başımdan geçen bir olay hakkında bana yardımcı olacağınızı ummaktayım
bir kamu kurumunda ortak olarak kullanılan bir bilgisardan benimle aynı görevi yapan biri adına bir mail alınmış ve oradan arkadaşlık sitesine ilan bırakılmıştır. bu olayda benim suçlanma nedenim bilgisayardaki parola korumalı oturumumun ve hafta sonlarında binaya giriş kartımın kullanılmış olmasıdır. yazışmaların 2 hafta boyunca sürdüğü tespit edildi, ancak ben bu suçu işlemediğim gibi iş arkadaşım olan kişi bu ilandan dolayı çeşitli tacizlere maruz kaldığını bildirerek mahkemeye başvurmuştur. şu anda teknik delillerin bana işaret etmesi nedeniyle savcılığın bilir kişi raporuna dayanarak açtığı davadan yargılanmaktayım. benim karşı delillerim ise iş yerindeki tanıklarımdan oluşmakta ve kişisel kanaate dayanmaktadır. Teknik bakımdan fazla bilgiye sahip olmadığım gibi avukatım da bana bu konuda yardımcı olamamaktadır. şu an için elimdeki tek delil 2 haftalık yazışma süresince 1 hafta işe gelmediğim(sözlü olarak izinli, resmi belge yok) ve hafta sonu tanıklarımdır. ancak kapı giriş kartım binaya girdiğimi göstermektedir. bu konuda teknik olarak edindiğim tek bilgi, oturum parolalarına administratörden, yani şifresiz genel oturumdan müdahele edilebildiği ve kapı kartlarının kopyalanabildiğidir. ancak bunları kimin kullandığını somut olarak ispatlayamıyorum. bu konuda bana gerek teknik gerek hukuki açıdan yol gösterirseniz sevinirim.
şimdiden teşekkür ederim.
Anladığım kadarıyla, işiniz epey zor. Kanıtlar sizn aleyhinize olduğu için, aksi durumu ispat etmekle yükümlüsünüz. Dava dosyasını görmeden fikir beyan etmek çok doğru da değil. Benim söylediklerim genel kurallar.
Öncelikle, haftasonu, işyerine kimin girdiğini tesbit etmrelisiniz. Eğer kapıda bekçi varsa, ya da haftasonu görevlileri varsa onlarla temas edin. İzinli olduğunuz süreyi daire amirleri ile kanıtlamanız gerkir
sn ragıp bey, çok tesekkurler
mailınıze de yazdıgım gıbı kapıda bır bekcı vs yoktu ama hafta sonları dısarıda oldugumu bılenler var. bınaya hıc gelmedım ama kımın bu kartla gırıs yaptıgını da bılmıyorum zaten kartlar elden ele de dolasabılıyor. bırı almıs ya da kullanmıs olabılır. ıs arkadaslarımdan bırı 1 hafta gelmedıgıme tanıklık ettı. bılgısayarlardan sorumlu kısı de odanın umumı kullanıldıgına ve denetımsız olduguna tanıklık ettı. yıne de bu ısı benım ustume yıkabılırler mı? daıre amırım gelmedıgıöı bılıyor. gerekırse o da ıfade verır. bu yeterlı olur mu yoksa teknık olarak da karsı kanıt bulmam gerekır mı
kamu kurumunda çalıştığınızı söylüyorsunuz ve kamu kurumlarında statik (durağan) ip kullanılmaktadır. bu yüzden hangi bilgisayardan ne yapıldığı kolay bir şekilde tespit edilebilir. arkadaşlık sitesine bırakılan ilanın içeriği nedir? 657 dahilinde mi işlenmektedir yoksa 5237 kapsamında bir suç mudur? Bunun incelenmesi gerekir. şunu belirtmekte fayda var; elektonik ortamda işlenen bir suç ancak yine elektronik ortamda kanıtlanabilir. bilgisayarın sorumluluğu size mi aittir, giriş gerçekten gerçekleşmiş midir, kapı kartlarının durumu... Bunların hepsinin objektif şekilde incelenmesi gerekmektedir. Savcılık tarafından yürütülen soruşturma, suçun sizin tarafınızdan işlendiği sabit olduğu takdirde devam edecektir. Maddi gerçeğin ortaya çıkarılması esas olandır. Arkadaşınızın taciz edilmesi hangi yolla olmuştur? Yine aynı siteden taciz gerçekleşmekteyse, yine olayın arkadaşınızın tarafından işlendiği kanaati uyanmaktadır.
öncelıkle ilginize tesekkur ederim.
bilgisayar ortak kullanımdaki bir bilgisayar. resmi olarak yetkili olanlar haricinde de halen kullanılıyor. benim kişisel sorumluluğumda olmadığı gibi bir denetim de söz konusu değil. kapı kartları da isteğe bağlı çıkartıldığı için herkesin kartı yok ve ihtiyaç duyanlara kartlarımızı veriyoruz. benim kapı kartım 2 hafta kadar kayıptı, sonra masamda bulunca idareye haber vermedim. temizlik esnasında bir yerlerden çıkmıştır, bulunmuştur diye düşündüm. 2 hafta boyunca kartımı aradığımı herkes biliyor. ama böyle bir iş için kullanılmış olabileceği aklımın ucundan bile geçmedi. ayrıca bu olaydan sonra idare giriş kapısına uyarı astı, kapının kapanıp kapanmadığını kontrol ediniz, yoksa sorumluluk giriş yapana aittir şeklinde bir uyarıda bulundu. yine de bu denetim sağlanabilmiş değil, çünkü bir kartla birçok kişi girip çıkabiliyor. yada örneğin siz çıkarken birisi arkadan geliyorsa nezaketen kapıyı tutuyorsunuz, bu halen de böyle işliyor. ayrıca kart binaya giriş için, bilgisayar odası için ayrıca anahtar var. bu anahtar da sorumlu kişilerin dışındakilere defalarca verildi, halen de veriliyor. pratikteki kullanım bu. mahkemede 525'ten dava açılmıştı, önce görevsizlik verilerek hakaret davasına bakan başka bir mahkemeye gönderildi; orası da görevsizlik verince hakem tayin edilerek bilişim suçlarına bakan mahkemenin görevsizlik kararı kaldırıldı. bu süreç 1 yılda gerçekleşti. yani ancak 1 yıl sonra yargılanabiliyorum. teknik olarak neyi nasıl kanıtlayabileceğimi bilmiyorum. bilgisayar kasasına el konuldu ama şikayetçi olan kişinin diğer bilgisayarlarda yoğun olarak kullandığı chat hesapları vardı. burada bu tarz yazışmaları yapan tek kişinin o olduğu da biliniyor ancak bunları kanıtlama şansım da yok. rahatsız edilen kişinin iddiası bir ilan bırakıldığı ve bu ilan aracılığı ile kendisiymiş gibi yazışıldığı, adres telefon verildiği ve kendisinin de telefonuna gelen çirkin teklifler sayesinde bundan haberdar olduğudur. savcılığın mynet'e yazdığı yazıya cevaben mynet: "böyle bir ilanın bırakıldığını ancak bu ilan aracılığı ile yazışma olmadığını, yazışma olabilmesi için abone olunması gerektiği" ni bildirmiş, ilanın bırakıldığı mail adresine giriş saatlerini, tarihlerini ve ıp numaralarını vermiştir. mynet'in verdiği başka bir bilgi yoktur. iddia sahibi ise abone olunmadan da yazışılabileceğini söyleyerek dosyada bulunan ilan sayfasını ve yazışılan kişinin mesaj kutusundan alınan çıktıları göstermiştir. ancak bununla ilgili olarak mynet'in bir açıklaması yoktur. bu sayfaların resmi bir niteliğinin bile olmadığını düşünüyorum. bu konudaki yetkili mynet değil midir? mynet sadece bir ilan bırakıldığını doğrulamaktadır ve bu sayfada da ne adres ne de telefon vardır. ama ad soyad, saç göz rengi gibi özellikler bulunmaktadır. karşı taraf yazışmanın olduğunu iddia edebilmek için yazışılan kişiyi tanık getirecek. bu kişi ise o dönemde işyerine gelip oda arkadaşım olan müştekiyi sormuştur. ben de o sırada o arkadaş odada olmadığında kendisine not bırakılabileceklerini söylemiştim. ertesi gün 2 kişinin kendisine not bırakıp gittiklerini söylediğimde "tamam canım aldım, hallettim, sağol" demiştir. bunu söylediğinde yanımızda işyerinden başka bir çalışan da vardı. epey uzun oldu ama bunlar işe yarar mı bilmiyorum. siz sanal olarak işlene bir suçun sanal olarak ispatlanabileceğini söylerken benim de karşı delillerimi bulmam anlamıda mı söylediniz? ben bunu nasıl kanıtlayabilirim ki? şikayetçi olan kişi savcılığa şikayetini bildirmesinin hemen ardından idareye de şikayette bulunmuştur. dilekçesine isim yazmasa da idareden sözlü olarak kapı kartlarının, özellikle benim kartımın incelenmesini talep etmiştir. kartlar incelenince de benmki ile giriş yapıldığı tespit edilmiştir. ancak resmi olarak beni şikayet etmemiş, suçlunun bulunmasını talep etmiştir. mahkemede herşeyi detaylarıyla anlatma şansım yok. zaten tanıklarımı bile fazla konuşturmadılar. yazılı bir savunma vermeyi düşünüyorum. tavsiyelerinizi bekliyorum.
tekrar tesekkurler.
" mynet'in verdiği başka bir bilgi yoktur. iddia sahibi ise abone olunmadan da yazışılabileceğini söyleyerek dosyada bulunan ilan sayfasını ve yazışılan kişinin mesaj kutusundan alınan çıktıları göstermiştir." demişsiniz. Elektronik veriler ancak elektronik ortamda delil olarak kullanılabilir, bu çıktıların delil olarak kullanılmasına itiraz etmeniz gerekmektedir.
sn yavuzcan, cevap verdiğiniz için tesekkur ederim.
ben bunların delil olamayacagını dava ılk acıldıgında avukatıma soylemıstım ama onun cevabı, bunları savcılık ben topladım da dıyebılır, sen delıllerını sunacaksın seklınde olmustu. karsı taraf (sanırım yazısmaların dayanagını saglamak ıcın) ısyerıne gelıp not bırakan kısıyı tanık gosterdı. yakında bır durusma daha olacak. o durusmada getıreceklerı tanık "evet yazısma olmustur" dese dahı mynet'ın yazdıgı yazı yıne kanıt olur mu, ayrıca ben avukatıma karsı dava acalım dedıgımde once beraat etmen gerekır dedı, bu konuda bır tavsıyenız var mı? ben oncelıkle hafta sonu ısyerıne gelmedıgıme daır tanık goturecegım ama mahkemede tam bır savunma yapamıyorsunuz, yeterınce konusturmuyorlar. avukatım yazılı savunma ver ve herseyı anlat dedı. yazılı savunma vermem durumunda mahkemedekı soz hakkım kısıtlanır mı?
sn yavuzcan,
sizin tavsiyeniz doğrultusunda bilgisayarlara girişlerin olduğu 2 hafta boyunca bulunduğum yerleri resmi olarak kanıtlamaya çalıştım. ancak 1 hafta işe gelmediğime dair resmi yazı alamadım. idari amirim yazılı olarak bunu açıklamaktan çekiniyor ama çok gerekli görülürse mahkemeden davetiye çıkarsa gelir söylerim diyor. yani 1 haftalık delilim tanıklara kalıyor. ancak 1 gün için resmi yazılı olarak başka bir yerde olduğuma dair kanıt var. o da bilgisayardaki mesajlaşmanın olduğu son gün ve hafta içi. yani o tarih ve saatlerde bilgisayar odasını kullanmadığımı kanıtlıyor. bir tek gün bile bunu ispatlamaya yetmez mi? avukatım ise "sizi kapı kartından suçluyorlar, önemli olan hafta sonudur" diyor. hafta sonu tanıklarım da var, yarınki mahkemede dinlenecekler ama hakim dosyayı bilirkişiye göndereceğini, bunun teknik bir konu olduğunu söyledi. şimdi bilirkişiler teknik bakımdan beni suçlayan bir karar verirlerse ne olur? fiziki olarak orda olmadığımı söylüyorum, hakim teknik konudur diyor. bu yüzden ben de teknik olarak karşı delillerimi bulmak istiyorum ama konuştuğum herkes bilgisayarda herşeyin mümkün olduğunu, iyi bir heacher sayesinde iz bırakmadan benim oturumumun açılabildiğini söylüyor. bu konuda bana yol gösterir misiniz?
Ekleyen: portakal666*-*19/03/2006*:* 13:48:46
Hukukçu değilim...Sayın portakal işiniz oldukça zor ama hukuktada çareler tükenmez..yani iddia ve savunmada sağlam somut delil ve kanıtlar gerekmektedir..anladığım kadarı ile siz başkasının adını kullandığınız ve bundanda o kişi rahatsız ve madur olduğunu ileri sürmektedir..Tabi birde güvenlik giriş kartı meselesi var..sizin yapacağınız savcının soruşturma ve iddiası..zaten bir tutanak veya rapor vardır.. bu yazıya göre savunmanızı yapmanız gerekir..burada neyle suçlanıyorsunuz..
Bilgisayarlar bilir kişi tarafından incelendiğinde bilirkişinin raporuda önemlidir..Ayrıca göstereceğiniz tanık ve şahitler ve ifadeleride önemlidir..Yazılı savunma sözlü savunmanızı etkilemez..istediğiniz kadar yazılı savunma yapabilir delil ve ispat edebileceğiniz iddida bulunabilirsiniz..ama tabiki yinede takdir hakimindir...savcılık iddia ve tutanağı yani suçlaması burada olmadığı ve bilinmediğinden konu hakkında tavsiyede bulunmakta tam doğru olmayacağı kanısındayım..Esas savunmanızı kanıt ve ispatlarınızı bilir kişi raporundan sonra detaylı yazılı olarak mahkeme geçmişinide göz önünde buundurarak vermeniz daha iyi olur düşüncesindeyim..Geçmiş olsun...
"sizin tavsiyeniz doğrultusunda bilgisayarlara girişlerin olduğu 2 hafta boyunca bulunduğum yerleri resmi olarak kanıtlamaya çalıştım. ancak 1 hafta işe gelmediğime dair resmi yazı alamadım. idari amirim yazılı olarak bunu açıklamaktan çekiniyor ama çok gerekli görülürse mahkemeden davetiye çıkarsa gelir söylerim diyor. yani 1 haftalık delilim tanıklara kalıyor. ancak 1 gün için resmi yazılı olarak başka bir yerde olduğuma dair kanıt var. o da bilgisayardaki mesajlaşmanın olduğu son gün ve hafta içi. yani o tarih ve saatlerde bilgisayar odasını kullanmadığımı kanıtlıyor."
demişsiniz ve kanıtlayabildiğiniz son günde mesajlaşmanın olması sonucu etkiler kanaatindeyim. Kapı meselesinde, giriş kartınızın kullanılması dolayısıyla ihmaliniz mevcuttur. Bu ihmaliniz söz konusudur fakat bu ihmal, suçu sizin işlediğiniz anlamına gelmemektedir. Savunmanızda bunu kullanmanız yerinde olacaktır. Bilirkişi raporları maalesef mahkeme kararında çok etkili sonuçlar doğurmaktadır fakat bilirkişi raporuna itiraz etmeniz de mümkündür. Kapı kartları konusunda ispat külfeti sizdedir fakat bunun suçun oluşumu için salt olarak yeterli olmadığını lütfen belirtiniz.
sn yavuzcan,
tavsiyeleriniz için çok teşekkürler ama su anda olayın sokundan dolayı durumu nasıl anlatacagımı bile bilmiyorum. 3 ay hapis cezası aldım. hakim ne tanıklarımı ne de beni dogru durust dinlemeden dosyayı kapattı. karsı taraf bu sıtelerde kız arkadas arayan bırını getırmıs, onu uzun uzun dinlediler. bizi konuşturmadılar bile. avukatım sesını bile çıkarmadı, hazırlıksız gelmiş zaten. gelemzse daha iyiymiş. daha ne gün ne olduğunu bile bilmiyor. davadan önce ben yazıp eline verdim, olayı özetleyen notlar aldım anlatsın diye ama bunu da yapmadı. ben konuşmak istedim, hakim azarlayıp susturdu. ortada mahkeme falan yoktu, iyi ki kendim delillerimi madde madde yazıp sunmuşum. okumadılar bile ama en azından dosyada bulunmuş oldu. şimdi başka bir avukatla temyize gideceğim ama ne yapacağımı sasırmıs durumdayım. temyizde de okunmazsa bir kapı kartı yuzunden hayatım kaymıs olacak. getirdikleri tanık bu adresten yazısıldığını, yazısma uzerine isyerıne geldığını, oda arkadasımı aradığını, bulamayınca bana not bıraktıgını soyledı. bu kadarı dogru. ben onun notunu kabul ettim, oda arkadasımın masasına bıraktı ve gıttı. ardından benım o gun cok tedırgın oldugumu vs soyledı. sankı yazısılan benmısım gıbı bır ızlenım uyandırmısım. onun ıfadelerındekı bu vurgular bıle kayıtlara gectı ama benım kartımın kullanıldığı hafta sonlarında ısyerınde olmadıgıma daır egıtımlı ınsanların verdıgı tanık ıfadelerı kayıtlara ıkı satırda ozetlenerek gectı. ne yapacagımı sasırdım, dosya anında kapatıldı ve 3 ay hapıs cezası aldım. erteleme oldugu ıcın hapıs yatmayacaksın dendı ama ben yıkılmıs durumdayım. ınsanları tuzaga dusurmek ne kadar kolaymıs meger. avukatımın da payı az degıl bu ıste. bugun aradı, agır ceza mahkemesıne ıtıraz dılekcesı vermıs. halbukı karar ıtıraz ıcın yargıtay yolunu adres gosterıyor. yarın gıdıp vekaletımı alacagım ama kıme guvenecegımı de bılmıyorum bılgısayardan anlayan bır avukat buldum, muhtemelen temyıze onunla gıdecegım. temyız ıcın tavsıyelerınız var mı, temyız dılekcesıne uzman kısı raporu, dınlenmeyen tanıkların ıfadelerı vs konulabılır mı? bana ne yapmamı onerırsınız? gercekten cok kotu durumdayım. [:am][:am]
™ Hukuki NET 2002-2022 - Ulusal ve uluslararası Hukuk Sitesi ⚖️ olma özelliği ile gerek avukat, gerek diğer hukukçu arkadaş ve gerekse vatandaşlara ev sahipliği yapan, eğitim ve bilimsel alışveriş yapma amaçlı bir "Hukuk Rehberi" dir.
Davalar
Hukuki Net; sürekli yenilenen faydalı güncel içeriği ile zamanın hukuk dallarına göre kategorize edilmiş çeşitli mevzuat (Ceza kanunu, İş kanunu, Borçlar yasası gibi), emsal mahkeme kararları, yargıtay kararları, emsal danıştay ve anayasa mahkemesi kararları ile hukuksal makale, kanun, hukuki forum, hukuk sözlüğü, hukuk programları, meslektaş ilanları, avukatlar için kolay hesaplama araçları, Anayasa Mahkemesi, Danıştay, benzer Yargıtay kararı ve Mahkemeler tarafından örnek davalar ile ilgili gerekçeli kararlar, * davası dilekçe örnekleri yasal haberler ve hukuk siteleri dizini 🕸 bulunan bir hukuk bilgi bankası sistemidir.
Avukatlar
Yararı nedir?
📝 Hukukçular için mesleki danışma (Üstad ve meslektaşlar arası paylaşım), dayanışma ve bakalorya fonksiyonu olan site; "Önleyici hukuk" veya "Dava hukuku" nedeni ile doğan veya yeni doğacak anlaşmazlıklar ile içtihat hukuku kaynağı olan Yargı ve Yargılamayı tartışmak, davalar ve ihtilaflar için yararlı çözüm yolları üretmek ve hukuksal konularda özellikle nerede, nasıl, neden soruları üzerinde soru cevap yorumlar, tartışma paylaşma yorumlama yöntemi ile sebep sonuç ilişkisi kurarak 💬, Mahkemelerin dava yükünü hafifletmeyi de amaçlayan suigeneris (kendine özgü) hukuk laboratuarı özellikleri bulunan bir hukuki kalkınma hedefli bilgi dağarcığıdır.
® Hukuki Net internette ve Türk hukukunda bir marka olmakla birlikte ticaret veya iş amaçlı bir site olmayıp, herhangi bir ticari kurum, kuruluş, bilgisayar programı firması, banka vb. kişi veya herhangi politik veyahut siyasi bir kuruluş tarafından desteklenmemekte, finans kaynağı reklam ve ekseriyetle site yönetimi olan Adalet sistemine adanmış bir servistir.
🆓 Hukuki.net halk için ücretsiz ve açık kaynak nitelikli bir hukuk sitesi olup, gayri resmi vatandaş bilgilendirme portalı işlevi görmektedir. Genel muhteviyat olarak kanun, yönetmelik, Emsal Anayasa mahkemesi, Danıştay ve Yargıtay kararı gibi hukuki mevzuat içermekle birlikte avukat ve uzman kişilere özel yorumlar da içeren sitenin tüm hakları saklı olup, 🕲 telif hakkı içeren içeriği izinsiz yayınlanamaz, kopyalanamaz. (Herhangi bir hususu sitene alıntı kuralları çerçevesinde kopyalamak için sitene ekle için izin bağlantısı.)
™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.
♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.
Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.
Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi[İstanbul] vd.
® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir. Reklam yayıncıları: ads.txt dosyası.
‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.
📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede, muhatap kimdir?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.
go to this web-site
17-06-2025, 15:32:57 in Kredi Kartları ve Bankacılık Hukuku