Merhaba,
Ben özel bir şirkette 2 yıldır çalışan bir personelim.
İşe girdikten kısa bir süre sonra Yönetim değişti. Ve son 4 aydır ciddi anlaşmazlıklar yaşıyoruz. Yakın zamanda müdürümün üstü yöneticim benimle yaptığı görüşmede birlikte çalışmamamız gerektiğini düşündüğünü ileri sürdü. Bende bu sizin görüşünüz, IK gereğini yapsın ben uyumsuz olduğumu düşünmüyorum. "İstediğinizi yapabilirsiniz ama istifa çalışanın özgür iradesidir, ben istifa etmiyorum" dedim. Çok bozuldular. Size danışmak istediğim;
- Kıdem + ihbar vererek beni işten çıkarabilir, bu durumda ben haksız fesih olduğunu öne sürerek işe iade davası açmayı düşünüyorum. Kazanma şansım nedir?
- Anlaşarak ayrılmam gerekirse (+4 ya da 5 maaş isteyeceğim) gene istifa değil anlaşarak karşılıklı sözleşmeyi sonlandırmayı düşünüyorum.
- İşe iade davası açmam gerekirse kaç yıl beklerim (fazla mesai talebim yok)? Temyiz süresi?
- Şayet işe iade davası sürerken başka bir iş bulursam 4 net maaş ok ama geriye kalan iş güvence tazminatım (+4) zarar görür mü? (belki yeni işimden memnun değilim işe iade sonucuna göre eski şti'mee geri döneceğim?)
- İşveren beni ne ileri sürerek işten çıkarabilir, / sözleşmemi fesh edebilir? (Gerçeği yansıtmayan performans vs gibi nedenler)
Bilindiği gibi şirketler çalışanların yanında çok küçükler. Yapılması gerekenlerle ilgili beni yönlendirirmisiniz?
Değerli cevabınız için şimdiden teşekkür ederim.
İş Kanununun işten çıkarılma ile ilgili hükümlerinden istifade etmeniz için işyerinizde en 30 işcinin sigortalı olarak bulunması gerekir . (İş K. Md:18) (1)
Ayrıca en az 6 aylık kıdeminiz gerekir ki, sizin 2 yıl kıdeminiz var.
İŞveren her aklına gelen konuda işciyi çıkaramaz. Devamlı sözleşmeli sayılan işcileri çıkarabilmek sadece; işcinini yetersizliği,ahlaki davranışları, işin veya işyerinin çıkarmayı gerektirecek durumu halinde mümkündür. Performan gibi nedenlerin ileri sürülebilmesi için çok şartlar var. İşverenin bu sebeple fesihte haklı olabileceğini zannetmiyorum.
İşciye çıkarılma sebebi yazılı olarak bildirilme durumundadır (İş K. Md:19)(2)
İşveren bu sebeplere dayanmadan işciyi çıkarırsa, işcinin 1 ay içinde İş mahkemesine İŞE İADE Davası açma hakkı vardır.
İşe iade davalarının mahkemece 2 ay, Yargıtayca 1 ay içinde sonuçlandırılması kanunda yazılı (İş Kanunu Md:20/3) (3) ise de, bu çoğu zaman belki hiçbir zaman olamamaktadır. Mahkemeler 3-4 ayda bitirebiliyorlar fakat Yargııtayda 1 ila 2 yıl içinde karar çıkmaktadır. Gazetelerde çıkan haberlere göre bu da, Yargıtay'ın nerede ise 3 ayda bir başına gelen seçimlerde onlarca tur yapılması ve bu turlar için üyelerin devamlı kulis yapmaları sebebine dayanıyor deniyor. Vebali yazanlara ben sadece aktarıyorum. Aktarıyorum zira bu konuda dertli bir babayım. Kızımın İşe iade davası 4/2009 da açıldı, 7/2009 da mahkeme karar verdi. Temyize 9/2009 da gönderildi. Şu anda 10/2010 dayız Temyiz hala karar alamadı. Yani Kanunun 1 ayda temyiz bitirecek demesi hikaye.. Denecek ki, Yargıtay'da dava dosyaları çok miktarda birikiyor. Sıra geç geliyor. Yargıtay Başkanlığının görevi neye yarar ? Yeteri kadar tetkik hakimi alabilirler, yeni Daireler kurabilirler. Kadro istediler de TBMM verme di mi? Bana göre çalışma konularını değitirdiler, başka işlerde (Seçim-Siyaset) daha fazla ilgileniyorlar.
Bu bakımdan benim size tavsiyem eğer başka iş bulabilme şansınız varsa ( Kızım 1,5 yıl iş bulamadığından bunu söylüyorum) anlaşarak ayrılın. Zira davayı kazansanız, Yargıtay onaylasa bile çile bitmiyor. İŞverenin 1 ay cevap hakkı var. Sizi almıyorum diyorsa bu defa Verilen 4+4 ay tazminatı bile almak için ayrıca dava açacaksınız. Alacağınız para hiçbir zaman yeterli olmayacak. Anlaşarak ayrılın, az da olsa paranızı peşin alın. Benim tavsiyem bu.
Allah sabırlar versin ve Kolay gelsin diyorum.
----------------------------
(1) Madde 18 - Otuz veya daha fazla işçi çalıştıran işyerlerinde en az altı aylık kıdemi olan işçinin belirsiz süreli iş sözleşmesini fesheden işveren, işçinin yeterliliğinden veya davranışlarından ya da işletmenin, işyerinin veya işin gereklerinden kaynaklanan geçerli bir sebebe dayanmak zorundadır.
(2) Madde 19 - İşveren fesih bildirimini yazılı olarak yapmak ve fesih sebebini açık ve kesin bir şekilde belirtmek zorundadır.
Hakkındaki iddialara karşı savunmasını almadan bir işçinin belirsiz süreli iş sözleşmesi, o işçinin davranışı veya verimi ile ilgili nedenlerle feshedilemez. Ancak, işverenin 25 inci maddenin (II) numaralı bendi şartlarına uygun fesih hakkı saklıdır.
(3) Madde 20/3 - Dava seri muhakeme usulüne göre iki ay içinde sonuçlandırılır. Mahkemece verilen kararın temyizi halinde, Yargıtay bir ay içinde kesin olarak karar verir.
Uyumsuzluk gerekçesi İş akdinin GEÇERLİ fesih nedeni değildir. Üstelik savunma alınması da gerekmektedir. Diğer husular sayın Muzaffer Deligöz'ün belirttiği gibi olup, işe iade davasını kazanıp da işveren işçiyi işe iade alırsa ödediği kıdem ve ihbar tazminatlarının geri ödenmesi gereklidir. Ancak bu hususta doktrinde ödemenin nasıl yapılacağına dair bir usul ve fikir birliği yoktur. Bazısı avans gibi kabul ederken, bazısı bu tazminatların işe iade edildiği anda ödenmesi gerektiğini düşünmektedir.
16.07.2019 tarihinde özel bir şirkette mobil merchandiser olarak işe başladım. İşveren haklı bir sebebe dayanmaksızın performans düşüklüğü sebebi ile...
™ Hukuki NET 2002-2022 - Ulusal ve uluslararası Hukuk Sitesi ⚖️ olma özelliği ile gerek avukat, gerek diğer hukukçu arkadaş ve gerekse vatandaşlara ev sahipliği yapan, eğitim ve bilimsel alışveriş yapma amaçlı bir "Hukuk Rehberi" dir.
Davalar
Hukuki Net; sürekli yenilenen faydalı güncel içeriği ile zamanın hukuk dallarına göre kategorize edilmiş çeşitli mevzuat (Ceza kanunu, İş kanunu, Borçlar yasası gibi), emsal mahkeme kararları, yargıtay kararları, emsal danıştay ve anayasa mahkemesi kararları ile hukuksal makale, kanun, hukuki forum, hukuk sözlüğü, hukuk programları, meslektaş ilanları, avukatlar için kolay hesaplama araçları, Anayasa Mahkemesi, Danıştay, benzer Yargıtay kararı ve Mahkemeler tarafından örnek davalar ile ilgili gerekçeli kararlar, * davası dilekçe örnekleri yasal haberler ve hukuk siteleri dizini 🕸 bulunan bir hukuk bilgi bankası sistemidir.
Avukatlar
Yararı nedir?
📝 Hukukçular için mesleki danışma (Üstad ve meslektaşlar arası paylaşım), dayanışma ve bakalorya fonksiyonu olan site; "Önleyici hukuk" veya "Dava hukuku" nedeni ile doğan veya yeni doğacak anlaşmazlıklar ile içtihat hukuku kaynağı olan Yargı ve Yargılamayı tartışmak, davalar ve ihtilaflar için yararlı çözüm yolları üretmek ve hukuksal konularda özellikle nerede, nasıl, neden soruları üzerinde soru cevap yorumlar, tartışma paylaşma yorumlama yöntemi ile sebep sonuç ilişkisi kurarak 💬, Mahkemelerin dava yükünü hafifletmeyi de amaçlayan suigeneris (kendine özgü) hukuk laboratuarı özellikleri bulunan bir hukuki kalkınma hedefli bilgi dağarcığıdır.
® Hukuki Net internette ve Türk hukukunda bir marka olmakla birlikte ticaret veya iş amaçlı bir site olmayıp, herhangi bir ticari kurum, kuruluş, bilgisayar programı firması, banka vb. kişi veya herhangi politik veyahut siyasi bir kuruluş tarafından desteklenmemekte, finans kaynağı reklam ve ekseriyetle site yönetimi olan Adalet sistemine adanmış bir servistir.
🆓 Hukuki.net halk için ücretsiz ve açık kaynak nitelikli bir hukuk sitesi olup, gayri resmi vatandaş bilgilendirme portalı işlevi görmektedir. Genel muhteviyat olarak kanun, yönetmelik, Emsal Anayasa mahkemesi, Danıştay ve Yargıtay kararı gibi hukuki mevzuat içermekle birlikte avukat ve uzman kişilere özel yorumlar da içeren sitenin tüm hakları saklı olup, 🕲 telif hakkı içeren içeriği izinsiz yayınlanamaz, kopyalanamaz. (Herhangi bir hususu sitene alıntı kuralları çerçevesinde kopyalamak için sitene ekle için izin bağlantısı.)
™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.
♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.
Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.
Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi[İstanbul] vd.
® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir. Reklam yayıncıları: ads.txt dosyası.
‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.
📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede, muhatap kimdir?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.
Clicking Here TLO lookup
02-05-2025, 13:42:01 in Askerlik Hukuku