TCK 73/8 e göre takibi şikayete bağlı suçlarda savcı yada hakimin faile uzlaşma teklifi yapabilmesi için failin suçu kabul kabul etmiş olması gerekmekte olduğu yazılıdır. 1- Bir savcılık soruşturmasında savcının iki kez ifadesine başvurduğu ve ve iki kez suçu kabul etmemiş(ki suç işlememiş) bir faili üçüncü kez çağırıp, faile bir suçluymuş ve hakkında suçlu olduğuna karar vermiş gibi konuşarak uzlaşma teklif etmesi yasal mıdır? 2- Suçu kabul etmemiş bir faile uzlaşma teklifi yapılır mı? 3- Takibi şikayete bağlı soruşturmalarda savcıların suçu kabul etmemiş faillere uzlaşma teklifi yapmalarının tam şartları nedir ve uzlaşma teklifi soruşturmanın hangi aşamasında yapılmalıdır? sorularıma cevap verenlere teşekkür ederim.
Kanun No : 5237
Kabul Tarihi : 26.09.2004
R.G. Tarihi : 12.10.2004
R.G. No : 25611
**************
Soruşturulması ve kovuşturulması şikayete bağlı suçlar, uzlaşma:
MADDE 73. -
(8) Suçtan zarar göreni gerçek kişi veya özel hukuk tüzel kişisi olup, soruşturulması ve kovuşturulması şikayete bağlı bulunan suçlarda, failin suçu kabullenmesi ve doğmuş olan zararın tümünü veya büyük bir kısmını ödemesi veya gidermesi koşuluyla mağdur ile fail özgür iradeleri ile uzlaştıklarında ve bu husus Cumhuriyet savcısı veya hakim tarafından saptandığında kamu davası açılmaz veya davanın düşürülmesine karar verilir.
Şartlar madde metninde gayet açık bir şekilde belirtilmiştir. Hazırlık soruşturmasında ya da yargılama sırasında şartları oluşmuşsa her aşamada uzlaşma teklifinde bulunabilir.
Kanun No : 5237
Kabul Tarihi : 26.09.2004
R.G. Tarihi : 12.10.2004
R.G. No : 25611
**************
Soruşturulması ve kovuşturulması şikayete bağlı suçlar, uzlaşma:
MADDE 73. -
(8) Suçtan zarar göreni gerçek kişi veya özel hukuk tüzel kişisi olup, soruşturulması ve kovuşturulması şikayete bağlı bulunan suçlarda, failin suçu kabullenmesi ve doğmuş olan zararın tümünü veya büyük bir kısmını ödemesi veya gidermesi koşuluyla mağdur ile fail özgür iradeleri ile uzlaştıklarında ve bu husus Cumhuriyet savcısı veya hakim tarafından saptandığında kamu davası açılmaz veya davanın düşürülmesine karar verilir.
Şartlar madde metninde gayet açık bir şekilde belirtilmiştir. Hazırlık soruşturmasında ya da yargılama sırasında şartları oluşmuşsa her aşamada uzlaşma teklifinde bulunabilir.
Değerli avukat hanım, hukukçular açısından hala tam olarak yazılı metne göre cevabını bulamamış bir uygulamaya ilişkin sorularıma gösterdiğiniz ilginize çok teşekkür ederim. ancak, sorularıma dikkat ederseniz sorduğum ve öğrenmek istediğim yeni TCK 73/8 de yazılanlara göre "suçu kabul etmemiş bir faile" uzlaşma teklifi yapılır mı? sanırım, yeni kanun uygulamasında da "iddianamenin reddi" nedeniyle eski usule devam ediliyor olsa da bir uzlaşma yolu var olduğu ve uzlaşma teklifinin soruşturmanın ilk aşamasında hatırlatılması gerekmiyor mu? benim esas öğrenmek istediği sizin bizzat gösterdiğiniz maddeye göre "suçun kabul edilmemesine karşılık" yapılan uygulamanın doğru olup olmadığıdır. saygılar.
Burada savcının faile uzlaşma teklif edebilmesi için maddeden de anlaşılacağı üzere, suçtan zarar gören gerçek kişi veya özel hukuk tüzel kişisi failin suçu kabullenmesi ve doğmuş olan zararın tümünü veya büyük bir kısmını ödemesi veya gidermesi koşuluyla mağdur ile fail özgür iradeleri ile uzlaşmaları gerekir. Sizin anlattığınız olayda uzlaşma olmadığı için savcının yaptığı teklif geçerli değildir. Uzlaşma olabilmesi için aşağıdaki koşulların oluşması gerekir.
1-Suçtan zarar gören gerçek kişi veya özel hukuk tüzel kişisi olması.
2-Suçun şikayete bağlı bulunan suç olması.
3- Failin suçu kabullenmesi ve doğmuş olan zararın tümünü veya büyük bir kısmını ödemesi veya gidermesi koşuluyla mağdur ile failin özgür iradeleri uzlaşmaları.
4-Uzlaştıklarının Cumhuriyet savcısı veya hakim tarafından saptanması gerekir.
Anladığım kadarıyla burada uzlaşma yok. O yüzden savcı nasıl uzlaşma tekif etti açıkçası anlamadım. Bu olayda TCK 73/8'in uygulanma şansı yok. Dikkat ederseniz burada uzlaşmayı savcı teklif etmez. Fail ile mağdur anlaşacaklar anlaştıklarını savcıya ve mahkemeye bildirecekler. Mahkede bu durumu saptarsa (saptamaktana kasıt; yani her iki tarafa soracak; özgür iradelerinizle anlaştınız mı diyecek ve uzlaştığınıza dair yazılı talepte bulunacak.) TCK 73/8'den işlem yapacak. Uzlaşmayı sağlayacak olan avukatlardır. (diye düşünüyorum.)
değerli avukat hanım, hukukçular açısından hala tam olarak yazılı metne göre cevabını bulamamış bir uygulamaya ilişkin sorularıma gösterdiğiniz ilginize çok teşekkür ederim. ancak, sorularıma dikkat ederseniz sorduğum ve öğrenmek istediğim yeni TCK 73/8 de yazılanlara göre "suçu kabul etmemiş bir faile" uzlaşma teklifi yapılır mı? sanırım, yeni kanun uygulamasında da "iddianamenin reddi" nedeniyle eski usule devam ediliyor olsa da bir uzlaşma yolu var olduğu ve uzlaşma teklifinin soruşturmanın ilk aşamasında hatırlatılması gerekmiyor mu? benim esas öğrenmek istediği sizin bizzat gösterdiğiniz maddeye göre "suçun kabul edilmemesine karşılık" yapılan uygulamanın doğru olup olmadığıdır. saygılar.
Sayın polivitt,
TCK md. 73/8' e göre şüpheli suçu kabul etmez ise uzlaşma şartları oluşmadığından uzlaşma müessesinin uygulanması mümkün değildir. Uzlaşma, hem hazırlık soruşturmasında, hem de yargılama aşamasında uygulanabilir. Ayrıca başında uygulanması gerekir diye bir şart bulunmamaktadır, yani diyelim ki şüpheli suçu ilk başta kabul etmeyip soruşturma ya da yargılama aşamasının sonlarına doğru kabul etti ve uzlaşmak istedi, burada hayır sen şansını kaçırdın denilemez, zira bu durum hükmün düzenlenme amacına ters düşer, uzlaşma her aşamada mümkündür yeter ki şartları oluşmuş olsun.
Şimdi sizin sorunuza daha ayrıntılı cevap vereyim. Savcı ya da hakim, şüpheli suçu kabul etsin ya da etmesin, uzlaşmaya tabi bir suç ise, uzlaşma müessesesini ve uzlaşmaya gittikleri takdirde sonuçlarını taraflara anlatmalıdır, uzlaşma teklifini kabul edip etmemek tarafların elindedir. Buraya kadar hakim ya da savcının usule aykırı bir işlemi söz konusu değildir. Ancak kolluk, savcı ya da hakim uzlaşmak istemeyen tarafları zorla uzlaşmaya sevk eder ise usul ve yasaya aykırılık burda söz konusu olur.
değerli dilek hanım ve ömer bey, ilginize ve açıklayıcı cevaplarınıza teşekkür ediyorum. 73/8 e göre açık olan;
1- failin suçu kabul etmiş olması gerekiyor.
2- fail suçu kabul etse de etmese de bir uzlaşma yolu da olduğunun usul olarak hatırlatılması gerekiyor.
bu bağlamda; peki, failin suçu kabul etmemiş olmasına rağmen savcının sadece faile mi uzlaşma teklifinde bulunması gerekiyor yoksa her iki tarafa ayrı ayrı yada aynı anda ve karşılıklı mı teklifte bulunması gereklidir?
Öncelikle şüpheliye uzlaşma teklifinde bulunulur, şüpheli teklifi kabul ederse aynı teklif mağdur/müştekiye yöneltilecektir. Şüpheli uzlaşma teklifini kabul etmezse mağdur/müştekiye yöneltilmesinin zaten bir anlamı kalmayacaktır.
™ Hukuki NET 2002-2022 - Ulusal ve uluslararası Hukuk Sitesi ⚖️ olma özelliği ile gerek avukat, gerek diğer hukukçu arkadaş ve gerekse vatandaşlara ev sahipliği yapan, eğitim ve bilimsel alışveriş yapma amaçlı bir "Hukuk Rehberi" dir.
Davalar
Hukuki Net; sürekli yenilenen faydalı güncel içeriği ile zamanın hukuk dallarına göre kategorize edilmiş çeşitli mevzuat (Ceza kanunu, İş kanunu, Borçlar yasası gibi), emsal mahkeme kararları, yargıtay kararları, emsal danıştay ve anayasa mahkemesi kararları ile hukuksal makale, kanun, hukuki forum, hukuk sözlüğü, hukuk programları, meslektaş ilanları, avukatlar için kolay hesaplama araçları, Anayasa Mahkemesi, Danıştay, benzer Yargıtay kararı ve Mahkemeler tarafından örnek davalar ile ilgili gerekçeli kararlar, * davası dilekçe örnekleri yasal haberler ve hukuk siteleri dizini 🕸 bulunan bir hukuk bilgi bankası sistemidir.
Avukatlar
Yararı nedir?
📝 Hukukçular için mesleki danışma (Üstad ve meslektaşlar arası paylaşım), dayanışma ve bakalorya fonksiyonu olan site; "Önleyici hukuk" veya "Dava hukuku" nedeni ile doğan veya yeni doğacak anlaşmazlıklar ile içtihat hukuku kaynağı olan Yargı ve Yargılamayı tartışmak, davalar ve ihtilaflar için yararlı çözüm yolları üretmek ve hukuksal konularda özellikle nerede, nasıl, neden soruları üzerinde soru cevap yorumlar, tartışma paylaşma yorumlama yöntemi ile sebep sonuç ilişkisi kurarak 💬, Mahkemelerin dava yükünü hafifletmeyi de amaçlayan suigeneris (kendine özgü) hukuk laboratuarı özellikleri bulunan bir hukuki kalkınma hedefli bilgi dağarcığıdır.
® Hukuki Net internette ve Türk hukukunda bir marka olmakla birlikte ticaret veya iş amaçlı bir site olmayıp, herhangi bir ticari kurum, kuruluş, bilgisayar programı firması, banka vb. kişi veya herhangi politik veyahut siyasi bir kuruluş tarafından desteklenmemekte, finans kaynağı reklam ve ekseriyetle site yönetimi olan Adalet sistemine adanmış bir servistir.
🆓 Hukuki.net halk için ücretsiz ve açık kaynak nitelikli bir hukuk sitesi olup, gayri resmi vatandaş bilgilendirme portalı işlevi görmektedir. Genel muhteviyat olarak kanun, yönetmelik, Emsal Anayasa mahkemesi, Danıştay ve Yargıtay kararı gibi hukuki mevzuat içermekle birlikte avukat ve uzman kişilere özel yorumlar da içeren sitenin tüm hakları saklı olup, 🕲 telif hakkı içeren içeriği izinsiz yayınlanamaz, kopyalanamaz. (Herhangi bir hususu sitene alıntı kuralları çerçevesinde kopyalamak için sitene ekle için izin bağlantısı.)
™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.
♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.
Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.
Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi[İstanbul] vd.
® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir. Reklam yayıncıları: ads.txt dosyası.
‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.
📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede, muhatap kimdir?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.
Wmic Windows Activation Key and...
03-05-2025, 14:36:12 in Aile Hukuku