Merhaba
05.10.2009dan beri çalışmakta olduğum işimden 01.02.2011 tarihinde istifa ettim. İstifa sebebim iş stresi yüzünden şu an geçirmekte olduğum zona hastalığı. Ağır satış stresine daha fazla katlanmak istemiyorum. İstifa ettiğim tarihte rahatsızlığım nedeniyle raporluydum. Raporum bitti, pazartesi günü işbaşı yapmam mümkün olmadığı için tekrar rapor vereleceğini tahmin ediyorum.
Bir yandan da müdürüm ihbar süresince çalışmamı istiyor. İhbar süremin bir kısmını raporlu olarak geçirdim, geçirmeye de devam edecek gibiyim. Kalan günleri de (ihbar sürem 4 hafta) ödeyerek işten ayrılmam mümkün müdür? Çünkü başka bir firmadan teklif aldım, burdan ayrılınca iyileşir iyileşmez orda işe başlamak istiyorum.
Bir diğer konuda şirketin bana vermiş olduğu cep telefonu, bilgisayar ve şirket aracının teslimi konusu. Araç kiralama şirketi tarafından çalışmakta olduğum şehir olan Antalya'da bana teslim edildi. Sonuçta burada aracı veren birileri olduğuna göre aynı kişiler teslim de alabilir. Teslim etmek için İstanbul'a götürmemi istiyorlar. Ağrılarım nedeniyle yeşil reçete ilaçlar kullanıyorum ve araç kullanmam mümkün değil ve şirket aracını şirket çalışanları haricinde kimsenin kullanmayacağını şirket içi araç kullanım prosedüründe imzalamıştık. Ben arabayı oraya götürüp teslim etmek zorunda mıyım? Diğer verilenler işten çıkış işlemim için İstanbul'a gittiğimde yanımda taşıyıp götürebileceğim şeyler.
Sorularıma cevap vermenizi umuyorum. Profesyonel bir desteğe gerçekten ihtiyacım var.Herkese iyi haftasonları dilerim.
Cevap: İstifa sonrası işten ayrılma sorunları (lütfen yardımcı olunuz)
Öncelikle geçmiş olsun.Yeni işinizde hayırlı olsun.
1-ihbar sürenizi raporlu olarak geçirebilirsiniz,bunda bir engel yok.Geri kalan kısmı kanunlarda belirtilen şekillerde ücretini ödeyebilirsiniz.Ancak şirketler genelde şalışanlarından bunu talep etmezler.Ederlersede rapordan sonra kalan sürenin ücretini ödeyip ayrılabilirsiniz.
2-Tabi şirketin çalışma şeklini en iyi siz biliyorsunuz.Ancak aracı ve diğer zimmetli malları teslim etmek için,İstanbula gelemeyeceğinizi size bunların burada teslim edildiğini,ayrıca sağlık problemlerinizin olduğunu açıkça beyan edin.Sizi zorlayacaklarını sanmıyorum.Teslim ettiğiniz araç,telefon,bilgisayar her neyse mutlaka teslim ettiğinize dair bir belge almayı unutmayın.Teslim tutanağına aracın kilometresini,telefonun ve bilgisayarın sağlam olduğunu ekletmenizde fayda vardır.Kolay gelsin.
Sayın Feyyar hızlı cevabınız için çok teşekkür ederim.
Yazdıklarınız aslında birçok firmada gerçekleşen şeyler. İyi niyet çerçevesinde erken ayrılma hoş görülür ,ödeme istenmez ya da araç konusunu anlatınca haklı bulurlar. Fakat burda ilginç bir sistem var. Herşeyi prosedürü neyse o şekilde yapmaya çalışıyorlar, kimse insiyatif kullanmıyor.
Ödeme konusu neyse, öder kurtulurum, canım sağolsun derim ama araç teslimi konusunda başım derde girsin istemiyorum. Bunu telefonda iletmek yerine mail atmam ileride çıkabilecek sorunlar için kullanabileceğim bir belge olur mu?
Bir de son bir sorum daha var. Pazartesi günü tekrar rapor verildiğinde rapor süresi bitene kadar işten çıkışımı yapamazlar mı?
feyyar rumuzlu üyeden alıntı
Öncelikle geçmiş olsun.Yeni işinizde hayırlı olsun.
1-ihbar sürenizi raporlu olarak geçirebilirsiniz,bunda bir engel yok.Geri kalan kısmı kanunlarda belirtilen şekillerde ücretini ödeyebilirsiniz.Ancak şirketler genelde şalışanlarından bunu talep etmezler.Ederlersede rapordan sonra kalan sürenin ücretini ödeyip ayrılabilirsiniz.
2-Tabi şirketin çalışma şeklini en iyi siz biliyorsunuz.Ancak aracı ve diğer zimmetli malları teslim etmek için,İstanbula gelemeyeceğinizi size bunların burada teslim edildiğini,ayrıca sağlık problemlerinizin olduğunu açıkça beyan edin.Sizi zorlayacaklarını sanmıyorum.Teslim ettiğiniz araç,telefon,bilgisayar her neyse mutlaka teslim ettiğinize dair bir belge almayı unutmayın.Teslim tutanağına aracın kilometresini,telefonun ve bilgisayarın sağlam olduğunu ekletmenizde fayda vardır.Kolay gelsin.
Rapor süresi bitene kadarda çıkış işlemlerinizi yapabilirler.Bunlar hep konuşulacak ve anlaşılacak şeyler.Mutlaka bir amiriniz vardır.Bu konuları onunla çözüme kavuşturabilirsiniz.
Mail de atabilirsiniz,rahatsızım gelemiyorum deyip durumu anlatır bir fax da çekebilirsiniz ilgili departmana.Ve şunu söyliyim ben size,işe girerken sözleşmenizde iş gördüğü süre içerisinde teslim edilen araç ve gereçleri,iş bitiminde veya taraflarca sonlandırılan iş ilişkisinden sonra şu ile ve şu sahıslara teslim edilmesi gerekmektedir diye madde yoksa eğer,kusura bakmasınlar.Sizede nerede teslim aldıysam orada teslim ederim deme hakkı doğar.Bilmem anlatabildim mi?
Çok teşekkür ederim. Size çok zahmet verdim.
Sadece şu şekilde bir açıklama var:
"İş sözleşmemin sonlanması ya da herhangi bir nedenle sona ermesi durumunda ya da herhangi bir pozisyon değişikliği için herhangi bir şekilde, BD talebi durumunda, Kullanımıma tahsis edilmiş aracı BD’ye hasarsız ve çalışır durumda göndereceğimi."
Bu şartlarda İstanbul'a ben götürmek zorunda değilim. Kiralama şirketi de burdan benden teslim alıp kendileri götürebilir. Yanlış yorumladıysam düzeltebilir misiniz?
Konu teno07 tarafından (06-02-2011 Saat 00:21:01 ) de değiştirilmiştir.
1-ihbar sürenizi raporlu olarak geçirebilirsiniz,bunda bir engel yok.
Sn.feyyar,
ihbar süresi içinde raporlu olunan günler , ihbar süresini askıya alır,rapor bitimminde ihbar öneli KALDIĞI YERDEN işlemeye devam eder.
Yani, aynı zamanda hem ihbar süresi içinde, hem de raporlu olmak yasalara göre mümkün DEĞİLDİR.
Geri kalan kısmı kanunlarda belirtilen şekillerde ücretini ödeyebilirsiniz.
İhbar süresi bir bütündür, GERİ KALAN KISMI olamaz.
rapordan sonra kalan sürenin ücretini ödeyip ayrılabilirsiniz.
Rapordan sonra kalan sürenin ücretini ödmek gibi bir seçenek mevcut olmadığı gibi, ihbar süresine karşılık gelen ihbar tazminatını ödeyip hemen sözleşmeyi sona erdirme hakkı, SADECE İŞVERENE TANINMIŞ BİR SEÇİM HAKKIDIR.Çalışanın bu konuda seçim hakkı yoktur.
Evet, bu ddiklerinizin yapılmasında fayda var.
teno07 rumuzlu üyeden alıntı
Sayın Feyyar hızlı cevabınız için çok teşekkür ederim.
Yazdıklarınız aslında birçok firmada gerçekleşen şeyler. İyi niyet çerçevesinde erken ayrılma hoş görülür ,ödeme istenmez ya da araç konusunu anlatınca haklı bulurlar. Fakat burda ilginç bir sistem var. Herşeyi prosedürü neyse o şekilde yapmaya çalışıyorlar, kimse insiyatif kullanmıyor.
Ödeme konusu neyse, öder kurtulurum, canım sağolsun derim ama araç teslimi konusunda başım derde girsin istemiyorum. Bunu telefonda iletmek yerine mail atmam ileride çıkabilecek sorunlar için kullanabileceğim bir belge olur mu?
Rapor süresi bitene kadarda çıkış işlemlerinizi yapabilirler.Bunlar hep konuşulacak ve anlaşılacak şeyler.Mutlaka bir amiriniz vardır.Bu konuları onunla çözüme kavuşturabilirsiniz.
Mail de atabilirsiniz,rahatsızım gelemiyorum deyip durumu anlatır bir fax da çekebilirsiniz ilgili departmana.Ve şunu söyliyim ben size,işe girerken sözleşmenizde iş gördüğü süre içerisinde teslim edilen araç ve gereçleri,iş bitiminde veya taraflarca sonlandırılan iş ilişkisinden sonra şu ile ve şu sahıslara teslim edilmesi gerekmektedir diye madde yoksa eğer,kusura bakmasınlar.Sizede nerede teslim aldıysam orada teslim ederim deme hakkı doğar.Bilmem anlatabildim mi?
Sn.feyyar, raporlu olunan süre içinde çıkış işlmleri YAPIL-A-MAZ.
Faks göndermek, mektup yazmak, mail atmak, telefonla arayıp konuşmak, dumanla haberleşmek.... Her ne şekilde bildirimde bulunursanız bulunun, önemli olan bildirimde bulunmak ve bildirimde bulunduğunuzu ıspatlamak ise, en doğru yol, bildirimi NOTER KANALIYLA YAPMAK olacaktır.Böylece neyi, ne zaman, kime bildirdiğinizin ıspatı da mümkün olabilecektir.
teno07 rumuzlu üyeden alıntı
Çok teşekkür ederim. Size çok zahmet verdim.
Sadece şu şekilde bir açıklama var:
"İş sözleşmemin sonlanması ya da herhangi bir nedenle sona ermesi durumunda ya da herhangi bir pozisyon değişikliği için herhangi bir şekilde, BD talebi durumunda, Kullanımıma tahsis edilmiş aracı BD’ye hasarsız ve çalışır durumda göndereceğimi."
Bu şartlarda İstanbul'a ben götürmek zorunda değilim. Kiralama şirketi de burdan benden teslim alıp kendileri götürebilir. Yanlış yorumladıysam düzeltebilir misiniz?
Noter kanalıyla yapacağınız bildirimle,işyerine ait araç teslimini sağlık sorunlarınız nedeniyle istenildiği gibi, bulunduğunuz il dışında tesliminizin mümkün olmadığını belirterek, aracı size bulunduğunuz ilde teslim eden kiralama şirketinin teslim alması için gerekenin yapılması talebinizi iletin.
Diğer ekipmanı toplu taşım araçlarıyla yapacağınız bir seyahatle firmaya tesliminizin mümkün olacağını da belirtin.
Sn.feyyar,
lütfen salt kişisel yorumlara dayalı yanıtlar vermekten kaçının.
Erdoğan Bey, cevabınız için teşekkürler.
O zaman madem ki ihbar süresi bölünemiyor ben mecburen 4 haftalık maaşımı ödemek zorunda kalacağım. Böyle olacağını bilseydim istifa ettiğim gün gider öder işten ayrılırdım. Boşu boşuna bir hafta geçirmişim.
Araç konusunu da dediğiniz gibi noter kanalından gönderim yaparak ileteyim.
Dikkatle her bir noktayı okumuşsunuz.Tekrar teşekkür ederim. Selamlar
Erdoğan Kırcalı rumuzlu üyeden alıntı
Sn.feyyar,
ihbar süresi içinde raporlu olunan günler , ihbar süresini askıya alır,rapor bitimminde ihbar öneli KALDIĞI YERDEN işlemeye devam eder.
Yani, aynı zamanda hem ihbar süresi içinde, hem de raporlu olmak yasalara göre mümkün DEĞİLDİR.
İhbar süresi bir bütündür, GERİ KALAN KISMI olamaz.
Rapordan sonra kalan sürenin ücretini ödmek gibi bir seçenek mevcut olmadığı gibi, ihbar süresine karşılık gelen ihbar tazminatını ödeyip hemen sözleşmeyi sona erdirme hakkı, SADECE İŞVERENE TANINMIŞ BİR SEÇİM HAKKIDIR.Çalışanın bu konuda seçim hakkı yoktur.
Evet, bu ddiklerinizin yapılmasında fayda var.
Sn.feyyar, raporlu olunan süre içinde çıkış işlmleri YAPIL-A-MAZ.
Faks göndermek, mektup yazmak, mail atmak, telefonla arayıp konuşmak, dumanla haberleşmek.... Her ne şekilde bildirimde bulunursanız bulunun, önemli olan bildirimde bulunmak ve bildirimde bulunduğunuzu ıspatlamak ise, en doğru yol, bildirimi NOTER KANALIYLA YAPMAK olacaktır.Böylece neyi, ne zaman, kime bildirdiğinizin ıspatı da mümkün olabilecektir.
Noter kanalıyla yapacağınız bildirimle,işyerine ait araç teslimini sağlık sorunlarınız nedeniyle istenildiği gibi, bulunduğunuz il dışında tesliminizin mümkün olmadığını belirterek, aracı size bulunduğunuz ilde teslim eden kiralama şirketinin teslim alması için gerekenin yapılması talebinizi iletin.
Diğer ekipmanı toplu taşım araçlarıyla yapacağınız bir seyahatle firmaya tesliminizin mümkün olacağını da belirtin.
Sn.feyyar,
lütfen salt kişisel yorumlara dayalı yanıtlar vermekten kaçının.
Sayın Erdoğan,tamam ince eleyip sık dokumuşsunuz da,fakat açık söyliyeyim özel sektörde bu işler sizin dediğiniz gibi yürümüyor.On altı yılımı özel sektörde geçirdim ben.2 Tanede kurumsal firma değiştirdim.En sonda şuan 9 yıldır aynı yerdeyim.
Çok iyi biliyorum çıkış işlemleri,istifa işlemleri,işe giriş işlemlerinin nasıl yapıldığını.Çok başımdan geçti.7 yıl çalıştığım firmadan iş değişimi yaparken,amirimin benim yerime düşündüğü bir ahbabı vardı heralde ihbar mihbar aklına gelmedi.İstifa ettiğim gün elleştim ve gittim.Erdoğan bey,evet bazılarını yanlış biliyor veya eksik biliyor olabilirim.Yanlışımı kabul ederim sorun değil.Sizin bilmenizi istediğim şey,öyle özel sektörde herşeyde kanunlara uygun YÜ-RÜ-MÜ-YOR olduğunu bilmenizdir.
Burada yanıldığım tek şeyin roporlu olmanın ihbar süresinden gün azaltmadığıdır.Bunu kabul ediyor ve teşekkür ediyorum,öğrenmiş oldum.
Noterden kanalıyla yapılacak bildirime bence gerek yok.Ama yapılması garanti yoldur.Mail,fax,telefonla bildirimde olabilir.
Çünkü özel sektörde yetkili amir insiyatifini kullanırsa sizin bahsettiğiniz kurallar,yerini insani değerlere bırakır.Bunların çoğu işçi ile iş veren arasında sorunlu ayrılmalar karşısında konulmuş kurallardır.Güzelde kurallardır,fakat dediğim gibi anladığınızı umut ediyorum.Önemli bölümde kıymetli elemansan durr,4 hafta yerine birini alalım kanun böyle diyorlar,bölümünde altarnatifin varsa hadi kardeşim bizi istemeyeni bizde istemeyiz,veya hadi hakkını helal et diyorlar.Saniyesinde.Daha çok örnekler verebilirimde neticesinde hukuk sitesinde uygulanmayan kanunlardan bahsetmek fazla istemem.Bu ve buna benzer bir çok konunun altına,hatırlarsınız Feyyarın da belirttiği gibi başlayan cümlelerinizi hatırlıyorum,bende sizden çok şey öğreniyorum.Kimsenin hakkı yenmesin diyorum.İtiraf edeyim kanunların biraz daha işçiden yana olmasını isteyenlerdenim.Çünkü onların ne zor şartlarda çalıştığını ben çok iyi biliyor ve görüyorum Erdoğan bey,teşekkür ederim tekrardan.
Ayrıca ben işçininde sizin dediğinizin aksine,kaç yıl çalışmışsa ihbar süresi bellidir zaten.Bu sürenin ücretini verip hemen işten ayrılacağını,bu hakkının olduğunu zannediyordum.Yokmuymuş.Sadece işveren mi bu hakkı kullanır.
™ Hukuki NET 2002-2022 - Ulusal ve uluslararası Hukuk Sitesi ⚖️ olma özelliği ile gerek avukat, gerek diğer hukukçu arkadaş ve gerekse vatandaşlara ev sahipliği yapan, eğitim ve bilimsel alışveriş yapma amaçlı bir "Hukuk Rehberi" dir.
Davalar
Hukuki Net; sürekli yenilenen faydalı güncel içeriği ile zamanın hukuk dallarına göre kategorize edilmiş çeşitli mevzuat (Ceza kanunu, İş kanunu, Borçlar yasası gibi), emsal mahkeme kararları, yargıtay kararları, emsal danıştay ve anayasa mahkemesi kararları ile hukuksal makale, kanun, hukuki forum, hukuk sözlüğü, hukuk programları, meslektaş ilanları, avukatlar için kolay hesaplama araçları, Anayasa Mahkemesi, Danıştay, benzer Yargıtay kararı ve Mahkemeler tarafından örnek davalar ile ilgili gerekçeli kararlar, * davası dilekçe örnekleri yasal haberler ve hukuk siteleri dizini 🕸 bulunan bir hukuk bilgi bankası sistemidir.
Avukatlar
Yararı nedir?
📝 Hukukçular için mesleki danışma (Üstad ve meslektaşlar arası paylaşım), dayanışma ve bakalorya fonksiyonu olan site; "Önleyici hukuk" veya "Dava hukuku" nedeni ile doğan veya yeni doğacak anlaşmazlıklar ile içtihat hukuku kaynağı olan Yargı ve Yargılamayı tartışmak, davalar ve ihtilaflar için yararlı çözüm yolları üretmek ve hukuksal konularda özellikle nerede, nasıl, neden soruları üzerinde soru cevap yorumlar, tartışma paylaşma yorumlama yöntemi ile sebep sonuç ilişkisi kurarak 💬, Mahkemelerin dava yükünü hafifletmeyi de amaçlayan suigeneris (kendine özgü) hukuk laboratuarı özellikleri bulunan bir hukuki kalkınma hedefli bilgi dağarcığıdır.
® Hukuki Net internette ve Türk hukukunda bir marka olmakla birlikte ticaret veya iş amaçlı bir site olmayıp, herhangi bir ticari kurum, kuruluş, bilgisayar programı firması, banka vb. kişi veya herhangi politik veyahut siyasi bir kuruluş tarafından desteklenmemekte, finans kaynağı reklam ve ekseriyetle site yönetimi olan Adalet sistemine adanmış bir servistir.
🆓 Hukuki.net halk için ücretsiz ve açık kaynak nitelikli bir hukuk sitesi olup, gayri resmi vatandaş bilgilendirme portalı işlevi görmektedir. Genel muhteviyat olarak kanun, yönetmelik, Emsal Anayasa mahkemesi, Danıştay ve Yargıtay kararı gibi hukuki mevzuat içermekle birlikte avukat ve uzman kişilere özel yorumlar da içeren sitenin tüm hakları saklı olup, 🕲 telif hakkı içeren içeriği izinsiz yayınlanamaz, kopyalanamaz. (Herhangi bir hususu sitene alıntı kuralları çerçevesinde kopyalamak için sitene ekle için izin bağlantısı.)
™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.
♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.
Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.
Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi[İstanbul] vd.
® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir. Reklam yayıncıları: ads.txt dosyası.
‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.
📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede, muhatap kimdir?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.
Kripto Transferi Nedeniyle 7258...
18-06-2025, 09:12:38 in Ceza Hukuku