiler, 506 sayılı yasada yer alan yükümlülüklerinin eksiksiz ve süresinde yerine getirilmesi hususuna dikkat etmedikleri gibi, bu yükümlülüklerinin yerine getirilip getirilmediğinin tespiti ile ilgili olarak Sigorta Müfettişleri veya Yoklama Memurlarınca yapılan denetimlerde, bazen kendileri hakkında İdari Para Cezası Uygulanmasını gerektirebilecek şekilde eksik veya yanlış beyanda bulunabildikleri veya eksik bilgi ve belge verebildikleri görülebilmektedir. Bazen de, Kurum Sigorta Müfettişi, Yoklama Memuru veya Memurlarınca yapılan eksik veya hatalı işlem sonucunda, anılan yasaya aykırı olarak İdari Para Cezası uygulanabilmektedir.
İşte bu gibi durumlarda, 506 sayılı yasanın 140. maddesine göre uygulanan İdari Para Cezalarına karşı yapılabilecek itiraz, dava yoluna başvurulması ve ödemenin usul ve esalarının bilinmesinde büyük yarar bulunmaktadır.
15.02.2006 günü Resmi Gazetede yayınlanan 5454 sayılı SOSYAL SİGORTALAR KURUMU VE BAĞ-KUR'DAN AYLIK VEYA GELİR ALMAKTA OLANLARA ÖDENEN GELİR VE AYLIKLARDA 2006 YILINDA YAPILACAK ARTIŞLAR VE BAZI KANUNLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASI HAKKINDA KANUN'un 5. Maddesiyle 506 sayılı Kanunun 140. maddesinde da değişikliğe gidilmiştir.
Sözkonusu 5454 sayılı Kanunla, bir yandan, 506 sayılı Kanunun 140. maddesine göre uygulanan idari para cezalarına karşı açılacak davaların İdare Yargı yerine Adli Yargıda çözümlenmesi gerektiğine ilişkin, Uyuşmazlık Mahkemesinin 21.11.2005 tarih, ESAS NO : 2005/84 KARAR NO : 2005/105 sayılı kararına uygun bir düzenlemeye gidilmiş, diğer yandan da, ilk defa yapılan bir düzenlemeyle, İdari Para Cezasının 15 gün içinde peşin ödenmesi halinde 1/4 oranında peşin ödeme indirimi imkanı sağlanmıştır.
Konunun daha iyi anlaşılaabilmesi bakımından, İdari Para Cezalarının uygulanması ile itirazın usul ve esaslarını gösteren yeni haline soru cevap yöntemiyle aşağıda yer verilmiştir.
İlgililere yararlı olmasını dilerim.
1-İdari Para Cezasının Tebliğinden itibaren itiraz süresi ve Mercii:
15 gün içinde SSK
2-İtiraz Takibi Durdurur mu?
Evet
3-SSK tarafından itirazı ret edilenlerin Dava Açabilecekleri Mahkeme ve Süresi:
Kurumca itirazın ret edildiğine dair kararın tebliğinden itibaren 15 gün içinde Sulh Ceza Mahkemesi
4-Görevli Mahkemenin Kararına karşı itiraz Mercii ve süresi :
a) 2.000 YTL'nin altı verilen kararlar KESİN.
b) 2.000 YTL'nin üstü 7 gün içinde Ağır Ceza
5-Mahkemeye başvurulması takip ve tahsili Durdurur mu?
Hayır
6-Peşin Ödeme Halinde indirim var mı?
Borç tebliğinden itibaren 15 gün içinde peşin ödenirse 1/4 indirim yapılır.
7- Peşin Ödeme kanun yoluna başvurma hakkını etkiler mi?
Hayır