Depo işyerime ait yerde internet cafe açacağını söyleyerek 1 yıllık sözleşme imzaladık.Tuvalet olmadığı için tuvalet ile ilgili hertürlü masrafın kiracıya ait olacağı konusunda da anlaştık.Sözleşme süresi doldu 1 yıllık kirasını yatırdı ancak sözleşmeyi yenilemedik aradan iki ay geçti kira falan yatırmayınca baktım ki işyerini boşaltmış.Yerini tespit ettim ve niye habersiz çıktın dediğimde tuvaletin çok yağmur yağdığı bir gün içeriyi su bastığını o yüzden çıktığını söyledi.Bende tuvaleti yıkmasını ve kiraları yatırmasını söyledim.Ama hiç yanaşmıyor.Daha sonra anahtarı da göndermiş.
Şimdi ben tuvaleti yıkıp kanalizyon borusunu iptal ettirmeye kalksam 1 yıllık aldığım kiralar oraya ve işyeri tamiratına gider.
Cevap: Kiracıma ne yapsam haktır lütfen yol gösterin...
Kontratta her yıl yenileneceğine dair bir ibare varmıydı, burda ayrıntılar çok önemli.Bir taraftan bakınca şahıs 1 yıllık kirasını yatırmış bir yıl otutmuş sonra meskeni terk etmiş ve oranın su basmasından da ne hakla sorumlu gösterilecek belirsiz, ancak bir taraftanda baktığınızda kendi yaptığı belkide kalitesiz ve özensiz mağzemeler neticesinde orayı su basmasına sebep oldu ve siz hem habersiz çıkmasından hem dükkanınızı su basmasından mağdur oldunuz.Hukuki olarak bir şey elde etmeniz yaptığınız ve imza ettiğiniz kontratta yazanlara bağlı olmakla beraber su basmasındaki sorumluluğu karşı tarafa yüklemeniz için bu durumu nasıl olacak bilmiyorum ama açılacak bir dava ile kanıtlamak zorundasınız.Zor bir süreç sizi beklemekte diye düşünüyorum.Kolay gelsin.
Sözleşme bitiş tarihinde her iki tarafında itirazı olmazsa bir sene uzamış sayılır şeklinde bir ibare olsaydı şahıs uzamış sözleşmeyi bir yerde haber vermeksizin bozmuş olacaktı, ancak şu anda şahıs sözleşmem bitti bende çıktım gittim diyecek.İhtimal açacağınız bir davada da kendisinin maddi kayıplaplara uğrayacağını görüp haber verdiğini ve tuvaletin durumu hakkınıda da bilginiz olduğunu veya tuvaletin kendisi çıkarken bir sorunu olmadığı söyleyebilir(her şeyi kabulde edebilir bu kiracınıza bağlı).Size tavsiyem iddialarınızı kanıtlayacağınıza inanıyorsanız dava yoluna gidin.Aksi taktirde birde mahkeme masraflarını ödemek durumunda kalabilirsiniz.Geçmiş olsun.
6570 sayılı yasaya göre madde 11 kira müddetinin bitmesinden en az 15 gün önce tahliye edeceğini yazı ile bildirmesi gerekiyor.Bildirmediğine göre sözleşmede muacceliyet şartı da olduğuna göre sözleşme otomatik olarak 1 yıl uzamış ve gelecek kiralar için hak doğmamışmıdır.Ayrıca kira sözleşmesini tek suret yapmıştık tuvaletle ilgili durumu ispat için sözleşmenin ilk sayfasındaki demirbaş eşya beyan kısmına tuvaletin yapılması ve tahliye durumunda kiralayanın istemesi halinde yıkılmasına dair tüm masraflar kiracıya aittir diye yazmayı düşünüyorum.O zaman yazılı şarta bağlamak aklıma gelmedi sözlü olarak anlaşmıştık.
Bu durumda sözleşmeyi muaccel olmasından dolayı icraya verebilir miyim ? İcraya verirken tuvaletin yıkılması ile ilgili örnek forma yazmam gereken bir şey var mı ? Yoksa önce ihtar mı çekmem gerekiyor ?
Sadece Yapanın yanına kar olmasın istiyorum...
İlk yazdığınız şekilde düzenlemeler olsada mülk sahipleri genelde bu maddeleride sözleşmeye eklemektedir.İkinci yazdığınız sözleşmeye tek taraflı madde ekleme etik olmamakla birlikte sözleşmenin geçerliliğine zarar da verebilir.Şahıs muhtemelen itiraz edecek imza ettiği dışında şartlar konduğuna dair.Hal bu şekliyleyken bu durumlara aşina bir avukattan destek almanız daha sağlıklı gözükmekte.Esen kalın..
Bu tip bir durumla karşılamış biri olarak şunu söyleyebilirim; kiracı beyanda bulunmadığı için kontrat devam etmektedir ve kira borcu sabittir. Ancak kiracı ihtar çekerek kontratı tek taraflı olarak gelecek ay itibariyle sonlandırabilir. Sonlandığı süreye kadar kira alacağınız baki kalır. Tadilatla ilgili olarak tadilatın izinsiz olduğu gerekçesiyle eski haline getirilmesi ve zararın karşılanmasını talep edebilirsiniz. Kiracı tadilatın izinli olduğunu kanıtlamakla mükelleftir. Tabi bu uzman görüşü değil bir avukata danışmanız en doğrusu fakat bildiğim kadarıyla böyle. Bu tip davalar meşakkatlidir o yüzden tadilatı yaptırması halinde birikmiş kira alacağınızdan vazgeçeceğiniz yada benzer gibi bir orta yol sunarak anlaşma yoluna gitmeniz en iyisi olur. Tabi siz bilirsiniz.
™ Hukuki NET 2002-2022 - Ulusal ve uluslararası Hukuk Sitesi ⚖️ olma özelliği ile gerek avukat, gerek diğer hukukçu arkadaş ve gerekse vatandaşlara ev sahipliği yapan, eğitim ve bilimsel alışveriş yapma amaçlı bir "Hukuk Rehberi" dir.
Davalar
Hukuki Net; sürekli yenilenen faydalı güncel içeriği ile zamanın hukuk dallarına göre kategorize edilmiş çeşitli mevzuat (Ceza kanunu, İş kanunu, Borçlar yasası gibi), emsal mahkeme kararları, yargıtay kararları, emsal danıştay ve anayasa mahkemesi kararları ile hukuksal makale, kanun, hukuki forum, hukuk sözlüğü, hukuk programları, meslektaş ilanları, avukatlar için kolay hesaplama araçları, Anayasa Mahkemesi, Danıştay, benzer Yargıtay kararı ve Mahkemeler tarafından örnek davalar ile ilgili gerekçeli kararlar, * davası dilekçe örnekleri yasal haberler ve hukuk siteleri dizini 🕸 bulunan bir hukuk bilgi bankası sistemidir.
Avukatlar
Yararı nedir?
📝 Hukukçular için mesleki danışma (Üstad ve meslektaşlar arası paylaşım), dayanışma ve bakalorya fonksiyonu olan site; "Önleyici hukuk" veya "Dava hukuku" nedeni ile doğan veya yeni doğacak anlaşmazlıklar ile içtihat hukuku kaynağı olan Yargı ve Yargılamayı tartışmak, davalar ve ihtilaflar için yararlı çözüm yolları üretmek ve hukuksal konularda özellikle nerede, nasıl, neden soruları üzerinde soru cevap yorumlar, tartışma paylaşma yorumlama yöntemi ile sebep sonuç ilişkisi kurarak 💬, Mahkemelerin dava yükünü hafifletmeyi de amaçlayan suigeneris (kendine özgü) hukuk laboratuarı özellikleri bulunan bir hukuki kalkınma hedefli bilgi dağarcığıdır.
® Hukuki Net internette ve Türk hukukunda bir marka olmakla birlikte ticaret veya iş amaçlı bir site olmayıp, herhangi bir ticari kurum, kuruluş, bilgisayar programı firması, banka vb. kişi veya herhangi politik veyahut siyasi bir kuruluş tarafından desteklenmemekte, finans kaynağı reklam ve ekseriyetle site yönetimi olan Adalet sistemine adanmış bir servistir.
🆓 Hukuki.net halk için ücretsiz ve açık kaynak nitelikli bir hukuk sitesi olup, gayri resmi vatandaş bilgilendirme portalı işlevi görmektedir. Genel muhteviyat olarak kanun, yönetmelik, Emsal Anayasa mahkemesi, Danıştay ve Yargıtay kararı gibi hukuki mevzuat içermekle birlikte avukat ve uzman kişilere özel yorumlar da içeren sitenin tüm hakları saklı olup, 🕲 telif hakkı içeren içeriği izinsiz yayınlanamaz, kopyalanamaz. (Herhangi bir hususu sitene alıntı kuralları çerçevesinde kopyalamak için sitene ekle için izin bağlantısı.)
™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.
♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.
Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.
Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi[İstanbul] vd.
® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir. Reklam yayıncıları: ads.txt dosyası.
‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.
📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede, muhatap kimdir?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.
çàáëîêèğîâàòü êàíàë òåëåãğàì
03-09-2025, 18:10:45 in Askerlik Hukuku