BİRİNCİ BÖLÜM
Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar
Amaç
MADDE 1 – (1) Bu Yönetmeliğin amacı; Rize Üniversitesi Tıp Fakültesinde uygulanacak olan kayıt, eğitim-öğretim, yatay geçiş ve sınav esaslarını düzenlemektir.
Kapsam
MADDE 2 – (1) Bu Yönetmelik; Rize Üniversitesi Tıp Fakültesinde uygulanacak olan kayıt, eğitim-öğretim, yatay geçiş ve sınavlara ilişkin hükümleri kapsar.
Dayanak
MADDE 3 – (1) Bu Yönetmelik, 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 14 üncü ve 44 üncü maddelerine dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar
MADDE 4 – (1) Bu Yönetmelikte geçen;
a) Danışman: Öğrencilerin eğitim-öğretim ve diğer sorunlarıyla ilgilenen ve Dekanlıkça görevlendirilen öğretim üyesini,
b) Dekan: Rize Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanını,
c) Dekanlık: Rize Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanlığını,
ç) Ders kurulu: I, II ve III üncü dönemlerin her birinde entegre sisteme göre bir arada öğretilmesi kararlaştırılmış, farklı derslerin programda yer aldığı zaman dilimini,
d) Ders kurulu sınavı: Ders kurulu sonunda yapılan teorik ve pratik sınavları,
e) Ders kredisi: Derslerin içerik ağırlıkları karşılaştırılarak bulunan ve öğrencinin bir dersi başarabilmesi için dönem boyunca harcanması gereken emek ve zamanı değerlendirerek belirlenen ölçü birimini,
f) Dönem: En az otuziki haftalık zaman dilimini kapsayan, güz ve bahar yarıyıllarından oluşan bir ders yılını,
g) Eğitim Komisyonu: Fakülte Eğitim Komisyonunu,
ğ) Entegre sistem: Dönem I, II ve III’te farklı derslerin benzer konularının bir arada işlendiği eğitim-öğretim modelini,
h) Fakülte: Rize Üniversitesi Tıp Fakültesini,
ı) Fakülte Kurulu: Rize Üniversitesi Tıp Fakültesi Fakülte Kurulunu,
i) Fakülte Yönetim Kurulu: Rize Üniversitesi Tıp Fakültesi Fakülte Yönetim Kurulunu,
j) İntörn Hekimlik/Aile Hekimliği: Dönem VI’da klinik, poliklinik ve gerekli laboratuvar uygulamalarını içeren stajlardan oluşan oniki aylık bir eğitim-öğretim sürecini,
k) Koordinatör: Her bir dönemin eğitim ve öğretiminin düzenli bir şekilde yürütülmesi ve koordinasyonu ile görevlendirilmiş öğretim üyesini,
l) Ortak zorunlu dersler: 2547 sayılı Kanunun 5 inci maddesinde belirtilen Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi, Türk Dili ve Yabancı Dil Derslerini,
m) Rektör: Rize Üniversitesi Rektörünü,
n) Senato: Rize Üniversitesi Senatosunu,
o) Staj: Dönem IV, V, VI’da klinik bilimlere bağlı anabilim dallarında pratik/uygulamalı ve teorik yapılan eğitim-öğretimi,
ö) Üniversite: Rize Üniversitesini
ifade eder.
İKİNCİ BÖLÜM
Öğrenci Kayıt ve Kabul İşlemleri ile Yatay Geçiş ve Muafiyet
Kayıt
MADDE 5 – (1) Kayıt işlemlerinde, 22/10/2006 tarihli ve 26327 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Rize Üniversitesi Önlisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği hükümleri uygulanır.
(2) Fakülteye; Yükseköğretim Kurulu tarafından belirlenen esaslara göre öğrenci kabul edilir ve Rektörlükçe belirlenen günlerde kayıt yapılır, yalnız tam zamanlı öğrenci kabul edilir, dinleyici olarak öğrenci kabul edilmez. Zamanında başvurmayan ya da gerekli belgeleri ve harç işlemlerini tamamlamayan öğrenci kayıt hakkını kaybeder. Belgelerinde tahrifat olanların veya başka bir yükseköğretim kurumu tarafından yükseköğretim kurumundan çıkarma cezası almış olanların kayıtları, kesin kayıt yapılmış olsa bile iptal edilir.
Kayıt yenileme
MADDE 6 – (1) Öğrenci her yarıyıl/yıl başında akademik takvimde gösterilen süre içinde katkı payını ödeyerek kaydını yeniletmek zorundadır.
(2) Birinci sınıfa yeni kayıt yaptıran öğrenci, aynı zamanda birinci dönemde yer alan derslere de kaydını yaptırmış sayılır.
(3) Kayıt yenileme işlemlerinin tümünden öğrenci sorumludur. Her öğretim yılı başında öğrencinin bir önceki dönemdeki başarı durumuna göre yeniden kaydı yapılır. Öğrencinin öğrencilik haklarından ve muafiyetlerinden yararlanabilmesi ve sınavlara girebilmesi için, her öğretim yılının başında kaydını yenilemiş ve harcını zamanında yatırmış olması şarttır. Kaydını zamanında yenilemeyen ve harcını yatırmayan öğrenciler için, Rize Üniversitesi Önlisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinin ilgili hükümleri uygulanır.
Yatay geçiş
MADDE 7 – (1) Fakülteye başka üniversitelerden yatay geçiş yolu ile aşağıdaki şartlara göre öğrenci alınır:
a) Fakülteye eşdeğer eğitim programı uygulayan diğer tıp fakültelerinden yapılacak yatay geçişler; 21/10/1982 tarihli ve 17845 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Yükseköğretim Kurumları Arasında Önlisans ve Lisans Düzeyinde Yatay Geçiş Esaslarına İlişkin Yönetmelik hükümlerine göre Fakülte Yönetim Kurulu kararı ile yapılır. Aday, yatay geçiş başvurusunu öğretim yılının başlamasından otuz gün öncesine kadar yapmak zorundadır.
b) Başka bir tıp fakültesinden Fakülteye yatay geçiş yapmak isteyen öğrencilerin, Fakülteye kayıtlarının yapılabilmesi için açık yer bulunması, Rektörlükçe kontenjan ilan edilmiş olması ve durumlarının Yükseköğretim Kurulu tarafından belirlenen kurallara uygun olması gerekir.
c) Yurtdışından yatay geçişle öğrenci kabulü Yükseköğretim Kurulu esasları çerçevesinde ilgili mevzuat hükümleri doğrultusunda yapılır.
Ortak zorunlu ders muafiyeti
MADDE 8 – (1) Bir yükseköğretim kurumundan yatay geçişle kabul olunan veya herhangi bir yükseköğretim programında okurken ÖSYM tarafından yapılan öğrenci seçme sınavına girerek yeniden kayıt hakkı kazanan öğrencilerin ilgili programa intibaklarında, önceden izledikleri programda almış oldukları veya Üniversitenin/Fakültenin ortak zorunlu derslerde açmış olduğu muafiyet sınavlarına girerek başarılı olunan dersler için Fakülte Yönetim Kurulu kararı ile muafiyet tanınır. Geldiği kurumdan veya girdiği muafiyet sınavından aldığı puan harf notuna çevrilerek kayda alınır.
Yabancı dil hazırlık sınıfı ve yabancı dil muafiyet sınavları
MADDE 9 – (1) Fakülteye kayıt yaptıran öğrenciler ilk yıl yabancı dil hazırlık sınıfında öğrenim görürler. Bu öğrencilerden isteyenler yabancı dil muafiyet sınavına girerler.
(2) Fakülteye kayıt yaptıran veya yatay geçişle gelen öğrenciler; 4/8/2008 tarihli ve 26957 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Rize Üniversitesi Zorunlu Yabancı Dil Hazırlık Sınıfı Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinin 16 ncı maddesi hükümlerine göre değerlendirilirler.
(3) Muafiyet sınavında başarılı olanlar veya Rize Üniversitesi Zorunlu Yabancı Dil Hazırlık Sınıfı Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinin muafiyetle ilgili 16 ncı maddesinde belirtilen yeterlik kriterlerine uygun olanlar hazırlık sınıfından muaf tutulur.
(4) Zorunlu yabancı dil hazırlık sınıfında başarılı olan öğrencilere, bu durumlarını ve başarı notlarını içeren bir belge verilir.
(5) Rize Üniversitesi Zorunlu Yabancı Dil Hazırlık Sınıfı Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinin muafiyetle ilgili 16 ncı maddesinde belirtilen başarı puanları her eğitim öğretim dönemi başında Fakülte Yönetim Kurulu tarafından belirlenir.
(6) Hazırlık sınıfının süresi, bu Yönetmeliğin 10 uncu maddesinde belirtilen sürelere dahil değildir. Hazırlık sınıfına ait süre ve başarı kriterleri, muafiyet sınavının yapılışı, değerlendirilmesi ve alınan notun sağlayacağı muafiyetler ile diğer hususlar, Rize Üniversitesi Zorunlu Yabancı Dil Hazırlık Sınıfı Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği hükümlerine göre yürütülür.
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Akademik Takvim, Eğitim-Öğretimle İlgili Esaslar
Akademik takvim
MADDE 10 – (1) Eğitim-öğretim, Eğitim Komisyonunca önerilen, Fakülte Kurulunda kabul edilen ve Senatoda onaylanan akademik takvime göre yürütülür.
(2) Bir akademik eğitim ve öğretim yılı en az otuziki haftayı kapsar ve iki yarıyıldan oluşur. Birinci yarıyılın bitiminde en az iki haftalık bir ara tatil verilir. Sürekli eğitim ve öğretim yapılan VI’ncı dönemde ara tatil yapılmaz. Zorunlu durumların ortaya çıkması halinde Fakülte Kurulu, eğitim ve öğretim sürelerinde, sınav tarihlerinde ve bunlarla ilgili ders programlarında değişiklik ve düzenleme yapabilir. Bu değişiklik ve düzenlemeler, Senatonun onayı ile yürürlüğe girer. Akademik takvim, eğitim-öğretim yılı başlangıcından en az bir hafta önce ilan edilir.
Eğitim-öğretimin aşamaları
MADDE 11 – (1) Tıp doktorluğu düzeyi, yabancı dil hazırlık sınıfı hariç, her biri bir ders yılını kapsayan altı dönemden ibarettir ve birbirini izleyen ve aşağıda belirtilen üç aşamadan oluşur:
a) Temel tıp bilimleri ve ön lisans düzeyi: Dönem I ve Dönem II’yi kapsar,
b) Klinik tıp bilimleri ve yüksek lisans düzeyi: Dönem III, Dönem IV ve Dönem V’i kapsar,
c) İntörn Hekimlik/(Aile Hekimliği Düzeyi): Klinik, poliklinik ve gerekli laboratuvar uygulamalarını içeren, teorik ve pratik eğitimin yapıldığı oniki aylık süreyi kapsayan Dönem VI’dan ibarettir.
Eğitim-öğretim şekli
MADDE 12 – (1) Dönem I, II ve III’te entegre sistemle eğitim-öğretim yapılır. Entegre sistemde mesleki beceri eğitimleri de verilir. Dönem IV, V ve VI’da eğitim-öğretim stajlar şeklinde yürütülür. Tüm dönemlerde öğrenci bir üst döneme devam edebilmek için, bulunduğu dönemi başarı ile tamamlamak zorundadır.
(2) Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi, Türk Dili ve Yabancı Dil dersleri Yükseköğretim Kurulunun belirlediği esaslar çerçevesinde yürütülür.
Eğitim-öğretim süresi
MADDE 13 – (1) Öğrenciler, öğrenimlerini 2547 sayılı Kanunun 44 üncü maddesinde belirtilen dokuz yıllık süre içerisinde tamamlamak zorundadır. Zorunlu yabancı dil hazırlık sınıfı eğitim-öğretim süresi bu süreye dahil değildir.
(2) Dokuz yıllık eğitim-öğretim süresi sonunda, İntörn hekimlik/aile hekimliği dönemi olan Dönem VI’da başarısız olunan staj sayısının beşten fazla olması halinde öğrenciye başarısız olduğu bu stajları, bir öğretim yılı içinde kullanmak koşulu ile birer kez tekrar etme hakkı verilir. Bu tekrar hakkının kullanılması sonunda başarısız olduğu staj sayısını beş ya da daha aza indirenlere birer kez, tekrar hakkını kullanmadan, azami eğitim-öğretim süresi sonunda en fazla beş stajdan başarısız olanlara ise iki öğretim yılı içinde kullanılmak üzere, ikişer kez stajları tekrar hakkı verilir. Üç veya daha az stajdan başarısız olanlara ise sınırsız staj tekrar hakkı tanınır. Üst üste veya aralıklı olarak toplam üç eğitim yılı stajları tekrar etmeyenler, sınırsız olan bu haktan vazgeçmiş sayılarak bu haktan yararlanamaz ve ilişikleri kesilir. Sınırsız hak kullanma durumunda olanlar, öğrenci katkı payını ödemeye devam eder, ancak staj tekrarı dışındaki diğer öğrencilik haklarından yararlanamaz.
DÖRDÜNCÜ BÖLÜM
Eğitim Komisyonu, Koordinatörler ve Görevleri
Eğitim komisyonu
MADDE 14 – (1) Eğitim ve öğretim, Dekanlıkça görevlendirilen Eğitim Komisyonu tarafından düzenlenir.
(2) Eğitim Komisyonu; Başkoordinatör, başkoordinatör yardımcısı ve dönem koordinatörlerinden oluşur. Komisyon üyeleri Dekan tarafından görevlendirilir. Görev süresi üç yıldır. Süresi bitenler yeniden görevlendirilebilir.
(3) Baş koordinatör ve koordinatörler; Dekanın göstereceği adaylar arasından Fakülte Yönetim Kurulunca üç yıl için seçilirler. Her koordinatör için kendisinin önerdiği en az bir kişi Dekan tarafından koordinatör yardımcısı olarak görevlendirilir. Koordinatörler, Eğitim Komisyonunun tabii üyeleridir. Koordinatör yardımcıları, Koordinatöre çalışmalarında yardım eder ve Koordinatörün bulunmadığı durumlarda yardımcılarından birisi Eğitim Komisyonuna davet edilir.
(4) Dönem koordinatör yardımcısı, dönem koordinatörlerine yardımcı olan öğretim üyesidir. Her dönem koordinatörü, yardımcısı olarak düşündüğü öğretim üyesini, Eğitim Komisyonu başkanına sunar, başkanın teklifi ile Dekan tarafından görevlendirilir.
(5) Eğitim Komisyonu; tıp eğitiminin amacı, hedefleri, planlanması, uygulanması ve geliştirilmesi konularında ilgililerle fikir alışverişi yaparak rapor ve öneriler hazırlar. Öğretim üyeleri ve öğrencilerden alınan geri bildirimleri değerlendirir, Fakülte Kuruluna görüşlerini sunar. Eğitim-öğretimin Fakülte Kurulunda kararlaştırılan esaslara ve akademik takvime uygun olarak derslerin birbirleriyle uyumlu bir şekilde yürümesini sağlar ve bu konuda Fakülte Kuruluna bilgi verir. Bölüm başkanları ile koordinasyon içinde bir sonraki yılın eğitim programını ve görevlendirilen öğretim üyelerini belirleyerek Fakülte Kuruluna sunar.
(6) Devamsızlık veya başka nedenlerle eğitimle ilişiği kesilme durumuna gelen öğrenciler hakkında Dekanlığa bilgi verir. Eğitim komisyonu çalışma ve toplantı düzenini kendisi belirler, gerekli durumlarda başkanın çağrısı üzerine olağanüstü olarak toplanır.
(7) Eğitim Komisyonu her eğitim-öğretim dönemi başında, Rize Üniversitesi Zorunlu Yabancı Dil Hazırlık Sınıfı Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinin muafiyetle ilgili 16 ncı maddesinde belirtilen başarı puanlarını Fakülte Yönetim Kuruluna teklif eder.
Koordinatörlerin görevleri
MADDE 15 – (1) Koordinatörlerin görevleri şunlardır:
a) Akademik takvim taslağını ilgili anabilim dallarının görüşünü alarak Eğitim Komisyonuna sunmak,
b) Dönem programının düzenli bir şekilde yürütülmesini sağlamak,
c) Devam çizelgelerini denetlemek ve sınavlara giremeyecek öğrencileri Dekanlığa bildirmek,
ç) Tüm sınavların anabilim dalı başkanları ile işbirliği içinde yürütülmesini sağlamak,
d) Sınav sonuçlarının değerlendirilmesini ve sınavın istatistiki analizini yaparak açıklanmasını sağlamak,
e) Öğrencilerin sorunlarının çözümlenmesine ve danışman öğretim üyeleri ile ilişkilerinin düzenli yürütülmesine yardımcı olmak,
BEŞİNCİ BÖLÜM
Dönem I, II ve III ile İlgili Esaslar
Devam zorunluluğu
MADDE 16 – (1) Bir ders kurulundaki teorik ve pratik derslere devam zorunludur.
(2) Ders kurulundaki teorik derslerin tümünün %30’undan fazlasına devam etmeyen öğrenci, bu Yönetmeliğin 27 nci maddesinde tanımlanan haklı ve geçerli mazeretlerden herhangi birine sahip olsa da ders kurulunun pratik ve teorik sınavına giremez.
(3) Bir ders kurulundaki her bir dersin pratik uygulamalarının %25’inden fazlasına devam etmeyen öğrenci, ders kurulundaki ilgili dersin pratik sınavına giremez.
(4) Bir ders kurulundaki pratik uygulamalar, anabilim dalının imkânları ölçüsünde öğretim üyesinin gösterdiği gün ve saatlerde telafi yapılabilir.
Ders kurulu sonu sınavları
MADDE 17 – (1) Her ders kurulundan sonra ders kurulu sınavı yapılır. Bu sınav teorik ya da teorik ve pratik olarak yapılır.
(2) Pratik sınavlar, pratik dersi olan anabilim/bilim dalları tarafından ders kurulu teorik sınavından önce yapılır. Teorik sınav, ders kurulunu oluşturan tüm anabilim dalları için ortak bir sınav şeklinde yapılır.
(3) Kurul sonu sınav puanı, ders kurulunu oluşturan her bir anabilim/bilim dalının teorik ve pratik puanını kapsayacak biçimde 100 tam puan üzerinden hesaplanır. Her bir anabilim/bilim dalının teorik ve pratik puan ağırlıkları, o kuruldaki ders saati oranına göre dönem koordinatörlüğü tarafından belirlenir.
Ders kurulu sınav puanı ve değerlendirme
MADDE 18 – (1) Ders kurulu sınav puanı, o kuruldaki entegre derslerden alınan teorik ve pratik puanların toplanmasıyla belirlenen puandır. Ders kuruluna ait toplam puanın hesaplanmasında sonucun eksi olarak bulunması durumunda bu puan sıfır (0) olarak değerlendirilir.
(2) Teorik ve pratik puanlar aşağıdaki şekilde belirlenir:
a) Teorik puan: Ders kurulu sonunda yapılan teorik/yazılı sınavın puanı hesaplanırken baraj sistemi uygulanır. Dönem bir, iki ve üç için baraj uygulaması ders ve/veya ders grupları şeklinde yapılır. Buna göre, kurulu oluşturan her bir ders ve ders gruplarından % 50’lik başarı sağlanmış ise, derslerden alınan puanlar toplanarak teorik sınav puanı olarak belirlenir. Fakat ders kurulunu oluşturan derslerin bir veya birkaçından % 50’lik başarı sağlanamamış ise o ders veya derslere ait teorik tam puanın % 50’si ile alınan puan arasındaki fark, eksi puan olarak değerlendirilir. Bulunan eksi puanlar, o ders veya derslerden alınan teorik puanlardan düşülerek o ders veya derslere ait teorik puan hesaplanır. Ders kurulunu oluşturan derslere ait teorik puanlar toplanarak kurul sonu teorik puanı bulunur.
b) Pratik puan: Kurul sonu pratik sınavda verilen puandır. Ders kurulu teorik sınavının puanına eklenir.
Mazeret sınavı
MADDE 19 – (1) Dönem I, II ve III ders kurulu sınavına, Fakülte Yönetim Kurulunca kabul edilen haklı ve geçerli sebeple katılamayan öğrenciler için mazeret sınavı açılır.
(2) Mazeret sınavı, her yarıyıl sonunda ve bir kere, o akademik yarıyılın son ders kurulu sınavından sonra, fakat yarıyıl sonu final sınavından önce yapılır.
Yarıyıl sonu final ve bütünleme sınavı
MADDE 20 – (1) Dönem I, II ve III’te her dönemin sonunda, son ders kurulu sınavı bitiminden en az onbeş gün sonra bütün ders kurullarını kapsayan yarıyıl sonu final sınavı yapılır. Bu sınav teorik ve/veya pratik/uygulamalı yapılır. Sınav sorularının dağılımı, ders kurulu sınavında olduğu gibidir.
(2) Bu sınavda 50 puanın altında puan alan başarısız öğrenciler için yarıyıl sonu bütünleme sınavı; teorik ve/veya pratik olarak, yarıyıl sonu final sınavından en az onbeş gün sonra yapılır. Sınav sorularının dağılımı, yarıyıl sonu final sınavındaki şekilde olur.
Dönem notu
MADDE 21 – (1) Dönem I, II ve III; birinci yarıyıl ve ikinci yarıyıl olmak üzere iki yarıyıldan oluşur. Her yarıyıldaki ders kurul sonu sınav notları ortalamasının % 60'ı ile yarıyıl sonu final veya bütünleme sınav notunun % 40'ı toplamları o yarıyıl için başarı puanını oluşturur. Dönem başarı puanı, bir ve ikinci yarıyılların başarı puanlarının ortalaması olup harfli sisteme dönüştürülür.
Geçme puanı
MADDE 22 – (1) Dönem başarı puanı, her iki yarıyıl başarı puanlarının ortalaması olup; bu ortalamadan 60.00 ve daha yüksek puan alanlar bir üst döneme geçebilir.
(2) Dönem başarı puanında ortaya çıkabilecek ondalıklı puanlar tam sayıya yuvarlatılarak hesaplanır. Ondalıklı sayı 0.50'den büyük veya eşit ise bir üst tam sayıya, 0.50'den küçük ise bir alt tam sayıya yuvarlatılır. Geçme puanı öğrenciye rakam ve harf notu olarak bildirilir.
Sınavların yapılışı
MADDE 23 – (1) Sınav günleri ilan edildikten sonra sadece Fakülte Yönetim Kurulu kararı ile değiştirilebilir.
(2) Gerekli hallerde pratik sınavı yapılabilir.
(3) Öğrenciler, ders kurulu sınavı, yarıyıl sonu final veya bütünleme sınavı için belirlenen gün ve saatte sınavlara girmek zorundadır.
Başarısızlık
MADDE 24 – (1) Dönem I, II ve III öğrencileri, dönem sonunda F2 ya da F3 almaları ve bütünleme sınavlarında başarılı olamamaları halinde o dönemi tekrarlar. Tekrarladıkları halde başarılı olamayan öğrenciler bir üst sınıfın eğitim-öğretim çalışmasına yazılamaz. Tekrarladığı dönemler sonunda başarısız olan ve bu Yönetmeliğin 13 üncü maddesine göre azami öğrenim süresini dolduran öğrencinin Üniversite ile ilişiği kesilir.
Sınav sonuçlarının ilanı ve itirazlar
MADDE 25 – (1) Sınav sonuçları, sınavı izleyen en geç yedi gün içinde ilan edilir.
(2) Ders kurulu sınav sonuçları; dönem koordinatörü, Eğitim Komisyonu başkanı ve Dekanın imzası ile ilan edilir.
(3) Öğrenciler sınav sonuçlarının ilanını izleyen en geç yedi gün içinde sınav evraklarının maddi hata yönünden incelenmesini yazılı olarak Dekanlıktan isteyebilir.
(4) Sınav kâğıtlarında ve öğretim elemanlarının not takdirinde maddi hatanın düzeltilmesi dışında hiçbir değişiklik yapılmaz. Maddi hatalar ise, ancak Fakülte Yönetim Kurulu tarafından düzeltilebilir.
(5) Tüm sınavlarda, sınav notu hesaplanırken, 0,5 ve üstü bir üst tam nota tamamlanır.
ALTINCI BÖLÜM
Devam Zorunluluğu, Mazeret ve İzinlerle İlgili Esaslar
Devam zorunluluğu
MADDE 26 – (1) Derslere devam zorunludur ve buna ilişkin esaslar şunlardır:
a) Teorik ve uygulamalı dersler ile stajlara devam zorunludur ve yoklama yapılır.
b) Uygulamalı dersler; staj, laboratuar çalışması, tartışma, seminer, saha ve klinik çalışmaları gibi hususları kapsar. Stajlar tam gün olarak değerlendirilir.
Mazeretler, izinli sayılma ve kayıt dondurma
MADDE 27 – (1) Kayıt, devam, uygulama ve sınav şartlarından birini, aşağıda belirtilen haklı ve geçerli bir mazeretle yerine getiremeyen öğrencilerin bu hakları saklı tutulur ve kaybettikleri süre azami öğrenim süresine eklenir.
(2) Mazeretin kabulü için, ilgili belgelerin mazeretin sona ermesinden itibaren en geç bir hafta içinde Dekanlığa iletilmesi zorunludur.
(3) Öğrenciler, raporlu oldukları süre içinde sınavlara giremez.
(4) Öğrenciler aşağıda belirtilen haklı ve geçerli mazeretlerinden dolayı eğitim-öğretimlerine ara vermeleri halinde, mazeretlerinin bitiminden itibaren eğitim-öğretimlerine ayrıldıkları yerden devam ederler:
a) Öğrencinin, Üniversite hastaneleri veya diğer sağlık kuruluşlarından alacakları sağlık raporlarıyla belgelenmiş bulunan sağlıkla ilgili mazeretinin olması,
b) 2547 sayılı Kanunun 7 nci maddesinin birinci fıkrasının (d) bendinin (2) nolu alt bendinin üçüncü paragrafı uyarınca, öğretimin aksaması sonucunu doğuracak olaylar dolayısıyla öğrenime Yükseköğretim Kurulu kararı ile ara verilmesi,
c) Mahallin en büyük mülki amirince verilecek bir belge ile belgelenmiş olması koşuluyla, doğal afetler nedeniyle öğrencinin öğrenime ara vermek zorunda kalmış olması,
ç) Birinci derece yakınlarının ağır hastalığı halinde, bakacak başka kimsenin bulunmaması nedeniyle öğrencinin öğrenimine ara vermek zorunda olduğunu belgelendirmesi ve öğrencinin özrünün Fakülte Yönetim Kurulunca geçerli sayılması,
d) Öğrencinin ekonomik nedenlerle Fakülte Yönetim Kurulunca izinli sayılması,
e) Kesinleşmiş bir mahkumiyet halinin veya 13/1/1985 tarihli ve 18634 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Yükseköğretim Kurumları Öğrenci Disiplin Yönetmeliğine göre yükseköğretim kurumundan süreli uzaklaştırma ya da çıkarma cezası dışındaki hallerin bulunması,
f) Öğrencinin tecil hakkını kaybetmesi veya tecilinin kaldırılması suretiyle askere alınması,
g) Öğrencinin, Türkiye’yi, Üniversiteyi veya Fakülteyi temsilen spor ve kültür etkinliklerine katılması,
ğ) Fakülte Yönetim Kurulunun haklı ve geçerli kabul edeceği diğer mazeretlerin ortaya çıkması.
(5) Öğrencilere; kanıtlayacakları önemli nedenlerin veya öğrenim ve eğitimlerine katkıda bulunacak Üniversite dışı burs, staj ve araştırma gibi imkânların doğması halinde, Fakülte Yönetim Kurulu kararı ile yalnızca bir kez olmak üzere bir yıla kadar izin verilebilir. Bu izin başvurusu, akademik yıl başlamadan en az onbeş gün önce yapılır.
(6) Fakülte Yönetim Kurulu öğrencinin her türlü mazeretini takdire bağlı olarak kabul veya reddedebilir.
(7) Hakkında alınan sağlık raporu ile hekimlik mesleğini icra edemeyecek düzeyde özürlü olduğu belirlenen öğrencilerin Fakülte Yönetim Kurulu kararı ile Üniversite ile ilişiği kesilir.
(8) Milli takım spor karşılaşmalarında, milli takımlarımızda ve üniversitelerarası spor karşılaşmalarında, üniversite takımlarında yer alan öğrencilere Fakülte Yönetim Kurulu kararı ile izin verilir. Öğrenciler bu süreler için mazeretli izinli sayılır. O dönemde giremedikleri ders veya derslerden mazeret sınavına alınırlar. IV, V ve VI’ncı dönem öğrencileri devam etmediği süreyi anabilim dalının belirleyeceği zamanlarda tamamlamak zorundadır. Öğrenci bu süreyi tamamlamadığı takdirde stajı tekrarlanır. Fakülte Yönetim Kurulunca uygun görülen izin süreleri bu eğitim-öğretim süresine dahil değildir.
(9) Mazereti haklı ve geçerli olarak kabul edilen öğrencilerin öğrenim süreleri; öğrencilerin talebi üzerine, Fakülte Yönetim Kurulu kararı ile dondurulur. Dondurulan süre öğrencinin kanuni öğrenim süresine eklenir.
YEDİNCİ BÖLÜM
Dönem IV, V ve VI ile İlgili Esaslar
Stajlar
MADDE 28 – (1) Dönem IV, V, VI’da staj yapmak zorunludur. Stajlarda mazeretli veya mazeretsiz devamsızlıkları olan öğrenciler sınava girebilmek için devamsız oldukları süreyi tamamlamak zorundadır.
Sınavlar
MADDE 29 – (1) Dönem IV ve V öğrencileri stajın sonunda, stajın son gününü geçmemek kaydı ile staj sonu sınavına alınır. Bu sınav; hem yazılı, hem de hasta başı, laboratuar veya klinik uygulama şeklinde sözlü sınav olarak yapılır. Sınavda öğrencinin başarılı sayılması için sınavın her iki aşamasından da başarılı olması gerekir. Dönem içi stajlarından F2 ya da F3 alıp başarısız duruma düşenler dönem bitiminden sonra yapılacak başarısız oldukları stajlara ait bütünleme sınavlarına girebilirler.
(2) Staj sonu sınavında başarısız olan öğrenciler, bütünleme döneminde bütünleme sınavına girebilir. Bütünleme sınavında da başarısız olan öğrenciler, bu Yönetmeliğin 13 üncü maddesinde belirtilen eğitim süresini geçirmediği sürece staj tekrarı yapabilirler.
Dönem VI’daki intörn hekimlik ve aile hekimliği ile ilgili esaslar
MADDE 30 – (1) Aile hekimliği düzeyi döneminde öğrencilerin başarısı; her anabilim dalında, anabilim dalınca önerilen, Fakülte Kurulunca kabul edilen bir programa göre yapılan çalışmalar sonunda anabilim dalı öğretim üyeleri tarafından klinik, poliklinik, laboratuar, saha çalışmaları, yazdıkları hasta anamnez, öykü ve epikirizler, hastalara karşı ilgileri, nöbetler, katıldıkları seminerler, klinik ve klinikopatolojik toplantılardaki başarıları ayrı ayrı göz önüne alınarak bu Yönetmeliğin 31 inci maddesinde belirtilen notlarla değerlendirilir. Öğrencilerin aldığı bu notlar akademik ortalamaya katılmaz.
(2) Dönem VI ve aile hekimliği stajlarında başarılı olamayan öğrenciye, bu Yönetmeliğin 13 üncü maddesinde belirtilen süreyi geçirmemek kaydıyla stajları birer defa daha tekrarlama hakkı verilir. Yine başarı gösteremeyen öğrenci tekrarladığı staj veya stajlarda devamsız ise Üniversite ile ilişiği kesilir. Başarısızlık halinde ise, bu Yönetmeliğin 13 üncü maddesinde belirtilen süreyi geçirmemek kaydıyla öğrenciye bu stajları birer defa daha tekrarlama hakkı verilir. Yine başarısız olan öğrencinin dört veya daha fazla stajdan başarısız olması durumunda Üniversite ile ilişiği kesilir. Üç ve daha az stajdan başarısız olan öğrenciye, bu Yönetmeliğin 13 üncü maddesindeki sürelere bakılmadan bu stajları birer defa daha tekrarlama hakkı verilir. Yine başarısız olan öğrencinin başarısız olduğu ders sayısı birden fazla ise Üniversite ile ilişiği kesilir.
(3) Tek stajdan başarısız olan öğrenciye bu stajı üç defa daha tekrarlama hakkı verilir. Yine başarısız olan öğrencinin Üniversite ile ilişiği kesilir.
(4) Aile hekimliği başarı notu, aile hekimliği dönemi olan Dönem VI’daki stajlar kredisiz eğitim-öğretim çalışması olduğundan mezuniyete esas olan değerlendirmede hesaba katılmaz.
SEKİZİNCİ BÖLÜM
Çeşitli ve Son Hükümler
Sınav ve değerlendirme esasları
MADDE 31 – (1) Fakültede tüm dönemlerde yapılan sınavlar 100 tam not üzerinden değerlendirilir. Sınavların değerlendirilmesinde kullanılan not, derece ve katsayılar aşağıdaki şekilde tanımlanır:
a) Puanlar Dereceler Notlar Katsayı
90-100 Mükemmel AA 4, 00
85-89 Pekiyi BA 3, 50
75-84 İyi BB 3, 00
65-74 Orta CB 2, 50
60-64 Geçer CC 2, 00
0-59 Başarısız F 0, 00
Geçer G (zorunlu ve Tıp dışı dersler için)
Kalır K (zorunlu ve Tıp dışı dersler için)
Muaf M
b) F (Başarısız) notları şunlardır:
1) F1 notu; mazeretsiz, devamsız anlamındadır. Dönem sonu sınavı ve bütünleme sınavlarına girme hakkı olmayan öğrencinin aldığı nottur. Bir, iki ve üçüncü dönemlerde F1 notu alan öğrenci doğrudan sınıfta kalır. Dört, beş ve altıncı dönemlerde stajı tekrar eder.
2) F2 notu, devamlı anlamındadır. Sınava girme hakkı olduğu halde sınava girmemiş öğrencinin aldığı nottur. Puanı sıfır (0)’dır. I, II ve III’üncü dönemlerde dönem sonu sınavı ve bütünleme sınavlarına girme hakkı vardır, IV ve V’inci dönemlerde stajı tekrar etmeden bütünleme sınavına girebilir.
3) F3 notu, sınav değerlendirme sonucu 0-59 arası/başarısız olan öğrenciye verilen nottur.
4) F4 notu; mazeretli, devamsız anlamındadır. Dönem I, II ve III’te; her yarıyıl için sadece bir ders kurulunda, mazereti Fakülte Yönetim Kurulunca kabul edilmiş öğrenciler için, her bir yarıyıl sonunda o ders kurulundan mazeret sınavına girme hakkı tanınır.
c) K (Kalır) notu: Kredisiz derslerde başarısız öğrenciyi tanımlar.
ç) M (Muaf) notu: Bir yükseköğretim kurumundan yatay geçişle kabul olunan veya herhangi bir yükseköğretim programında okurken ÖSYM sınavına girerek yeniden kayıt hakkı kazanan öğrencilerin ilgili programa intibaklarında, önceden izledikleri programda almış oldukları ve Fakülte Yönetim Kurulu kararı ile başarılı sayıldıkları ya da Üniversitenin/Fakültenin açmış olduğu muafiyet sınavlarına girerek başardığı dersler için kaydedilen notu tanımlar.
(2) Dönem IV ve V’te Fakülte Yönetim Kurulunca kabul edilmiş bir mazereti nedeniyle devamsızlık sınırını aşmış olan öğrenciler staj sonu sınavına alınmaz, stajı tekrarlamaları gerekir.
Diplomalar
MADDE 32 – (1) Tıp Fakültesinde aşağıdaki diplomalar verilir:
a) Temel tıp bilimleri önlisans diploması: Temel tıp bilimleri önlisans kademesini/birinci ve ikinci yılı en çok dört yılda başarı ile tamamlayanlara Üniversiteden ayrıldıkları ve ayrılmaya karar verdikleri takdirde, temel tıp bilimleri önlisans diploması verilir. Bu diplomayı belirtilen koşullarla alanlar herhangi bir yolla tekrar aynı programa döndükleri takdirde aldıkları diplomayı kayıt sırasında Üniversiteye geri vermek zorundadır. Aksi halde kayıtları yapılmaz.
b) Klinik bilimleri yüksek lisans diploması: Temel tıp bilimleri önlisans ve klinik bilimleri yüksek lisans kademesini toplam olarak en çok sekiz yılda başarıyla tamamlayanlara klinik bilimleri yüksek lisans diploması verilir. Bu diploma hekimlik yapma yetkisi vermez. Bu diplomayı belirtilen koşullarla alanlar herhangi bir yolla tekrar aynı programa döndükleri takdirde kayıt sırasında alınan diplomayı Üniversiteye geri vermek zorundadır. Aksi halde kayıtları yapılmaz.
c) Tıp doktoru diploması: Tıp doktorluğu için öngörülen altı dönemlik eğitim süresini başarı ile tamamlayan öğrencilere tıp doktoru diploması verilir.
Disiplin
MADDE 33 – (1) Öğrencilerin disiplin iş ve işlemlerinde, Yükseköğretim Kurumları Öğrenci Disiplin Yönetmeliği hükümleri uygulanır.
Giyim ve genel görünüş
MADDE 34 – (1) Öğrenciler, eğitimleri süresince giyim ve genel görünüş konusunda ilgili mevzuat hükümlerine uymak zorundadır.
Onur öğrenciliği
MADDE 35 – (1) Dönem ortalama notu 95-100 arasında olan öğrenciler, disiplin cezası almamış olmak koşulu ile yıl sonunda Dekanlık önerisiyle Rektörlükçe onur öğrencisi olarak ilan edilir.
Danışman öğretim üyesi
MADDE 36 – (1) Öğretim döneminin başında eğitim, öğretim çalışmaları ve Üniversite yaşamı ile ilgili sorunlarda rehberlik yapmak üzere Dekanlık tarafından her öğrenci için bir öğretim üyesi danışman olarak görevlendirilir.
Yönetmelikte hüküm bulunmayan haller
MADDE 37 – (1) Bu Yönetmelikte hüküm bulunmayan hallerde; ilgili diğer mevzuat hükümleri, Yükseköğretim Kurulu, Senato ve Fakülte Yönetim Kurulu kararları uygulanır.
Yürürlükten kaldırılan mevzuat
MADDE 38 – (1) 21/9/2008 tarihli ve 27004 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Rize Üniversitesi Tıp Fakültesi Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği yürürlükten kaldırılmıştır.
Yürürlük
MADDE 39 – (1) Bu Yönetmelik 1/9/2009 tarihinde yürürlüğe girer.
Yürütme
MADDE 40 – (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Rize Üniversitesi Rektörü yürütür.