Merhaba,

Ben kurumsal bir firmada vardiyalı olarak çalışmaktayım.Teknik personel olarak görev yapıyorum.Ancak şirketimizde organizyonda yapılanma yapılıyor diye bizim bölümüzü call center ile birleştirdiler ve bu görevide yapmak zorunda olduğumuz iletildi.Ben görev tanımımda olmadığını belirttim ancak yetkili kişi bana ibrazı yapacağını kabul etmek yada etmemek kendi kararım olduğunu belirtti,kabul etmediğimde tazminatım için mahkeme yolu gösterdi.Birinci sorum bu konuda

Diger konu vardiyalı çalışma şeklimizde bize sen başında 3 posta halinde çalışacağımız ile ilgili evrak imzalıdık ve bir arkadaşımız işten çıkarıldı akabinde 2 aydan fazla süredir 12 şer saatlik vardiyalar halinde 2 kişi çalışıyoruz,peş peşe 3 hafta ( 6 gün çalışma 1 gün tatil ) gece 12 saatlik 20:00-08:00 periyodlar ile çalıştırıldık,ayrıca geçmişte 24:00 -08:00 vardiyasında çalışan arkadaş aynı gün 16:00-24:00 vardiyasındada çalıştırıldı(16 saat 1 günde).Her 2 yılda 1 yapılması gereken sağlık kontrollerimiz hiç yapılmadı.Bende biraz araştırma yaptım ve aşagıdaki bilgilere ulaştım.Mahkemeye gittiğimde sonuç alabilirmiyim.Aşağıda konu ile ilgili taoplaya bildiğim kanunlar var.Yardımcı olursanız çok sevinirim.

1-
Haftalık İş Günlerine Bölünemeyen Çalışma Süreleri Yönetmeliği
Günlük Dinlenme

Madde 8 İşçiler, 24 saatlik süre içinde kesintisiz en az onbir saat dinlendirilmeden çalıştırılamaz.

2-
Günlük Çalışma Süresi

Madde 6 Günlük çalışma sürelerin uygulanmasında;

a) Günlük iş süresi 11 saati, gece çalışma süresi 7,5 saati, profesyonel ve ağır vasıta ehliyeti ile taşıt kullananların günlük çalışma süresi de 9 saati geçemez.

b) 4857 sayılı İş Kanununun 63 üncü maddesinin son fıkrasında öngörülen Yönetmeliğin, günlük çalışma sürelerine ilişkin hükümlerine uyulması zornludur.

3-4857 Sayılı İş Kanunu'na Göre Postalar Halinde (Vardiyalı) Çalışma

Çalışma süresinin yarısından çoğu gece dönemine rastlayan bir postanın çalışması, gece çalışması sayılır. Gece ve gündüz işletilen ve nöbetleşe işçi postaları çalıştırılarak yürütülen işlerde postalar; en fazla bir iş haftası gece çalıştırılan işçilerin, ondan sonra gelen ikinci iş haftasında gündüz çalıştırılmaları suretiyle ve postalar birbirlerinin yerini alacak şekilde düzenlenir.

4-4857 Sayılı İş Kanunu'na Göre Postalar Halinde (Vardiyalı) Çalışma

İşveren veya işveren vekilleri, postalar halinde işçi çalıştırılarak yürütülen işlerde, her postada çalışan işçilerin ad ve soyadlarını kapsayan listeler ile bu işçiler için işe başlamadan önce alınan periyodik sağlık raporlarının bir nüshasını ilgili bölge müdürlüğüne vermekle yükümlüdür.

5-4857 sayılı İş Kanunu
Çalışma koşullarında değişiklik ve iş sözleşmesinin feshi

MADDE 22. - İşveren, iş sözleşmesiyle veya iş sözleşmesinin eki niteliğindeki personel yönetmeliği ve benzeri kaynaklar ya da işyeri uygulamasıyla oluşan çalışma koşullarında esaslı bir değişikliği ancak durumu işçiye yazılı olarak bildirmek suretiyle yapabilir. Bu şekle uygun olarak yapılmayan ve işçi tarafından altı işgünü içinde yazılı olarak kabul edilmeyen değişiklikler işçiyi bağlamaz. İşçi değişiklik önerisini bu süre içinde kabul etmezse, işveren değişikliğin geçerli bir nedene dayandığını veya fesih için başka bir geçerli nedenin bulunduğunu yazılı olarak açıklamak ve bildirim süresine uymak suretiyle iş sözleşmesini feshedebilir.