İş Mahkemesi Davama görevsizlik verdi, İdare Mahkemesi de verebilir mi?
Merhabalar;
TESİŞ Sendikasına üye , sendikalı kadrolu 4857 sayılı yasaya tabi işçi iken, sendikamdan istifa ettim, "sendika üyesi olmayan işçi yönetmeliği" ne göre çalışan, aynı pozisyondaki kişi 1700 maaş alırken ben 1200 Tl alıyordum, istifa ettim sendikadan ve sendikasızım bende benide o yönetmeliğe göre çalıştırın dedim, kurum reddetti, iş mahkemesine gittim, Mahkeme görevsizlik verdi, ve dosyanın müracaat halinde idare mahkemesine gönderilmesine karar verdi, bende müracaat ettim idare mahkemesine dosyam gönderildi. Sormak İstediğim sorular şunlar;
1- İş Mahkemesi Görevsizlik verdi, İdare Mahkemesi de verebilir mi eğer o da verirse dosya nereye gider, İdare mah. görevsizlik verirse Bölge idarede YD talebinde bulunabilir miyim ?
2- İş Mahkemesinde duruşmaya çıktık, benim dava dilekçem dosyada var, kurumun avukatının savunması dosya da var. Buna rağmen idare mahkemesi tekrardan savunma ister mi? yoksa iş mahkemesindeki savunmaları ve dilekçeleri kabul edip direkt olarak Karar a mı çıkar? (Zaman kaybı açısından soruyorum tebliğat, tekrar savunma isteme vs. derken 1-2 ay sürüyo bu işlemler...)
3-Ben 5 aydır hak kaybına uğruyorum Temmuz 2010 dan beri,geriye dönük alacaklarımı da talep ettim çünkü o tarihte sendikadan istifa etmiştim,kazanırsam alabilir miyim?
4-Hak kaybı olduğundan dosyam öncelikli dosya statüsünde midir? çünkü Kamu çalışanı olarak hak kaybım sözkonusudur,Maddi ve manevi olaraktan. Eğer öncelikli bakılması gereken dosya statüsünde ise, belli bir karara çıkma süresi varmıdır? yaklaşık kaç ayda sonuçlanır? ve İş Mahkemesinde geçen 4,5 aylık süreç İdare mahkemesi için, o süre
eklenir mi ?
Cevap: İş Mahkemesi Davama görevsizlik verdi, İdare Mahkemesi de verebilir mi?
Birde Haklı olduğum halde yönetmelikte madde olduğu halde,Bana haksız muamelesi yapan, kurumun personel dairesi çalışanları hakkında Savcılığa suç duyurusunda bulunmak istiyorum,Devleti zarara uğrattıkları için, Avukatlık ücreti,Harçlar ve benim alacaklarımın faiz ile ödenmesi tüm bunlar, Devleti zarara uğratmaya girmez mi ? Davayı kazandıktan sonra mı bulunmalıyım yoksa dava sürecinde de bulunabilir miyim? ayrıca bu paranın devletten değilde ilgili kişilerden çıkmasını istiyorum, bunun içinde ayrıca bir dava mı açmam gerekiyor yoksa idare mahkemesinden talepte mi bulunayım?
Cevap: İş Mahkemesi Davama görevsizlik verdi, İdare Mahkemesi de verebilir mi?
İYUK
Madde 9
"1. (Değişik: 5.4.1990 – 3622/2 md.) Çözümlenmesi Danıştayın, idare ve vergi mahkemelerinin görevlerine girdiği halde, adli ve askeri yargı yerlerine açılmış bulunan davaların görev noktasından reddi halinde, bu husustaki kararların kesinleşmesini izleyen günden itibaren otuz gün içinde görevli mahkemede dava açılabilir. Görevsiz yargı merciine başvurma tarihi, Danıştaya, idare ve vergi mahkemelerine başvurma tarihi olarak kabul edilir.
2. Adli veya askeri yargı yerlerine açılan ve görevsizlik sebebiyle reddedilen davalarda, görevsizlik kararının kesinleşmesinden sonra birinci fıkrada yazılı otuz günlük süre geçirilmiş olsa dahi, idari dava açılması için öngörülen süre henüz dolmamış ise bu süre içinde idari dava açılabilir."
Hemen dosyanızın gönderildiği İdare Mahkemesine 2577 sayılı Yasanın 3. maddesine uygun biçimde bir dava dilekçesi düzenleyerek müracaatta bulunun ve YDli bir dava açın derim.
Sorularınızla ilgili olarak,
"1- İş Mahkemesi Görevsizlik verdi, İdare Mahkemesi de verebilir mi eğer o da verirse dosya nereye gider, İdare mah. görevsizlik verirse Bölge idarede YD talebinde bulunabilir miyim ?"
İYUK Madde 43
"1. İdare ve vergi mahkemeleri, idari yargının görev alanına giren bir davada görevsizlik veya yetkisizlik sebebiyle davanın reddine karar verirlerse dosyayı Danıştaya veya görevli ve yetkili idare veya vergi mahkemesine gönderirler.
a) Görevsizlik sebebiyle gönderilen dosyalarda Danıştay, davayı görevi içinde görmezse dosyanın yetkili ve görevli mahkemeye gönderilmesine karar verir.
b) Görevsizlik veya yetkisizlik sebebiyle dosyanın gönderildiği mahkeme kendisini görevsiz veya yetkisiz gördüğü takdirde, söz konusu mahkeme ile ilk görevsizlik veya yetkisizlik kararını veren mahkeme aynı bölge idare mahkemesinin yargı çevresinde ise, uyuşmazlık bölge idare mahkemesince, aksi halde Danıştayca çözümlenir.
2. Görev ve yetki uyuşmazlıklarında Danıştay ve bölge idare mahkemesince verilen kararlar ilgili mahkemelere bildirilir ve bu husus taraflara tebliğ olunur.
3. Danıştay ve bölge idare mahkemesince görev ve yetki uyuşmazlıkları ile ilgili olarak verilen kararlar kesindir."
"2- İş Mahkemesinde duruşmaya çıktık, benim dava dilekçem dosyada var, kurumun avukatının savunması dosya da var. Buna rağmen idare mahkemesi tekrardan savunma ister mi? yoksa iş mahkemesindeki savunmaları ve dilekçeleri kabul edip direkt olarak Karar a mı çıkar? (Zaman kaybı açısından soruyorum tebliğat, tekrar savunma isteme vs. derken 1-2 ay sürüyo bu işlemler...)"
İdare Mahkemesi görevsizlik kararı vermez ise 2577 sayılı İYUK hükümleri uygulanır. Yani davalı idarenin dava dilekçenize cevabı alınır, onların cevap dilekçesi size gönderilir, gerekiyorsa siz cevaba cevap dilekçesi verirsiniz ve onlar da sizin cevaba cevap dilekçenize gerek görürler ise cevap verirler. İş Mahkemesindeki süreçteki dilekçe ve savunmalar dikkate alınarak dorudan karar verilmez diye düşünüyorum. Zaman kaybı maalesef olur.
"3-Ben 5 aydır hak kaybına uğruyorum Temmuz 2010 dan beri,geriye dönük alacaklarımı da talep ettim çünkü o tarihte sendikadan istifa etmiştim,kazanırsam alabilir miyim?"
Parasal ve özlük hakkı kayıplarınızı İdare Mahkemesine yazacağınız dilekçenin talep ve sonuç kısmında talep etmelisiniz.
"4-Hak kaybı olduğundan dosyam öncelikli dosya statüsünde midir? çünkü Kamu çalışanı olarak hak kaybım sözkonusudur,Maddi ve manevi olaraktan. Eğer öncelikli bakılması gereken dosya statüsünde ise, belli bir karara çıkma süresi varmıdır? yaklaşık kaç ayda sonuçlanır? ve İş Mahkemesinde geçen 4,5 aylık süreç İdare mahkemesi için, o süre
eklenir mi ?"
Dilekçenizde YD talebiniz olursa, dava dilekçeniz daha öncelikli olarak görüşülür. İş Mahkemesinde harcanan zamanın İdare Mahkemesindeki dosyanızla ilgisi olmaz. Önemli olan YD talebinizin kabul edilmesidir. YD talebiniz kabul edilmese bile İdare Mahkemesindeki davanız 6 ay ile 1 yıl kadar bir sürede sonuçlanabilir diye düşünüyorum.
"Birde Haklı olduğum halde yönetmelikte madde olduğu halde,Bana haksız muamelesi yapan, kurumun personel dairesi çalışanları hakkında Savcılığa suç duyurusunda bulunmak istiyorum,Devleti zarara uğrattıkları için, Avukatlık ücreti,Harçlar ve benim alacaklarımın faiz ile ödenmesi tüm bunlar, Devleti zarara uğratmaya girmez mi ? Davayı kazandıktan sonra mı bulunmalıyım yoksa dava sürecinde de bulunabilir miyim? ayrıca bu paranın devletten değilde ilgili kişilerden çıkmasını istiyorum, bunun içinde ayrıca bir dava mı açmam gerekiyor yoksa idare mahkemesinden talepte mi bulunayım?"
Eğer çalıştığınız yerdeki kişiler görevlerini kötüye kullanmışlarsa bunu hukuki delillerle ispatlamak şartıyla adli yargıda suç duyurusunda bulunabilirsiniz. İdare Mahkemesine vereceğiniz dilekçede varsa maddi kaybınız için maddi ve varsa manevi kaybınız için manevi tazminat talebinde bulunabilirsiniz. Ya da eğer davayı kazanırsanız dava kesinleştikten sonra davalı idare aleyhine İdare Mahkemesinde maddi ve manevi tazminat davası açabilirsiniz. Eğer maddi ve/veya manevi tazminat kazanırsanız davalı idare tazminatları size öder ve Anayasa ve Kanunlar gereği ilgili kişilerin kişisel veya görev kusurları varsa ödediği parayı onlara rücu ettirebilir diye düşünüyorum. Önemli olan davayı kazanmaktır.
Konu Çobanoğlu tarafından (04-01-2011 Saat 02:29:18 ) de değiştirilmiştir.
Cevap: İş Mahkemesi Davama görevsizlik verdi, İdare Mahkemesi de verebilir mi?
çok teşekkür ederim... çok aydınlatıcı ve açıklayıcı olmuş çok sağolun emeğiniz için teşekkürler... ben "Sendika üyesi olmayan işçi yönetmeliği" ne göre çalışmayı talep ettiğim için, Yürütmeyi Durdurma' yı gerektirecek bişey olmadığını düşündüğüm için YD talep etmedim, esastan karar çıksın istedim...ayrıca tekrardan dava açın demişsiniz de, tekrardan dava açmama gerek varmıdır? davam esas no bile aldı uyaptan baktığımda,dosyanın durumu: dosya açıldı diyor... 1 ay önce açılmış yeni davam idare mahkemesinde, ve yeni esas no almış idare mahkemesinde harç posta masraflarını falan da yatırdım... tekrardan açmama gerek varmıdır? aynı esastan iki dava olursa ne olur ? ayrıca şu an açık olan davama YD talep edebilirmiyim?
Cevap: İş Mahkemesi Davama görevsizlik verdi, İdare Mahkemesi de verebilir mi?
birde yerel idare mahkemesinde yani Şanlıurfa İdare Mahkemesinde davayı kazandığım zaman, Kurum davamın neticesini uygulamaya koymak zorundamıdır? yoksa bölge idare yada danıştayın kararını mı bekler, süreç devam ediyor deyip? yani ben urfa idare mahkemesinde davayı kazanırsam davamın neticesi işlem uygulanmaya başlanır mı? yoksa uygulamaya koymazlar da neticeyi danıştay yada üst mahkemeden mi beklerler?
Cevap: İş Mahkemesi Davama görevsizlik verdi, İdare Mahkemesi de verebilir mi?
Sendika üyesi olmayan İşçi Yönetmeliği'ne göre çalışma talebiniz yazılı olarak reddedilmiş ve bu idari işlem hukuka aykırı veya sizin için telafisi zor kayıplara neden oluyorsa YD talebinde bulunabilirsiniz. Dosyanız İdare Mahkemesine gönderilmiş ve dosya açılmıştır ancak orada sizin İdare Mahkemesinden doğrudan taleplerinizle ilgili İdare Mahkemesine yönelik dilekçeniz yoktur. Siz dilekçe verdiğinizde ayrı bir dava açılmasına gerek yoktur. Dilekçenize açılan davanın esas numarasını yazarsınız. Ancak bu dilekçe ile süresinde olursa İdare Mahkemesinden YD ve yukarıda belirtilen diğer maddi ve manevi kayıplarınızın telafisini talep edebilirsiniz. YD talebi her zaman mümkündür. Yine de davanızın bulunduğu İdare Mahkemesine gidin Başkan veya üyelerle bu konuyu konuşun ve onların söylediklerine göre hareket ediniz derim. İdare Mahkemesinden YD kararı alırsanız ya da davayı esastan kazanırsanız, davalı idare bu kararların gereklerini tebliğ tarihinden itibaren 30 gün içinde uygulamak zorundadır. İdare Mahkemesinin kararını temyiz edebilirler. Bu ayrı meseledir.
Cevap: İş Mahkemesi Davama görevsizlik verdi, İdare Mahkemesi de verebilir mi?
Anladım, ben o zaman şimdi YD talepli İdare Mahkemesi Başkanlığı' na, İş Mahkemesindeki Dilekçemin benzeri bir dilekçe ile başvurayım... Çok Teşekkür ederim çok sağolun efendim...
Cevap: İş Mahkemesi Davama görevsizlik verdi, İdare Mahkemesi de verebilir mi?
Yürütmeyi Durdurma talebi dilekçemi verdim bugün mahkemeye. Hakimle de görüştüm, 1-2 ay içinde davamın neticeleneceğini söyledi. teşekkürler tekrardan...
Herkese merhaba bugün Ankara 5. tüketici mahkemesinde davam görüldü. Bir bilgisayar almıştım sıkıntılarından dolayı heyete başvurdum, firma da itiraz...
Bir atama mevzusu nedeniyle Çanakkale İdare Mahkemesine iptal davası açtım. Mahkeme dosya hakkında red kararı verdi. Bende bunun üzerine Edirne Bölge...
™ Hukuki NET 2002-2022 - Ulusal ve uluslararası Hukuk Sitesi ⚖️ olma özelliği ile gerek avukat, gerek diğer hukukçu arkadaş ve gerekse vatandaşlara ev sahipliği yapan, eğitim ve bilimsel alışveriş yapma amaçlı bir "Hukuk Rehberi" dir.
Davalar
Hukuki Net; sürekli yenilenen faydalı güncel içeriği ile zamanın hukuk dallarına göre kategorize edilmiş çeşitli mevzuat (Ceza kanunu, İş kanunu, Borçlar yasası gibi), emsal mahkeme kararları, yargıtay kararları, emsal danıştay ve anayasa mahkemesi kararları ile hukuksal makale, kanun, hukuki forum, hukuk sözlüğü, hukuk programları, meslektaş ilanları, avukatlar için kolay hesaplama araçları, Anayasa Mahkemesi, Danıştay, benzer Yargıtay kararı ve Mahkemeler tarafından örnek davalar ile ilgili gerekçeli kararlar, * davası dilekçe örnekleri yasal haberler ve hukuk siteleri dizini 🕸 bulunan bir hukuk bilgi bankası sistemidir.
Avukatlar
Yararı nedir?
📝 Hukukçular için mesleki danışma (Üstad ve meslektaşlar arası paylaşım), dayanışma ve bakalorya fonksiyonu olan site; "Önleyici hukuk" veya "Dava hukuku" nedeni ile doğan veya yeni doğacak anlaşmazlıklar ile içtihat hukuku kaynağı olan Yargı ve Yargılamayı tartışmak, davalar ve ihtilaflar için yararlı çözüm yolları üretmek ve hukuksal konularda özellikle nerede, nasıl, neden soruları üzerinde soru cevap yorumlar, tartışma paylaşma yorumlama yöntemi ile sebep sonuç ilişkisi kurarak 💬, Mahkemelerin dava yükünü hafifletmeyi de amaçlayan suigeneris (kendine özgü) hukuk laboratuarı özellikleri bulunan bir hukuki kalkınma hedefli bilgi dağarcığıdır.
® Hukuki Net internette ve Türk hukukunda bir marka olmakla birlikte ticaret veya iş amaçlı bir site olmayıp, herhangi bir ticari kurum, kuruluş, bilgisayar programı firması, banka vb. kişi veya herhangi politik veyahut siyasi bir kuruluş tarafından desteklenmemekte, finans kaynağı reklam ve ekseriyetle site yönetimi olan Adalet sistemine adanmış bir servistir.
🆓 Hukuki.net halk için ücretsiz ve açık kaynak nitelikli bir hukuk sitesi olup, gayri resmi vatandaş bilgilendirme portalı işlevi görmektedir. Genel muhteviyat olarak kanun, yönetmelik, Emsal Anayasa mahkemesi, Danıştay ve Yargıtay kararı gibi hukuki mevzuat içermekle birlikte avukat ve uzman kişilere özel yorumlar da içeren sitenin tüm hakları saklı olup, 🕲 telif hakkı içeren içeriği izinsiz yayınlanamaz, kopyalanamaz. (Herhangi bir hususu sitene alıntı kuralları çerçevesinde kopyalamak için sitene ekle için izin bağlantısı.)
™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.
♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.
Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.
Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi[İstanbul] vd.
® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir. Reklam yayıncıları: ads.txt dosyası.
‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.
📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede, muhatap kimdir?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.
Clicking Here TLO lookup
02-05-2025, 13:42:01 in Askerlik Hukuku