Aile Hukuku ; Velayet Hakkının Niteliği ; Velayetin Anne Ve Baba Dışında Kimseye Verilemeyeceği
Ekleyen: Av.tayfun Eyilik | Tarih: 22-11-2009 | Kategori:
İçtihat | Okunma : 2418 | Not:
Av.tayfun Eyilik
Hakkımdaki bilgilere
http://www.tayfuneyilik.av.tr sitesinden ulaşabilirsiniz
Profil >
YARGITAY 2. HUKUK DAİRESİ
E: 2008/3782 K: 2008/8892 T: 08.06.2008
Aile Hukuku ; Velayet Hakkının Niteliği ; Velayetin Anne Ve Baba Dışında Kimseye Verilemeyeceği
Özet: Velayet hakkı özellikle anne ve babaya verilmİş bir hak olup, bu hakkın ana ve
baba dışında başka bir kimseye tevdi edilmesi usul ve yasaya aykırıdır.
Taraflar arasındaki davanın yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen hükmün kanun yararına bozulması Adalet Bakanlı- ğının yazısı üzerine Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından istenilmekle evrak okunup gereği görüşülüp düşünüldü.
Davacı İ.A. vekili tarafından İ. ve Ö.A. aleyhine açılan davada, fiilen ayrı yaşamakta olan davalıların müşterek çocukları olan İ. ve C.'ye karşı anne ve baba olarak yükümlülüklerini yerine getirmedikleri ileri sürülerek velayet görevlerini ağır bir şekilde ihmal eden davalıların velayetlerinin kaldırılarak velayetin, küçüklerin dedesi olan davacıya verilmesinin
istendiği, yapılan yargılama sonucunda davanın kabulü ile 3/7/1994 do- ğumlu Cansu ile 29/6/1996 doğumlu İ.A'ın annesi Ö. ve babası İ.'de olan velayetlerinin kaldırılarak dedeleri İ.A.'ın verilmesine karar verildiği anlaşı lmıştır.
4721 sayılı Türk Medeni Kanununun 335. maddesinde "ergin olmayan çocuk ana ve babasının velayeti altındadır" hükmü yer almaktadır. Aynı Kanunun 404. maddesinde de velayet altında bulunmayan küçüklerin vesayet altına alınacağı düzenlenmıştır.
Sözü edilen yasal düzenlemelere göre velayet hakkı, münhasıran anne ve babaya tanınan bir hak olup, evlat edinme hali hariç, anne ve baba dışında hiç kimseye tevdi olunamayacağından, mahkemece velayetin küçüklerin dedesi olan davacıya verilmesi şeklinde hüküm kurulması
usul ve yasaya aykırıdır.