Herkese iyi gunler,
gecen sene mart ayindaa (03/2205) ayinda resmi olarak esimle nikah yaptik, ama dugun torenimiz agustosta olacakti (08/2005), ama bu iki tarih arasinda, ayrilmaya karar aldim, nalasamayiz diye.
Eylul 2005 te bosanma davasi actirdim avukatima.
Ögrendim ki, fiili beraberlik olmadigi icin nikahi butlan edebilirmisim, yani iptal edebilirmisim. Dogru mu?
eger bunu yapabiliyorsam, su an surmekte olan bosanma davami ferragat etirmeli miyim, ya da devam etirip butlan davasina mi cevirebilirmiyim?
eger bosanma davamdan ferragat edersem, bu bana kaca maal olur acaba, ve hangi yola gidebilirim.
(esim davanin reddini , nafaka+maddi manevi tazminat istiyor)
Madde 145- Aşağıdaki hâllerde evlenme mutlak butlanla batıldır:
1. Eşlerden birinin evlenme sırasında evli bulunması,
2. Eşlerden birinin evlenme sırasında sürekli bir sebeple ayırt etme gücünden yoksun bulunması,
3. Eşlerden birinde evlenmeye engel olacak derecede akıl hastalığı bulunması,
4. Eşler arasında evlenmeye engel olacak derecede hısımlığın bulunması.
Belirtmiş olduğunuz sebep madede belirtilen nedenlerdsen hiç birinin kapsamına girmediğinden, evliliğinizin butlanından söz edilemez. Ancak fiili beraberlik olmaması boşanma için bir kolaylık olabilir. SAYGILARIMLA..
Ozur dilerim, ama fransada dogup buyudugum icin, hukuk kelimeleri tam anlayamiyorum, 2. ve 4. nokta lari tam anlamadim.
bunlari ban izah edebilirmisiniz.
Esim, nikah fransa ya gelisi kolaylassin diye etigini mahkeme huzurnda kabul etti, ve simdi den sonra beraber olamayacagimizi da kabul etti.
2- eslerden bırının atırtım gucunden yoksun olması, yanı psıkolojık bozuklukları, akıl hastalıgı vs. olması.
4- eslerın yakın akraba olması
esınızın mahkeme huzurunda durumunu ıtıraf etmesı yınede ewlılıgın butlan oldugu anlamına gelmedıgı dusunuyorum. Bu ancak sızın bosanmanızı kolaylastırır. SAYGILARIMLA..
cevaplariniz icin tesekkur ederim,
ama arz etiniz gibi mutlak butlan icin soyluyorsunuz, ama benim halimde istisna olamaz mi, goulmus mudur hic acaba?
Size anlatayim, esimin bir tarikat mnsubu oldunu ogrndikten sonra ayrilma karari aldim, ve bunlari avukatima soyledim, ama bu sebebi bana mahkeme onunde dogru olmaz diye davayi baska sebepten dolayi acti "maddiyet" (esimin tarafini bitmek tukenmek istemeyen istekler diye ifade verdi).
Sonra dan ogrendim ki, benim avukatim da ayni tarikatin mensubu oldugunu.
Anlarsiniz, avukatima guvencem kalmadi.
Bu durumda mutlak butlan söz konusu olmaz ancak nispi butlan sebeplerinden TMK 149 b.2'ye dayanılarak evliliğin iptali talep edilebilir kanaatindeyim.
149. madde yanılma halinde evliliğin iptalinin eşlerden biri tarafından dava edilebileceğini düzenlemektedir. Bu maddeye göre yanılmanın esaslı olması gerekmektedir (eğer eş diğer eşin niteliğindeki bu yanılgıya düşmemiş olsaydı yani gerçek durumu biliyor olsaydı onunla asla evlenmeyecek idiyse yanılma esaslıdır). Yanılma bizzat eşin niteliğiyle ilgili olmalıdır.Eşin niteliğinde düşülen yanılmanın ortak hayatı çekilemeyecek duruma sokması gerekmektedir.
Bu açıklamalardan sonra eşin tarikat mensubu olmasını incelersek,
Evlenmeden önce bu durumu bilmiyor idiyseniz.
Eğer bilseydiniz kesinlikle bu evliliği kabul etmeyecek idiyseniz,
Eşin tarikat mensubu olması sizin karakterinize yaşam biçiminize, dünyevi ve siyasi görüşünüze tamamen zıt ise ve bu sebeplerle birlikteliği çekilmez duruma düşürüyorsa,
şartlar oluşmuştur kanaatindeyim ve bu sebeple de evliliğin iptalini isteyebilileceğinizi düşünüyorum.
İptal davası açma hakkı, iptal sebebinin öğrenildiği tarihten itibaren altı ay ve her halde beş yıl geçmesiyle düşer. Yani "ama bu iki tarih arasinda, ayrilmaya karar aldim, nalasamayiz diye." belirtmişsiniz eğer ağustosta öğrendiyseniz şuan altı ay oldu olacak, dava hakkınızda düştü düşecek diyebiliriz.
Bu sebeple de acilen bir avukatla görüşmenizde (yeni bir avukatta olabilir) menfaatiniz gereğidir. Avukatınız size gereken bilgiyi verecektir.
Son olarak belirtmeliyim ki avukat değilim, hukuk fakültesi öğrencisiyim bu sebeple verdiğim bilgilerde hata olabilir daha doğrusu bilgilerde hata olacağını sanmıyorum ama yorumda hata olabilir. O sebeple bunu da göz önünde bulundurun lütfen. Saygılarımla.
Cevaplardiniz icin tessekur ederim, simdiye kadar avukatim davamdan ferragat edebilirm diye her zaman soyluyordu, faks yolundan ferragat et soyledimde, edemem, karsi tarafa kaldi diye yapmadi (ne tuhaf bir sey degil mi). Simdi, ben davamdan ferragat etmem mi daha dogru olur ve sonra butlan etirmeye calissem, yada direkt bu davayi butlan davasina kaydirabilirmiyim acaba?
5ferragat ta karsi tarafin avukat ucretini tumu ile mi karsilarim, ya da vekalet ucreti mi veririm?)
saygilarimla
davadan feraget etmiş olan davacı, davayı kaybetmiş gibi yargılama giderlerini ödemek zorundadır
Davadan feragat eden davacı, karar ve ilam harcının 2/3ünü öder..
selam,
bosanma davami "paserel" yani butlan davasina kaydiramazmiyim?
hakim görmek mi lazim boyle bir itek icin, yoksa, gelecek ay durusma var, orada bulunup, bu istegi orada mi soylemek lazim?
saygilarimla
p.s: anlarsiniz, emin olmadan fransa dan Turkiye ye gelemem.
Türkiye Vatandaşı olan ve İstanbulda ikametgah eden biriyim. Nişanlım ise Hindistan vatandaşı ve Amerika'da yaşıyor. Aynı ülkede yaşayabilmemiz için...
™ Hukuki NET 2002-2022 - Ulusal ve uluslararası Hukuk Sitesi ⚖️ olma özelliği ile gerek avukat, gerek diğer hukukçu arkadaş ve gerekse vatandaşlara ev sahipliği yapan, eğitim ve bilimsel alışveriş yapma amaçlı bir "Hukuk Rehberi" dir.
Davalar
Hukuki Net; sürekli yenilenen faydalı güncel içeriği ile zamanın hukuk dallarına göre kategorize edilmiş çeşitli mevzuat (Ceza kanunu, İş kanunu, Borçlar yasası gibi), emsal mahkeme kararları, yargıtay kararları, emsal danıştay ve anayasa mahkemesi kararları ile hukuksal makale, kanun, hukuki forum, hukuk sözlüğü, hukuk programları, meslektaş ilanları, avukatlar için kolay hesaplama araçları, Anayasa Mahkemesi, Danıştay, benzer Yargıtay kararı ve Mahkemeler tarafından örnek davalar ile ilgili gerekçeli kararlar, * davası dilekçe örnekleri yasal haberler ve hukuk siteleri dizini 🕸 bulunan bir hukuk bilgi bankası sistemidir.
Avukatlar
Yararı nedir?
📝 Hukukçular için mesleki danışma (Üstad ve meslektaşlar arası paylaşım), dayanışma ve bakalorya fonksiyonu olan site; "Önleyici hukuk" veya "Dava hukuku" nedeni ile doğan veya yeni doğacak anlaşmazlıklar ile içtihat hukuku kaynağı olan Yargı ve Yargılamayı tartışmak, davalar ve ihtilaflar için yararlı çözüm yolları üretmek ve hukuksal konularda özellikle nerede, nasıl, neden soruları üzerinde soru cevap yorumlar, tartışma paylaşma yorumlama yöntemi ile sebep sonuç ilişkisi kurarak 💬, Mahkemelerin dava yükünü hafifletmeyi de amaçlayan suigeneris (kendine özgü) hukuk laboratuarı özellikleri bulunan bir hukuki kalkınma hedefli bilgi dağarcığıdır.
® Hukuki Net internette ve Türk hukukunda bir marka olmakla birlikte ticaret veya iş amaçlı bir site olmayıp, herhangi bir ticari kurum, kuruluş, bilgisayar programı firması, banka vb. kişi veya herhangi politik veyahut siyasi bir kuruluş tarafından desteklenmemekte, finans kaynağı reklam ve ekseriyetle site yönetimi olan Adalet sistemine adanmış bir servistir.
🆓 Hukuki.net halk için ücretsiz ve açık kaynak nitelikli bir hukuk sitesi olup, gayri resmi vatandaş bilgilendirme portalı işlevi görmektedir. Genel muhteviyat olarak kanun, yönetmelik, Emsal Anayasa mahkemesi, Danıştay ve Yargıtay kararı gibi hukuki mevzuat içermekle birlikte avukat ve uzman kişilere özel yorumlar da içeren sitenin tüm hakları saklı olup, 🕲 telif hakkı içeren içeriği izinsiz yayınlanamaz, kopyalanamaz. (Herhangi bir hususu sitene alıntı kuralları çerçevesinde kopyalamak için sitene ekle için izin bağlantısı.)
™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.
♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.
Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.
Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi[İstanbul] vd.
® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir. Reklam yayıncıları: ads.txt dosyası.
‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.
📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede, muhatap kimdir?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.
Clicking Here TLO lookup
02-05-2025, 13:42:01 in Askerlik Hukuku