Hakimin reddi istemi hakkinda soru ve yorum talebi
Sayın Üyeler,
Birkaç hususta tecrübelerinizden ve bilgilerinizden faydalanmak istiyorum. Değerli vaktinizi ayırdığınız için şimdiden çok teşekkür ederim.
Saygılarımla
Nursel Yöndem
Kısaca sorularım şunlardır:
Ağır Ceza Mahkemesi veya Devlet Güvenlik Mahkemeleri�nde, duruşma devam ederken, savcının reddi söz konusu olabilir mi? Red talebine hangi koşullarda kısıtlayıcı hükümler getirilebilir?
Bu mahkemeler kapsamında görülen bir davada, hakimin reddi talebinde bulunulduğu bir aşamada, savcının ve kurula katılan yargıçların kapalı bir mekanda istişare ederek (sanık avukatları bulunmaksızın) red talebini değerlendirmeleri kanunlarımız ile bağdaşır mı?
Hakimin reddi talebinde bulunulduğunda, reddolunan hakimin red istemini incelememesi, bu hakimin bir kurul üyesi ise inceleme esnasında kurula katılmaması gibi bir durum olabilir mi? Zira, reddedilen hakimin kendi hakkındaki red isteminin yerinde olup olmadığını incelemesi yanlış ve insan tabiatına aykırı olduğu düşünülemez mi?
Hangi durumlarda Reddi hakime red kararı verilebilir?
Hakimi Red isteminin reddine ilişkin kararın kesin olması ve dava boyunca bu karara karşı itiraz yolunun kapatılması sakıncalı değil midir? Zira davanın devamı süresince taraflar tedirgin olup adalete güvenlerini yitirmezler mi? Öte yandan Yargıtay red istemini haklı görerek kararı bozduğu takdirde, bu sefer de, son hükme kadar yapılan işlemlerin hukuksal yönden geçerliliği kuşkulu bir hal almayacak mı ve olayların çözülmesi daha güç bir sorun haline gelmeyecek mi? Şayet bu kuşkularımda haklı gördüğünüz yönler var ise, kanaatinize göre kanuni dayanak gösterebilir misiniz?
Mahkemeye davalı hakkında aydınlatıcı, açıklayıcı ve tanıtıcı bilgi sunmak yanlış mıdır? Örneğin hakkında maddi menfaat şaibesi bulunan bir kişi için hayatının her döneminden kişiler, sosyal ilişkiler içinde muhatap olduğu insanlar, kişinin dürüstlüğü konusunda hemfikirlerse ve kişisel olarak mahkemeye bilgi sunmak istiyorlarsa, bu kişinin kendisini savunma hakkı içinde değerlendirilemez mi? (Ancak burada bilgi sunmaktan kasıt mahkeme üzerinde baskı kurmak değildir.)
Madde 24 - (Değişik: 21/5/1985 - 3206/6 md.)
Tarafsızlığını şüpheye düşürecek sebeplerden dolayı bir hakimin reddi, mah
kemelerde iddianame veya şahsi dava dilekçesi, Yargıtayda duruşmalı işlerde raportör üye tarafından yazılmış olan rapor okununcaya ve duruşmasız işlerde temyiz incelemesi başlayıncaya kadar istenebilir.
Sonradan ortaya çıkan sebeplerden dolayı duruşma bitinceye kadar da hakimin reddi istenebilir.
Tabi herşey sadece kanun tüzük ...değil. Bir de hukukun evrensel ilkeleri var.
Tüm dünyada "DOĞAL HAKİM" ilkesi geçerli. Peki ülkemizde de geçerli olan (veya olması gereken) bu ilke nedir?
Doğal hakim ilkesi; herkesin kendi hakimini seçmesi olarak özetlenebilir. Kişi yargılama yapacak hakimi kendisi seçebilir. Sayın Nursel Yöndem'in yazdıklarına bu boyuttan baktığımızda ülkemizde durumun ne kadar vahim olduğu ortaya çıkıyor.
Hakimin red üzerine kendisi hakkındaki karara katılması ve hatta diğer hakimlerin bunu reddolunan hakime bir hakaret olarak düşünmeleri sonucunda red istemlerinin çoğu reddedilmektedir. Oysa uygulamada reddi istenen hakimin davadan kendiliğinden çekilmesi de mümkündür.
Olayı tersine çevirisek ve herkesin "kendi hakkında olumsuz karar verileceğini anladığı anda" hakimin reddini isteme hakkına sahip olmaması gerektiği de doğal olarak doğrudur.
Saygılarımla.
CMUK'nda savcının reddi ile ilgili düzenleme yoktur,ceza usul hukukumuzda savcının reddi talebi mümkün değildir,nitekim C.Savcısı davada bir taraftır,iddiayı temsil eder. C. Savcısı kararı veren makam olmadığı gibi tarafsız olması gereken bir makam da değildir. Ancak C. Savcısının reddinin talep edilememesi de tartışılmalıdır,bence bunun sakıncaları vardır.Nitekim uygulamada hazırlık koğuşturması yapılırken tüm ipler C. Savcısının elindedir ve kolluğu istediği gibi yönlendirebilir. Örneğin ileride yapılacak yargılama neticesi elde etmek istediği hükme göre yani öz anlatımla yargılama makamını vardırmak istediği kanaate göre delil toplanmasını yahut toplanmamasını sağlayabilir. Bu itibarla duruşma aşamasında belki tamam C. Savcısının reddi gereksiz görünebilir çünkü duruşmada Savcı varsa karşısında da avukat vardır. Ancak hazırlık aşamasında C.Savcısının kolluğa karşı çok geniş emretme,sevk ve idare etme yetkileri düşünüldüğünde avukatlık kurumunun hazırlık aşamasında C.Savcılığı ile yetkileri bakımından boy ölçüşemeyeceği ve bu nedenle hazırlık tahkikatını yapan C.Savcısının reddinin mümkün olabilmesi gerekir düşüncesindeyim. Düşünün ki bizzat C. Savcısına yahut akrabasına yahut bir arkadaşına karşı suç işlendi,bu durumda kanunumuza göre sanık aleyhine olduğu kadar leyhine olan delilleri de toplaması gereken C. Savcısının leyhe olan ve üstelik her an kararma-kaybolma ihtimali bulunan delilleri toplamaktaki isteksizliği ve aleyhe olan delilleri toplamaktaki istekliliği ve hatta istekliliğin de ötesinde tüm ifade ve sair delilleri toplarken yönlendirmesi oluyor ise bu durumda sanığa C. Savcısının reddi imkanını tanımak daha doğru olmaz mı?
™ Hukuki NET 2002-2022 - Ulusal ve uluslararası Hukuk Sitesi ⚖️ olma özelliği ile gerek avukat, gerek diğer hukukçu arkadaş ve gerekse vatandaşlara ev sahipliği yapan, eğitim ve bilimsel alışveriş yapma amaçlı bir "Hukuk Rehberi" dir.
Davalar
Hukuki Net; sürekli yenilenen faydalı güncel içeriği ile zamanın hukuk dallarına göre kategorize edilmiş çeşitli mevzuat (Ceza kanunu, İş kanunu, Borçlar yasası gibi), emsal mahkeme kararları, yargıtay kararları, emsal danıştay ve anayasa mahkemesi kararları ile hukuksal makale, kanun, hukuki forum, hukuk sözlüğü, hukuk programları, meslektaş ilanları, avukatlar için kolay hesaplama araçları, Anayasa Mahkemesi, Danıştay, benzer Yargıtay kararı ve Mahkemeler tarafından örnek davalar ile ilgili gerekçeli kararlar, * davası dilekçe örnekleri yasal haberler ve hukuk siteleri dizini 🕸 bulunan bir hukuk bilgi bankası sistemidir.
Avukatlar
Yararı nedir?
📝 Hukukçular için mesleki danışma (Üstad ve meslektaşlar arası paylaşım), dayanışma ve bakalorya fonksiyonu olan site; "Önleyici hukuk" veya "Dava hukuku" nedeni ile doğan veya yeni doğacak anlaşmazlıklar ile içtihat hukuku kaynağı olan Yargı ve Yargılamayı tartışmak, davalar ve ihtilaflar için yararlı çözüm yolları üretmek ve hukuksal konularda özellikle nerede, nasıl, neden soruları üzerinde soru cevap yorumlar, tartışma paylaşma yorumlama yöntemi ile sebep sonuç ilişkisi kurarak 💬, Mahkemelerin dava yükünü hafifletmeyi de amaçlayan suigeneris (kendine özgü) hukuk laboratuarı özellikleri bulunan bir hukuki kalkınma hedefli bilgi dağarcığıdır.
® Hukuki Net internette ve Türk hukukunda bir marka olmakla birlikte ticaret veya iş amaçlı bir site olmayıp, herhangi bir ticari kurum, kuruluş, bilgisayar programı firması, banka vb. kişi veya herhangi politik veyahut siyasi bir kuruluş tarafından desteklenmemekte, finans kaynağı reklam ve ekseriyetle site yönetimi olan Adalet sistemine adanmış bir servistir.
🆓 Hukuki.net halk için ücretsiz ve açık kaynak nitelikli bir hukuk sitesi olup, gayri resmi vatandaş bilgilendirme portalı işlevi görmektedir. Genel muhteviyat olarak kanun, yönetmelik, Emsal Anayasa mahkemesi, Danıştay ve Yargıtay kararı gibi hukuki mevzuat içermekle birlikte avukat ve uzman kişilere özel yorumlar da içeren sitenin tüm hakları saklı olup, 🕲 telif hakkı içeren içeriği izinsiz yayınlanamaz, kopyalanamaz. (Herhangi bir hususu sitene alıntı kuralları çerçevesinde kopyalamak için sitene ekle için izin bağlantısı.)
™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.
♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.
Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.
Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi[İstanbul] vd.
® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir. Reklam yayıncıları: ads.txt dosyası.
‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.
📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede, muhatap kimdir?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.
Evlat edinilen çocukların eski...
04-05-2025, 20:37:53 in Aile Hukuku