Merhabalar. Kamuda çalışıyorum. Bir evrakta müdürümle fikir ayrılığına düştük. Şöyleki; mükelleflerimimz firmalarındaki değişiklikleri 60 gün içirisinde bildirmek zorunda. Aksi takdirde cezai yaptırım var. Ancak 2009 önceki yönetmelikte konuyla ilgili herhangi bir uygulama yok. 2009'da yeni yönetmelikle birlikte yaptırım geldi.
İşlem için gelen mükellef değişikliği 2008 de yapmış ve yeni bildiriyor. Ben, yeni yönetmelikle birlikte gelen uygulamaya istinaden, yönetmeliğin çıktığı tarihten itibaren 60 günü geçirdiği için cezai işlemin yapılmasını istedim. Fakat müdürümde: 2008 de böyle bir yönetmelik maddesinin olmadığını ve bu sebeplede geçmişe dönük işlem yapılamayacağını söyledi. Mantıklı geldi ancak hala 2009 yeni yönetmelikten sonrakı 61. günde cezai işlem yapılması gerektiğinin düşünüyorum. Böyle bir durumda uygulama nasıldır.
Teşekkür ederim.
Yönetmelikte, belirttiğiniz mükellef durumunda olanlar için ne yapılacağını düzenleyen bir geçici madde olması ve belirli bir süre tanıması lazım... Yoksa, cezai işlem yapmamanız uygun olur... Cezanın, açık ve anlaşılır bir yasal dayanağı olmalı... Tabii ortaya çıkan çarpıklığın müsebbibi uygulayıcılar değil yasakoyucudur...
Konu Kantaroncu tarafından (02-11-2010 Saat 14:04:26 ) de değiştirilmiştir.
Konuyu biraz daha açayım.
11.06.2009 tarihli Karayolu Taşıma Yönetmeliği (43 15/b 22) maddesi:
(22) Yetki belgesi sahibi gerçek ve tüzel kişiler; unvan, adres, vergi dairesi, ortaklık, hisse devri (halka açık sermaye şirketlerinde hamiline yazılı hisse devirleri hariç), sermaye miktarı, yönetici, acentelik sözleşmeleri ve taşıtlara ilişkin değişiklikleri, değişikliğin meydana geldiği tarihten itibaren 60 gün içinde Bakanlığa bildirmekle yükümlüdürler.
İdari yaptırımlar kısmında (76 n)
n) 43 üncü maddesinin dördüncü, altıncı, dokuzuncu, onbirinci, onaltıncı, onyedinci, ondokuzuncu, yirmiikinci ve yirmiyedincı fıkralarına aykırı hareket edenlere her fıkra için 5 uyarma; beşinci ve onuncu fıkralarına aykırı hareket edenlere her fıkra için 2 uyarma; yedinci, yirminci, yirmibeşinci ve yirmialtıncı fıkralarına aykırı hareket edenlere her fıkra için 10 uyarma; onbeşinci fıkrasının (a), (b) ve (c) bentlerine aykırı hareket edenlere her bent için 3 uyarma; yirmisekizinci fıkrasına aykırı hareket edenlere 3 uyarma, ……….
Bunların dışında ilgili konuyla ilgili herhangi bir hüküm yok. Ben bu maddelere istinaden (2008 de değişiklik yapmıştı) 11.06.2009 tarihinden itibaren 60 gün içinde bildirimde bulunmadığı için işlem yapılması fikrini savunuyorum.
Konu avarbey tarafından (03-11-2010 Saat 19:56:44 ) de değiştirilmiştir.
"Ben diretiyorum" diye bir olgu kabul edilebilir değil... Kurumunuzun/Bakanlığınızın hukuk müşavirliği vardır ve tereddüde düşülen hukuki konularda onların fikrine başvurulur...
İdarenin vatandaşa ceza uygulayabilmesi için, mevzuatta açıkça yazılı bir hükme dayanması gerekir... Siz çıkarımda bulunarak, "buna yazılıyorsa buna da yazılmalı" şeklinde yaklaşıyorsunuz olaya... İdare adına yetki kullananların bu şekilde tutum alması doğru değil...
İdare hukuku genel prensiplerine göre kazanılmış hak kavramı geçmişte oluşan ve bütün hukuki sonuçlarını geçmişte doğurmuş olan durumların kişiye sağladığı hukuki güvenliği korumak amacıyla kullanılan bir ilkedir. Somut olayda değişikliği henüz bildirdiğinden herhangi bir kazanılmış hak doğmamıştır ve hukukun genel ilkelerinden usule ilişkin değişikliklerin derhal uygulanılırlığı ilkesinden yola çıkarak sizin görüşünüzün doğru olduğu kanaatindeyim.
"Ben diretiyorum" diye bir olgu kabul edilebilir değil... Kurumunuzun/Bakanlığınızın hukuk müşavirliği vardır ve tereddüde düşülen hukuki konularda onların fikrine başvurulur...
İdarenin vatandaşa ceza uygulayabilmesi için, mevzuatta açıkça yazılı bir hükme dayanması gerekir... Siz çıkarımda bulunarak, "buna yazılıyorsa buna da yazılmalı" şeklinde yaklaşıyorsunuz olaya... İdare adına yetki kullananların bu şekilde tutum alması doğru değil...
Sayın Kantaroncu. Lafın gelişi "diretiyorum" dedim. (yanlış bir ifade oldu) Diğer yandan tabiki kurumumuzun hukuk müşavirliği var. Uygulamada yeni karşılaştığım ve öğrenmek istediğim bir durumu sordum. Sadece anlamaya, aklımdaki soruları gidermeye çalışıyorum. Ayrıca kurumun hukuk müşavirinin olması bir şey ifade etmiyor. İdari ceza kanunun maddesine istinaden yazılıyor. Orda herhangi bir ihtilaf yok zaten.
Sayın Av.Abdullah Murat Koruk ve Sayın Kantaroncu verdiğiniz cevaplar için çok teşekkür ederim.
™ Hukuki NET 2002-2022 - Ulusal ve uluslararası Hukuk Sitesi ⚖️ olma özelliği ile gerek avukat, gerek diğer hukukçu arkadaş ve gerekse vatandaşlara ev sahipliği yapan, eğitim ve bilimsel alışveriş yapma amaçlı bir "Hukuk Rehberi" dir.
Davalar
Hukuki Net; sürekli yenilenen faydalı güncel içeriği ile zamanın hukuk dallarına göre kategorize edilmiş çeşitli mevzuat (Ceza kanunu, İş kanunu, Borçlar yasası gibi), emsal mahkeme kararları, yargıtay kararları, emsal danıştay ve anayasa mahkemesi kararları ile hukuksal makale, kanun, hukuki forum, hukuk sözlüğü, hukuk programları, meslektaş ilanları, avukatlar için kolay hesaplama araçları, Anayasa Mahkemesi, Danıştay, benzer Yargıtay kararı ve Mahkemeler tarafından örnek davalar ile ilgili gerekçeli kararlar, * davası dilekçe örnekleri yasal haberler ve hukuk siteleri dizini 🕸 bulunan bir hukuk bilgi bankası sistemidir.
Avukatlar
Yararı nedir?
📝 Hukukçular için mesleki danışma (Üstad ve meslektaşlar arası paylaşım), dayanışma ve bakalorya fonksiyonu olan site; "Önleyici hukuk" veya "Dava hukuku" nedeni ile doğan veya yeni doğacak anlaşmazlıklar ile içtihat hukuku kaynağı olan Yargı ve Yargılamayı tartışmak, davalar ve ihtilaflar için yararlı çözüm yolları üretmek ve hukuksal konularda özellikle nerede, nasıl, neden soruları üzerinde soru cevap yorumlar, tartışma paylaşma yorumlama yöntemi ile sebep sonuç ilişkisi kurarak 💬, Mahkemelerin dava yükünü hafifletmeyi de amaçlayan suigeneris (kendine özgü) hukuk laboratuarı özellikleri bulunan bir hukuki kalkınma hedefli bilgi dağarcığıdır.
® Hukuki Net internette ve Türk hukukunda bir marka olmakla birlikte ticaret veya iş amaçlı bir site olmayıp, herhangi bir ticari kurum, kuruluş, bilgisayar programı firması, banka vb. kişi veya herhangi politik veyahut siyasi bir kuruluş tarafından desteklenmemekte, finans kaynağı reklam ve ekseriyetle site yönetimi olan Adalet sistemine adanmış bir servistir.
🆓 Hukuki.net halk için ücretsiz ve açık kaynak nitelikli bir hukuk sitesi olup, gayri resmi vatandaş bilgilendirme portalı işlevi görmektedir. Genel muhteviyat olarak kanun, yönetmelik, Emsal Anayasa mahkemesi, Danıştay ve Yargıtay kararı gibi hukuki mevzuat içermekle birlikte avukat ve uzman kişilere özel yorumlar da içeren sitenin tüm hakları saklı olup, 🕲 telif hakkı içeren içeriği izinsiz yayınlanamaz, kopyalanamaz. (Herhangi bir hususu sitene alıntı kuralları çerçevesinde kopyalamak için sitene ekle için izin bağlantısı.)
™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.
♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.
Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.
Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi[İstanbul] vd.
® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir. Reklam yayıncıları: ads.txt dosyası.
‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.
📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede, muhatap kimdir?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.
Clicking Here TLO lookup
02-05-2025, 13:42:01 in Askerlik Hukuku