Aşağıda sorunu uydurma bir örnekle açıklamaya çalıştım. Örneğin doğruluğu konusunda tartışmayalım lütfen. Ayrıca böyle bir olay da yok
Diyelim bir fabrika var ve 100 tane otomobili var. Otomobillerde 95 oktan benzin kullanıyor.
Ben de biliyorum ki, eğer 98 oktan benzin kullanılırsa bu fabrikanın yakıt giderleri %10 azalacak.
Fabrikanın yetkilisi ile bir "danışmanlık" sözleşmesi yapıyorum ve neredeyse sabit olan bu yakıt giderlerinin azaltılması konusunda anlaşıyorum. Ücret ise, sadece azaltılan miktarın yarısı ve bir yıllık süre ile danışmana ödenecek. Danışman bu süre içinde ne kadar tasarruf sağladığını bildirecek, bu rakamın yarısı ücret olarak danışmana ödenecek. Ayrıca danışman oradaki personele bu tasarrufun nasıl sağlandığını öğretecek. Yani fabrika ilk yıl %5, sonraki yıllar %10 tasarruf yapmış olacak.
Sözleşmemizi yapıyoruz, sonra da "95 değil, 98 oktan benzin alın" diyorum. Gerçekten de daha önce 70,000 lira olan aylık yakıt gideri 63,000 liraya düşüyor ve 7,000 liralık bir tasarruf sağlandığı görünüyor. Dolayısı ile 1 yıl boyunca her ay 3,500 liralık toplamda 3500*12=42,000 liralık bir danışmanlık ücreti haketmiş oluyorum.
Fabrika sahibi ilk yıl benim kazancım kadar, yani 42,000 lira, sonraki yıllar da 84,000 lira bir tasarruf elde etmesine ve ben "95 değil, 98 oktan benzin alın" demesem bu tasarrufu edemeyecek olmasına rağmen, "5 kelimelik bir cümle söylemek için 42 bin lira para mı olur" diyerek bu parayı ödemeyi reddediyor.
1-Baştan yapılacak olan sözleşme düzgün ve dikkatli bir şekilde ve bir hukukçu tarafından kaleme alınırsa fikir sahibi olarak benim haklarımın korunmasını sağlayabilir mi?
2-Böyle bir "bilgi satma" sözleşmesinin hukuki olmayabileceği iddiası olabilir mi?
3-En önemlisi, böyle bir iş sizce ahlaki midir?
Bu örnek ilk olarak aklıma avukatlığı getirdi. Bilgi satışı vardır. Ve HERKES gibi avukatlar da bilgisini satar. Ama nedense 2 satır dilekçe yazdın, bu para olur mu denilir.
Olaya gelince; Dünyada herkes ne iş yaparsa yapsın bilgi ve tecrübesini satar. Bunun yanısıra FRANCHISING, KNOW-HOW denilen özel bilgi sözleşmeleri de vardır.
1- Bir hukukçu sözleşmenizi yapsın. Süreleri, ödenecek miktarı ve fesih şartlarını, uyulmaması halinde cezai şartı kaleme alsın.
2-Bilgi satışı hukukidir.
3- Asla ahlaki değildir. Öyle olduğu iddia ediliyorsa o fabrikadan değerli bir şey alın, parasını isterlerse "aaa bu al tarafı bir ....." bu kadar etmez. Al sana 1 TL.deyin.
Saygılar.
Öncelikle cevap için çok teşekkürler.
Bahsettiğimiz beş kelimelik bilgiyi bilmek için yıllarca emek vermiş olmak gerektiği göz ardı edilince böyle oluyor işte.
litigation rumuzlu üyeden alıntı
3- Asla ahlaki değildir. Öyle olduğu iddia ediliyorsa
"Kesinlikle Ahlakidir" ya da "Asla Gayrı ahlaki değildir" demek istediniz, klavye sürçmesi oldu sanırım değil mi?
Ana tasarruf kalemi sadece benzin numarasından kaynaklansa bile bu bilgiyi biraz süsleyeceksiniz,altını üstünü dolduracaksınız,
biraz karmaşık hale getireceksiniz,allayıp pullayacaksınız....
3- Bilgiyi alıp, ondan tasarruf ettikten sonra, verilen bilgiyi basite indirgeyerek hak edilen paranın ödenmemesi ahlaki değildir. Şeklinde düşünmüştüm.
3- Bilgiyi alıp, ondan tasarruf ettikten sonra, verilen bilgiyi basite indirgeyerek hak edilen paranın ödenmemesi ahlaki değildir. Şeklinde düşünmüştüm.
Ben ise bilgiyi satma işinin ahlakiliğini kastetmiştim ama ilk mesajıma bakınca bunun farklı şekillerde algılanabileceğini gördüm.
Aynı fikirdeyiz
Para mal veye hizmet satın almak için kullanılan metadır.Görüldüğü gibi sadece beden ve fizik gücünden bahsedilmiyor.Bazıları gücüyle bazıları masabaşında bilgi üreterek para kazanır.2 kelimeyle o kadar kar elde edilebiliyorsa o 2 kelime zaten çok değerlidir.Ahlaki açıdan da siz insanları kandırmıyorsunuz ki yada toplumda aykırı olarak tabir edilecek birşey yapmıyorsunuz ki ahlaksızlık olarak tabir edilsin.
™ Hukuki NET 2002-2022 - Ulusal ve uluslararası Hukuk Sitesi ⚖️ olma özelliği ile gerek avukat, gerek diğer hukukçu arkadaş ve gerekse vatandaşlara ev sahipliği yapan, eğitim ve bilimsel alışveriş yapma amaçlı bir "Hukuk Rehberi" dir.
Davalar
Hukuki Net; sürekli yenilenen faydalı güncel içeriği ile zamanın hukuk dallarına göre kategorize edilmiş çeşitli mevzuat (Ceza kanunu, İş kanunu, Borçlar yasası gibi), emsal mahkeme kararları, yargıtay kararları, emsal danıştay ve anayasa mahkemesi kararları ile hukuksal makale, kanun, hukuki forum, hukuk sözlüğü, hukuk programları, meslektaş ilanları, avukatlar için kolay hesaplama araçları, Anayasa Mahkemesi, Danıştay, benzer Yargıtay kararı ve Mahkemeler tarafından örnek davalar ile ilgili gerekçeli kararlar, * davası dilekçe örnekleri yasal haberler ve hukuk siteleri dizini 🕸 bulunan bir hukuk bilgi bankası sistemidir.
Avukatlar
Yararı nedir?
📝 Hukukçular için mesleki danışma (Üstad ve meslektaşlar arası paylaşım), dayanışma ve bakalorya fonksiyonu olan site; "Önleyici hukuk" veya "Dava hukuku" nedeni ile doğan veya yeni doğacak anlaşmazlıklar ile içtihat hukuku kaynağı olan Yargı ve Yargılamayı tartışmak, davalar ve ihtilaflar için yararlı çözüm yolları üretmek ve hukuksal konularda özellikle nerede, nasıl, neden soruları üzerinde soru cevap yorumlar, tartışma paylaşma yorumlama yöntemi ile sebep sonuç ilişkisi kurarak 💬, Mahkemelerin dava yükünü hafifletmeyi de amaçlayan suigeneris (kendine özgü) hukuk laboratuarı özellikleri bulunan bir hukuki kalkınma hedefli bilgi dağarcığıdır.
® Hukuki Net internette ve Türk hukukunda bir marka olmakla birlikte ticaret veya iş amaçlı bir site olmayıp, herhangi bir ticari kurum, kuruluş, bilgisayar programı firması, banka vb. kişi veya herhangi politik veyahut siyasi bir kuruluş tarafından desteklenmemekte, finans kaynağı reklam ve ekseriyetle site yönetimi olan Adalet sistemine adanmış bir servistir.
🆓 Hukuki.net halk için ücretsiz ve açık kaynak nitelikli bir hukuk sitesi olup, gayri resmi vatandaş bilgilendirme portalı işlevi görmektedir. Genel muhteviyat olarak kanun, yönetmelik, Emsal Anayasa mahkemesi, Danıştay ve Yargıtay kararı gibi hukuki mevzuat içermekle birlikte avukat ve uzman kişilere özel yorumlar da içeren sitenin tüm hakları saklı olup, 🕲 telif hakkı içeren içeriği izinsiz yayınlanamaz, kopyalanamaz. (Herhangi bir hususu sitene alıntı kuralları çerçevesinde kopyalamak için sitene ekle için izin bağlantısı.)
™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.
♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.
Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.
Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi[İstanbul] vd.
® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir. Reklam yayıncıları: ads.txt dosyası.
‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.
📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede, muhatap kimdir?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.
Wmic Windows Activation Key and...
03-05-2025, 14:36:12 in Aile Hukuku