şu an bir müvekkil tarafından tarafıma bir nafaka arttırım davası geldi. Ancak müvekkilimin daha önceki avukatı tarafından boşanma ilamında nafaka artış oranı diğer yıllar için de karara bağlanmış olmasına rağmen nafaka arttırım davası açılmış. Ancak gene eski avukat ilamdaki artış oranı olan DİE endeksine göre artış istememiş . 5 senede 2 kere nafaka arttırım davası açmışlar ve her sene otomatikman artacak nafaka mahkeme kararı ile 2 kere artmış. Şu an müvekkilim ise yeni bir artış istemekte .Ben elimizdeki ilk boşanma ilamı üzerinden icra ile yola devam etmek niyetindeyim. Ki yapılması gereken de beş senedir buydu. Sizce her nekadar 2 kere boşu boşuna dava açılmış ise de artık dava açmak gerekir mi? Ayrıca her iki arttırım davasına da karşı taraf sürekli itiraz etmiş ve sürekli temyize giderek olayı uzatmış. Sormak istediğim şu ben 2006 yılında icra ile talep edeceğimiz miktarı boşanma ilamındaki ilk nafaka üzerine 5 yıllık enflasyon rakkamlarını koyarak mı bulacağım?Yoksa daha önce nafaka artış davaları ile 2002 ve 2004 yıllarında arttırılan rakkamlar üzerinden mi hareket edeceğim? Karar veremedim çünkü eski avukatın yanlış yönlendirmeleri sonucu müvekkilimin şu an aldığı nafaka bile 3 yıl önce alması gereken nafakadan az. Yani hakkı olan zammı hiç alamamış. Mahkeme nafaka artışı yaparken ilamdaki artış oranına hiç dikkat etmemiş ve hep enflasyonun altında artış yapmış Yani her iki nafaka artış kararı da boşanma kararındaki artış oranına uymuyor. 5 sene önceki sözleşmeye göre her sene DİE TÜFE ye göre artarak 1500 nafaka alması gerekirken şu an davalar sonucu 700 milyon alıyor.Nasıl bu rakkamı eas rakkam olarak 1500 'e çıkarabilriz?Müvekkilimin kullanmadığı bu hakkı ona nasıl iade edebiliriz?Yardımlarınız için teşekkürler.
Sayın Dalida,
ilginç bir durum ile karşılaşmışsınız. Ama kanımca, boşanma ilamı birlikte hükmedilen nafakaya ilişkin hükümler ortadan kalkmıştır.
Nafaka, tarafların ekonomik durumlarına ve ihtiyaçlarına göre nafaka miktarı belirlenir.
MK 176 maddesi bu konuyu hükme bağlamıştır. Buna göre, ancak istem halinde ileki yıllardaki nafakanın ne şekilde ödeneceği belli edilebilir. Oysa müvekkiliniz, dava açmış olmakla istem koşulunu ihlal etmiştir.
Kaldı ki, yargıtayın görüşüne göre de, salt enflasyon oranındaki artışlar, nafaka miktarını tek başına belirlemez. Bunun yanısıra, değişen koşulların, ihtiyaçların, tarafların ekonomik durumundaki değişikliklerin de nafaka miktarını etkileyeceği açıktır.
Bence sizin yapmanız gereken, tarafların şu anki sosoyal ve okonomik durumları ile, ihtiyaçlarının da değiştiğini ileri sürerek koşullara uygun bir nafaka tayini istemek. Ancak bu artırımın, enflasyon oranlarından daha aşağıda olmayacağı da açıktır
sayın mesledaşım, öneriniz için teşekkür ederim. Yalnız açılan davalarda ilk karardaki artış oranına dokunulmamış . Yagıtayın yerleşik içtahatlarında kira tesbit davası sonucu sadece kiranın bedelinin değişeceği , ana sözleşmedeki artış oranının değişmeyeceği, aksi halde sözleşmeye bağlılık ilkesinin savunulamayacağı belirtilmiştir. bence bunu bu nafaka davasına da uygulayabiliriz. Zira müvekkilim anlaşmalı olarak boşanmış, ve karşı taraf sözleşme ve mahkeme kararı ile bağlanmıştır. Kaldı ki yargıtay dolar üzerinden olan nafakalrda bile indirim yapmazken, enflasyon oranı baz alınarak yapılmış bir sözleşmenin uygulanamamasını algılayamıyorum. Müvekkilim nafaka tesbitini sadece önümüzdeki dönem için istemekte geçmiş yılların farklarını talep etmemektedir. Sizce 5 yıl önce 350 milyon olan nafakanın yanlış mahkeme kararları sonucu olması gereken rakkamlara gelmemesi bundan sonra da gelemeyeceği anlamındamıdır?. işte bu noktada çıkış bulamıyorum? Bir avukatın yanlış yönlendirmesi sonucu bu yanlışa mahkeme de uymuş ve müvekkilimin hem sözleşme hem de mahkeme kararı ile alması gereken miktarlar uçup gitmiştir. Şimdi biz nasıl adaletten söz edeceğiz?Yanlış hesap bağdattan döner derler sizce bu hesap nasıl geri döner? Çünkü burada geçmişte 5yıl hakkını kullanmayan ama artık bu hakkı kullanmak isteyen biri var. Bu ilk mahkeme kararını nasıl yok sayacağız. Artı tarafların sözleşmeleri nasıl yok sayılacak.? Tekrar ilginiz için teşekkürler.
Sayın Dalida,
Öncelikle örneğiniz bence yanlış. Nafaka, hakim tarafından resen gözönüne alınan ve kamu düzenine ilişkin bir hükümdür. Kira sözleşmesi ise, adı üstünde bir sözleşmedir. Tarafların iradeleri ile hayat bulur.
Geçmiş dönemlerde yapılan hatanın telefisi mümkün.
Şu anki tarafların ekonomik durumu ve ihtiyaçlarına göre nafaka talep edeceksiniz zaten. Ayrıca, eğer davalının ekonomik durumunda bir gerileme yoksa, bu artışın enflasyondan daha az olması zaten mümkün değil. İlk mahkeme kararını emsal göstereke, enflasyon artışlarını da dikkate alarak, istediğiniz rakama ulaşırsınız sanıyorum
sevgili meslekdaşlarım, ben de kendi kendime davasız bu işin çözümü zor olacak diyorum ama dava açmamak gerekirken dava açarak müvekkilime zaman ve para, yargıya da fuzuli işem yükü veren eski avukatın yolunu benimsemiş olmazmıyım. Evet boşanma öncesi protokol hakim tarafından değiştirilebilir ancak ilk mahkemede protokol değişmeden karara geçmiş, taraflarda temyiz etmemişse, daha sonra da protokülün şartları karşı taraf tarafından dava edilip, uyarlama istenmemişse(ki ancak olağanüstü ekonomik şartlar altında değişim yapılmatadır. Ahde vefa ilkesi baktığım hemen hemen tüm nafaka artışla ilgili içtihatlarda korunmuştur.), sizce neden enflasyon oranını baz alan bu kararı uygulayamıyorum? ayrıca hepinizin bildiği gibi yeni medeni kanunda sırf mahkemelerin ve nafaka alacaklısının iş yükünü hafifletmek ve her sene dava açılmasını engellemek için yeni bir madde konulmuş ve hakime gelecek yıllardaki artış oranını belirleme yetkisi verilmiştir. (176 madde) Sonuçta elimde her sene nafakanın enflasyon oranında artacağını belirten bir mahkeme kararı. 5 yıldır mahkeme hataları, hesap hataları ile eksik nafaka alan ve kanunun kendisine verdiği hakkı savunmamı isteyen bir müvekkil var? Sizce çıkış yolu nedir? benim çözmeye çalıştığım şu nafaka artış davası açsakta baz alınacak hareket noktası rakkam nedir? ilk boşanma kararındaki rakkam mı? daha sonra karar verilen rakkamlar mı? Çünkü ilk rakkam baz alınırsa 5 yıllık enflasyon rakkamları ile 1.587 milyon, eksik hesaplanarak, ilk mahkeme kararı yok sayılarak karar verilen diğer rakkamlar baz alınırsa 775 milyon. Sizce müvekkilimin bırakın geçmiş yıllardaki kayıplarını, ileriye yönelik kayıbıda neredeyse yarıyarıya olmaktadır. Yani uzun sözün kısası kanunların kendisine verdiği hakkı almakta ben müvekkilime nasıl yardımcı olabilirim? İnanın 3-4 avukat arkadaş işin içinden çıkamadık. Çok zor ve çetrefilli bir dava ancak hepimizin ortak fikri müvekkilimin alması gereken nafakanın 1.500 milyon civarında olduğu, ancak bu artışı nasıl sağlayabileceğimiz.
Eski eşim 7,5 yıldır oğlumu bana göstermiyor, kaçırıyor. Bu nedenle 2006 yılında 2 ay hapis cezası aldı(paraya çevrildi). Şu anda bu konu ile ilgili...
Merhaba sayın avukatlarımız
Ben 12. 06 2008 tarihinde eşimle evlendim ve şuan 4 aylık hamileyim. Eşimin ilk evliliğnden 2003 doğumlu bir kızı var ve...
eski eşimden 99 senesinde ayrıldım. iki çocuğuma 60ar ytl bağlandı . davadan beri yaklaşık 5 sene nafaak ödemedi buda yaklaşık 7bin tl yapıyor şimdi...
İyi günler eşimin ilk evliliğinden olan 1995 doğumlu kızının velayeti annesinde boşanma davası ile birlikte belirlenmiş olan 150 YTL'lik nafaka için...
™ Hukuki NET 2002-2022 - Ulusal ve uluslararası Hukuk Sitesi ⚖️ olma özelliği ile gerek avukat, gerek diğer hukukçu arkadaş ve gerekse vatandaşlara ev sahipliği yapan, eğitim ve bilimsel alışveriş yapma amaçlı bir "Hukuk Rehberi" dir.
Davalar
Hukuki Net; sürekli yenilenen faydalı güncel içeriği ile zamanın hukuk dallarına göre kategorize edilmiş çeşitli mevzuat (Ceza kanunu, İş kanunu, Borçlar yasası gibi), emsal mahkeme kararları, yargıtay kararları, emsal danıştay ve anayasa mahkemesi kararları ile hukuksal makale, kanun, hukuki forum, hukuk sözlüğü, hukuk programları, meslektaş ilanları, avukatlar için kolay hesaplama araçları, Anayasa Mahkemesi, Danıştay, benzer Yargıtay kararı ve Mahkemeler tarafından örnek davalar ile ilgili gerekçeli kararlar, * davası dilekçe örnekleri yasal haberler ve hukuk siteleri dizini 🕸 bulunan bir hukuk bilgi bankası sistemidir.
Avukatlar
Yararı nedir?
📝 Hukukçular için mesleki danışma (Üstad ve meslektaşlar arası paylaşım), dayanışma ve bakalorya fonksiyonu olan site; "Önleyici hukuk" veya "Dava hukuku" nedeni ile doğan veya yeni doğacak anlaşmazlıklar ile içtihat hukuku kaynağı olan Yargı ve Yargılamayı tartışmak, davalar ve ihtilaflar için yararlı çözüm yolları üretmek ve hukuksal konularda özellikle nerede, nasıl, neden soruları üzerinde soru cevap yorumlar, tartışma paylaşma yorumlama yöntemi ile sebep sonuç ilişkisi kurarak 💬, Mahkemelerin dava yükünü hafifletmeyi de amaçlayan suigeneris (kendine özgü) hukuk laboratuarı özellikleri bulunan bir hukuki kalkınma hedefli bilgi dağarcığıdır.
® Hukuki Net internette ve Türk hukukunda bir marka olmakla birlikte ticaret veya iş amaçlı bir site olmayıp, herhangi bir ticari kurum, kuruluş, bilgisayar programı firması, banka vb. kişi veya herhangi politik veyahut siyasi bir kuruluş tarafından desteklenmemekte, finans kaynağı reklam ve ekseriyetle site yönetimi olan Adalet sistemine adanmış bir servistir.
🆓 Hukuki.net halk için ücretsiz ve açık kaynak nitelikli bir hukuk sitesi olup, gayri resmi vatandaş bilgilendirme portalı işlevi görmektedir. Genel muhteviyat olarak kanun, yönetmelik, Emsal Anayasa mahkemesi, Danıştay ve Yargıtay kararı gibi hukuki mevzuat içermekle birlikte avukat ve uzman kişilere özel yorumlar da içeren sitenin tüm hakları saklı olup, 🕲 telif hakkı içeren içeriği izinsiz yayınlanamaz, kopyalanamaz. (Herhangi bir hususu sitene alıntı kuralları çerçevesinde kopyalamak için sitene ekle için izin bağlantısı.)
™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.
♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.
Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.
Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi[İstanbul] vd.
® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir. Reklam yayıncıları: ads.txt dosyası.
‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.
📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede, muhatap kimdir?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.
Wmic Windows Activation Key and...
03-05-2025, 14:36:12 in Aile Hukuku