+ Konuyu Yanıtla
1 den 9´e kadar toplam 9 ileti bulundu.

Konu: Mahkemeye katilabilir miyim?

Mahkemeye katilabilir miyim? Hızlandırılmış Mobil Sayfa Sürümü (AMP)
    Nerede
    Istanbul
    İletiler
    3
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

Tanımlı Mahkemeye katilabilir miyim?

Merhabar,

ben almanyadan formunuza katildim, bir konuda kendimi bilgilendirmek istiyorum. Türkiyede yasamadigim icin, ne yazikki türk hukukuyla fazla bir bilgim yok. Ama umarim siz bana yardimci olabilirsiniz.
    Benim bir akrabamin durusmasina katilmak istiyorum, ilk durusmasi. Durusma tarihi belli oldu, tesadüfende ben o tarihde türkiyedim. Durusmasi silivride olacak(suan silivride yatiyo kendisi), sucu cinayet/adam öldürme. Benim sorum: Mahkemye katilabilirmiyim seyirci olarak, hem bu imkanla kendisini görmüs olurum. Akrabaligimda annemin dayisinin oglu.
    Almanyada asagi yukari her mahkeme halka acik oldugu icin, böyle bir sorum oldu =)

Yardiminiz icin simdiden tesekkür ederim.

Hukuki NET Güncel Haber

Mahkemeye katilabilir miyim? konulu yargıtay kararı ara
    Mahkemeye katilabilir miyim? konulu hukuk haber

2. # Nedir?
    Tavsiye Soru Cevap
    Nerede
    Avukat Dünyası
    İletiler
    Ne kadar?

Nerede
    Istanbul
    İletiler
    3
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

Tanımlı Cevap: Mahkemye katilabilir miyim?

Merhaba Arkadaslar,

düsiniyorumda acaba kendimi yanlis mi ifade ettim diye, cünki 50 kisi okumus ama ne yazikki kimse bi cevap vermemis. Sorum aslinda cok basit: Türkiyede mahkemelere seyirci aliniyo? Alinmiyosa neden alinmiyo, hic bir türlü katilma imkani varmi? Aliniyosada bir basvuru veya bise yapmaliyim yoksa mahkeme saati oraya gitmek mi gerekiyo sadece?

Saygilarimla,
    Tolga

Nerede
    İstanbul
    İletiler
    12.252
    Dilekçeler Sözleşmeler
    3
    Dosya Yükleme
    0

Türkiye'de mahkemeler de duruşmalar açık yapılıyor. Herkes katılabilir izleyebilir. Duruşma saatinde kapıda bekleyip yakınınızın dosyası alındığında mübaşire izlemek istediğinizi söylemeniz kafi.

Nerede
    Hakkari
    İletiler
    3.333
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

Alıntı Av.Engin Oğuz rumuzlu üyeden alıntı İletiyi Göster
    Türkiye'de mahkemeler de duruşmalar açık yapılıyor. Herkes katılabilir izleyebilir. Duruşma saatinde kapıda bekleyip yakınınızın dosyası alındığında mübaşire izlemek istediğinizi söylemeniz kafi.
    Konu başlığına (Mahkemeye katılabilir miyim?) baktığımızda talebinizin ilk bakışta 5271 s. CMK 237. maddedeki "davaya katılma" isteği olarak algılandığı söylenebilir. Ancak yazınızın devamında sorunuzun gerçekten basit bir "duruşma dinleme" sizin tabirinizle "seyretme" isteği olduğu anlaşılmaktadır.

Yukarıda bahsedilen “davaya katılma” durumu sizin talebinizden çok farklı bir durum olup “davada taraf olma” anlamındadır ve belli şartlar gerektirir (CMK m.237) Sizin talebinizle ilgisi olmadığından bunun ayrıntısına girmeyeceğim.

Tüm demokrasilerde aksi açıkça belirtilmedikçe tüm duruşmalar dinleyici olarak herkese açıktır. Almanya’da birçok duruşmaya en küçük bir engel ile karşılaşmadan duruşmaları dinleme olanağını bizzat buldum.

Türkiye’de de Anayasamızın 141, CMK’nın 182, HUMK’un 149, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 6. maddeleri gereği duruşmalar herkese açıktır. Üstelik üstat Sayın Av. Engin OĞUZ’un belirttiği gibi mübaşirden ya da hakimden izin alınması gibi bir zorunluluk da söz konusu değildir.

Tek bir istisna vardır o da şudur; aynı davada tanık olan kişiler birbirlerinin ifadelerini duyacak şekilde aynı anda duruşma salonunda bulunamazlar.

Şimdi gelelim esas konuya; Ülkemizde yasal durum bu iken üstat Sayın Av. Engin OĞUZ’un belirttiği gibi mübaşirden izin alarak kolayca duruşmayı izlemeye girebilir misiniz acaba?

Hiç sanmıyorum. Mübaşirden böyle bir izin almaya kalkarsanız büyük ihtimalle “neyi seyredeceksin, izleyeceksin sinema mı burası?” ya da benzeri bir cevap ile karşılaşırsınız. Tabi bu cevap mübaşirin kendi insiyatifi ile verdiği cevap değildir. Önceden duruşma salonuna davanın tarafı ya da tanık durumunda bulunanların dışındaki kimseleri almaması için el altından mahkeme hakiminden emir almıştır.

Peki ya ısrar eder de “duruşmayı dinlemek benim hakkım, mevzuat böyle” diyecek olursanız ne olur? Bu durumda duruşma salonunun kapısında ya da içeride tartışma çıkar. Tartışmayı fark eden hakim durumu öğrenince “atın bunu dışarıya, duruşmanın inzibatını bozuyor” diyerek ve gerekirse kolluk kullanarak sizi yaka paça dışarıya attırır hatta duruma göre hakkınızda adli işlem başlatması bile söz konusu olabilir.

Ancak çok ısrarcı iseniz karşılaştığınız bu büyük haksızlık karşısında Adalet Bakanlığı ve Hakimler Savcılar Yüksek Kurulu’na şikayet dilekçeleri verirsiniz. Bakanlık tarafından yaptırılan göstermelik soruşturma neticesinde hakimin haksız olduğu yüzde yüz ortaya çıksa bile size “duruşmanın inzibatını bozduğunuz için hakim tarafından dışarı çıkartıldığınız yapılacak bir işlem olmadığı” bildirilir. Çünkü onlar da “mevzuat böyle ama ne işin var tarafı olmadığın duruşmada be kardeşim” zihniyetini taşımaktadırlar.

Eğer olağanüstü ısrarcı biri iseniz bu işlemi de idari yargıya taşırsınız. Ancak oradan da lehinize bir sonuç elde etmeniz mümkün değildir.

Peki neden pek çok hakim dışarıdan vatandaşın duruşmalarını izlemesini istemez, bundan sıkıntı duyar? Çünkü kendine güveni yoktur. Verdiği kararlar konusunda emin değildir. Hatasının ortaya çıkmasını istemez. Bu nedenlerle kapalı kapılar ardında Türk Milleti adına ancak karşısında Türk Milleti olmaksızın yargılama yapmayı yeğler.

Peki bu konuya sayın avukatlarımız nasıl bakarlar? Avukatlarımız görev alanı çevresindeki hangi hakimlerin duruşmalarının dinlenilmesinden hoşlanmadığını iyi bilirler ve o hakimin duruşmalarına tam kendi dava saatlerinde giderler. Çağrılmadıkça içeri giremezler. Avukatlarımız çekinirler. Neden? Çünkü yarın öbür gün bu hakime davası düşecektir. Bu nedenle kendisiyle ters düşmek istememektedir.

Türkiye’de acık duruşmaların çok büyük bir bölümü kapalı olarak yapılır. İnsiyatif hakimdedir. Duruşmada taraf değilseniz sizi duruşma salonuna ister alır ister almaz. Tamamen hakimin keyfine kalmış bir konudur. Şikayet edeceğiniz hiçbir makamdan lehinize bir sonuç elde etmeniz mümkün değildir. Bu konuda Barolar bile hiçbir şey yapamamaktadır.

Özetle; öyle üstat Sayın Av. Engin OĞUZ’un dediği gibi mübaşirden izin alarak falan tarafı olmadığınız duruşmalara kolay kolay giremezsiniz. Bu bağlamda kendisine katılmıyorum.
    Konu Hakkarili Arzuhalci tarafından (24-03-2011 Saat 23:01:59 ) de değiştirilmiştir.

Nerede
    İstanbul
    İletiler
    12.252
    Dilekçeler Sözleşmeler
    3
    Dosya Yükleme
    0

Allah kuru iftiradan saklasın ben "mübaşirden izin alın" demedim.
    Yanlız kapıda mübaşir giren çıkanlarla ilgilendiğinden "nesin necisin?" diyecektir üye de "yakınımın duruşması izlemek istiyorum" diyebilir. Dediğiniz gibi mübaşir tarafından yapılacak engeller ister kendi inadı ister hakim talimatlı olsun buna tam tabiriyle "kıllık çıkarmak" denir. Bilhassa ceza davalarında bu türden tavırlara az rastlanır çünkü insanlar yakınlarının kaderleri hakkında yapılan yargılamalara katılmak isterler. Eski DGM şimdi özel yetkili ağır ceza mahkemelerinde dahi salonlar geniştir ve sanık mağdur yakınlarının katılmasına müsaittir ve kolayca katılırlar.
    Duruşmasının dinlenmesinden hoşlanmayan hakime rastlamadım ama bazı yargılamalar yer olmadığı için hakimin odasında yapılabiliyor bi kaç koltuktan başka oturacak yer olmuyor onda da sırası yaklaşan meslektaşlarımız oturur herhangi bir sorun olmaz. Ben hakim izleyiciden hoşlanmıyor diye duruşma salonuna girmeme engel olunduğuna şahit olmadım. Sıram yaklaşmadıkça da içerde beklemeyi tercih etmiyorum zira telefonu kapatmak ya da sessize almak gerekiyor arayan olur diye son dakikaya kadar duruşma salonuna girmiyorum. Duruşma sırasında telefonu çalıp konuşmak için dışarı çıkanları sonra tekrar girenleri görüyorum o da beni rahatsız ediyor.
    Türkiye'de duruşmaların %99.99'u açık yapılıyor ve ilk cümle "açık duruşmaya başlandı" diye zapta geçer.

Nerede
    Istanbul
    İletiler
    3
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

Tanımlı Cevap: Mahkemeye katilabilir miyim?

Verdiginiz cevaplar icin tesekkür ederim, gercekden yardimci oldunuz...

Saygilarimla,
    Tolga

Nerede
    Hakkari
    İletiler
    3.333
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

Sayın Tolga Bey,

Sakın ola burayı Almanya gibi sanıp da öyle elinizi kolunuzu sallayarak duruşma salonuna dinleyici olarak girebileceğinizi sanmayın.

Yukarıda saydığım mevzuatdaki duruşmaların aleniliği ilkesi hukuk kitaplarının sayfalarında kalmıştır. Uygulamada alenilik yoktur.

Otuz yıllık zabıt katipliği hayatımda belki 300.000 defa duruşma tutanaklarının en başına "açık duruşmaya başlandı" yazmışımdır. Ancak bu kağıt üzerinde kalır ve duruşmalar daima kapalı olarak yapılır.

Türkiye'de Almanya'nın tersine duruşma salonlarının kapısı duruşmalar esnasında daima kapalıdır. Mübaşir içeri girmesi gerekenlerin isimlerini yüksek sesle bağırır, adı okunanlar dışında içeri kimse giremez. Mübaşir örneğin kendine has ses tonu ve edasıyla "Avukat Engin OĞUUUUUUUUZ" diye bağırır. İsmi okunan içeri girer.

Özetle içeri girip girememeniz konusu mübaşırın iki dudağı arasındadır. İzin vermezse içeri girmeniz mümkün değildir.

Nerede
    İstanbul
    İletiler
    12.252
    Dilekçeler Sözleşmeler
    3
    Dosya Yükleme
    0

Valla cep telefonları yaygın değilken duruşma salonları ardına kadar açıktı ne olduysa herkes cep telefonu kullanmaya başlayınca oldu. Sağırlarmış gibi en yüksek seste tuhaf sesler ve müziklerle çalan cep telefonları ile bi de bağıra çağıra konuşan kısa kesmeyi de bilmeyenler sayesinde oldu kapıların kapanması

Nerede
    İÇEL
    İletiler
    1.078
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

Birçok duruşma izledim,köylülerimin,arkadaşlarımın,akrabalarımın. Bir tek iş arkadaşlarımın duruşmasını izleyemedim,oda Engin beyin dediği gibi hakim odasında olmuş,çok kısa sürmüş zaten.Ona giremedik sadece.Neme lazım koridorlardaki söylenenlere göre önemsiz davaların duruşmalarını sayın hakimlerimiz odalarında yapıyorlarmış,yada yer olmadığından felan diye duyduk.

Diğerlerini izledim,elimi kolumu sallayarak girdim desem sayın Arzuhalciye haksızlık etmiş olurum.Giremedim,elimi kolumu sallayarak uzaklaştım oradan desemde sayın Engine haksızlık etmiş olurum.

Soruyor tabiki görevli,davalının dacının nesisin,diye.Kimsin kim değilsin diye.Ama giriliyor,izleniyor.Bana denk gelen bu.

+ Konuyu Yanıtla

Bu sayfada bulunan kavramlar:

mahkemede izleyici olmak

mahkemelere izleyici olarak girmek

mahkeme salonuna kimler girebilirmahkemeye kimler girebilirmahkemede seyirci mahkemelere kimler girebilirkimliksiz mahkemeye gidilir miyargıtay duruşma salonları neredemahkemeye seyircimahkemede seyirci olabilirmiyizizleyici olarak mahkemeye gidebilirmiyizmahkemede izleyici olabilir miyimaile mahkemesinde dinleyici olarak girilebilir miMahkemede seyirci nasil olunurmahkeme salonuna izleyici olarak girmek icin yas siniri var miherkes davalara girebilirmikimliksiz mamahkeme salonuna seyirci olarak giremezmiyizagir ceza mahkemelerine dinleyici olarak girmekilk mahkemeye kimler girebilirmahkemede bulunan dinleyicilere ne deneirdurusmada avukat isi cikarsa baska bir arkadasi girebilirmifeto davalarina aile katilabiliyormuhttps:www.hukuki.netshowthread.php85642-Mahkemeye-katilabilir-miyimmahkemeye cep telefonu ile girilir mi
Forum