Cevap: Nasıl Kıdem Tazminatı Alabiliriz?
Kıdem tazminatı alabilmesi için dediğiniz gibi 3600 günü doldurup sgk ya tahsis talep dilekçesi vermesi ve kıdem yazısı istemesi gerekmektedir. Kıdem yazısını (*) sgk dan almadan kesinlikle işten çıkış yapılmamalıdır. hiçbir şekilde istifaname ibraname gibi kağıtlar imzalanmamalıdır.
3600 ü doldurmadan kıdem tazminatı alabilmenin yolları, işverenin sizi çıkarması, kadınlar için evlendikten sonra bir yıl içinde işten ayrılmak istemesi, işyerinde mobbing (baskı) e maruz kaldığını belgelemesi ile de kıdem tazminatı alarak işten ayrılmasına olanak verir.
(*)kıdem yazısı (sgk da kıdem yazısı olarak anılan yazı sizin 3600 günü hak ettiğinizi ve tarafınıza yaşlılık malulluk maaşı bağlanacağını belirten ve işvereninizi muhattab alan bir yazıdır. bu yazının işvereninizin eline geçtiğini belgelemek açısından; yazıyı elden alırsanız noter kanalı ile işverene gönderin ya da sgk nın resmi tebligat ile işvereninize göndermesini bekleyin. işten çıkışınız verilirken muhasebecinin Yaşlılık malulluk kodu ile çıkış vermesine dikkat edin. çıkışınız verilmeden de işe devamsızlık yapmayın zira 48 saat üstüste mazeretsiz devamsızlığınız halinde tutanak altına alınarak tazminatsız olarak işten çıkarılabilirsiniz.
ayrıca incelemek isterseniz kanundan alıntı madde aşağıdadır.
KIDEM TAZMİNATI :
4857 Sayılı İş Kanunu’nun 120 nci maddesi, 1475 Sayılı eski İş Kanunu’nun kıdem tazminatını düzenleyen 14’ncü maddesini yürürlükte bırakmıştır.
Kıdem tazminatı, 1475 sayılı İş Kanunu’nun 14’ncü maddesinde belirtilen asgari çalışma süresini (1 yıl) dolduran işçinin iş sözleşmesinin, aynı maddede sayılan nedenlerden biri ile son bulması halinde, işverence işçiye veya mirasçılarına ödenen paradır.
a. Kıdem Tazminatına Hak Kazandıran Fesih Halleri :
Kıdem tazminatı; İş Kanununa tabi işyerlerinde işçi olarak bir yıldan fazla çalışan ve iş sözleşmesinin;
(1) İşveren tarafından 4857 sayılı İş Kanunu’nun 25/I-III ve IV’ncü bendinde gösterilen sebeplerle feshedilmesi,
(2) İşveren tarafından 4857 sayılı İş Kanunu’nun 17’nci maddesine göre feshedilmesi, (ihbar süresi verilerek işveren tarafından fesih).
(3) İşçi tarafından 4857 sayılı İş Kanunu’nun 24’ncü maddesi uyarınca feshedilmesi,
(4) Muvazzaf askerlik hizmeti dolayısıyla iş sözleşmesinin feshi,
(5) Emeklilik, yaşlılık, malullük veya toptan ödeme almak amacıyla feshedilmesi,
(6) İşçinin ölümü halinde mirasçılarına,
(7) Kadın işçinin evlenmesi halinde, evlendiği tarihten itibaren bir yıl içinde, evlilik nedeniyle feshetmesi,
(8) İşçinin, 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu’nun 60 ncı maddesinin birinci fıkrasının (A) bendinin (a) ve (b) alt bentlerinde öngörülen yaşlar dışında kalan diğer şartları veya 506 sayılı Kanunun Geçici 81’nci maddesine göre yaşlılık aylığı bağlanması için öngörülen sigortalılık süresini ve prim ödeme gün sayısını tamamlayarak kendi isteği ile iş sözleşmesini sona erdirmesi, hallerinde işveren tarafından ödenen bir tazminattır.