Merhaba,eşim 7 yıldır çalıştığı işletmede kendi isteği ile kıdem tazminatı alıp ayrılmak istiyor.3600 günü henüz dolmadı .Başka ne yapabilir de kıdem tazminatı alıp ayrılabilir?Şimdiden teşekkürler.
Kıdem tazminatı alabilmesi için dediğiniz gibi 3600 günü doldurup sgk ya tahsis talep dilekçesi vermesi ve kıdem yazısı istemesi gerekmektedir. Kıdem yazısını (*) sgk dan almadan kesinlikle işten çıkış yapılmamalıdır. hiçbir şekilde istifaname ibraname gibi kağıtlar imzalanmamalıdır.
3600 ü doldurmadan kıdem tazminatı alabilmenin yolları, işverenin sizi çıkarması, kadınlar için evlendikten sonra bir yıl içinde işten ayrılmak istemesi, işyerinde mobbing (baskı) e maruz kaldığını belgelemesi ile de kıdem tazminatı alarak işten ayrılmasına olanak verir.
(*)kıdem yazısı (sgk da kıdem yazısı olarak anılan yazı sizin 3600 günü hak ettiğinizi ve tarafınıza yaşlılık malulluk maaşı bağlanacağını belirten ve işvereninizi muhattab alan bir yazıdır. bu yazının işvereninizin eline geçtiğini belgelemek açısından; yazıyı elden alırsanız noter kanalı ile işverene gönderin ya da sgk nın resmi tebligat ile işvereninize göndermesini bekleyin. işten çıkışınız verilirken muhasebecinin Yaşlılık malulluk kodu ile çıkış vermesine dikkat edin. çıkışınız verilmeden de işe devamsızlık yapmayın zira 48 saat üstüste mazeretsiz devamsızlığınız halinde tutanak altına alınarak tazminatsız olarak işten çıkarılabilirsiniz.
ayrıca incelemek isterseniz kanundan alıntı madde aşağıdadır.
KIDEM TAZMİNATI :
4857 Sayılı İş Kanunu’nun 120 nci maddesi, 1475 Sayılı eski İş Kanunu’nun kıdem tazminatını düzenleyen 14’ncü maddesini yürürlükte bırakmıştır.
Kıdem tazminatı, 1475 sayılı İş Kanunu’nun 14’ncü maddesinde belirtilen asgari çalışma süresini (1 yıl) dolduran işçinin iş sözleşmesinin, aynı maddede sayılan nedenlerden biri ile son bulması halinde, işverence işçiye veya mirasçılarına ödenen paradır.
a. Kıdem Tazminatına Hak Kazandıran Fesih Halleri :
Kıdem tazminatı; İş Kanununa tabi işyerlerinde işçi olarak bir yıldan fazla çalışan ve iş sözleşmesinin;
(1) İşveren tarafından 4857 sayılı İş Kanunu’nun 25/I-III ve IV’ncü bendinde gösterilen sebeplerle feshedilmesi,
(2) İşveren tarafından 4857 sayılı İş Kanunu’nun 17’nci maddesine göre feshedilmesi, (ihbar süresi verilerek işveren tarafından fesih).
(3) İşçi tarafından 4857 sayılı İş Kanunu’nun 24’ncü maddesi uyarınca feshedilmesi,
(4) Muvazzaf askerlik hizmeti dolayısıyla iş sözleşmesinin feshi,
(5) Emeklilik, yaşlılık, malullük veya toptan ödeme almak amacıyla feshedilmesi,
(6) İşçinin ölümü halinde mirasçılarına,
(7) Kadın işçinin evlenmesi halinde, evlendiği tarihten itibaren bir yıl içinde, evlilik nedeniyle feshetmesi,
(8) İşçinin, 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu’nun 60 ncı maddesinin birinci fıkrasının (A) bendinin (a) ve (b) alt bentlerinde öngörülen yaşlar dışında kalan diğer şartları veya 506 sayılı Kanunun Geçici 81’nci maddesine göre yaşlılık aylığı bağlanması için öngörülen sigortalılık süresini ve prim ödeme gün sayısını tamamlayarak kendi isteği ile iş sözleşmesini sona erdirmesi, hallerinde işveren tarafından ödenen bir tazminattır.
Mart 2008den bu yana orta düzey yönetici olarak çalıştığım işyerinden ayrılmak istiyorum. Nedenlerimin başında, dini bayramlar haricindeki resmi izinlerde çalışmak zorunda bırakıldığım halde ücretini vermemesi (lakin bordroda çalışmamış gösteriyor) Sözleşmemde olmamasına rağmen şirket aracıyla servis yaptırıldığımdan Sabah 7de evden çıkıyor, akşam 7 de eve dönüyorum. haftada 6 gün çalışıyoruz. haftalık 66saat çalışma ve yıllık 270 saat sınırı fazlasıyla aşıyorum. Maaş haricinde fazla mesai vermedi. 2008 yılında krizden dolayı 2009 yılında Ocak-Nisan aylarında maaşın %25 kesinti yaptı, (bordroda da görünüyor) 2009 yılının bir maaşını vermedi. yıllık izinlerimi 10 günden fazla kullandırtmadı. bu senenin yıllık izinini yeni tesis kurulduğundan kullandırtmıyor. Bu yılın zammını vermedi. 4.5 senelik çalışma süresinde %20lik zam verdi. Pozisyonumda ilerlememi istemiyor. Kısaca sana hakkını vermeyeceğim çek git demeye getiriyor. Haklı nedenle işimden ayrılmak istiyorum. Kıdem Tazminatım, fazla mesailerimi alabileceğim şekilde bir yol gösterir misiniz?
Sözleşmenizde ücretinize fazla mesailerin dahil olduğu şeklinde bir madde olabilir mi?
Eğer öyle ise, maaşınız asgari ücretten yeterince fazla ise bunu isteyemezsiniz.
Böyle bir madde yoksa bile fazla mesaiyi belgelemeniz gerekir.
Ayrıca patronun ya da amirinizin sizi fazla mesai için çağırdığını da ispat gerekir. Çünkü "kimse çağırmadan kendiliğinden gelmiş bizim haberimiz yoktu geldiğinden" derlerse bunun aksini kanıtlamanız gerekir.
Kıdem tazminatını alma şartları da yukarıda açıklanmış zaten.
O halde en azından bundan sonrası için belki şöyle bir kurgu olabilir:
Patron sizi fazla mesai için çağırdığında bunu belegeleyebileceğiniz bir durum ayarlayın. Mesela bu çağrı yazılı olsun. Bu özellikle yapılmıyorsa gelmeyeceğinizi söyleyin.
Belgeleyebileceğiniz bir fazla çalışmanız olduğunda ay başında bordronuza yansıtılmadıysa bunu talep edin.
Sonuçta tazminatınızı almanızın görünen tek yolu patronun sizi işten atması.
İyi akşamlar. Bütün forumu gezmeme rağmen sorunumla alakalı çözüm bulamadım. Eşim doğum yaptıktan sonra yasal iznini kullandı,daha sonra da 3 ay ucretsiz izin kullandı. Fakat o izindeyken kurum müdürü,eşimden izinsiz yerini değiştirdiği için eşim izin süresi dolmadan istifa etti. Şimdi de kurum insan kaynakları sürekli eşimi arayıp alacağım yoktur diye bir kağıt imzalatmaya çalışıyor. Bildiğim kadarıyla kurum müdürü yer değişikliğini eşime yazılı olarak bildirmek ve 6 gün içerisinde cevap vermesini beklemek zorunda. Ama bu yapılmadı. Eşim İstifa etmesine rağmen çalışmış olduğu kurumdan herhangibir tazminat veya İşsizlik parası alabilir mi acaba?
İstifa ettiğine göre hayır.
İstifa etmek işçinin yapacağı en kötü şeylerden biri bana göre
Maaş, fazla mesai, izin parası v.s. gibi bir alacağı yoksa işvereni ibra etmesinde bir sakınca olmadığını düşünüyorum.
Haziran 2005 ten beri otomotıv üzerine özel sektörde bir firmada çalışıyorum. İşyerinde problemler yaşıyorum ve her gün isteksizce çalışıyorum. Adam kayırdıklarını görüyorum ve işten tazminatımı alarak ayrılmak istiyorum. İşe başlarken lise mezunu olarak başladım. Bir ay önce de üniversiteyi bitirip diplomamı işverene teslim ettim. Bu nedenle işveren aldığım maaşı yükseltme ve uygun konumda çalıştırma zorunluluğu doğar mı? Yaparsa maaş arttırımının bir alt limiti var mı? Bunu ne kadar süre içinde yapmalıdır? Yapmazsa "işe uygun işçi çalıştırma" konusundan dolayı tazminatımı alma hakkım doğar mı? Sizden cevap bekliyorum. Bana yol göstermenizi rica ediyorum.
™ Hukuki NET 2002-2022 - Ulusal ve uluslararası Hukuk Sitesi ⚖️ olma özelliği ile gerek avukat, gerek diğer hukukçu arkadaş ve gerekse vatandaşlara ev sahipliği yapan, eğitim ve bilimsel alışveriş yapma amaçlı bir "Hukuk Rehberi" dir.
Davalar
Hukuki Net; sürekli yenilenen faydalı güncel içeriği ile zamanın hukuk dallarına göre kategorize edilmiş çeşitli mevzuat (Ceza kanunu, İş kanunu, Borçlar yasası gibi), emsal mahkeme kararları, yargıtay kararları, emsal danıştay ve anayasa mahkemesi kararları ile hukuksal makale, kanun, hukuki forum, hukuk sözlüğü, hukuk programları, meslektaş ilanları, avukatlar için kolay hesaplama araçları, Anayasa Mahkemesi, Danıştay, benzer Yargıtay kararı ve Mahkemeler tarafından örnek davalar ile ilgili gerekçeli kararlar, * davası dilekçe örnekleri yasal haberler ve hukuk siteleri dizini 🕸 bulunan bir hukuk bilgi bankası sistemidir.
Avukatlar
Yararı nedir?
📝 Hukukçular için mesleki danışma (Üstad ve meslektaşlar arası paylaşım), dayanışma ve bakalorya fonksiyonu olan site; "Önleyici hukuk" veya "Dava hukuku" nedeni ile doğan veya yeni doğacak anlaşmazlıklar ile içtihat hukuku kaynağı olan Yargı ve Yargılamayı tartışmak, davalar ve ihtilaflar için yararlı çözüm yolları üretmek ve hukuksal konularda özellikle nerede, nasıl, neden soruları üzerinde soru cevap yorumlar, tartışma paylaşma yorumlama yöntemi ile sebep sonuç ilişkisi kurarak 💬, Mahkemelerin dava yükünü hafifletmeyi de amaçlayan suigeneris (kendine özgü) hukuk laboratuarı özellikleri bulunan bir hukuki kalkınma hedefli bilgi dağarcığıdır.
® Hukuki Net internette ve Türk hukukunda bir marka olmakla birlikte ticaret veya iş amaçlı bir site olmayıp, herhangi bir ticari kurum, kuruluş, bilgisayar programı firması, banka vb. kişi veya herhangi politik veyahut siyasi bir kuruluş tarafından desteklenmemekte, finans kaynağı reklam ve ekseriyetle site yönetimi olan Adalet sistemine adanmış bir servistir.
🆓 Hukuki.net halk için ücretsiz ve açık kaynak nitelikli bir hukuk sitesi olup, gayri resmi vatandaş bilgilendirme portalı işlevi görmektedir. Genel muhteviyat olarak kanun, yönetmelik, Emsal Anayasa mahkemesi, Danıştay ve Yargıtay kararı gibi hukuki mevzuat içermekle birlikte avukat ve uzman kişilere özel yorumlar da içeren sitenin tüm hakları saklı olup, 🕲 telif hakkı içeren içeriği izinsiz yayınlanamaz, kopyalanamaz. (Herhangi bir hususu sitene alıntı kuralları çerçevesinde kopyalamak için sitene ekle için izin bağlantısı.)
™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.
♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.
Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.
Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi[İstanbul] vd.
® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir. Reklam yayıncıları: ads.txt dosyası.
‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.
📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede, muhatap kimdir?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.
Clicking Here TLO lookup
02-05-2025, 13:42:01 in Askerlik Hukuku