babam 1997 yılında vefat etti ve ben babamın yazdırmış olduğu bir vasiyetname buldum ölümünden yaklaşık bir yıl önce yazdırmış yazı babama ait değil bir başkası tarafından yazılmış ama altında babamın imzası ile birlikte iki arkadaşınında şahit olarak imzası var bu şahıslarda vefat etmiş durumda;
böyle bir vasiyetnamenin geçerliliği varmı; varsa ne yapılması gerekli yani daha yeni elime geçti
Madde 531.- Vasiyet, resmî şekilde veya mirasbırakanın el yazısı ile ya da sözlü olarak yapılabilir.
Mirasbırakanın ölümünden sonra ele geçen vasiyetnamenin geçerli olup olmadığına bakılmaksızın hemen sulh hakimine teslim edilmesi zorunludur.Teslimden sonra sulh hakimi,teslim edilen vasiyetnameyi derhal inceler,gerekli koruma önlemlerini alır, olanak varsa ilgilileri dinleyerek terekenin yasal mirasçılara geçici olarak teslimine veya resmen yönetilmesine karar verir.
Vasiyet alacaklısının dava hakkı, ölüme bağlı kazandırmayı öğrenmesinin üzerinden on yıl geçmekle zamanaşımına uğrar.
Bu konuyla ilgili şunu sormak istiyorum.
Şuan evliyim ve boşanma adına mahkememiz sürmektedir.
Bu esnada Allah gecinden versin ben ölürsem üzerime olan mallar direk eşimemi kalır? Yoksa vasiyetim kanalıyla gösterdiğim yerleremi verilir?
Bu noktada ne yapmam gerekir..Vasiyetimi Sulh mahkemesinemi vermem gerekir yada nereye? Ve geçerlimidir?
Teşekkürler.
Sayın duygusal,
Türk Medeni Kanunu'nun 181/2 maddesine göre; Boşanma davası devam ederken, ölen davacının mirasçılarından birisinin davaya devam etmesi ve davalının kusurunun ispat edilmesi halinde, sağ kalan eş diğer eşin mirasçısı olamaz. Bu durumda, eşinizin mirasçınız olamaması için,görülmekte olan davanın sizin tarafınızdan açılmış olması ve dava sonunda eşinizin kusurlu olduğuna hükmedilmesi gerekmektedir.
Eşiniz mirasçınız olsa da, olmasa da vasiyetnameniz geçerli olacaktır, sadece vasiyetnamenize konu yapabileceğiniz değerlerin miktarları (tasarruf oranı) değişebilmektedir.
Noter vasıtasıyla resmi vasiyetname yapabilirsiniz.
Çocuğunuz varsa üzerinizdekinin %25'i,
çocuğunuz yok, anne babanız veya kardeşiniz varsa %50'si eşinize kalır.
Çocuk, anne baba, kardeş yok, büyükanne, büyükbaba, hala, teyze, amca, dayı varsa eşe düşen pay %75'tir.
Ancak,
boşanma davası sürerken vefat eden eşin boşanma davası diğer mirasçılar tarafından sürdürülür ve vefat eden eşin daha az kusurlu olduğuna hükmedilirse eş mirasçı olamaz.
Bunun dışında vasiyetin olduğu durumlarda bile eşin saklı payı mevcuttur.
cevaplarınız için teşekkür ederim.
Bişeyi açıklamam gerekirse ben davalıyım.Başak Hn.dediği gibi davayı ben açmadığım için gene aynı prosedürmü işliycek?
vasiyetimde eşime hiçbirşey bırakmasam bile gene %50 kısmı gene onunmu olur.Çocuğumuz yok.
Bu davacı/davalı ayırımına ben dikkat etmemiştim. Ama maddeyi bir bütün olarak okuyunca öyle bir anlam çıkıyor:
MADDE 181.- Boşanan eşler, bu sıfatla birbirlerinin yasal mirasçısı olamazlar ve boşanmadan önce yapılmış olan ölüme bağlı tasarruflarla kendilerine sağlanan hakları, aksi tasarruftan anlaşılmadıkça, kaybederler.
Boşanma davası devam ederken, ölen davacının mirasçılarından birisinin davaya devam etmesi ve davalının kusurunun ispatlanması hâlinde de yukarıdaki fıkra hükmü uygulanır.
Davalı az kusurlu, davacı ölmüş ise davalı davacının mirasçısı olabiliyor.
Davalı ölünce davacı her halukarda davalının mirasçısı olabiliyor.
Peki boşanma davasının devam etmesi demek, temyiz ve düzeltme safhalarını da içerir mi?
Madde 531.- Vasiyet, resmî şekilde veya mirasbırakanın el yazısı ile ya da sözlü olarak yapılabilir.
Mirasbırakanın ölümünden sonra ele geçen vasiyetnamenin geçerli olup olmadığına bakılmaksızın hemen sulh hakimine teslim edilmesi zorunludur.Teslimden sonra sulh hakimi,teslim edilen vasiyetnameyi derhal inceler,gerekli koruma önlemlerini alır, olanak varsa ilgilileri dinleyerek terekenin yasal mirasçılara geçici olarak teslimine veya resmen yönetilmesine karar verir.
Vasiyet alacaklısının dava hakkı, ölüme bağlı kazandırmayı öğrenmesinin üzerinden on yıl geçmekle zamanaşımına uğrar.
on yıllık zaman aşımından bahsetmişsiniz;
babam 28/10/1997 de vefat etti, bu süre içinde diğer mirascı olan kız kardeşim şu ana kadar yasl yola baş vurmadı , şu anda
miras olarak bir ev var ortada ve ben 2003 yılında vefat eden annemin payınıda 1998 yılında annemden tapu yolu ile satın aldım alırkende anneme adli yıp kurumundan akli dengesi yerindedir raporu aldım ve payı karşılığı olan parayı banka kanalı ile ödedim;
hisse 8/8 iken benim hissem 5/8 kız kardeşimin hissesi 3/8 olarak duruyor,
zaman aşımından yararlanarak kız kardeşimin hisseini tapudan üzerime alabilirmiyim acaba
birde kendi aramızda yazılmış bir sözleşme var;bu sözleşmeyi kendi aramızda yazarak imzaladık
aşağıdaki gibidir
MUVAFAKAT'NAMEDİR
"ben ***** babamdan hisseme düşen ütün hissemi abim ******* devredilmesine muvafakat ediyorum, karşılığında kendisinden (500)milyon nakit aldım. Annemiz ********* ında eşi ***********dan kendi payına düşen miras hissesini kardeşim olan oğlu ***********na satmasına müsade ediyorum,. ileriki tarihlerde abim ********na ve annem************na hiçbir şekilde dava açmayacağımı ve hiç bir hak talep etmeyeceğimi şahitler huzurunda taahhüt ve beyan ederim. tarih= 08,11,1997
kız mirascı ;imzası ;
şahit ;imzası
şahit imzası;ve benim imzam ve altında Not; tarafımdan düzenlenmiş olup ismi bulunan şahıslar imzalamışlardır.
yukarıda belirttiğim bu yazının ne kadar hükmü var ve ben bu yazıyı koruma altına almak istiyorum bunun için bu yazıyı notere tastik ettirmemde yarar var mı ..(notere sordum olmaz dedi.) teşekkür ederim saygılarımla
Konu Engin_Er tarafından (15-01-2008 Saat 16:33:17 ) de değiştirilmiştir.
Öncelikle cümlelerinize büyük harfle başlayınız.
Kız kardeşinizin istediği 30.000YTL sahip olduğu 3/8 hisseye karşılık mıdır?
Evet ;
ama daha önce yukarıda bahsettiğim gibi aramızda bir sözleşme imzaladık ve o zamanın parası ile benden hissesinin devri karşılığında 500 milyon lira aldı.
Sonradan tapuda imzaya yanaşmadı ve şimdi ise yine 30.000 YTL verirsen imzaya gelir hakkımı devrederim diyor.
O bakımdan soruyorum aramızda yazılmış ve imzalanmış yukarıda bahsettiğim yazının hükmü geçerliliği nedir ne değildir?
Not: şu an satmış olacak olsak evin değeri en fazla 70-80 bin ytl eder.
Sözleşme 1997 yılında babamın ölümünden sonra aramızda yapılmıştır imzalanmıştır ve 3 şahitin imzasıda vardır;
bu sözleşmeden sonra ben annemin hissesi olan 2/8 hisseyi tapudan pay temliki sureti ile satın aldım, alırkende hisse bedelini banka kanalı ile ödedim ve adli tıp kurumundan annem adına akli dengesi yerindedir raporu aldım.
Daha sonra annem 2003 yılında vefat etmiştir,
Yaklaşık 10 yıl sonra benden böyle bir talepte bulunmuştur. Ben ise bu parayı veremeyeceğimi daha önce benden hissen karşılığında 500 milyon lira aldığını söyledim.
Konu Erdoğan Kırcalı tarafından (17-01-2008 Saat 11:44:11 ) de değiştirilmiştir.
Sebep: Lütfen bütün cümlelerinizde büyük harfle başlayın.
Merhaba iyi çalışmalar benim sorum kişi sağlığında 3 katlı evini ve bir dükkanını eşine heyet raporuyla beraber noterden vasiyet etmiştir. Kişinin 3...
Annem daha önce öldü. Babamın iki evi ve bir arsası var. Evlerin birinde ben oturuyorum. Babam ölünce kardeşimle anlaşamayacağımız kesin olduğundan,...
™ Hukuki NET 2002-2022 - Ulusal ve uluslararası Hukuk Sitesi ⚖️ olma özelliği ile gerek avukat, gerek diğer hukukçu arkadaş ve gerekse vatandaşlara ev sahipliği yapan, eğitim ve bilimsel alışveriş yapma amaçlı bir "Hukuk Rehberi" dir.
Davalar
Hukuki Net; sürekli yenilenen faydalı güncel içeriği ile zamanın hukuk dallarına göre kategorize edilmiş çeşitli mevzuat (Ceza kanunu, İş kanunu, Borçlar yasası gibi), emsal mahkeme kararları, yargıtay kararları, emsal danıştay ve anayasa mahkemesi kararları ile hukuksal makale, kanun, hukuki forum, hukuk sözlüğü, hukuk programları, meslektaş ilanları, avukatlar için kolay hesaplama araçları, Anayasa Mahkemesi, Danıştay, benzer Yargıtay kararı ve Mahkemeler tarafından örnek davalar ile ilgili gerekçeli kararlar, * davası dilekçe örnekleri yasal haberler ve hukuk siteleri dizini 🕸 bulunan bir hukuk bilgi bankası sistemidir.
Avukatlar
Yararı nedir?
📝 Hukukçular için mesleki danışma (Üstad ve meslektaşlar arası paylaşım), dayanışma ve bakalorya fonksiyonu olan site; "Önleyici hukuk" veya "Dava hukuku" nedeni ile doğan veya yeni doğacak anlaşmazlıklar ile içtihat hukuku kaynağı olan Yargı ve Yargılamayı tartışmak, davalar ve ihtilaflar için yararlı çözüm yolları üretmek ve hukuksal konularda özellikle nerede, nasıl, neden soruları üzerinde soru cevap yorumlar, tartışma paylaşma yorumlama yöntemi ile sebep sonuç ilişkisi kurarak 💬, Mahkemelerin dava yükünü hafifletmeyi de amaçlayan suigeneris (kendine özgü) hukuk laboratuarı özellikleri bulunan bir hukuki kalkınma hedefli bilgi dağarcığıdır.
® Hukuki Net internette ve Türk hukukunda bir marka olmakla birlikte ticaret veya iş amaçlı bir site olmayıp, herhangi bir ticari kurum, kuruluş, bilgisayar programı firması, banka vb. kişi veya herhangi politik veyahut siyasi bir kuruluş tarafından desteklenmemekte, finans kaynağı reklam ve ekseriyetle site yönetimi olan Adalet sistemine adanmış bir servistir.
🆓 Hukuki.net halk için ücretsiz ve açık kaynak nitelikli bir hukuk sitesi olup, gayri resmi vatandaş bilgilendirme portalı işlevi görmektedir. Genel muhteviyat olarak kanun, yönetmelik, Emsal Anayasa mahkemesi, Danıştay ve Yargıtay kararı gibi hukuki mevzuat içermekle birlikte avukat ve uzman kişilere özel yorumlar da içeren sitenin tüm hakları saklı olup, 🕲 telif hakkı içeren içeriği izinsiz yayınlanamaz, kopyalanamaz. (Herhangi bir hususu sitene alıntı kuralları çerçevesinde kopyalamak için sitene ekle için izin bağlantısı.)
™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.
♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.
Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.
Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi[İstanbul] vd.
® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir. Reklam yayıncıları: ads.txt dosyası.
‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.
📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede, muhatap kimdir?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.
Wmic Windows Activation Key and...
03-05-2025, 14:36:12 in Aile Hukuku