arkadaslar elimde soyle bir yargıtay kararı var ve bu kararı acıklamak zorundayım yardımcı olursanız sevinirim.ne demek istedigini ozetleyen olursa cok memnun olurum
hizmet sözleşmesinin askıya alınması
yıllık izin alacagı
davacı ihbar tazminatı ikramiyeve izin ucretinin ödetilmsine karar verilmesini istemiştir.
yerel mahkeme istegi kısmen hukum altına almıstır.
hukum suresi içinde davalı avukatı tarafından temyiz edilmiş olmakla birliktedosya incelendi ve gereggi dusunuldu
1. dosyadaki yazılara toplanan delillerle kararın dayandıgı kanuni gerektirici sebeblere gore davalının asagıdaki bendin kapsamı dısında kalan temyiz itiralrı yerinde degildir.
2. Davacı, hizmet sozlesmesinin 30.03.2000 de feshedildigini ileri surmektedir.Davalı , davacının hizmet sozlesmesinin 15.9 1999 - 1.3.2000 tarihleri arasında askıya alındıgını , hizmet sozlesmesinin 31.03.2000 de feshedildigini savumustur.öncelikle davalının bu savunması ile ilgili belgeler celbedilmelidir.avacı 2000 yılına ait ikramiye alacagını talep ettigine gorehizmet sozlesmesinin gercekten anılan tarihler arasında askıda oldugu ve davacının 2000 yılında 1.3.2000 - 31.3.2000 arasında 1 ay calıstıgı tesbit edildigi taktirde ikramiye alacagının kistelyevm olarak hesaplanıp hukum altına alınması gereklidir. eksik sorusturma ile yazılı sekilde karar verilmesi hatalıdır.
3. Davacı yıllık izin alacagının hangi yıla ait oldugunuacıklamamıstır.Davacıya bu husus acıklattırılmalı , hizmet sozlesmesinin askıda kalıp kalmadıgı da saptandıktan sonra yıllık izne hak kazanıp kazanmadıgı belirlenip sonucuna gore bir karar verilmelidir.
SONUC
temyiz olunan kararın bozulmasına karar verilmiştir
Hizmet sözleşmesinin askıda olması işçinin bazı haklarını etkilemkte ve bu etki de olumsuz olmaktadır. Örneğin, askı döneminde ücret doğmadığından, ücretin eki niteliğindeki ikramiye de doğmayacakltır. Bu durumda askı dönemi dikkate alınmayacak ve fiili çalışma dönemine göre oransal kısmi ikramiye ödenecektir. Aynı şekilde; senelik izne hak kazanabilmek için kural olarak fiili çalışmalar dikkate alınacak, askıda geçen süreler dikkate alınmayacaktır. Çünkü askı dönemi İş Yasası'nın 55. maddesindeki "çalışılmış gibi sayılan haller"den değildir. Selam.
Merhabalar,
Ben Aski Işlemiyle Ilgili Konuya Bi Kaç Soru Eklemek Istiyorum.işveren Işçiyi Aski Işlemi Yapark Işten çikarttiysa Ve Kendisine Belirli Bir Tarihte Müracati Ile Tekrar Işe Alimi Vaad Ettiyse(yazi Ile),kişi Işe Başlamak Için Başvurduğunda Eğer Işe Girişini Yapmaz Ve Kendisiyle çalişmak Istemediğini Ifade Ederse Işçinin Ne Gibi Haklari Vardir.(ilk çalişmasindaki Iş Sözleşmesi Belirli Süreli Olarak Yapilmiş Ve Süre Bitimi Işçinin Askiya Alinim Tarihi!!)
Ayrica Askiya Alinan Personelin Iki Aski Dönemi Sonunda çalişma Süresi Kidem Tazminati Hakkini Doğurduğunda 3. Aski Dönemi Askiyi Kabul Etmezse Kidemini Alarak Işten Ayrilmaya Hakki Olabilirmi!!çünkü Bilgim Sahinde Ask Işlemi Yapilan Persoenlin Yillik Izin Hakki Olmaz Ama çalişma Süreleri Toplanarak Kidem Hakki Oluşur..
Ayica Bu Yeni Uygulama Ile Aski Personelleride Toplam çalişma Süresi Yeterli Geldiğinde Yillik Izin Hakkini Kazanabiliyor Mu?
Teşekkürler
İş sözleşmesinin askıya alınması konusunda şu hususları özet olarak söyleyebiliriz. Sanırım bunların içinde siz de cevabınızı bulursunuz;
1) İş akdinin askıya alınması bir nevi ücretsiz izne ayırmak olduğundan kural olarak işçinin yazılı onayı alınmadan askıya alınamaz. Çünkü İş Yasası'nın 22. maddesi gereğince iş şartlarında esaslı değişiklik olup, işçinin yazılı onayı olmadığı sürece geçerli olmaz.
2) Mevsim ve kampanya işlerinde çalışma sezonunun bitmesi ile iş akdi askıya alnır ve askı hali yeni sezonun başlangıcına kadar deavm eder. İşçinin yeni sezonda işe başlatılmaması veya hiç çağrılmaması durumunda iş akdinin işveren tarafından yeni sezonun başlangıcında sona erdirilmiş olduğu ve koşuılları varsa ihbar ve kıdem tazminatlarının bu tarihe göre ödenmesiş gerekir.
3) Mevsim ve kampanya işlerinde senelik izin hakkı yoktur.
4) İş sözleşmesinin işveren tarafından tek taraflı olarak sonlandırılıp sonra yeniden başlattığı durumlarda (girdi çıktı işlemlerinde) işçinin hem senelik izin hakkı vardır ve hem de bu süreler toplanarak ihbar ve kıdem tazminatlarının hesaplanması gerekir.
5) İş sözleşmesinin işveren tarafından işçnin onayı alınmadan yapılan ücretsiz izin uygulamasını Yargıtay iş akdinin feshi olarak yorumlamaktadır.
6) İşçi ücretsiz izinde iken (yani askıda iken) işçi işverene "beni işe başlat" diye ihtar çekerse ve işveren de başlatmazsa yine iş sözleşmesi işverence feshedilmiş sayılır.
7) Siz sorunuzda, belirli süreli hizmet sözleşmesinin bitmesi ile iş akdinin askıya alındığından bahsetmişsiniz. Sanırım oarada bir yanlışlık var; çünkü belirli süreli akitleride belirli sürenin bitmesi ile akit de kendiliğinden sona erer, yani askı söz konusu olmaz. Şayet işveren belirli süreli akdi belirsiz süreliye çevirip ondan sonra askıya almış ise yukarıdaki açıklamalar buarada da geçerli olacaktır.
8) Askı hali ile ilgili bir çok sorun olmakla birlikte şimdilik aklıma gelenleri sıralamaya çalıştım. Selamlar.
iyi çalışmalar,
Kurum tarafından iş akti askıya alınmış bir işçi bu süre içinde başka bir işyerinde kısa süreli çalışırsa kurum hakları iptal olurmu? İş akti askıya alınan bir işçi askı süresince sigortalı olarak başka bir yerde çalışabilirmi? Yardımcı olursanız sevinirim...
Mevsimlik ve kampanya işler bir iş sözleşmesi ile sınırları çizildiğinden, iş akdinin askıda olduğu dönemde işçi başka bir işte çalışabilir.
İşçinin yazılı onayı ile yapılan ücretsiz izin uygulaması esnasında iş akdi askıda olan işçinin yeni bir işyerinde çalışmaya başlaması eski işyerinden zımni istifa olarak kabul edilir. Eski haklar sona erer. (Tabi burada işverenin konuya bakış açısı da önemlidir. (Hem işçiyi ücretsiz izne çıkarmak-her ne kadar kağıt üzerinde işçinin talebi olarak görünse de- hem de bu süre zarfında işçinin hayatını idame ettirmesini sağlayacak bir ücret gelirinden işçiyi mahrum etmek ne derece doğru bir yaklaşımdır?)
Cevabınız ve ilginiz için teşekkür ederim. Belediyelerde vizeli olarak çalışan işçilerin kadroya geçirilmesiyle ilgili yasa tasarısına göre ocak ayından itibaren kadro alımlarını başlama ihtimali yüksek. Mühendis olarak belediyed vizeli çalışıyorum, aralık ayı itibarı ile 1 ay süresince iş akdim askıya alındı(vizenin süesinin dolması sebebi ile) bu durumda başka bir yerde aralık ayı süresince sigortalı olarak çalıştığımda Ocak ayında tekrar belediyeye girme hakkım ölürmü, 4 senedir vizeli olarak (giriş çıkışlar olsa dahi) çalışıyorum. İş değiştirdiğim için devletin sağlayacağı daimi kadroya geçme hakkımı kaybedermiyim? Askıya alınma olayı başka bir işe girince direk çıkış olarakmı algılanır?
Belediyelerde vizeli (geçici) işçi statüsü konusunda fazla bilgi sahibi olmamakla birlikte, konu Belediyeler ve süre de 1 ay gibi çok kısa bir süre olduğundan nacizane önerim, daimi kadro şansınızı riske atmamanızdır.
Cevap: İş sözleşmesinin askıya alınması ve yıllık izin
Herkese iyi günler öncelikle, şahsi bir mevzuda görüşlerinize başvuracaktım.Otelde çalışıyorum 2012 senesinde 28.05-31.10 tarihleri arasında çalıştıktan sonra iş akdim benimde rızamla askıya alındı ve tekrardan aynı otelde 20.03.2013 tarihinden itibaren hala çalışmaktayım..yıllık iznim hususunda İnsan kaynakları müdürümüze sorduğumda iş akdi askıya alınanın yıllık izni olmaz tarzında bir cevap aldım..yardımcı olursanız sevinirim.
™ Hukuki NET 2002-2022 - Ulusal ve uluslararası Hukuk Sitesi ⚖️ olma özelliği ile gerek avukat, gerek diğer hukukçu arkadaş ve gerekse vatandaşlara ev sahipliği yapan, eğitim ve bilimsel alışveriş yapma amaçlı bir "Hukuk Rehberi" dir.
Davalar
Hukuki Net; sürekli yenilenen faydalı güncel içeriği ile zamanın hukuk dallarına göre kategorize edilmiş çeşitli mevzuat (Ceza kanunu, İş kanunu, Borçlar yasası gibi), emsal mahkeme kararları, yargıtay kararları, emsal danıştay ve anayasa mahkemesi kararları ile hukuksal makale, kanun, hukuki forum, hukuk sözlüğü, hukuk programları, meslektaş ilanları, avukatlar için kolay hesaplama araçları, Anayasa Mahkemesi, Danıştay, benzer Yargıtay kararı ve Mahkemeler tarafından örnek davalar ile ilgili gerekçeli kararlar, * davası dilekçe örnekleri yasal haberler ve hukuk siteleri dizini 🕸 bulunan bir hukuk bilgi bankası sistemidir.
Avukatlar
Yararı nedir?
📝 Hukukçular için mesleki danışma (Üstad ve meslektaşlar arası paylaşım), dayanışma ve bakalorya fonksiyonu olan site; "Önleyici hukuk" veya "Dava hukuku" nedeni ile doğan veya yeni doğacak anlaşmazlıklar ile içtihat hukuku kaynağı olan Yargı ve Yargılamayı tartışmak, davalar ve ihtilaflar için yararlı çözüm yolları üretmek ve hukuksal konularda özellikle nerede, nasıl, neden soruları üzerinde soru cevap yorumlar, tartışma paylaşma yorumlama yöntemi ile sebep sonuç ilişkisi kurarak 💬, Mahkemelerin dava yükünü hafifletmeyi de amaçlayan suigeneris (kendine özgü) hukuk laboratuarı özellikleri bulunan bir hukuki kalkınma hedefli bilgi dağarcığıdır.
® Hukuki Net internette ve Türk hukukunda bir marka olmakla birlikte ticaret veya iş amaçlı bir site olmayıp, herhangi bir ticari kurum, kuruluş, bilgisayar programı firması, banka vb. kişi veya herhangi politik veyahut siyasi bir kuruluş tarafından desteklenmemekte, finans kaynağı reklam ve ekseriyetle site yönetimi olan Adalet sistemine adanmış bir servistir.
🆓 Hukuki.net halk için ücretsiz ve açık kaynak nitelikli bir hukuk sitesi olup, gayri resmi vatandaş bilgilendirme portalı işlevi görmektedir. Genel muhteviyat olarak kanun, yönetmelik, Emsal Anayasa mahkemesi, Danıştay ve Yargıtay kararı gibi hukuki mevzuat içermekle birlikte avukat ve uzman kişilere özel yorumlar da içeren sitenin tüm hakları saklı olup, 🕲 telif hakkı içeren içeriği izinsiz yayınlanamaz, kopyalanamaz. (Herhangi bir hususu sitene alıntı kuralları çerçevesinde kopyalamak için sitene ekle için izin bağlantısı.)
™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.
♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.
Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.
Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi[İstanbul] vd.
® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir. Reklam yayıncıları: ads.txt dosyası.
‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.
📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede, muhatap kimdir?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.
Evlat edinilen çocukların eski...
04-05-2025, 20:37:53 in Aile Hukuku