Hukuki Net Hukuki NET | Forum | Mevzuat Anasayfa | Kaynaklar | Yazarlar | Dizin | Arama | Uyarlama | Giriş | Üye Ol
Türkiye Barolar Birliği Sosyal Yardım Ve Dayanışma Fonu Yönetmeliği
Ekleyen: Pazarbaşı Hukuk Bürosu Avukat Feyz Pazarbaşı | Tarih: 2-10-2005 | Kategori: Mevzuat | Okunma : 3065 | Not:
Pazarbaşı Hukuk Bürosu Avukat Feyz Pazarbaşı

www.pazarbasi.av.tr


Profil >

Türkiye Barolar Birliği
Sosyal Yardım Ve Dayanışma Fonu Yönetmeliği
*

BİRİNCİ BÖLÜM
Amaç, Kapsam ve Dayanak

Amaç

Madde 1- Bu Yönetmeliğin amacı 19/3/1969 tarihli ve 1136 sayılı Avukatlık Kanununun 27/A maddesi uyarınca kurulan Türkiye Barolar Birliği Sosyal Yardım ve Dayanışma Fonuyla ilgili usul ve esasları düzenlemektir.

Kapsam

Madde 2- Bu Yönetmelik, Avukatlık Kanununun değişik 27 nci maddesinin ikinci fıkrasında öngörülen, Sosyal Yardım ve Dayanışma Fonunun kuruluşu, yönetimi, görev ve yetkileri, işleyiş ve denetimi, Sosyal Yardım ve Dayanışma Fon gelirlerinin kullanılması ile yararlanacak olanları ve yararlanma koşullarını kapsar.

Dayanak

Madde 3- Bu Yönetmelik Avukatlık Kanununun 27/A maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.


İKİNCİ BÖLÜM
Genel Hükümler

Kuruluş

Madde 4- Avukatlık Kanununun 27/A maddesi uyarınca, Türkiye Barolar Birliği bünyesinde Türkiye Barolar Birliği Sosyal Yardım ve Dayanışma Fonu kurulmuştur.

Yönetim

Madde 5- Sosyal Yardım ve Dayanışma Fonunu, Türkiye Barolar Birliği temsil eder ve Sosyal Yardım ve Dayanışma Fonu Yürütme Kurulunun görüş ve önerilerini alarak yönetir.

Yönetim Kurulunun Görev ve Yetkileri

Madde 6- Türkiye Barolar Birliği Yönetim Kurulu;

a) Fona tahsis edilen gelirleri, malları, kuruluşları ve işletmeleri yönetir.

b) Fonun çalışma raporunu, bütçesini, iş ve plasman programını, yıllık bilançosunu, teknik bilançosunu onaylar.

c) Fonla ilgili işlerin yürütülmesi için Türkiye Barolar Birliği Yönetim Kurulu üyelerinden birini Fon işleriyle görevlendirir, fon yürütme kurulu üyelerini atar.

d) Fon için taşınmaz mallar satın almaya, bağış kabul etmeye, bağışlanan veya satın alınan malları satmaya ve bunlar üzerinde her çeşit ayni haklar kurmaya taşınmaz mallar üzerinde ipotek tesis etmeye ve Fon varlığının sağlam bir biçimde işletilmesi konusunda her türlü kararlar almaya, üyelerin sosyal güvenliği için munzam fonlar kurmaya, bu fonları yürütmeye, bu konularla ilgili fon uygulama esaslarını belirlemeye, uygulamaya ilişkin yönergeler çıkarmaya yetkilidir.

e) Fon Yürütme Kurulunun önerisi üzerine sağlık hizmetlerini, bu hizmetleri veren kurum ve kuruluşlardan birlikte veya ayrı ayrı olmak üzere almaya, iktisadi işletmeler kurmaya, sigorta şirketleri ile acente sözleşmesi yapmaya karar verir.

Fon Yürütme Kurulu

Madde 7- Bu Yönetmelikte öngörülen işlerin yapılabilmesi için, Türkiye Barolar Birliği Yönetim Kurulunca aktüerya, sağlık sigortası, finans yönetimi ve benzeri konularda uzman olanlar arasından görevlendirilecek dört üye ve Türkiye Barolar Birliği Yönetim Kurulunun bir üyesinin katılımı ile beş kişilik Sosyal Yardım ve Dayanışma Fonu Yürütme Kurulu oluşturulur.

Kurul çalışmalarını görevli Türkiye Barolar Birliği Yönetim Kurulu üyesi başkanlığında yürütür. Onun yokluğunda, toplantıya üyelerden en yaşlı olan başkanlık eder.

Fon Yürütme Kurulu üyelerine, Türkiye Barolar Birliği Yönetim Kurulunca belirlenecek miktarda ücret veya huzur hakkı ödenir.

Fon Yürütme Kurulunun Görev ve Yetkileri

Madde 8- Sosyal Yardım ve Dayanışma Fonu Yürütme Kurulu;

a) Fonun ve avukatların yararına her türlü sosyal ve ekonomik önlemleri yerine getirir.

b) Yatırımları planlayıp gerçekleştirir.

c) Yönetmelikte öngörülen işleri yerine getirir.

d) Türkiye Barolar Birliği Yönetim Kurulunca verilen Fon ile ilgili diğer işleri yapar.

Denetim

Madde 9- Sosyal Yardım ve Dayanışma Fonu gelirlerinden olan pul bedelleri mali yönden Sayıştay denetimine tabidir.

Sosyal Yardım ve Dayanışma Fonu gelir ve harcamaları her yıl Türkiye Barolar Birliği Denetleme Kurulu tarafından, ayrıca Adalet Bakanlığı tarafından, 1136 sayılı Avukatlık Kanununun ek 4 üncü maddesindeki esas ve usullere göre denetlenir.

.

Denetim Kurulunun Görev ve Yetkileri

Madde 10- Türkiye Barolar Birliği Denetleme Kurulu; en az iki ayda bir Fonu denetlemekle yükümlüdür.

Denetçiler, yıl içinde yapacakları denetlemeler sırasında Fon görevlilerinden gerekli bilgileri isteyebilir, fonun evrak ve kayıtlarını inceleyebilir ve denetlemeye ilişkin raporlarını Türkiye Barolar Birliği Yönetim Kurulu ile Sosyal Yardım ve Dayanışma Fonu Yürütme Kuruluna yazılı olarak bildirirler.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Fon Yönetimi

Sosyal Yardım ve Dayanışma Fon Yönetimi

Madde 11- Sosyal Yardım ve Dayanışma Fonunun işlerinin ülke çapında yürütülmesinden sorumlu olmak üzere, Türkiye Barolar Birliği bünyesinde bir Müdürlük oluşturulur. Müdür, Fon yönetiminin başı olup, işlerin yürütülmesinden Türkiye Barolar Birliği Yönetim Kuruluna ve Sosyal Yardım ve Dayanışma Fonu Yürütme Kuruluna karşı birinci derecede sorumludur.

Fon işlerinin yürütülebilmesi için yeteri kadar sürekli ve geçici eleman çalıştırılır. Müdür ve diğer çalışanların atanma biçimleri, yetki ve sorumlulukları ile özlük hakları, Sosyal Yardım ve Dayanışma Fonu Yürütme Kurulunca hazırlanacak ve Türkiye Barolar Birliği Yönetim Kurulunca onaylanacak bir çalışma yönergesi ile belirlenir.

Sosyal Yardım ve Dayanışma Fon Temsilcilikleri

Madde 12- Sosyal Yardım ve Dayanışma Fonu Yürütme Kurulunun önerisi ve

Türkiye Barolar Birliği Yönetim Kurulunun kararıyla, iş yoğunluğu, coğrafi bölge, avukat sayısı ve diğer kıstaslar göz önünde bulundurularak, ihtiyaç duyulduğu takdirde, Sosyal Yardım ve Dayanışma Fonu Temsilcilikleri kurulabilir. Temsilciliklerin görev ve yetki alanının hangi baro ya da baroları kapsayacağı kararda belirtilir.

Görevli Baro Yönetim Kurulu Üyesi

Madde 13- Baro Yönetim Kurulları, her seçim dönemini takip eden ilk Yönetim Kurulu toplantısında kendi içinden bir üyesini,Sosyal Yardım ve Dayanışma Fonunun işlerinden sorumlu olmak üzere belirler ve Fonun, baro kapsamındaki çalışmalarında görevlendirir. Görevlendirilen üye Türkiye Barolar Birliği Yönetim Kuruluna ve Sosyal Yardım ve Dayanışma Fonu Yürütme Kuruluna bildirilir.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM
Tutulacak Kayıtlar ve Fonun Kapsamı

Tutulacak Kayıtlar

Madde 14- Fon yönetimi ile ilgili tutulacak kayıtlar, Sosyal Yardım ve Dayanışma Fonu Yürütme Kurulunca hazırlanıp Türkiye Barolar Birliği Yönetim Kurulunca onaylanacak çalışma yönergesi ile belirlenir. Yürütme Kurulunun kararları, onaylı ve sıra numaralı karar defterlerine yazılır ve imzalanır. Fon hesapları tek düzen muhasebe esasına göre tutulur.

Fonu yükümlülük altına alacak yazı ve belgeler ile suretlerinin, ne şekilde ve kimler tarafından imzalanacağı, Sosyal Yardım ve Dayanışma Fonu Yürütme Kurulunca kararlaştırılıp, Türkiye Barolar Birliği Yönetim Kurulunun onayı alındıktan sonra ilgili kurum ve birimlere bildirilir.

Fonun Kapsamı

Madde 15- Fondan sadece Baro levhalarına yazılı avukatlar yararlandırılır. Fon, hizmet olarak bu Yönetmelikte belirtilen yardımları kapsar.

Ancak, aşağıda belirtilenler de Türkiye Barolar Birliği Yönetim Kurulu kararıyla fon olanaklarından yararlandırılabilir:

a)Baro levhalarına yazılı avukatların, çalışmayan ve sosyal güvenliği olmayan eşleri, onsekiz yaşına kadar, öğrenim görüyorsa yirmibeş yaşına kadar çocukları.

b)Zarurete düşmesi halinde, fiili avukatlıkla ilişkisi kesilmiş avukatlar ile bunların çalışmayan ve sosyal güvenliği olmayan eşleri, onsekiz yaşına kadar, öğrenim görüyorsa yirmibeş yaşına kadar çocukları.

c)Avukat stajyerleri.

BEŞİNCİ BÖLÜM
Gelirler ve Giderler

Gelirler

Madde 16- Fonun gelirleri 1136 Avukatlık Kanununun 27 nci maddesinin ikinci fıkrasında gösterilen;

•  Fonun oluşumuna esas teşkil eden gelirler,

•  Fona yapılacak bağışlar,

•  Fona tahsis edilen mal, kuruluş ve işletmelerden elde edilen gelirler,

•  Sair menkul ve gayrimenkul sermaye iratları,

•  Barolardan, üyelerinden sağlanacak gelirlerdir.

Giderler

Madde 17- Fonun giderleri;

•  Fon kapsamında bulunanlara yapılacak yardımlar,

•  Fona tahsis edilen mal, kuruluş ve işletmeler için ayrılacak sermaye ve bunlara ilişkin her türlü giderler,

•  Yönetim giderleri,

•  Olağanüstü giderler,

•  Sosyal yardım ve dayanışma amacıyla yapılacak giderlerdir.

ALTINCI BÖLÜM
Yardımlar ve Bütçe

Sosyal Yardımlar

Madde 18- Hastalık yardımları; hastalık ve kaza nedeni ile avukatın tedavi giderlerinin belli limit ve yüzde oranında karşılanması ve avukata geçici iş göremezlik ödeneği ödenmesidir.

Sağlık yardımı; avukatın fonksiyonel dengesinde tıbbi ve cerrahi müdahaleyi gerektirecek durumlarda, yatarak ve ayakta hasta tedavi etmek amacıyla kurulan devlete ait hastaneler, özel idare ve belediye hastaneleri, sağlık ocakları ile 24/5/1933 tarihli ve 2219 sayılı Hususi Hastaneler Kanunu ve bu kanuna dayanılarak çıkarılan yönetmeliklere göre, yatarak veya ayakta tedavi etmek amacıyla faaliyet gösteren kuruluşlar ve bu kuruluşların yurtdışındaki benzerlerinde yatarak veya ayakta tedavi edilmesi, gerekli ilaç ve tahlil giderlerinin ödenmesidir.

Geçici iş göremezlik yardımı; avukatın hastalık ve kaza nedeni ile uzman doktorun raporuna dayanılarak, mesleki çalışmasını yapamaması halinde, üyeye, çalışamadığı sürenin on gün ve daha fazla olması halinde, ilk günden başlayarak, tatil günleri de dahil her geçen gün için belli bir limit ile ödeme yapılmasıdır.

Gebelik yardımı; doğumdan önceki yirmi gün ile doğumdan sonraki kırk gün için, bu maddede öngörülen iş göremezlik yardımı yapılmasıdır.

Hastalık yardımlarının kapsamının kime, hangi koşullarda ödeneceği, kapsamının ve kapsam dışı hallerin neden ibaret olduğu, giderlerin ne şekilde ödeneceği, Fonun kullanım konuları Sosyal Yardım ve Dayanışma Fonu Yürütme Kurulunca hazırlanacak ve Türkiye Barolar Birliği Yönetim Kurulunca onaylanacak Hastalık Yardımları ve Fon Uygulama Yönergesinde gösterilir.

Fonun yapacağı hastalık yardımlarının limit ve yüzdeleri ile iş göremezlik yardımının günlük tutarı ile yapılacak ödeme toplamının tutarı, her mali dönem başında Sosyal Yardım ve Dayanışma Fonu Yürütme Kurulunca saptanır ve Türkiye Barolar Birliği Yönetim Kurulunca onaylanarak açıklanır.

Bu maddede belirtilen yardımlar, iş kazası ve meslek hastalıklarında da uygulanır.

Ölüm Yardımı

Madde 19- Avukatın ölümü halinde, bir defaya mahsus olmak üzere, avukat tarafından Fona beyan edilen kişi veya kişilere, beyan yoksa kanuni mirasçılarına ölüm yardımı ödenir. Ölüm yardımının ödenme koşulları ve miktarı, Hastalık Yardımları ve fon uygulama yönergesinde gösterilir.

Olağanüstü Yardım

Madde 20- Bu Yönetmelikte belirtilen yardımlar dışında, Sosyal Yardım ve Dayanışma Fonu Yürütme Kurulunca lüzum görülen hallerde, olağanüstü yardım yapılabilir. Olağanüstü yardımın koşulları ve miktarı, Hastalık Yardımları ve Fon Uygulama Yönergesinde gösterilir.

Munzam Emeklilik Yardımı

Madde 21- Avukatlık hizmetlerinden emekli olanlara munzam emeklilik yardımı yapılır.

Munzam emeklilik yardımı, Fonun kaynakları yeterli olduğunda, üyelerin sağlayacağı katkı payları da dikkate alınarak yapılır.

Fonun kaynakları ve uygulama zamanı, hazırlanacak uygulama yönergesinde gösterilir.

Bütçe ve Teknik Bilanço

Madde 22- Fonun bütçe dönemi, takvim yılıdır. Sosyal Yardım ve Dayanışma Fonu Yürütme Kurulu, teknik bilançoyu hazırlayarak veya hazırlattırarak Türkiye Barolar Birliği Yönetim Kuruluna sunar.

Teknik bilançonun yıllık uygulaması sonucunda, Fonun dengesinde bir açık veya fazlalık görülmesi halinde, kazanılmış haklar saklı kalmak kaydıyla, çıkarılacak uygulama yönergelerinde gerekli değişiklikler bilançonun hazırlanmasındaki yöntemle yapılır.

Hakkın Son Bulması

Madde 23- Fondan yararlanma hakkına sahip olanlar, harcama belgelerini ödeme tarihinden itibaren bir yıl içinde ilgili fon birimine eksiksiz ibraz etmek zorundadırlar. Yararlanma hakkı, ödeme tarihinden itibaren bir yıl sonra sona erer.

YEDİNCİ BÖLÜM
Yürürlük ve Yürütme

Yürürlük

Madde 24- Bu Yönetmelik, yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

Madde 25- Bu Yönetmelik hükümlerini, Türkiye Barolar Birliği Yönetim Kurulu yürütür.

 


* 21.11.2003 günlü 25296 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanmıştır.

İlgili Kaynaklar
  1. Avukatlık Kanunu
     AVUKATLIK KANUNU

        Kanun Numa...