Arkadaşlar aşağıda yazan olgulara açıklama yazabilecek var mı?


OLGU 1: Esnaf A, işyerini genişletmek için, dükkanını teminat göstererek, K bankasından kredi almıştır.
1) A ile K bankası yetkilisi arasında hazırlanan rehin sözleşmesi, dükkanın kayıtlı olduğu sicil bölgesindeki bir notere onaylatılmıştır. Hazırlanan bu sözleşme geçerli midir? Neden?

2) Rehin sözleşmesinde, A’ nın vadesinde borcunu ödememesi halinde, rehin kapsamındaki malların mülkiyetinin K bankasına geçeceği yönünde bir kayıt vardır. Bu kayıt geçerli midir? Kaydın geçerli olmadığı görüşündeyseniz, bu geçersizlik rehin sözleşmesinin de geçersiz olmasına neden olur mu?

3) A, rehin sözleşmesi kurulduktan 6 ay sonra, lokantasını B ye devrederek, ticareti terk etmiştir. Banka, kredi borcunu ödemesi için A ‘ ya başvurabilir mi?

OLGU 2: Tacir A, ticari işletmesinde kullanmak için, galeri sahibi B ‘den bir otomobil satın alır. Otomobil bedeli, satım sözleşmesinin yapılmasından bir ay sonra ödenecektir. Ekonomik kriz nedeniyle işlerinin bozulduğunu ileri süren A, otomobil bedelini ödememiştir.
1) A ile B arasındaki satım sözleşmesi ticari iş niteliğinde midir?
2) B, satış bedelinin ödenmesi için hangi mahkemede dava açmalıdır?
3) A, eşine doğum günü hediyesi olarak alsaydı, yukarıdaki soruların yanıtı değişir miydi?

OLGU 3: İnşaat işleri ile uğraşan bir anonim ortaklık ile memur B arasında yapılan sözleşme uyarınca, anonim ortaklık B ‘ye ait arsa üzerinde ev yapmayı taahhüt etmiştir. Sözleşmeye göre, inşaat bir yıl içinde tamamlanacak; tamamlanmadığı takdirde, gecikilen her gün için anonim ortaklık B’ ye 100-TL ödeyecektir. İnşaat 30 günlük bir gecikme ile tamamlanmıştır. B, anonim ortaklığa başvurarak, gecikme dolayısıyla 3.000-TL’nin ödenmesini istemiştir. Anonim ortaklık, bu tutarın çok yüksek olduğu gerekçesiyle ödememiş ve tutarın indirilmesi için mahkemeye başvurmuştur. Anonim ortaklık iddiasında haklı mıdır? Neden?