Hukuki Net Hukuki NET | Forum | Mevzuat Anasayfa | Kaynaklar | Yazarlar | Dizin | Arama | Uyarlama | Giriş | Üye Ol
Özyeğin Üniversitesi Lisans Eğitim-Öğretim Yönetmeliği
Ekleyen: Gokhan Kartal | Tarih: 4-07-2009 | Kategori: Yönetmelik | Okunma : 1712 | Not:
Gokhan Kartal




Profil >

BİRİNCİ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

             Amaç ve kapsam

             MADDE 1 – (1) Bu Yönetmeliğin amacı; Özyeğin Üniversitesi fakültelerince ve yüksekokullarınca yürütülen lisans eğitim-öğretimi ile sınavlarda uygulanacak usul ve esasları düzenlemektir.

             (2) Bu Yönetmelik, Özyeğin Üniversitesinde uygulanan lisans eğitim-öğretim programlarına, sınav ve değerlendirmelerine, öğrenci kabulüne, diploma ve ünvanlara, staj, bitirme çalışması ve diğer öğretim çalışmaları ile akademik danışmanlık işlemlerine ilişkin hükümleri kapsar.

             Dayanak

             MADDE 2 – (1) Bu Yönetmelik, 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 14 üncü, 43 üncü ve 44 üncü maddelerine ve 28/3/1983 tarihli ve 2809 sayılı Yükseköğretim Kurumları Teşkilatı Kanununun ek 72 nci maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.

             Tanımlar

             MADDE 3 – (1) Bu Yönetmelikte geçen;

             a) AKTS: Avrupa Kredi Transfer Sistemini,

             b) DNO: Dönem not ortalamasını,

             c) Fakülte: Özyeğin Üniversitesi fakültelerini,

             ç) Fakülte Yönetim Kurulu: Fakültelerin Yönetim Kurulunu,

             d) GNO: Genel not ortalamasını,

             e) ÖSYM: Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezini,

             f) Rektör: Özyeğin Üniversitesi Rektörünü,

             g) Senato: Özyeğin Üniversitesi Senatosunu,

             ğ) Üniversite (ÖZÜ): Özyeğin Üniversitesini,

             h) Üniversite Yönetim Kurulu: Özyeğin Üniversitesi Yönetim Kurulunu,

             ı) YÖK: Yükseköğretim Kurulunu,

             i) Yönetim Kurulu: Özyeğin Üniversitesi Yönetim Kurulunu,

             j) Yüksekokul: Özyeğin Üniversitesi yüksekokullarını,

             k) Yüksekokul Yönetim Kurulu: Yüksekokulların Yönetim Kurulunu

             ifade eder.

İKİNCİ BÖLÜM

Eğitim-Öğretimle İlgili Esaslar

             Eğitim - öğretim dili

             MADDE 4 – (1)  ÖZÜ’de eğitim-öğretim dili İngilizce’dir. Ancak, ilgili mevzuat gereğince Türkçe dilinde verilmesi zorunlu olan dersler ile Senato tarafından belirlenen bazı seçmeli dersler Türkçe verilir.

             Akademik yıl

             MADDE 5 – (1)  Bir akademik yıl, her biri ondört haftalık güz ve bahar dönemleri olmak üzere iki dönemden oluşur.

             (2) Ayrıca, akademik yıl kapsamında Senato onayıyla yaz okulu da açılabilir. Yaz okulunun süresi yedi haftadır. Yaz okulunda açılan bir dersin toplam saati, o dersin güz veya bahar dönemindeki toplam saatine eşittir. Yaz okullarındaki öğrenim süresi, normal öğrenim süresi hesabına katılmaz.

             (3) Dönem sonu sınavları, kayıt günleri ve derslerin tatil olduğu günler dönem sürelerine dahil değildir.

             (4) Dersler, Pazartesi - Cuma günleri arasında yapılır. Ancak, gerekli hallerde, Cumartesi ve Pazar günleri de ders yapılabilir.

             Akademik takvim

             MADDE 6 – (1) Senato tarafından onaylanan akademik takvimde kayıt, ders, sınav ve benzeri faaliyetlere ilişkin süre ve tarihler belirtilir. ÖZÜ’de çalışanlar, öğrenciler ve ilgililer bu takvime uymakla yükümlüdür.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Öğrenci Kabulü ile İlgili Esaslar

             Kontenjanlar ve öğrenci kabulü

             MADDE 7 – (1) Lisans programlarına alınacak öğrenci sayıları, Senato önerisi üzerine Mütevelli Heyeti kararı ile belirlenir ve YÖK onayı ile kesinleşir.

             (2) Lisans programlarının ilk yılına öğrenci kabulü, ÖSYM tarafından düzenlenen sınav sonuçlarına göre yapılır. İlgili mevzuat hükümleri çerçevesinde Senato tarafından belirlenen koşulları taşıyan yabancı uyruklu adayların kabulü, ilgili fakülte/yüksekokul yönetim kurulu kararı ile yapılır.

             Yatay ve dikey geçiş yolu ile öğrenci kabulü

             MADDE 8 – (1) ÖZÜ programlarına Üniversite içinden veya dışından yatay geçiş ile öğrenci kabulü, YÖK’ün ilgili mevzuat hükümleri dikkate alınarak, Senato tarafından belirlenen esaslar ve kontenjanlar çerçevesinde, ilgili fakülte/yüksekokul yönetim kurulu kararı ile yapılır.

             (2) ÖZÜ dışından yatay geçişlerde adayların; hazırlık programı ile yaz okulu hariç en az bir, yurt dışından gelen yatay geçiş başvurularında en az iki dönemini başarı ile tamamlamış olması, kayıtlı olduğu tüm derslerden geçer not almış olması, başvuru sırasında ayrılacağı kurumda halen kayıtlı öğrenci statüsünde bulunması, ÖZÜ lisans programlarına başlamak için gerekli İngilizce yeterliğe ilişkin koşulları ve varsa Senato tarafından belirlenen diğer koşulları sağlaması gerekir.

             (3) ÖZÜ içinden yatay geçişlerde, öğrencilerin İngilizce dil hazırlık programı hariç en az bir dönemini başarı ile tamamlamış, Üniversite ile herhangi bir nedenle ilişiğinin kesilmemiş olması ve varsa Senato tarafından belirlenen diğer koşulları sağlaması gerekir.

             (4) Kabul edilen öğrencilerin daha önce almış oldukları derslerden hangilerinin sayılacağı ve geçiş yaptığı programdaki hangi derslere karşılık geleceği ilgili fakülte/yüksekokul yönetim kurulu kararında belirtilir. ÖZÜ dışından yatay geçiş yapan öğrenciye, ÖZÜ’deki eşdeğer derslerin kredileri kadar transfer kredisi verilir. ÖZÜ içinden yatay geçiş yapan öğrenciye, daha önceki programda aldığı derslerden uygun olanları kredileri ve notları ile yeni programa aynı şekilde aktarılır.

             (5) Yatay geçiş yapan öğrencilerin yatay geçiş öncesi öğrenim gördüğü süreler azami öğrenim süresine sayılır.

             (6) ÖZÜ yüksekokul programlarına dikey geçiş yolu ile öğrenci kabulü, ilgili mevzuat hükümleri dikkate alınarak Senato tarafından belirlenen esaslara göre yapılır. Kontenjanlar, Senato önerisi üzerine Mütevelli Heyeti tarafından tespit edilir, YÖK onayı ile kesinleşir.

             Özel öğrenci kabulü

             MADDE 9 – (1) Bir yükseköğretim kurumu mezunu veya öğrencisi olanlar, belirli bir konuda bilgi ve becerilerini geliştirmek amacıyla, lisans düzeyinde verilen derslere bir dönem veya bir akademik yıl için özel öğrenci olarak kabul edilebilir. Özel öğrenci statüsünün devamı için adayların yeniden başvurmaları ve kabul edilmeleri gerekir.

             (2) Özel öğrenci olarak ders almak üzere başvuran adayların ÖZÜ lisans programlarına başlamak için gerekli İngilizce yeterliğe ilişkin belirlenen koşulları yerine getirmiş olması gerekir.

             (3) Özel öğrenci kabulü, dersi veren öğretim elemanının olumlu görüşü üzerine ilgili fakülte dekanı/yüksekokul müdürü onayıyla yapılır.

             (4) Özel öğrenciler, katıldıkları dersler esas alınarak Üniversite tarafından belirlenen öğrenim ücretini öder.

             (5) Özel öğrenciler; ÖZÜ öğrencisi sayılmaz ve öğrencilik haklarından yararlanamaz, ancak ÖZÜ öğrencilerine uygulanan akademik ve idari kurallara tabidirler. Bu öğrencilere diploma veya derece verilmez, ancak istekleri üzerine kayıtlı oldukları dersleri ve aldıkları notları gösteren bir belge verilir.

             (6) ÖZÜ lisans programlarında kayıtlı öğrenciler, ÖZÜ’de verilen dersleri özel öğrenci statüsünde alamaz.

             Öğrenci değişimi

             MADDE 10  (1) ÖZÜ; diğer yükseköğretim kurumları ile işbirliği anlaşmaları yapabilir, değişim programları düzenleyebilir, bu programlar kapsamında diğer yükseköğretim kurumlarına en fazla iki dönem için öğrenci gönderebilir veya diğer yükseköğretim kurumlarından öğrenci kabul edebilir.

             (2) Öğrenci değişimi, Senato tarafından belirlenen esaslar çerçevesinde ilgili fakülte/ yüksekokul yönetim kurulu kararıyla yapılır.

             (3) Değişim anlaşmaları kapsamında ÖZÜ’ye kabul edilen öğrenciler, ÖZÜ’de kayıtlı olduğu süre içinde ÖZÜ öğrencisi sayılır ve bu öğrenciler ÖZÜ öğrencilerine uygulanan akademik ve idari kurallara tabidir. Bu öğrencilere diploma veya derece verilmez, ancak istekleri üzerine kayıtlı oldukları dersleri ve aldıkları notları gösteren bir belge verilir.

             (4) Değişim anlaşmaları kapsamında diğer yükseköğretim kurumlarına gönderilen ÖZÜ öğrencilerinin değişimde geçirdikleri süre içinde ÖZÜ’de kayıtları devam eder ve bu süre öğrencilerin azami öğrenim süresine sayılır. ÖZÜ öğrencileri mezuniyetlerinden önceki son dönem değişim programlarına katılamaz.

             (5) Değişim anlaşmaları kapsamında diğer yükseköğretim kurumlarından danışmanlarının onayı ile ders alan ÖZÜ öğrencilerinin aldıkları derslerin kredi ve not intibakları ilgili fakülte/yüksekokul yönetim kurulu kararıyla yapılır.

             (6) Değişim öğrencileri, kayıtlı oldukları yükseköğretim kurumlarının öğrenim ücretini öderler.

             Misafir öğrenciler

             MADDE 11 – (1) Yurt dışındaki yükseköğretim kurumlarında lisans düzeyinde eğitimlerine devam eden öğrenciler, ÖZÜ’de bir dönem veya bir akademik yıl için misafir öğrenci statüsünde lisans dersleri alabilir.

             (2) Misafir öğrenci kabulü, adayların öğrenimlerine devam etmekte oldukları yükseköğretim kurumunun düzeyi, öğrencinin bu kurumdaki başarı durumu ve İngilizce yeterlikleri dikkate alınarak, Senato tarafından belirlenen esaslar ve kontenjanlar çerçevesinde, ilgili fakülte/yüksekokul yönetim kurulu tarafından karara bağlanır. Kararda, kabul edilen öğrencilerin alacakları dersler de belirtilir.

             (3) Misafir öğrenciler, katıldıkları dersler esas alınarak, Üniversite tarafından belirlenen öğrenim ücretini öder.

             (4) Misafir öğrenciler, ÖZÜ’de kayıtlı olduğu süre içinde ÖZÜ öğrencilerine uygulanan akademik ve idari kurallara tabidir. Bu öğrencilere diploma veya derece verilmez, ancak istekleri üzerine kayıtlı oldukları dersleri ve aldıkları notları gösteren bir belge verilir.

             İngilizce dil yeterlik

             MADDE 12 – (1) ÖZÜ lisans programlarında verilen dersleri izlemek için İngilizce dilini yeterli düzeyde bilmek gerekir. Lisans programlarına başlamak için gerekli İngilizce yeterlik düzeyi, ÖZÜ İngilizce dil yeterlik sınavı ile ölçülür. Bu sınava, sınavdan muafiyet sağlayan durumlara ve bu sınav sonucunda İngilizce düzeyleri yeterli bulunmayanlara ilişkin esaslar ilgili mevzuat hükümleri çerçevesinde belirlenir. İngilizce düzeyleri yeterli bulunanlar, lisans programlarına başlar.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Kayıt ile İlgili Esaslar

             Üniversiteye ilk kayıtlar

             MADDE 13 – (1) ÖZÜ’ye kabul edilen öğrenciler, akademik takvimde belirtilen süreler içinde, kayıt için ilan edilen gerekli tüm belgeleri sağlayarak Üniversiteye ilk kayıtlarını şahsen yaptırmakla yükümlüdür.

             (2) Geçerli bir nedenle kendisi gelemeyen adaylar ilk kayıt işlemlerini yerine bir yakınını vekil tayin ederek de yaptırabilir.

             (3) Süresi içinde kayıt işlemlerini tamamlamayan adaylar kayıt haklarını kaybeder.

             (4) Belgelerinde eksiklik veya tahrifat olan veya herhangi bir yükseköğretim kurumundan çıkarma cezası alarak ilişiği kesilmiş olan adayların kayıtları yapılmış olsa dahi iptal edilir.

             Dönem ve ders kayıtları

             MADDE 14 – (1) Öğrenciler; her dönem başında ve akademik takvimde ilan edilen süreler içinde, ödemekle yükümlü oldukları öğrenim ücretlerini ödedikten ve Üniversiteye karşı varsa diğer yükümlülüklerini tamamladıktan sonra, danışmanlarının rehberliğinde derslerini seçerek Üniversiteye kayıtlarını yenilemekle yükümlüdür.

             Ders ekleme-bırakma

             MADDE 15 – (1) Öğrenciler; akademik takvimde ilan edilen ve derslerin başladığı haftayı izleyen üçüncü hafta, yaz okulunda birinci hafta içinde yer alan sürelerde, kayıt yaptırdıkları derslerde ders ekleme/bırakma yapabilir. Ders ekleme/bırakma süresinden sonra yapılmak istenen değişiklikler, yalnızca ilgili fakülte/yüksekokul yönetim kurulunun öğrencinin mazeretini uygun görmesi ve onayı ile yapılır.

             Geç kayıtlar

             MADDE 16 – (1) Süresi içinde dönem ve ders kayıtlarını yaptıramayan öğrenciler, ders ekleme-bırakma süresi içinde gecikmeli olarak kayıtlarını yaptırabilir. Bu süre sona erdikten sonra öğrenciler kayıt yaptıramaz. Ancak, öğrencinin geçerli bir mazereti olması durumunda, ders ekleme/bırakma süresi bitiminden itibaren bir hafta içinde ilgili fakülte/yüksekokul yönetim kurulu kararıyla öğrenciye geç kayıt hakkı tanınabilir. Süresi içinde kayıt yaptırmayan öğrencilerin, ÖZÜ tarafından belirlenebilecek ek yükümlülükleri yerine getirmeleri gerekir.

             (2) Herhangi bir dönem kaydını yaptırmayan öğrenci; öğrenimi süresince bir defaya mahsus olmak üzere, fakülte/yüksekokul yönetim kurulu tarafından mazeretinin kabul edilmesi sonucunda, izleyen dönem başında, kayıtsız kaldığı döneme ait ödemekle yükümlü olduğu dönem öğrenim ücretini ödeme koşuluyla kaydını yenileyebilir. Aksi halde öğrencinin kayıt yaptırmama nedeniyle Üniversite ile ilişiği kesilir. Bu şekilde kayıt yaptıran öğrencinin kayıtsız kaldığı dönem öğrencinin azami öğrenim süresinden düşülür ve öğrenci söz konusu dönemi izinli statüsünde geçirmiş sayılır.

             Akademik danışmanlık

             MADDE 17 – (1) ÖZÜ’de öğrenim gören her öğrenci için, ilgili fakülte/yüksekokul yönetim kurulunca bir öğretim elemanı danışman olarak atanır. Danışmanın görevi; öğrencinin akademik durumunu izlemek, öğrenim programının düzenlenmesine yardımcı olmak ve öğrenciye ilgili mevzuat çerçevesinde belirtilen hususlarda rehberlik etmektir.

BEŞİNCİ BÖLÜM

Öğrenim Programları, Dersler, Sınavlar ve Değerlendirme

             Öğrenim programları

             MADDE 18 – (1) Öğrenim programı; o programdan mezun olmak için tamamlanması öngörülen ders, laboratuvar, uygulama, staj ve benzeri çalışmalardan oluşur. Öğrenim programlarında ve bu programlarda yer alan derslerde yapılacak değişiklikler, değişikliklerin öğrencilerin programlarını nasıl etkileyeceği de gözönüne alınarak ilgili fakülte/yüksekokul yönetim kurullarının önerisi üzerine Senato kararıyla yapılır. Senato kararında, değişiklikten etkilenen öğrencilerin daha önceden almış oldukları derslerin yeni programdaki denkliği de yer alır. Değişiklikler en erken izleyen dönemin başından itibaren uygulamaya alınır.

             (2) Öğrenciler, mezuniyet yılında olmaları koşulu ile en fazla üç lisansüstü derse, danışmanın olumlu görüşü ve fakülte yönetim kurulu kararıyla kayıt yaptırabilir. Bu derslerin öğrencinin kayıtlı olduğu programdan mezuniyetine sayılıp sayılmayacağı kararda belirtilir. Alınan dersler, öğrencinin ders yükü hesabına katılır. Lisans programına sayılmak üzere alınan lisansüstü dersler, daha sonra herhangi bir lisansüstü programa saydırılamaz.

             (3) Öğrencinin diğer yükseköğretim kurumlarında verilmekte olan dersleri özel öğrenci statüsünde alması, danışmanının gerekçeli açıklamasına dayanarak, fakülte yönetim kurulu kararı ile olur. Kararda, alınacak dersin öğrencinin programında hangi derse karşılık geleceği belirtilir. Özel öğrenci statüsünde alınan dersler, öğrencinin ders yükü hesabına katılır. Öğrenciler, bu şekilde öğrenimleri süresince en fazla 24 AKTS kredisi transfer edebilir.

             Zorunlu ve seçmeli dersler

             MADDE 19 – (1) ÖZÜ lisans öğrenim programlarında yer alan dersler, zorunlu ve seçmeli olarak iki gruba ayrılır. Zorunlu dersler öğrencinin almakla yükümlü olduğu, seçmeli dersler ise ilgi alanları doğrultusunda alabileceği derslerdir.

             Ön ve yan koşulu bulunan dersler

             MADDE 20 – (1) Derslerin ön ve yan koşulları, ilgili fakülte/yüksekokul yönetim kurulu önerisi üzerine Senato kararı ile belirlenir. Ön ve yan koşulu bulunan bir dersin alınabilmesi için, ön ve yan koşul dersinin/derslerinin başarılmış veya ön ve yan koşul olarak belirlenen kriterlerin sağlanmış olması gerekir.

             Derslerin kredi değerleri

             MADDE 21 – (1) ÖZÜ’de sunulan derslerin kredileri AKTS dahilinde belirlenir; ders yükü ile başarı değerlendirmeleri gibi hesaplamalarda derslerin AKTS kredileri kullanılır. Derslerin haftalık saat ve kredi değerleri, ilgili fakülte/yüksekokul yönetim kurulu önerisi üzerine Senato tarafından belirlenir.

             (2) AKTS kredilerinin yanısıra dersler için ayrıca Amerikan Kredi Sistemi dahilinde krediler de bilgi amaçlı olarak belirlenir.

             Ders yükü

             MADDE 22 – (1) Ders yükü, bir öğrencinin herhangi bir dönemde aldığı derslerin toplam AKTS kredisi değeridir.

             (2) Öğrencilerin güz ve bahar dönemlerinde alabileceği normal ders yükü 30 AKTS kredisidir. Yaz okulunda alınabilecek azami ders yükü 18 AKTS kredisidir.

             (3) Bu Yönetmeliğin 31 inci maddesi gereğince onur veya yüksek onur öğrencisi olarak nitelendirilen öğrenciler istedikleri takdirde, yine aynı madde uyarınca akademik başarı durumları yeterli düzeyde olan öğrenciler ile en fazla iki dönem içinde mezun olabilecek durumda olan öğrenciler danışmanlarının onayı ile güz ve bahar dönemlerinde ders yüklerini en fazla 36 krediye kadar çıkartabilir.

             (4) Bu Yönetmeliğin 32 nci maddesi gereğince sınamalı, devam eden sınamalı veya başarısız durumda olan öğrencilere normal ders yükünün üzerinde ders almalarına izin verilmez. Bu öğrencilerin ilgili fakülte/yüksekokul yönetim kurulları kararıyla kayıt olacakları derslerde sınırlamalar getirilebilir.

             (5) Öğrencilerin herhangi bir dönemde alabileceği ders yükü 24 AKTS kredisinden az olmaz. Gerekli hallerde, danışmanın onayı ile ders yükü 18 AKTS kredisine kadar düşürülebilir. En fazla iki dönem içinde mezun olabilecek durumda olan öğrenciler için bu koşul aranmaz.

             (6) Öğrenim programlarının en az 60 AKTS kredisini tamamlayan öğrenciler ikinci sınıf, en az 120 AKTS kredisini tamamlayan öğrenciler üçüncü sınıf, en az 180 AKTS kredisi tamamlayan öğrenciler ise dördüncü (son) sınıf öğrencisi olarak tanımlanır.

             Devam zorunluluğu

             MADDE 23 – (1) Öğrenciler kayıtlı oldukları her türlü ders, uygulama, laboratuvar, proje ve bunların gerektirdiği sınav ve diğer akademik çalışmalara katılmakla yükümlüdür. Derse devam durumunun ders başarı notuna etkisi öğretim elemanı tarafından dönem başında açıklanır.

             Sınavlar

             MADDE 24 – (1) Öğrencilerin sorumlu oldukları sınavların, ödev, uygulama ve diğer çalışmaların sayısı ve başarı notuna katkısı ilgili dersin öğretim elemanınca belirlenip dönem başında öğrencilere açıklanır.

             (2) Dönem sonu sınavları, akademik takvimde belirtilen sınav döneminde yapılır.

             (3) Sınav tarihleri; güz ve bahar dönemlerinde, sınav dönemi başlamadan en geç dört hafta önce, yaz okulunda ise iki hafta önce kesinleştirilerek ilan edilir.

             (4) Dönem sonu sınavı, ders için son sınav olup, ayrıca bütünleme sınavı hakkı verilmez. Dersin öğretim elemanınca geçerli görülen bir nedenle herhangi bir sınava giremeyen öğrencilere mazeret sınavı hakkı verilebilir.

             (5) Sınav kağıtları, sınavın veriliş tarihinden itibaren iki yıl süreyle fakültede/yüksekokulda saklanır, ikinci yılın sonunda imha edilir.

             Sınav sonuçlarına itiraz

             MADDE 25 – (1) Öğrenci, sınav sonuçlarının ilanından itibaren en geç iki hafta içinde dersin öğretim elemanına başvurarak, sınav kağıdının tekrar incelenmesini isteyebilir. İtirazın reddi halinde öğrenci isterse, fakülte dekanlığına/yüksekokul müdürüne başvurabilir. Dekan/Müdür tarafından belirlenen bir heyet sınav sonuçlarını değerlendirip karara bağlar. Karar sınav sonucunun değiştirilmesine yönelikse ve bu değişiklik öğrencinin söz konusu ders için aldığı dönem sonu başarı notunda değişiklik gerektiriyorsa, dönem sonu başarı notunda yapılacak düzeltme bu Yönetmeliğin 30 uncu maddesi çerçevesinde işleme alınır.

             Değerlendirme, notlar ve işaretler

             MADDE 26 – (1) Öğrencinin dersteki başarı durumu; dersin dönem içi sınav ve çalışmaları, varsa devam durumu ile dönem sonu sınav sonuçlarına göre, ilgili öğretim elemanı tarafından belirlenir. Öğrencilere aldıkları her ders için, akademik takvimde belirtilen süreler içinde, dönem sonu başarı notlarından biri ilgili öğretim elemanınca takdir olunur. Derslerde kullanılacak not sistemi ilgili fakülte/yüksekokul yönetim kurulları önerisi ve Senato onayı ile belirlenir.

             (2) Not ortalamasına etki eden dönem sonu başarı notları aşağıda belirtilmiştir:

             a)      Dönem sonu başarı notu           Katsayı

                     A                                               4.00 

                     A-                                              3.70

                     B+                                             3.30

                     B                                                3.00              

                     B-                                              2.70

                     C+                                             2.30

                     C                                                2.00

                     C-                                              1.70

                     D+                                             1.30

                     D                                               1.00

                     F                                                0.00

             b) En düşük geçer not D notudur. F notu, dersten başarısız olunduğunu belirtir.

             (3) Not ortalamasına etki etmeyen dönem sonu başarı notları aşağıda gösterilmiştir:

             a)    Dönem sonu başarı notu        Açıklama

                    S                                             Yeterli

                    U                                            Yetersiz

                    IP                                           Devam Eden

             b) Bunlardan; IP notu, süresi bir dönemden fazla olan dersleri başarıyla sürdürmekte olan öğrencilere verilir. Dersten geçmek için alınması gereken not S notudur. U notu, dersten başarısız olunduğunu belirtir.

             (4) T (transfer) notu; ortalamaya katılmaz, ancak dersin kredisi tamamlanan krediye dahil edilir ve not belgelerinde gösterilir. Bu not, öğrencinin başvurusu üzerine, denkliği YÖK tarafından tanınan bir yükseköğretim kurumundan alınmış, herhangi bir diploma için kullanılmamış ve ilgili fakülte/yüksekokul yönetim kurulu tarafından öğrencinin ÖZÜ programında alacağı derslere eşdeğer kabul edilen aşağıdaki dersler için verilir. Transfer edilen kredi sayısına göre azami öğrenim süresinden kaç dönem düşüleceği ilgili fakülte/yüksekokul yönetim kurulu kararında belirtilir. Transfer edilen derslere eşdeğer kabul edilen dersler şunlardır:

             a) Diğer yükseköğretim kurumlarından yatay veya dikey geçiş yolu ile ÖZÜ lisans programlarına kabul edilen öğrencilerin daha önceki programlarında almış oldukları dersler,

             b) Daha önce bir yükseköğretim kurumuna devam eden ve ÖZÜ lisans programlarının ilk yılına kabul edilen öğrencilerin önceki programlarında almış oldukları dersler,

             c) ÖZÜ'de kayıtlı iken fakülte/yüksekokul yönetim kurulu kararıyla diğer yükseköğretim kurumlarından özel öğrenci statüsünde alınan dersler,

             ç) ÖZÜ öğrencilerinin; değişim programları çerçevesinde gittikleri ve anlaşma gereği sadece kredi intibakı yapılması öngörülen yükseköğretim kurumlarında aldıkları derslerden, ilgili fakülte/yüksekokul yönetim kurulu kararıyla öğrencinin ÖZÜ’deki programına sayılan dersler.

             (5) EX (muaf) notu: ortalamaya katılmaz, ancak dersin kredisi tamamlanan krediye dahil edilir ve not belgelerinde gösterilir. Bu not, öğrencinin başvurusu üzerine ilgili fakülte/yüksekokul yönetim kurulu onayı ile aşağıdaki durumlar için verilir. Muafiyet verilen derslerin kredi sayısına göre azami öğrenim süresinden kaç dönem düşüleceği ilgili fakülte/yüksekokul yönetim kurulu kararında belirtilir. Aşağıdaki derslerden muafiyet notu verilir:

             a) Bir yükseköğretim kurumuna kayıtlı iken ÖZÜ’de değişim anlaşmaları dahilinde, özel öğrenci veya misafir öğrenci statüsünde ders almış bir öğrencinin ÖZÜ lisans programlarına kabul edilmesi halinde, ÖZÜ’de almış olduğu dersler,

             b) Senato tarafından belirlenen koşulları sağlayan öğrencilere verilen ilgili dersler.

             (6) W (çekilmiş) notu; öğrencinin güz ve bahar dönemlerinde derslerin başlamasından itibaren en geç sekizinci haftanın son iş gününe kadar, ilgili öğretim üyesinin görüşü ve danışmanının onayı ile çekilmesine izin verilen dersler için kullanılır. Bir öğrenciye, bir dönemde en çok iki dersten ve öğrenimi süresince en çok sekiz dersten çekilme izni verilir. Öğrenci, tekrarlamak zorunda olduğu derslerden ve daha önce çekildiği derslerden çekilemez. Yaz okulunda derslerin başlamasından itibaren dördüncü haftanın son iş gününe kadar dersten çekilme işlemleri ders iptali olarak değerlendirilir.

             (7) I (eksik) işareti; öğretim elemanı tarafından geçerli görülen bir nedenle ders için gerekli koşulları dönem sonunda tamamlayamayan öğrencilere öğretim elemanı tarafından verilir. Öğrenci; akademik takvimde dönem sonu sınavlarının bitimini izleyen en fazla dört hafta içinde, eksikliklerini tamamlayarak bir not almak zorundadır. Aksi halde bu işaret, kendiliğinden F veya U notuna dönüşür. Bu süre, uzayan bir hastalık veya benzeri hallerde öğrencinin gerekçeli dilekçe ve belgelerle başvurusu üzerine, öğretim üyesinin önerisi ve fakülte/yüksekokul yönetim kurulu kararıyla dönem sonu sınavlarının bitimini izleyen en fazla onuncu haftanın sonuna kadar uzatılabilir.

             (8) NI (katılmayan) işareti; öğrencinin, fakülte/yüksekokul yönetim kurulu kararıyla, kayıtlı olduğu programdan mezuniyeti için kredi tamamlama veya not ortalaması gibi bir amaçla kullanılmamak koşuluyla aldığı dersleri tanımlamak üzere kullanılır; öğrencinin ilgili dersten aldığı başarı notu ile birlikte not belgesinde gösterilir.

             Ders tekrarı

             MADDE 27 – (1) Herhangi bir dersten F veya U notu alarak başarısız olan veya çekilen öğrencinin, bu dersi verildiği ilk dönemde tekrarlaması gerekir. Kayıtlı olduğu diploma programındaki tüm dersleri başarı ile tamamlamış ve diğer mezuniyet gereklerini yerine getirmiş öğrenciler için bu şart aranmaz.

             (2) Tekrarlanacak dersler, seçmeli veya sonradan programdan çıkartılan dersler ise, öğrenciler bu derslerin yerine danışmanları tarafından onaylanan eşdeğer dersleri alırlar. Ders saydırma işlemi olarak adlandırılan bu işlemin en geç ders ekleme-bırakma süresi bitimine kadar yapılması gerekir. 

             (3) Öğrenciler, daha önce C-, D+ veya D notu aldıkları dersleri, izinli olduğu dönemler ve yaz okulları hariç dersten bu notu aldıkları dönemi izleyen en çok üç dönem içerisinde tekrarlayabilir. Notu C veya daha yüksek olan dersler tekrarlanmaz. I işaretli bir ders, bu dersten son not alınmadan tekrar edilmez.

             (4) Tekrarlanan derslerde, alınan en son not GNO hesaplamasında kullanılır; ancak, öğrencinin kayıt yaptırdığı tüm dersler not belgesinde gösterilir.

             Not ortalamaları

             MADDE 28 – (1) Bir öğrencinin bir dersten aldığı toplam puan, ilgili dersin AKTS kredisi ile dersten aldığı dönem sonu başarı notunun katsayısının çarpımı ile elde edilir.

             (2) DNO hesabında, öğrencinin ilgili dönemde kayıtlı olduğu derslerden aldığı toplam puan, alınan derslerin AKTS kredi toplamına bölünerek elde edilir.

             (3) GNO, öğrencinin kayıtlı olduğu programa yönelik aldığı veya saydırdığı derslerin tümü dikkate alınarak aynı yöntemle hesaplanır. GNO hesabında tekrar edilen derslerden alınan en son AKTS kredisi ve not dikkate alınır.

             (4) Elde edilen ortalamalar, virgülden sonra iki hane yuvarlanarak gösterilir.

             Notların açıklanması ve not belgeleri

             MADDE 29 – (1) Öğretim elemanları tarafından akademik takvimde belirtilen süre içinde verilen dönem sonu başarı notları, öğrenci kayıtlarına işlendikten sonra oluşturulan not belgeleri (transkript) ile açıklanır. Öğrencilerin kayıt yaptırdıkları ve programlarına sayılan tüm dersleri, notları ve son dönem itibarıyla kredi ve not hesaplamalarını içeren not belgeleri öğrencinin isteği üzerine düzenlenir.

             Notlarda maddi hata

             MADDE 30 – (1) Bir dersin ilan edilmiş olan dönem sonu başarı notunda yer alabilecek maddi hatanın düzeltilmesi, ilgili öğretim elemanının bildirimi üzerine fakülte dekanı/enstitü müdürü onayı ile yapılır.

             (2) Notlarda yer alabilecek maddi hatalara yönelik düzeltmelerin, akademik takvimde belirtilen eksik notların teslimi için belirtilen son güne kadar yapılması gerekir. Bu tarihten sonra yapılacak düzeltmeler, en geç söz konusu notun verildiği dönemin dönem sonu sınavlarının bitimini izleyen onuncu haftanın sonuna kadar olmak koşuluyla fakülte/yüksekokul yönetim kurulu kararıyla olur.

             Başarılı öğrenciler

             MADDE 31 – (1) Herhangi bir dönem sonunda GNO’su en az 2.00 olan öğrencilerin akademik başarı durumları yeterli sayılır.

             (2) Herhangi bir dönem sonunda en az 30 AKTS kredisi almak, başarısız bir not almamak ve GNO’su en az 2.00 olmak koşulu ile DNO'su 3.00-3.49 arasında olanlar onur, 3.50 ve üstü olanlar ise yüksek onur öğrencisi sayılır. Bu öğrencilerin başarıları transkriptlerinde belirtilir. Söz konusu dönem sonunda mezun olan öğrenciler için kredi koşulu aranmaz.

             (3) Mezuniyet sırasında GNO’su 3.00-3.49 arasında olan öğrenciler onur, 3.50 ve üstü olanlar ise yüksek onur öğrencisi olarak mezun olurlar.

             Başarısız öğrenciler

             MADDE 32 – (1) Herhangi bir dönem sonunda GNO’su 2.00’ın altında olan öğrenciler sınamalı öğrenci sayılır.

             (2) İki dönem üst üste GNO'su 2.00'ın altında olan öğrenciler devam eden sınamalı sayılır.

             (3) Üç veya daha fazla dönem üst üste GNO'su 2.00'ın altında olan öğrenciler başarısız sayılır.

             (4) Dördüncü dönemlerinin sonundan itibaren GNO’su 1.50’nin altında olan öğrencilerin akademik başarısızlık nedeniyle Üniversite ile ilişikleri kesilme durumuna gelir. Öğrencilerin bu Yönetmeliğin 33 üncü maddesinde belirtilen ek sınav ve ek süre hakları saklıdır.

             (5) Bahar dönemi sonunda GNO koşulunu sağlayamayan öğrencilerin durumu izleyen yaz okulu sonunda değerlendirilir.

             (6) Sınamalı, devam eden sınamalı veya başarısız öğrencilerin normal ders yükünün üzerinde ders almalarına izin verilmez. Bu öğrenciler, öncelikle daha önceden başarısız not aldıkları dersleri tekrar etmekle yükümlüdür. Öğrenciler; tekrarlamak zorunda oldukları derslere kayıt olduktan sonra ders yüklerini aşmamak koşuluyla, daha önce çekilmiş oldukları dersler ile almadıkları, ancak ön koşullarını sağladıkları derslere kayıt olabilir. Tekrarlanacak veya yeni alınacak derslerde kısıtlamalar ve gerekli hallerde ders yüklerinde azaltmalar ilgili fakülte/yüksekokul yönetim kurulunun onayı ile yapılır. Öğrencilerin diğer yükseköğretim kurumlarından özel öğrenci statüsünde ders almalarına izin verilmez, alınmış dersler ÖZÜ’deki programlarına sayılmaz.

             Öğrenim süresi

             MADDE 33 – (1) Lisans programlarının normal öğrenim süresi, sekiz dönemi kapsayan dört akademik yıldır. Tüm mezuniyet koşullarını sağlayan öğrenciler, daha kısa sürede mezun olabilir.

             (2) Lisans programlarını tamamlamak için tanınan azami öğrenim süresi, ondört dönemi kapsayan yedi akademik yıldır. Bahar dönemi sonunda azami öğrenim süresini tamamlayanların durumları yaz okulu sonunda değerlendirilir. Azami öğrenim süresini tamamladığı halde mezuniyet için gerekli koşulları sağlayamayan öğrencilerin Üniversite ile ilişikleri kesilme durumuna gelir.

             (3) Azami öğrenim süresini tamamladıkları halde mezuniyet için gerekli koşulları sağlayamadıklarından Üniversite ile ilişikleri kesilme durumuna gelen öğrencilerin hakları ve bu öğrenciler hakkındaki uygulamalar aşağıda belirtilmiştir:

             a) Son sınıf öğrencisi olmayan öğrencilerin Üniversite ile ilişikleri kesilir.

             b) Son sınıf öğrencilerinin, mezun olmak için kalan daha önce hiç almadığı dersler ile başarısız olduğu derslerin toplam sayısına göre ek sınav ve ek süre hakları vardır.

             c) Mezun olmak için beşten fazla dersi kalan öğrencilere;

             1) Başarısız oldukları bütün dersler için biri bütünleme olmak üzere iki ek sınav hakkı verilir. Bu sınav hakları izleyen akademik dönemin dönem sonu sınav tarihleri arasında kullandırılır. Sınav haklarından yararlanmak isteyen öğrencilerin, ilgili dönem kayıtları sırasında yazılı başvuruda bulunmaları ve gerekli ücretleri ödeyerek sınavlara kayıt yaptırmaları zorunludur. Sınav haklarından yararlanan öğrenciler bu süreler içinde öğrencilik haklarından yararlanamazlar.

             2) Ek sınavlara kayıt yaptırmayan, kayıt yaptırdığı halde sınavlara girmeyen veya sınavlar sonucunda mezun olmak için kalan ders sayısını en fazla beşe indiremeyen öğrencilerin Üniversite ile ilişikleri kesilir.

             3) Ek sınavlar sonunda, mezun olmak için kalan ders sayısını en fazla beş derse indiren öğrencilere üç dönem ek süre verilir.

             ç) Mezun olmak için en fazla beş dersi kalan öğrencilerden;

             1) Dört veya beş dersi kalan öğrencilere dört dönem ek süre verilir.

             2) Üç veya daha az dersi kalan öğrencilere sınırsız ek süre verilir.

             d) Mezun olmak için gerekli bütün dersleri aldıkları ve bu derslerden başarılı oldukları halde, GNO'ları 2.00'den az olan öğrencilere, not ortalamalarını yükseltmek üzere diledikleri son iki sınıf dersleri için sınırsız ek süre verilir.

             e) Ek süre verilen öğrenciler, ek süre aldıkları dönemlerde kayıt yaptırmak zorundadır. Kayıt yaptırılmayan dönemler tanınan ek süre haklarından düşülür. Sınırsız ek süre verilen öğrencilerden, üst üste veya aralıklı olarak toplam üç akademik yıl kayıt yaptırmayan öğrenciler bu haklarından vazgeçmiş sayılır ve bu haktan yararlanamaz. Bu öğrencilerin Üniversite ile ilişikleri kesilir.

             f) Ek süre verilen öğrenciler için, ek süre aldıkları derslerden uygulamalı, uygulaması olan veya daha önce alınmamış dersler dışındaki derslere devam koşulu aranmaz.

             g) Ek süreler sonunda mezun olmak için gerekli koşulları sağlayamayan öğrencilerin Üniversite ile ilişikleri kesilir.

             (4) Bu Yönetmeliğin 32 nci maddesi gereğince GNO yetersizliği nedeniyle azami öğrenim süresini tamamlamadan Üniversite ile ilişikleri kesilme durumuna gelen öğrencilerin hakları ve bu öğrenciler hakkındaki uygulamalar aşağıda belirtilmiştir:

             a) Son sınıf öğrencilerine, azami öğrenim sürelerinin sonuna kadar öğrenimlerine devam etme hakkı tanınır.

             b) Birinci sınıfta olup başarısız ders sayısı birden fazla, ikinci veya üçüncü sınıfta olup başarısız ders sayısı üçten fazla olan öğrencilerin Üniversite ile ilişikleri kesilir.

             c) Birinci sınıfta olup en fazla bir, ikinci veya üçüncü sınıfta olup en fazla üç dersten başarısız olan öğrencilere ek sınav hakkı verilir. Ayrıca;

             1) Birinci sınıfta ilişiği kesilen ve en fazla bir dersten başarısız olan öğrencilere, bu dersten üç akademik yıl içinde kullanılmak üzere üç sınav hakkı verilir. Sınav hakkı elde eden öğrenciler, başarısız dersi bulunmaması halinde, bu haklarını D veya D+ notu aldıkları bir ders için kullanabilir. 

             2) İkinci veya üçüncü sınıfta ilişiği kesilen ve en fazla üç dersten başarısız olan öğrencilere, bu derslerden üç akademik yıl içinde kullanılmak üzere üç sınav hakkı verilir. Sınav hakkı verilen öğrenciler, başarısız dersi olmaması veya başarısız ders sayısının üçten az olması halinde, bu haklarını en çok üç derse tamamlamak üzere D veya D+ notu aldıkları dersler için kullanabilir.

             3) Ara sınav ve/veya dönem sonu sınavı olmayan, başarı değerlendirmesi dönem boyunca süren çalışmalara göre yapılan dersler için sınav hakkı tanınmaz.

             4) Öğrencilerin hangi derslerden sınav hakkı kullanacaklarını; Üniversite ile ilişik kesilme durumuna geldikleri dönemin akademik takvimde belirtilen not girişleri için belirtilen son tarihten itibaren en geç bir ay içinde yazılı olarak başvuruda bulunmak suretiyle bildirmeleri gerekir. Öğrencilerin sınav haklarını kullanabilmeleri için, sınav tarihinden en geç bir ay önce gerekli ücretleri ödeyerek sınavlara kayıt yaptırmaları zorunludur.

             5) Sınavlar her akademik yıl başında, dersler başlamadan önce yapılır. Sınava giremeyenler için mazeret sınavı açılmaz. Sınavlar için tanınan ek süreler öğrenim süresinden sayılmaz ve öğrenciler bu süreler içinde öğrencilik haklarından yararlanamaz.

             6) Ek sınavlar sonunda asgari başarı koşullarını sağlayan öğrenciler izleyen dönemden itibaren öğrenimlerine kaldıkları yerden devam eder; devam etmedikleri takdirde Üniversite ile ilişikleri kesilir.

             Lisans diploması

             MADDE 34 – (1) Kayıtlı olduğu lisans programındaki tüm dersleri herhangi bir dönem sonunda başarıyla tamamlayan ve GNO’su en az 2.00 olan öğrenciler, mezuniyet için diğer gerekli koşulları da sağladıkları takdirde ilgili fakülte/yüksekokulu yönetim kurulu kararıyla ÖZÜ lisans diplomasını almaya hak kazanırlar.

             (2) Diplomalar üzerinde öğrencinin izlemiş olduğu lisans programının adı bulunur. Lisans programına ait onaylanmış meslek unvanı varsa, bu bilgi öğrencinin isteği üzerine ayrıca yazılı olarak kendisine bildirilir.

             (3) ÖZÜ’den lisans diploması alabilmek için, öğrencinin mezuniyet öncesi son iki dönemini mezun olacağı lisans programında kayıtlı olarak geçirmiş olması ve mezun olmak için gerekli AKTS kredi toplamının en az 1/3’ünü not ortalamasına etki eden dönem sonu notları ile ÖZÜ’de kayıtlı öğrenci olarak tamamlamış olması gerekir.

             (4) Lisans öğrenimini tamamlayamayanların ön lisans diploması almaları veya meslek yüksekokullarına intibak ettirilmeleri, ilgili mevzuat hükümleri çerçevesinde yapılır. Öğrenim programlarının ilk iki yılında tamamlanması gereken tüm dersleri başarı ile tamamlamış olan ve ön lisans diploması başvurusu ilgili fakülte/yüksekokul yönetim kurulu tarafından uygun bulunan öğrencilere, kayıtlı olduğu lisans programının adı ile ön lisans diploması verilir.

             (5) Öğrencilere, diplomalar hazırlanıncaya kadar ve bir defaya mahsus olmak üzere geçici mezuniyet belgesi verilebilir.

             (6) Diplomanın kaybı halinde, gereken ücretin ödenmesi ve dilekçe ile ÖZÜ’ye başvurulması koşuluyla, yeni diploma hazırlanır. Bu durumda, diploma üzerine, kayıp nedeniyle düzenlendiğine ve kayıp sayısına ilişkin ibare konur.

ALTINCI BÖLÜM

Devamlı veya Geçici Ayrılma

             Üniversiteden ayrılma

             MADDE 35 – (1) Öğrenciler, istedikleri takdirde bir dilekçe ile başvurarak Üniversiteden ayrılma talebinde bulunabilir.

             (2) Dersler başlamadan önce Üniversiteden ayrılma başvurusu yapan öğrenciden, ilgili dönemde ödemekle yükümlü olduğu ücretler talep edilmez. Derslerin başlamasını izleyen dördüncü haftanın son iş gününe kadar, yaz okuluna kayıtlı öğrenciler için ikinci haftanın son iş gününe kadar yapılan başvurularda, öğrencilere ödemekle yükümlü oldukları dönem öğrenim ücretinin yarısı iade edilir. Söz konusu tarihten sonra Üniversiteden ayrılma başvurusunda bulunan öğrencilere ücret iadesi yapılmaz.

             (3) Dersler sona ermeden önce Üniversiteden ayrılma başvurularında öğrencinin ilgili dönemde kayıtlı olduğu dersler dönem kayıtlarından düşülür; bu tarihlerden sonra yapılacak başvurularda ise öğrencinin kayıtlı olduğu dersler mevcut notlarıyla birlikte kayıtlarına geçirilir.

             İzinli ayrılma ve izinden dönüş

             MADDE 36 – (1) Öğrenciler, belgelemek koşulu ile sağlık, askerlik/" target=_blank>askerlik, maddi, aile, kişisel, akademik, yurt dışında eğitim veya Üniversite Yönetim Kurulunca belirlenen diğer beklenmedik zorunlu nedenlerle izinli ayrılma başvurusunda bulunabilir.

             (2) İzin başvuruları, belgeleri ve bir dilekçe ile birlikte en geç ilgili dönemin derslerinin başlamasını izleyen dördüncü haftanın son iş gününe kadar ilgili fakülte dekanlığına/yüksekokul müdürlüğüne yapılır. Bu sürenin bitiminden sonra yapılacak başvurular işleme alınmaz. Ani hastalık veya beklenmedik hallerde öğrencinin durumu Üniversite Yönetim Kurulu tarafından değerlendirilir. Öğrenciler, ilgili yönetim kurulunun uygun görmesi üzerine izinli sayılır. Kurul karar tarihi, izin süresinin başlangıcı olarak kabul edilir.

             (3) Öğrencilere bir defada en çok iki dönem olmak koşulu ile öğrenim süresince toplam dört dönem izin verilebilir. Zorunlu hallerde bu süre, fakülte/yüksekokul yönetim kurulu önerisi üzerine Üniversite Yönetim Kurulu kararıyla uzatılabilir. İzinli geçen süreler azami öğrenim sürelerine sayılmaz.

             (4) İzin isteği kabul edilen öğrencinin izninin işleme konulabilmesi için, izinli sayılacağı dönemde ödemekle yükümlü olduğu ücretlerin yarısını ödemiş olması, Üniversiteye karşı herhangi bir borcunun olmaması gerekir. Öğrencilerin dönem izni aldıkları dönemler için ödemiş oldukları ücretler, sonraki dönem ücretlerine mahsup edilmez. İzin son başvuru tarihinden sonra, Üniversite Yönetim Kurulu kararıyla izinli sayılan öğrenciler, söz konusu dönem için ödemekle yükümlü oldukları öğrenim ücretinin tamamını öder.

             (5) Öğrencinin izinli olduğu dönemlerde diğer yükseköğretim kurumlarından almış olduğu dersler ÖZÜ’deki programına sayılmaz.

             (6) Öğrenciler, izin sürelerinin bitiminde dönem kayıtlarını yaptırmak suretiyle öğrenimlerine devam ederler. İki dönem izin almış öğrencilerden; ilk dönem sonunda Üniversiteye dönmek isteyenlerin ders kayıtları başlamadan önce, yazılı olarak ilgili fakülte dekanlığına/yüksekokul müdürlüğüne başvuruda bulunması gerekir. Bu şekilde, ilgili fakülte/yüksekokul yönetim kurulunun onayı ile izinden geri dönen öğrencinin, söz konusu dönem için ödemiş olduğu ücret, kayıt yaptırdığı dönem öğrenim ücretinden düşülür.

             İlişik kesme

             MADDE 37 – (1) Üniversiteden kendi isteği ile ayrılan veya herhangi bir nedenle Üniversiteden ilişiği kesilen öğrencilerin, diplomalarını ve dosyalarındaki şahsi belgelerini geri alabilmeleri için Üniversiteye karşı herhangi bir borcunun olmaması gerekir.

             (2) Üniversiteden ayrılan veya ilişiği kesilen öğrencilerin, Üniversiteye tekrar dönmek istemeleri halinde, tüm yeni öğrenciler gibi, bu Yönetmelikte belirtilen öğrenci kabullerine ilişkin koşulları sağlamaları gerekir.

YEDİNCİ BÖLÜM

Çeşitli ve Son Hükümler

             Disiplin

             MADDE 38 – (1) Öğrencilerin disiplin iş ve işlemleri, ilgili mevzuat hükümleri ve Senato kararları çerçevesinde yürütülür.

             Ücretler

             MADDE 39 – (1) ÖZÜ’de eğitim-öğretim ücrete tabidir. Ücretler, her akademik yıl Mütevelli Heyeti tarafından belirlenir. Eğitim-öğretim ücreti ve Üniversitenin imkanlarından yararlanmak için ödenmesi gereken diğer ücretleri belirlenen süre içinde ödemeyen öğrencilerin kayıtları yapılmaz, bu öğrenciler öğrencilik haklarını kaybederler.

             Burslar

             MADDE 40 – (1) ÖZÜ’de Üniversite kaynakları ve çeşitli kaynaklardan sağlanan bursların kapsam, koşul, öğrencilere dağıtımı ve devamına ilişkin uygulamalar, Rektör tarafından görevlendirilen bir komite tarafından ÖZÜ’nün belirlediği usul ve esaslara göre yürütülür.

             Hüküm bulunmayan haller

             MADDE 41 – (1) Bu Yönetmelikte hüküm bulunmayan hallerde; ilgili diğer mevzuat hükümleri, YÖK, Senato, Üniversite Yönetim Kurulu ve ilgili fakülte/enstitü yönetim kurulu kararları uygulanır.

             Yürürlük

             MADDE 42 – (1) Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

             Yürütme

             MADDE 43 – (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Özyeğin Üniversitesi Rektörü yürütür.

Forum