Öncelikle merhaba ve hukuki soru ile sorunlara yetkin kişilerin verdiği donanımlı yanıtlar için teşekkürler.
Dilerim bunu yaparak site kurallarını ihlal etmiyorumdur, ancak Şişli bölgesindeki iki avukatla yaptığım yüz yüze görüşmelerde doyurucu yanıt alamadığımdan, konuyu bir de işin erbaplarına danışmak istedim.
Profesyonel yazar ve editörüm. 2008-2011 yılları arasında "bir yayınevinden" telif sözleşmeleri de hazırlanarak basılan 4 adet kitabım var. Kitapların üçü 2. baskıyı yaptı. Ancak tarafıma ödenmesi gereken %10'luk telif tutarları ödenmediğinden (toplamda meblağ 4.000 TL'yi buluyor) yeni basımlara onay vermedim.
Ayrıca aynı yayınevine mevcut sürelerde editörlük ve yayın danışmanlığı desteği de verdim. Oradan da toplam alacağım 9.000 TL'ye yakın. Ancak bilen bilir, yayın piyasasında serbest zamanlı editörlük ve danışmanlık herhangi bir sözleşmeyle garanti altına alınmaz. Benim de durumum böyle. Yani basılı kitap künyelerinde Editör olarak adım yer almasına karşın ortada hukuki/resmi bir sözleşme yok. Ama çalışmanın en başından beri Google Dokümanlar'da çalışma tutarlarının ve çalışma zamanlarının işlendiği, yayıncının da takibine açık bir Excel dosyası bulunmakta. Artı, yine yayınevinin resmi e-posta adresiyle (yani bilgi@"yayinevi".com şeklinde olan) yapılan yazışmalar korunmakta.
Yanıtını aradığım sorular şunlar:
1- Telif haklarım resmi sözleşmelerle belirlendiğinden sanırım hakkımı mahkemede arayabilirim. Peki hangi mahkemeye, ne biçimde başvuru yapmak gerekir ve en hızlı sonuca nasıl ulaşabilirim?
2- Resmi sözleşmesi bulunmayan editörlük ve yayın danışmanlığı haklarımı da hukuki yoldan alabilmem mümkün müdür? Bu konuda da dava açma şansım var mı? Dava açtığım takdirde Google Dokümanlar'daki paylaşım dosyaları veya e-postalar kanıt olarak sunulabilir mi?
3- Son olarak, mağdur edildiğim süreç nedeniyle maddi kaybımın temini yanı sıra manevi tazminat da talep edebilir miyim?
Değerli dostlardan gelebilecek her türlü yanıtı rica ediyorum. Yıllara yayılan emeğin karşılığını alabilmem için lütfen bana yol gösterin.
Sonsuz teşekkürlerimle...
Cevap: Ödenmeyen Kitap Telifi ve Editörlük Ücretleri
Öncelikle yine avukatın fiili yardımını alarak konuyu değerlendirmenizi salık veririm.
Benim kanaatim;
1- Sözleşmelerin yazılı olması şeklinde bir kural yoktur (kanunda şekil şartı olarak yazılı yapılması gerekenler hariç). Bu nedenle sözleşme sözlü yani şifahi de olabilir. Davanın açılacağı yer Asliye Hukuk Mahkemeleri olup, Tedbir talebinde de bulunmanızı öneririm (Hakimin bu durumda tedbir kararı vermesi zor görünse de...).
2- Google dökümanlar, editörlüğün sizin tarafınızdan icra edildiğine dair diğer dellillere destek bir delil olup, kullanılabilir.
3- Alacağınızı taleple birlikte uğradığınız zararın tazmini talep edebilirsiniz.
ANCAK, benim size tavsiyem avukatınızı seçmeniz, karşı tarafa ihtar çekmeniz, ihtara olumlu yanıt gelmezse yasal yollara başvurmanız...
Saygılar.
Cevap: Ödenmeyen Kitap Telifi ve Editörlük Ücretleri
Değerli dostum, yanıtınız için çok teşekkürler.
Elbette bir avukatla işi resmi yollardan halledeceğim. Ama yazıda da belirtiğim gibi, karşılıklı görüştüğüm iki avukatın bana verebileceği doyurucu yanıt olmadı (nedense). Biri Google Dokümanlar konusunda kararsız kaldı, diğeri editörlük / danışmanlık konusunda dava açsam da olumlu sonuçlanacağını sanmadığını söyledi. İşin doğrusu, işin daha ilk aşamasında konuya olumsuz yaklaşan avukat arkadaşlarla böyle bir davaya başlamaya da ben cesaret edemedim. Önce biraz da olsa bilgilenmek, resmi adımları sonrasında atmak gerektiği fikri hasıl oldu bende.
Bu anlamda yanıtınız çok değerliydi. Teşekkür ederim.
Konu roknorinto tarafından (24-12-2011 Saat 12:39:14 ) de değiştirilmiştir.
Sebep: "editörlük / danışmanlık" yazacağıma "telif" yazmışım, düzelttim.
Cevap: Ödenmeyen Kitap Telifi ve Editörlük Ücretleri
Rica ederim. Öncelikle bir ihtar çekmeniz kitap yayıncısını temerrüt (direngen) durumuna düşürme açısından çok önemli. Bu ihtarın içeriğinden bahsetmek isterdim ancak detaylı bilgim olmadığından ve konuyu profesyonel şekilde masaya yatıracak avukata bırakmak daha doğru olur. Yalnız danıştığınız avukat arkadaşlar sanırım google docs ve e-maillerin delil olup olamayacağını bilememiş olabilirler. Bunu daha çok internetle haşırneşir olan bilişim hukukçuları iyi bilir. Davalar her türlü delille ispatlanabilir (istisnalar hariç), delillerin değerlendirilmesi ise mahkemeye aittir. Bu nedenle e-postalar, yazışmalar, google-docs hepsi delil olabilir. Ancak takdir hakimin. İhtar çekin dememdeki maksat ise belki de bu delillere hiç ihtiyaç kalmayacak, karşı taraf inkar etmeyecek, sadece alacağın tespiti yönünden muhakeme olunabileceğidir. Avukatlık stratejileri bu aşamada çok önemli olduğundan avukatınızı bulmanızı önerdim (Sakın sitede avukat arıyorum demeyin, yasak .
Saygılar.
Cevap: Ödenmeyen Kitap Telifi ve Editörlük Ücretleri
litigation rumuzlu üyeden alıntı
(Sakın sitede avukat arıyorum demeyin, yasak) .
Tekrar teşekkür ederim.
Sizden aldığım ön bilgilerle ayaklarım yere daha sağlam basıyor. Dediğiniz gibi yapacağım. Önce internet işleyişi konusunda da deneyimli bir avukat bulacak, sonra da ihtar çekilmesi aşamasına geçeceğim.
Dostlukla...
Cevap: Ödenmeyen Kitap Telifi ve Editörlük Ücretleri
Aklıma gelmişken; İleride davada işinize yarayabileceğinden; Adını bir an için hatırlayamadım sanırım Gazeteciler Cemiyeti olabilir veya bu tip işlerle ilgili meslek odası ve dernek varsa onlara, bu tip işlerde editörün hakedişinin ne olabileceği konusunda bir yazı yazıp cevap alabilirsiniz. Vermezlerse de sorun değil. Mahkeme safhaatında bilirkişi incelemesi yapılabileceği gibi resmi olarak da böyle bir bilgi gerekli kuruluşlardan istenebilir. Burada sizin editörlüğünüze değil de ücrete itiraz gelebileceğinden anlattıklarım gerekli olabilir.
™ Hukuki NET 2002-2022 - Ulusal ve uluslararası Hukuk Sitesi ⚖️ olma özelliği ile gerek avukat, gerek diğer hukukçu arkadaş ve gerekse vatandaşlara ev sahipliği yapan, eğitim ve bilimsel alışveriş yapma amaçlı bir "Hukuk Rehberi" dir.
Davalar
Hukuki Net; sürekli yenilenen faydalı güncel içeriği ile zamanın hukuk dallarına göre kategorize edilmiş çeşitli mevzuat (Ceza kanunu, İş kanunu, Borçlar yasası gibi), emsal mahkeme kararları, yargıtay kararları, emsal danıştay ve anayasa mahkemesi kararları ile hukuksal makale, kanun, hukuki forum, hukuk sözlüğü, hukuk programları, meslektaş ilanları, avukatlar için kolay hesaplama araçları, Anayasa Mahkemesi, Danıştay, benzer Yargıtay kararı ve Mahkemeler tarafından örnek davalar ile ilgili gerekçeli kararlar, * davası dilekçe örnekleri yasal haberler ve hukuk siteleri dizini 🕸 bulunan bir hukuk bilgi bankası sistemidir.
Avukatlar
Yararı nedir?
📝 Hukukçular için mesleki danışma (Üstad ve meslektaşlar arası paylaşım), dayanışma ve bakalorya fonksiyonu olan site; "Önleyici hukuk" veya "Dava hukuku" nedeni ile doğan veya yeni doğacak anlaşmazlıklar ile içtihat hukuku kaynağı olan Yargı ve Yargılamayı tartışmak, davalar ve ihtilaflar için yararlı çözüm yolları üretmek ve hukuksal konularda özellikle nerede, nasıl, neden soruları üzerinde soru cevap yorumlar, tartışma paylaşma yorumlama yöntemi ile sebep sonuç ilişkisi kurarak 💬, Mahkemelerin dava yükünü hafifletmeyi de amaçlayan suigeneris (kendine özgü) hukuk laboratuarı özellikleri bulunan bir hukuki kalkınma hedefli bilgi dağarcığıdır.
® Hukuki Net internette ve Türk hukukunda bir marka olmakla birlikte ticaret veya iş amaçlı bir site olmayıp, herhangi bir ticari kurum, kuruluş, bilgisayar programı firması, banka vb. kişi veya herhangi politik veyahut siyasi bir kuruluş tarafından desteklenmemekte, finans kaynağı reklam ve ekseriyetle site yönetimi olan Adalet sistemine adanmış bir servistir.
🆓 Hukuki.net halk için ücretsiz ve açık kaynak nitelikli bir hukuk sitesi olup, gayri resmi vatandaş bilgilendirme portalı işlevi görmektedir. Genel muhteviyat olarak kanun, yönetmelik, Emsal Anayasa mahkemesi, Danıştay ve Yargıtay kararı gibi hukuki mevzuat içermekle birlikte avukat ve uzman kişilere özel yorumlar da içeren sitenin tüm hakları saklı olup, 🕲 telif hakkı içeren içeriği izinsiz yayınlanamaz, kopyalanamaz. (Herhangi bir hususu sitene alıntı kuralları çerçevesinde kopyalamak için sitene ekle için izin bağlantısı.)
™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.
♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.
Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.
Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi[İstanbul] vd.
® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir. Reklam yayıncıları: ads.txt dosyası.
‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.
📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede, muhatap kimdir?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.
Clicking Here TLO lookup
02-05-2025, 13:42:01 in Askerlik Hukuku