İşyerinin Devredilmesi • İşverenlerin Sorumluluklarinin Sinirlari • İstemle Bağlilik İlkesi
Ekleyen: Av.tayfun Eyilik | Tarih: 13-03-2007 | Kategori:
İçtihat | Okunma : 2225 | Not:
Av.tayfun Eyilik
Hakkımdaki bilgilere
http://www.tayfuneyilik.av.tr sitesinden ulaşabilirsiniz
Profil >
YARGITAY 9. HUKUK DAİRESİ
E: 2005/22984 K: 2005/5265 T: 1.3.2006
İşyerinin Devredilmesi • İşverenlerin Sorumluluklarinin Sinirlari • İstemle Bağlilik İlkesi
(HUMK m.74)
Özet: İşyerinin devri halinde işçinin tüm hizmet süresine göre belirlenecek olan ihbar tazminatı, izin ücreti ve kıdem tazminatından son işverenin, fazla çalışma, genel tatil ve hafta tatili ücretinden her bir işverenin işçiyi kendi çalıştırdıkları süre ile sınırlı olarak, devreden işverenin devir tarihindeki süre ve ücretle sınırlı olarak kıdem tazminatından sorumlu olduğu yolunda hüküm kurulmalıdır.
İstemle bağlılık ilkesine aykırı olarak, davacının isteminin üstünde faiz işletilmesi bozma nedenidir.
Davacı, ihbar kıdem tazminatı ile yıllık izin, fazla mesai, ücret alacağı, ile milli bayram alacaklarının ödetilmesine karar verilmesini istemiştir.
Yerel mahkeme, isteği kısmen hüküm altına almıştır. Hüküm duruşmalı olarak davalılar avukatı tarafından, temyiz edilmiş ise de; HUMK’un 435. maddesi gereğince duruşma isteğinin süreden reddine ve incelemenin evrak üzerinde yapılmasına karar verildikten ve temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşıldıktan sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:
YARGITAY KARARI
1 Dosyadaki yazılara toplanan delillerle kararın dayandığı kanuni gerektirici sebeplere göre, davalıların aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yerinde değildir.
2 Mahkemece 24.9.2002 tarihinde işyerinin davalılardan Mesut’tan diğer davalı Bünyamin’e devir olduğu olgusu kabul edilmiştir. Böyle olunca yıllık izin, ihbar tazminatı ve ücret alacağından son işveren Bünyamin’nin fazla mesai, milli bayram ücreti alacağından her bir davalı çalıştırdıkları süre ile sınırlı ve kıdem tazminatı alacağından da son işverenin tüm süre ve son ücretten devreden işverenin ise devir tarihindeki süre ve ücretle sınırlı olarak sorumlu olduğuna karar verilmesi gerekirken tüm
3 Davacının iş akdinin fesih tarihinde yürürlükte bulunan 1475 sayılı İş Kanununa göre sadece kıdem tazminatına fesih tarihinden itibaren en yüksek banka mevduat faizi uygulanır.
Davacıda dava dilekçesi ile yasal faiz istemiştir.
Bahsi geçen yasa düzenlemesine ve Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanunu 74. maddesi hükmüne de aykırı olarak, talep aşılarak kıdem tazminatı dışındaki tazminat ve alacaklara dava tarihinden itibaren yasal faiz uygulamasına karar verilmesi gerekirken fesih tarihinden itibaren en yüksek banka mevduat faizi uygulanmasına karar verilmesi de hatalı olup bozmayı gerektirmiştir.
SONUÇ: Temyiz olunan kararın yukarıda yazılı sebepten BOZULMASINA, peşin alman temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine, 1.3.2006 gününde oybirliğiyle karar verildi.