Alıntı:
değerli avukat hanım, hukukçular açısından hala tam olarak yazılı metne göre cevabını bulamamış bir uygulamaya ilişkin sorularıma gösterdiğiniz ilginize çok teşekkür ederim. ancak, sorularıma dikkat ederseniz sorduğum ve öğrenmek istediğim yeni TCK 73/8 de yazılanlara göre "suçu kabul etmemiş bir faile" uzlaşma teklifi yapılır mı? sanırım, yeni kanun uygulamasında da "iddianamenin reddi" nedeniyle eski usule devam ediliyor olsa da bir uzlaşma yolu var olduğu ve uzlaşma teklifinin soruşturmanın ilk aşamasında hatırlatılması gerekmiyor mu? benim esas öğrenmek istediği sizin bizzat gösterdiğiniz maddeye göre "suçun kabul edilmemesine karşılık" yapılan uygulamanın doğru olup olmadığıdır. saygılar.
Sayın polivitt,
TCK md. 73/8' e göre şüpheli suçu kabul etmez ise uzlaşma şartları oluşmadığından uzlaşma müessesinin uygulanması mümkün değildir. Uzlaşma, hem hazırlık soruşturmasında, hem de yargılama aşamasında uygulanabilir. Ayrıca başında uygulanması gerekir diye bir şart bulunmamaktadır, yani diyelim ki şüpheli suçu ilk başta kabul etmeyip soruşturma ya da yargılama aşamasının sonlarına doğru kabul etti ve uzlaşmak istedi, burada hayır sen şansını kaçırdın denilemez, zira bu durum hükmün düzenlenme amacına ters düşer, uzlaşma her aşamada mümkündür yeter ki şartları oluşmuş olsun.
Şimdi sizin sorunuza daha ayrıntılı cevap vereyim. Savcı ya da hakim, şüpheli suçu kabul etsin ya da etmesin, uzlaşmaya tabi bir suç ise, uzlaşma müessesesini ve uzlaşmaya gittikleri takdirde sonuçlarını taraflara anlatmalıdır, uzlaşma teklifini kabul edip etmemek tarafların elindedir. Buraya kadar hakim ya da savcının usule aykırı bir işlemi söz konusu değildir. Ancak kolluk, savcı ya da hakim uzlaşmak istemeyen tarafları zorla uzlaşmaya sevk eder ise usul ve yasaya aykırılık burda söz konusu olur.
Saygılar.