Tüketici Mahkemesinin Görev Alani •Mal Ve Hizmet Satişi • Konut Satişindan Doğan Uyuşmazlikta Tüketici Mahkemesinin Görevli Olacaği
Ekleyen: Av.tayfun Eyilik | Tarih: 13-03-2007 | Kategori:
İçtihat | Okunma : 8583 | Not:
Av.tayfun Eyilik
Hakkımdaki bilgilere
http://www.tayfuneyilik.av.tr sitesinden ulaşabilirsiniz
Profil >
YARGITAY 13. HUKUK DAİRESİ
E: 2006/7175 K: 2006/9652 T: 14.06.2006
Tüketici Mahkemesinin Görev Alani •Mal Ve Hizmet Satişi • Konut Satişindan Doğan Uyuşmazlikta Tüketici Mahkemesinin Görevli Olacaği
(4077 SK. m. 1, 2, 23)
Özet: Bir hukuki işlemden doğan uyuşmazlığın tüketici mahkemesinde çözümlenmesi gerektiğinin kabul edilebilmesi için, söz konusu işlemin mal ve hizmet satışına ilişkin bir hukuki işlem olması gerekir. Bu nedenle konut satışından doğan uyuşmazlığa tüketici mahkemesinde bakılması gerekir.(*)
Taraflar arasındaki alacak, meni müdahale davasının yapılan yargılaması sonunda ilamda yazılı nedenlerden dolayı davalı Mustafa hakkındaki davanın kısmen kabulüne kısmen reddine, diğer davalı yönünden reddine yönelik olarak verilen hükmün süresi içinde davacılar avukatınca temyiz edilmesi üzerine dosya incelendi gereği konuşulup düşünüldü.
KARAR
Davacılar, murislerinin davalı yükleniciden 27.12.1996 tarihinde konut satın aldığını, ancak davalı yüklenici ile arsa sahibi arasındaki sözleşmenin feshedilmesi nedeniyle yüklenicinin daireyi haksız işgal ettiğini ileri sürerek davalı C’nin haksız işgaline son verilmesini olmazsa, şimdilik 1.940.000.000. TL.’nin davalılardan tahsiline karar verilesini istemişlerdir.
Davalılar, davanın reddini dilemişlerdir.
Mahkemece davalı C hakkında açılan davanın husumet yokluğu nedeni ile reddine, diğer davalı hakkında davanın kısmen kabulüne 100.000.000. TL.’nin dava tarihinden yasal faizi ile tahsiline karar verilmiş; hüküm, davacılar tarafından temyiz edilmiştir.
1 4822 sayılı yasa ile değişik 4077 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunun amaç başlıklı 1. maddesinde yasanın amacı açıklandıktan sonra kapsam başlıklı 2. maddesinde “Bu kanun, birinci maddesinde belirtilen amaçlarla mal ve hizmet piyasalarında tüketicinin taraflardan birini oluşturduğu her türlü tüketici işlemini kapsar” hükmüne yer verilmiştir. Yasanın 3. maddesinde “mal; alışverişe konu olan taşınır eşya
(*) Gönderen: Av. Şeref KISACIK
yı, konut ve tatil amaçlı taşınmaz malları ve elektronik ortamda kullanılmak üzere hazırlanan yazılım, ses, görüntü ve benzeri gayri maddi malları, hizmet; bir ücret veya menfaat karşılığında yapılan mal sağlama dışındaki her türlü faaliyeti ifade eder. Satıcı; kamu tüzel kişileri de dahil olmak üzere ticari veya mesleki faaliyetleri kapsamında tüketiciye mal sunan gerçek veya tüzel kişileri kapsar.
Tüketici ise bir mal veya hizmeti ticari veya mesleki olmayan amaçlarla edinen kullanan veya yararlanan gerçek ya da tüzel kişiyi ifade eder” şeklinde tanımlanmıştır.
Bir hukuki işlemin 4077 sayılı yasa kapsamında kaldığının kabul edilmesi için yasanın amacı içerisinde yukarıda tanımları verilen taraflar arasında mal ve hizmet satışına ilişkin bir hukuki işlemin olması gerekir. Somut olayda davacılar alıcı davalılar satıcı olup, taraflar arasındaki konut satışına ilişkin uyuşmazlığın 4077 sayılı yasa kapsamında kaldığı anlaşılmaktadır.
4077 Sayılı Yasanın 23. maddesi bu kanunu uygulanması ile ilgili her türlü ihtilafa tüketici mahkemelerinde bakılacağını öngörmüştür. Taraflar arasındaki uyuşmazlık Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun Kapsamında kaldığına göre davaya bakmaya Tüketici Mahkemesi görevlidir. Görevle ilgili düzenlemeler kamu düzenine ilişkin olup taraflar ile sürmese dahi yargılamanın her aşamasında resen gözetilir. Görevle ilgili hususlarda kazanılmış hak söz konusu olmaz. Bu durumda mahkemece görevsizlik kararı verilmesi gerekirken yazılı şeklide hüküm tesisi usul ve yasaya aykırıdır.
2 Bozma nedenine göre davacının sair temyiz itirazlarının incelenmesine gerek görülmemiştir.
SONUÇ: Davacı tarafça temyiz olunan kararın (1) nolu bentte gösterilen nedenle BOZULMASINA, (2) nolu bentte gösterilen nedenle diğer temyiz itirazlarının incelenmesine gerek olmadığına, peşin harcın istek halinde iadesine, 14.06.2006 gününde oybirliğiyle karar verildi.