Hukuki Net Hukuki NET | Forum | Mevzuat Anasayfa | Kaynaklar | Yazarlar | Dizin | Arama | Uyarlama | Giriş | Üye Ol
İstanbul Gelişim Meslek Yüksekokulu Ana Yönetmeliği
Ekleyen: Gokhan Kartal | Tarih: 8-07-2009 | Kategori: Yönetmelik | Okunma : 2169 | Not:
Gokhan Kartal




Profil >

BİRİNCİ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

             Amaç

             MADDE 1 – (1) Bu Yönetmeliğin amacı; Gelişim Eğitim Kültür Sağlık ve Sosyal Hizmet Vakfı tarafından kurulan İstanbul Gelişim Meslek Yüksekokulunun yönetimine, işleyişine, idari ve akademik organlarına ve bu organların görevleri ile mali konulara ilişkin usul ve esasları düzenlemektir.

             Kapsam

             MADDE 2 – (1) Bu Yönetmelik; İstanbul Gelişim Meslek Yüksekokulunun yönetimine, işleyişine, idari ve akademik organlarına ve bu organların görevleri ile mali konulardaki iş ve işlemlerine ilişkin hükümleri kapsar.

             Dayanak

             MADDE 3 – (1) Bu Yönetmelik, 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun Ek 2 nci maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.  

             Tanımlar

             MADDE 4 –  (1) Bu Yönetmelikte geçen;

             a)  Başkan: İstanbul Gelişim Meslek Yüksekokulu Mütevelli Heyeti Başkanını,

             b) Birim: İstanbul Gelişim Meslek Yüksekokulunun Yaşam Boyu Eğitim Birimini,

             c) Bölüm: İktisadi ve İdari Programlar Bölümü,Teknik Programlar Bölümü ile Sağlık Programları Bölümünden her birini,

             ç) Bölüm Başkanı: İstanbul Gelişim Meslek Yüksekokulu bölüm başkanlarının her birini,

             d) Genel Sekreter: İstanbul Gelişim Meslek Yüksekokulu Genel Sekreterini,

             e) Kurul: İstanbul Gelişim Meslek Yüksekokulu Kurulunu,

             f) Mesleki ve Teknik Eğitim Bölgesi (METEB): Bir veya daha fazla meslek yüksekokulu ile öğretim programları bütünlüğü ve devamlılığı içinde ilişkilendirilmiş mesleki ve teknik orta öğretim kurumlarından oluşan eğitim bölgesini,

             g) Müdür: İstanbul Gelişim Meslek Yüksekokulu Müdürünü,

             ğ)  Mütevelli Heyet: İstanbul Gelişim Meslek Yüksekokulu Mütevelli Heyetini,

             h) Okul: İstanbul Gelişim Meslek Yüksekokulunu,

             ı) Vakıf/Kurucu Vakıf: Gelişim Eğitim Kültür Sağlık ve Sosyal Hizmet Vakfını,

             i) Yönetim Kurulu: İstanbul Gelişim Meslek Yüksekokulu Yönetim Kurulunu

             ifade eder.

İKİNCİ BÖLÜM

Mütevelli Heyet ve Görevleri

             Mütevelli heyet

             MADDE 5 – (1) Mütevelli Heyet; kamu tüzel kişiliğine haiz bir vakıf meslek yüksekokulu olan Okulun en yüksek karar organıdır ve Okulun tüzel kişiliğini temsil eder.

             (2) Mütevelli Heyet yedi üyeden oluşur ve üyeler; Kurucu Vakıf Genel Kurulu tarafından, 2547 sayılı Kanun ile 31/12/2005 tarihli ve 26040 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Vakıf Yükseköğretim Kurumları Yönetmeliğinde belirtilen şartlara ve niteliklere sahip, en az üçte ikisi lisans düzeyinde yükseköğrenim görmüş adaylar arasından seçilir. Mütevelli Heyet üyelerinin adları seçildikleri tarihi izleyen otuz gün içinde Yükseköğretim Kuruluna bildirilir.

             (3) Mütevelli Heyet; kendi üyeleri arasından bir başkan, başkan da bir başkan yardımcısı seçer. Süresi biten başkan ve başkan yardımcısı yeniden seçilebilir. Mütevelli Heyet yetkilerinin bir kısmını uygun gördüğü ölçüde ve sürede Başkana, Müdüre veya Okul yöneticilerine devredebilir, Başkan da yetkilerini uygun gördüğü ölçüde Müdüre devredebilir.

             (4) Mütevelli Heyet üyelerinin görev süresi dört yıldır. Süresi biten üyeler yeniden seçilebilir. Üyenin/üyelerin süresinin bitmesi veya başka nedenlerle ayrılması halinde, yeni üye/üyeler dört yıl için seçilir. Mütevelli Heyet üyelerinin süresi bitmeden görevden alınması için, Kurucu Vakıf Genel Kurulu üye tam sayısının en az üçte ikisinin görevden alma önerisi lehinde oy kullanması gerekir.

             (5) Mütevelli Heyet; Başkanın daveti ile toplanır. Müdür; Mütevelli Heyetin tabii üyesi olup, Mütevelli Heyet başkanlığına seçilemez, kendisiyle ilgili konularda toplantıya katılamaz.

             (6) Mütevelli Heyet üyeliği fahridir. Ancak; Kurucu Vakıf Yönetim Kurulu kararı ile Mütevelli Heyet üyelerine toplantıya katılma yol ve huzur hakkı verilebilir. Verilecek miktar bir yılda onikiyi geçmemek üzere katılacakları her toplantı için 2547 sayılı Kanunun 6 ncı maddesinde yer alan Yükseköğretim Genel Kurulu üyeleri için öngörülen ücreti aşamaz. Mütevelli Heyet Başkanı ve üyelerine bunun dışında herhangi bir suretle başkaca bir ödeme yapılamaz.

             (7) Mütevelli Heyet toplantıları için toplantı yeter sayısı, üye tam sayısının yarıdan bir fazlasıdır.

             (8) Mütevelli Heyet ihtiyaç duyulması halinde hukuki, akademik ve mali konularda tam veya yarı zamanlı danışmanlık hizmetleri alır.

             Mütevelli heyetin görevleri

             MADDE 6 – (1) Mütevelli Heyetin görevleri şunlardır;

             a) Okulun tüzel kişiliğini temsil etmek,

             b) Yükseköğretim Kurulunun uygun görüşünü alarak Müdürü atamak,

             c) Okulda görevlendirilecek yöneticiler ve öğretim elemanlarıyla diğer personelin sözleşmelerini yapmak, atamalarını, terfilerini ve görevden alınmalarını onaylamak,

             ç) Okul organlarınca hazırlanan düzenleyici işlemleri inceleyerek karara bağlamak,

             d) Okul bütçesini onaylamak, harcama usullerini belirlemek, bütçe uygulamalarına ilişkin iş ve işlemleri incelemek ve izlemek,

             e) Öğretim elemanlarına ve diğer personele verilecek ücretleri belirlemek,

             f) Okula alınacak öğrenci sayılarını, burslu kontenjanları ve verilecek burs miktarını tespit etmek,

             g) Öğrencilerden alınacak ücretleri ve ücretlerin alınma zamanlarını belirlemek,

             ğ) Okul bünyesinde uygulama ve araştırma merkezleri ile değişik düzeylerde ve özellikle müzik ve sahne sanatları alanlarında hazırlık okullarının, yeni akademik birimlerin kurulmasına, birleştirilmesine veya kapatılmasına doğrudan karar verip bu kararların içeriğini Yükseköğretim Kuruluna bildirmek,

             h) Okulun taşınır ve taşınmaz mallarını yönetmek ve bunlarla ilgili iş ve işlemleri yapmak,

             ı) Okula yapılacak bağışların kabul veya reddine karar vermek, bunlara ilişkin işlemleri yapmak,

             i) Okula kaynak sağlayacak yatırımlar yapılmasına, işletmeler kurulmasına veya kurulmuş işletmelere iştirak edilmesine ve mevcut kaynakların en iyi şekilde kullanılmasına ilişkin karar vermek,

             j) Satın alma ve ihaleye ilişkin her çeşit iş ve işlemleri izlemek ve denetlemek,

             k) Başkanın Mütevelli Heyet üyelerine havale edeceği konularda, ilgililerce hazırlanacak inceleme ve araştırma raporlarını görüşüp karara bağlamak,

             l) Okul yönetimince uygulanmak üzere idari ve mali konulara ilişkin olarak önerilen konuları görüşüp, karara bağlamak.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Akademik ve İdari Organlar ile Görevleri, Öğretim Elemanları

             Müdür ve görevleri

             MADDE 7 – (1) Müdür; Okulun en üst düzeyde yöneticisi olup, Mütevelli Heyet tarafından Yükseköğretim Kurulunun olumlu görüşü alınmak suretiyle üç yıl için atanır. Aynı yöntemle görevden alınır. Daha kısa süre için atanacaksa bu durum Müdür adayına bildirilir ve sözleşmesinde belirtilir. Görev süresi biten Müdür yeniden atanabilir.

             (2) Müdür; akademik ve idari işlerin yoğunluğuna göre, kendisine yardımcı olmak üzere Mütevelli Heyetin uygun bulduğu sayıda müdür yardımcısı seçer ve bunların atanmasına ilişkin teklifini Başkanın onayına sunar. Müdür yardımcıları, Müdürün görevi süresince görevde kalmak üzere atanır. Müdürün değişmesi durumunda Müdür yardımcılarının göreve devamları veya yenilerinin atanmaları, yeni Müdürün önerisine ve Başkanın onayına bağlıdır.  

             (3) Müdür, görevi başında bulunmadığı zamanlarda yerine müdür yardımcılarından birini vekil olarak bırakır.

             (4) Müdürlüğün boşalması halinde, Mütevelli Heyet tarafından uygun görülen müdür yardımcılarından biri, en çok altı ay için bu görevi vekâleten yürütebilir. Müdürlüğün altı aydan fazla süreyle boşalması veya görev süresinin bitmesi halinde, birinci fıkrada belirtilen aynı usulle yeni Müdür atanır.

             (5) Müdür, ilgili mevzuat hükümlerine göre belirlenmiş olan görevleri yapar, eğitim– öğretim faaliyetlerinin yürütülmesinden ve Okulun işleyişinden Mütevelli Heyete karşı sorumludur.

             (6) Okulun akademik performansının en üst düzeye ulaştırılması, bilimsel üretimin sayı ve kalitesinin arttırılması, eğitim–öğretim ve hizmet standartlarının mükemmelleştirilmesi için akademik ve idari personelin teşvik edilmesi Müdürün başta gelen görevleridir.

             (7) Müdür, Okulun bütçesini ve kadro ihtiyaçlarını ilgili kurulların görüş ve önerilerini de aldıktan sonra Mütevelli Heyetine sunar.

             Kurul ve görevleri

             MADDE 8 – (1) Kurul; Müdürün başkanlığında, müdür yardımcıları ve bölüm başkanlarından oluşur. 

             (2) Kurul; Okulun akademik faaliyetlerine ilişkin konularda karar verir, Mütevelli Heyet tarafından istenilen konularda görüş bildirir,  2547 sayılı Kanunla verilen diğer görevleri yapar. 

             (3) Kurul raportörü Genel Sekreterdir.

             Yönetim kurulu ve görevleri

             MADDE 9 – (1) Yönetim Kurulu; Müdürün başkanlığında, müdür yardımcıları ile Müdürün göstereceği altı aday arasından Kurul tarafından üç yıl için seçilecek üç öğretim elemanından oluşur.

             (2) Müdür gerektiğinde Yönetim Kurulunu toplantıya çağırır.

             (3) Yönetim Kurulu; Okulun yönetimiyle ilgili olarak Müdürün öngördüğü konularda karar alır, faaliyet plan ve programlarının uygulanmasını sağlar, bağlı birimlerin önerilerini dikkate alarak yatırım programlarını, bütçe tasarısı taslağını inceler ve taslağa kendi önerilerini ekler, bölüm kurullarının kararlarına yapılacak itirazları inceleyerek kesin karara bağlar, 2547 sayılı Kanunla verilen diğer görevleri yapar.

             (4) Yönetim Kurulunun raportörü Genel Sekreterdir.

             Bölüm başkanı

             MADDE 10 – (1) Bölüm başkanı, bölümün tam zamanlı öğretim elemanları arasından seçilerek Müdürün önerisi ve Mütevelli Heyetin onayı ile üç yıl için atanır. Süresi biten bölüm başkanı tekrar atanabilir.

             (2) Bölüm başkanı, görevi başında bulunamayacağı süreler için, Okulun tam zamanlı öğretim üyelerinden birini vekil olarak bırakır. Altı aydan fazla ayrılmalarda, kalan süreyi tamamlamak için aynı yöntemle yeni bir bölüm başkanı atanır.

             (3) Bölüm başkanı, bölümün her düzeyde eğitim–öğretim ve araştırmalarından ve bölümle ilgili her türlü faaliyetin düzenli ve verimli yürütülmesinden sorumludur.

             İdari birimler

             MADDE 11 – (1) Okulun idari teşkilatı Genel Sekreterlik ile Genel Sekreterliğe bağlı aşağıdaki birimlerden oluşur;

             a) Bilgi İşlem,

             b) Mali İşler,

             c) Personel,

             ç) Öğrenci İşleri,

             d) Kütüphane ve Dokümantasyon,

             e) Sağlık Kültür ve Spor,

             f) İdari Destek ve Teknik Hizmetler,

             g) Tanıtım, Basın ve Halkla İlişkiler,

             ğ) Hukuk Müşavirliği.

             Genel sekreter ve görevleri

             MADDE 12 – (1) Genel Sekreter, Mütevelli Heyet tarafından atanır ve aynı usulle görevden alınır.

             (2) Genel Sekreter,  Okulun idari teşkilatının başıdır ve bu teşkilâtın çalışmasından Müdüre karşı sorumludur. Genel Sekreter, İdari teşkilatın başı olarak yapacağı görevlerin yanında, kendisi ve kendisine bağlı birimler aracılığı ile aşağıdaki görevleri yerine getirir:

             a) İdari teşkilatta bulunan birimlerin verimli, düzenli ve uyumlu şekilde çalışmasını sağlar,

             b) Kurulda ve Yönetim Kurulunda, oy hakkı olmadan raportörlük yapar, bu kurullarda alınan kararların yazılmasını, korunmasını ve bağlı birimlere iletilmesini sağlar,

             c) İdari teşkilatta görevlendirilecek personel hakkında Müdüre öneride bulunur,

             ç) Müdürlüğün yazışmalarını yürütür,

             d) Okulun basın ve halkla ilişkilerini sağlar,

             e) Müdürlüğün protokol, ziyaret ve tören işlerini yürütür,

             f) Müdür tarafından verilecek benzeri görevlerle, Mütevelli Heyetince verilecek diğer görevleri yapar.

             Öğretim elemanları

             MADDE 13 – (1) Öğretim elemanları; 31/7/2008 tarihli ve 26953 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Öğretim Üyesi Dışındaki Öğretim Elemanı Kadrolarına Naklen veya Açıktan Yapılacak Atamalarda Uygulanacak Merkezi Sınav ile Giriş Sınavlarına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik hükümlerine uygun olarak ve Devlet yükseköğretim kurumlarındaki atanmalarda aranan niteliklere ilaveten, akademik ve bilimsel yönden üst düzeyde ve çalışma deneyimine sahip kişiler arasından seçilir.

             (2) Tam zamanlı öğretim üye ve görevlileri ile bir yıllık sözleşme yapılır. Sürenin bitiminde tarafların isteği üzerine sözleşmeler yenilenebilir.

             (3) Öğretim görevlileri ve okutmanlar ile kısmi statülü öğretim elemanlarının görev süreleri genelde bir veya iki sömestr ile sınırlıdır; sürenin bitiminde sözleşmeleri yenilebilir.

             (4) Kısmi statüde öğretim elemanı çalıştırılabilir. Kısmi statüde öğretim elemanı çalıştırılmasının usul ve esasları Yönetim Kurulunca belirlenir.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Mali Hükümler

             Gelir kaynakları

             MADDE 14 – (1) Okulun gelir kaynakları şunlardır:

             a) Araştırma, geliştirme projeleri ve danışmanlık hizmetlerinden elde edilecek gelirler,

             b) Öğrencilerden alınacak eğitim–öğretim ücretleri,

             c) Yayın ve satış gelirleri,

             ç) Halka açık sürekli eğitim hizmetlerinden elde edilecek gelirler,

             d) Devlet bütçesinden ve diğer kamu kurum ve kuruluşlarından yapılacak yardımlar,

             e) Bağışlar, vasiyetler ve diğer gelirler,

             f) Okulun yatırımlarından elde edilecek gelirler.

             Harcama yetkilisi

             MADDE 15 – (1) Okulun harcama yetkilisi Mütevelli Heyet Başkanıdır. Başkan bu yetkisini Mütevelli Heyetin kabul ettiği bütçe sınırları içinde kısmen veya tamamen Müdüre veya Okul yöneticilerine devredebilir.

             Mali kolaylıklar

             MADDE 16 – (1) Okul; 2547 sayılı Kanunun 56 ncı maddesinde yer alan mali kolaylıklardan, muafiyetlerden ve istisnalardan aynen istifade eder, ayrıca emlak vergisinden muaftır.

             Kazanç amacı gütmeme ve gelirlerin vakfa devredilmemesi

             MADDE 17 – (1) Kazanç amacı gütmemek şartıyla kurulan Okulun her çeşit gelirleri, geçici olarak dahi hiçbir surette vakıf mamelekine veya hesaplarına intikal edemez.

BEŞİNCİ BÖLÜM

Çeşitli ve Son Hükümler

             Araştırma ve geliştirme projeleri, danışmanlık hizmetleri

             MADDE 18 – (1) Okul yöneticilerinin ve öğretim elemanlarının girişimleriyle elde edilecek araştırma ve geliştirme projeleri, kurulacak proje değerlendirme komisyonunca değerlendirilir ve karara bağlanır. Değerlendirme yapılırken projenin, Okuldaki eğitim ve araştırmalara katkısı, sağlayacağı gelir ve diğer hususlar göz önünde bulundurulur.

             (2) Tam zamanlı öğretim elemanlarının Okul dışında danışmanlık yapmaları, proje değerlendirme komisyonunun görüşü ve Mütevelli Heyetin onayına bağlıdır.

             (3) Tam zamanlı personelin projelerden veya danışmanlık hizmetlerinden elde edilecek gelirlerden ne ölçüde yararlanacaklarına ilişkin esaslar, Müdürlükçe belirlenen ilkeler doğrultusunda Mütevelli Heyet tarafından karara bağlanır.

             Hüküm bulunmayan haller

             MADDE 19 – (1) Bu Yönetmelikte hüküm bulunmayan hallerde; 2547 sayılı Kanun, Vakıf  Yükseköğretim Kurumları Yönetmeliği ve ilgili diğer mevzuat hükümleri ile Yükseköğretim Kurulu, Mütevelli Heyet, Kurul ve Yönetim Kurulu kararları uygulanır.

             Yürürlük

             MADDE 20 – (1)  Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

             Yürütme

             MADDE 21 – (1)  Bu Yönetmelik hükümlerini İstanbul Gelişim Meslek Yüksekokulu Müdürü yürütür.

 

Forum